Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Montaż, instalacja systemu BOSE


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
133 odpowiedzi na ten temat

#121 OFFLINE   ktmgraba

ktmgraba

    black gangsta omega!

  • 932 postów
  • Dołączył: 29-03-2012
  • Skąd: Włodzimierzów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 23 marzec 2014 - 20:29

Z tego co sie dowiadywalem najlepiej kupić z wiazka, kwestia czy u ciebie wychodzi wiazka z deski czy musisz ja kupic

#122 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 23 marzec 2014 - 20:30

powiedz mi instalacja pod wzmacniacz jest czy trzeba samemu kombinowac

Trzeba najpierw zajrzeć do swojego samochodu :masakra:

#123 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1010 postów
  • Dołączył: 29-09-2009
  • Skąd: Piotrków T./ Łódź
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 01 kwiecień 2014 - 17:55

Mam zamiar kupić komplet głośników BOSE. I teraz pytanie, czy jest sens bawić się w przekładkę całego kompletu do kombi, czy sama zmiana głośników mnie zadowoli? Wymagań wielkich nie mam, seryjne audio gra dla mnie wystarczająco dobrze. Szkoda mi tracić bardzo pakowne i przydatne schowki w bagażniku, bo w przypadku montażu kompletu musiałbym je zapełnić... Bardzo możliwe, że będę za jakiś czas wyciszał drzwi i bagażnik, więc pewnie i tak sporo zyskam na jakości dźwięku.

#124 OFFLINE   irzyk

irzyk

    Jestem Kubuś

  • 1060 postów
  • Dołączył: 02-09-2008
  • Skąd: Łódź
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 kwiecień 2014 - 12:59

Jak przełożysz same głośniki to jakość dźwięku... spadnie. One musza być napędzane wzmakiem poniewaz samo radio nie da rady. Wiem to ponieważ u siebie jak zakładałem to najpiew wymieniłem głośniki i dzień się skończył dlategoż podłączyłem po staremu radio i tragedia. Dopiero jak dwa dni później domontowałem resztę to dostałem banana na gębie :)
Także podsumowując - albo wszystko albo nic.

#125 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1010 postów
  • Dołączył: 29-09-2009
  • Skąd: Piotrków T./ Łódź
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 03 kwiecień 2014 - 15:50

W aucie jest CDR 2005, które ma 4x50W. Myślałem, że tyle wystarczy, żeby to przyzwoicie zagrało :(. No cóż, spróbuję na początek z przednimi głośnikami, bo jeden i tak muszę wymienić. Zobaczmy co wtedy. Jakoś nie chce mi się grzebać z całą instalacją, najwyżej będę musiał je pogonić :)

#126 OFFLINE   maniutek

maniutek

    Omega? Po raz szósty?

  • 394 postów
  • Dołączył: 09-11-2008
  • Skąd: Ożarów Mazowiecki(k.W-wy)
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 kwiecień 2014 - 22:14

Glosniki BOSE maja z tego co pamietam 2 OHm....CDR 2005 bodajze 4 OHm....to ma znaczenie

#127 OFFLINE   Adam10

Adam10

    Everybody lies

  • 7680 postów
  • Dołączył: 15-09-2009
  • Skąd: Gdańsk, Kiełpino Górne
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 03 kwiecień 2014 - 22:44

W aucie jest CDR 2005, które ma 4x50W.


ale to jest 50W mocy maksymalnej, a nie w RMS ;)

#128 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1010 postów
  • Dołączył: 29-09-2009
  • Skąd: Piotrków T./ Łódź
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 03 kwiecień 2014 - 23:23

1. krótko - albo wkładam kompletną instalkę pod BOSE, albo dać sobie spokój z montażem głośników BOSE?
2. Ewentualnie, czy można pominąć suba w instalce BOSE?
3. Czy radio CDR2005 zagra z instalacją BOSE?
4. Wymienić wadliwy głośnik, wyciszyć drzwi i cieszyć się muzą? :D

#129 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1518 postów
  • Dołączył: 12-10-2010
  • Skąd: Edynburg
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 kwiecień 2014 - 01:59

1. krótko - albo wkładam kompletną instalkę pod BOSE, albo dać sobie spokój z montażem głośników BOSE?
2. Ewentualnie, czy można pominąć suba w instalce BOSE?
3. Czy radio CDR2005 zagra z instalacją BOSE?
4. Wymienić wadliwy głośnik, wyciszyć drzwi i cieszyć się muzą? :D


Ad.1 tak
Ad.2 nie warto bo lepszy efekt uzyska sie przy standardzie z wygluszonymi drzwiami
Ad.3 kazde radio zagra z instalacja bose, tylko wtedy trzeba jakies kable zmostkowac zeby wzmacniacz bose ruszyl (nie pametam ktore, ale na forum sie znajdzie odpowiedz)
Ad.4 zalezy jak chetny jestes do pracy, ale na moje to zainstalowac kompletne bose audio i do tego wygluszyc co sie da ;)

#130 OFFLINE   premier2

premier2
  • 1010 postów
  • Dołączył: 29-09-2009
  • Skąd: Piotrków T./ Łódź
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 18 kwiecień 2014 - 19:37

Dobra, wracam do tematu.
Dzisiaj odebrałem auto i jak już ochłonąłem po rozmowie w warsztacie, to stwierdziłem, że skoro leżą w pudełku te głośniki od BOSE, to trzeba przynajmniej spróbować, bo jeden głośnik trochę trzeszczy.
I powiem wam, że nie jest źle - moim skromnym zdaniem gra nie gorzej niż seria. Radio i basy rozkręcone na maxa, a głośniki grają czysto.
Prawdopodobnie tak już zostawię te głośniki, chyba że będę się bardzo nudził i wpadnę na pomysł z założeniem wzmacniacza.

#131 OFFLINE   michal omega B

michal omega B
  • 165 postów
  • Dołączył: 25-05-2011
  • Skąd: Kędzierzyn-Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 22 październik 2014 - 22:44

Kupiłem suba, wzmacniacz i cale okablowanie az do radia z taka sama wtyczką ISO jak u mnie.

Cześciowo system zamontowany, subwoofer, wzmacniacz i kable do slupka polozone.Ku mojemu zdziwieniu wtyczka byla schowana gleboko pod poduszka ale po jej podlaczeniu radio sie wlacza i na wyswietlaczu mam napis "Massage", doczytalem ze to wyciszenie radia przez telefon.

Jak zobaczylem wtyczke myslalem ze bedzie mniej roboty no ale jednak nie. Musze pociagnac kable do radia lub jak ktoś pisał w temacie wpiąć się we wtyczkę z brakującymi przewodami.

#132 OFFLINE   bsje27

bsje27

    3.0dti hybryda

  • 1015 postów
  • Dołączył: 02-01-2010
  • Skąd: Wola Zdakowska o/Mielca
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 30 wrzesień 2015 - 05:01

ciekawy temat lecz nic konkretnego tu nikt nie napisał, ma ktoś wiedze jak zbudowac system bose i gdzie jest wbudowny wzmacniacz, którędy wiazkę dać itp?

#133 OFFLINE   Skit

Skit
  • 882 postów
  • Dołączył: 31-10-2010
  • Skąd: Karpin
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 30 wrzesień 2015 - 07:49

Pare dni temu wyciągałem z mojego rozbitka sedana na handel. W wersji sedan: Wzmacniacz jest pod tylną półką przykręcany od góry do blachy(trzeba niestety wyciągnąć półkę. ) Kable od wzmaka przez bagaznik do prawej strony auta, i dalej w progu az do przedniego prawego słupka. Tam jest wtyczka i dalej lecą pod deską razem z wiązką doradia i do gniazd gniazda X1 i X11 przy podstópku kierowcy. Instalacja w drzwiach z tego co zauważyłem jest standardowa. Jak jest taka potrzeba mogę walnąc fotki wtyczek itp...

#134 OFFLINE   marcinte1981

marcinte1981
  • 2 postów
  • Dołączył: 21-05-2017
  • Skąd: legnica
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 19 czerwiec 2017 - 19:10

Witam 

W swojej omedze b sedan z 1998r mam oryginalne bose i jedyna rzecz do której mógłbym się przyczepić to brak głębokiego basu. 

Radio fabryczne zastąpione alpine 136 bt dab+.

Po rozkodowaniu nr VIN wyszło że omega oprócz bose ma jeszcze pakiet hi fi W8Y I W8X 

Całość świetnie gra ale brakuje mi basu i tu moje pytanie mam z poprzedniego auta dwie pary midbasów 

- rs audio mb 165 pro 4 Ohm

- audiosystem m 165 3 Ohm

- fabryczne bose 2 Ohm 

Co waszym zdaniem lepiej zagra?

Kombinowaliście w sedanie ze zrobieniem jakiejś obudowy pod fabryczne głośniki w tylnej półce?