Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Kontrolka ciśnienia oleju


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
161 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1752 postów
  • Dołączył: 20-09-2009
  • Skąd: Tczew/Gdynia
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 08 marzec 2012 - 14:26

Trzeba było chodzić do szkoły i nauczyć się pisać po polsku.

Napisałeś dwuznacznie i wytykasz komuś, że nie czyta ze zrozumieniem.

zmienilem pompe i sprawdziłem cisnienie ,bylo dobre. pojezdziłem dzien i panewke obruciło, bo juz sie wczesniej przytarł


Przedtem tego nie napisałeś, tylko od razu z tekstami typu czytać ze zrozumieniem :p

#22 OFFLINE   dawidjezyk20

dawidjezyk20
  • 88 postów
  • Dołączył: 23-10-2009
  • Skąd: Brodnica

Napisany 08 marzec 2012 - 19:35

Ciśnienie sprawdzone i jest zaskoczenie bo jest bardzo dobre. Tak mi mówił koleś w serwisie. Nie ogarniam. Może czujnik szwankuje?? Jak jest dobre ciśnienie to czemu ona świeci.

#23 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1264 postów
  • Dołączył: 01-11-2011
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 08 marzec 2012 - 19:37

a może masz gdzieś zwarcie na kablu?

#24 OFFLINE   Przybek

Przybek

    Diesel Power :P

  • 5703 postów
  • Dołączył: 08-11-2008
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 marzec 2012 - 20:11

Może czujnik szwankuje

Jakies 15 postow wstecz o tym pisalem ale wszyscy od razu chcieli pompe oleju wymieniac :D
W moim xevie tez kontrolka w pewnym momencie na zimnym zaczela zdecydowanie za pozno gasnac i sie okazal walniety czujnik :)



EDIT: 7 post tego tematu :p

#25 OFFLINE   dawidjezyk20

dawidjezyk20
  • 88 postów
  • Dołączył: 23-10-2009
  • Skąd: Brodnica

Napisany 08 marzec 2012 - 21:03

Czujnik już też zamówiłem. Kurde że to człowiek zawsze kombinuje a czasami prosta rzecz siada. Jak to będzie czujnik walnięty to przybek ma 0,7 ode mnie:D Za to że go nie posłuchałem :p

#26 OFFLINE   Marcin2013

Marcin2013

    Obecnie A8 4.2

  • 439 postów
  • Dołączył: 22-04-2010
  • Skąd: Katowice

Napisany 08 marzec 2012 - 22:05

Tylko jest jeszcze jedna kwestia czy pomiar robiłeś na zimnym silniku wcześniej pisałeś że na ciepłym jest ok. tylko na zimnym ci długo świeci ?? napisz jeszcze jaki pomiar wyszedł na wolnych obrotach ,a jaki na obrotach powyżej 3 tys. ?? naprawde jest to bardzo ważne.

#27 OFFLINE   kuller20

kuller20

    Zbanowany

  • 289 postów
  • Dołączył: 20-06-2008
  • Skąd: Łódź

Napisany 12 marzec 2012 - 09:37

Witam Koledzy!!

Ja również mam problem z tą kontrolką od ciśnienia oleju. Zapaliła mi sie nagle ta kontrolka tak jak by wczoraj było oki a dzis już pali kontrolka. Podjechałem wymienić czujnik i nadal świeci. Miska jest troszkę wgięta, ale nie na tyle żeby smok był zawalony. Po wymianie czujnika, słychać ze silnik głośno pracuje (jak by oleju nei było) podjechałem na sprawdzenie ciśnienia oleju. Okazało sie ze go nie ma w ogóle. Po tej wiadomości przejechałem jeszcze ok 4 km na parking i stoi teraz i czeka na holowanko do mechanika, bo jzu nigdzie autem nie jade bo nei chce silnika zajechać.
Czy jest możliwe ze to tylko przyczyna zasyfiałej siateczki w misce olejowej? Czy juz lepiej od razu zamawiać nową pompę??

#28 OFFLINE   Przybek

Przybek

    Diesel Power :P

  • 5703 postów
  • Dołączył: 08-11-2008
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 marzec 2012 - 11:42

Miska jest troszkę wgięta, ale nie na tyle żeby smok był zawalony

Smok masz bardzo blisko dna miski i jak jezdziles z wgieta dosyc dlugo to juz silnik i tak dostal po tylku zanim sie zdazyla kontrolka zapalic.

Czy jest możliwe ze to tylko przyczyna zasyfiałej siateczki w misce olejowej?

Bez zdjecia miski sie nie dowiesz. Przy bardzo duzym szczesciu mozesz miec tylko zatkany filtr oleju ale to sie baaaaardzo rzadko zdarza.

Czy juz lepiej od razu zamawiać nową pompę

Jak prostowanie miski i ewentualnie nowy filtr oleju nie pomoga to osobiscie bym sie nie ladowal w nowa pompe tylko zaczal szukac drugi silnik...

#29 OFFLINE   kuller20

kuller20

    Zbanowany

  • 289 postów
  • Dołączył: 20-06-2008
  • Skąd: Łódź

Napisany 12 marzec 2012 - 13:05

Nową pompę kupie za 230 zł a nowy silnik hmmm + montaż + przełożenie LPG itp itd to wyjdzie tyle co dałem za omegę.

Miska nie jest na pewno wgięta tak bardzo zeby smok się zawalił. Może tylko jest syf z misce i zatkał sie smok i nie moze zassac oleju.

#30 OFFLINE   Przybek

Przybek

    Diesel Power :P

  • 5703 postów
  • Dołączył: 08-11-2008
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 marzec 2012 - 13:12

Tylko co Ci da nowa pompa jak i tak juz panewki pewnie dostaly w :pupa: ??

Może tylko jest syf z misce i zatkał sie smok i nie moze zassac oleju.

Juz mowilem, bez zdjecia miski nic sie nie dowiesz...

#31 OFFLINE   kuller20

kuller20

    Zbanowany

  • 289 postów
  • Dołączył: 20-06-2008
  • Skąd: Łódź

Napisany 12 marzec 2012 - 13:17

dziś holuję autko do mechanika i będzie rozbierał.
Mama nadzieje ze nie będzie trzeba nowego silnika bo jak na razie $$ mało :(.
Wcześniej nie było nic słychać dziwnego z silnika, wiec chyba sie nic nie zje......

#32 OFFLINE   cesarjulio07

cesarjulio07
  • 38 postów
  • Dołączył: 17-08-2010
  • Skąd: PGN
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 marzec 2012 - 13:23

Przypuszczam że szybciej i taniej silnik nowy....

#33 OFFLINE   kuller20

kuller20

    Zbanowany

  • 289 postów
  • Dołączył: 20-06-2008
  • Skąd: Łódź

Napisany 12 marzec 2012 - 13:34

silnik na allegro ok 1000-1500 zł i jaka masz gwarancje ze nie zajechany??

#34 OFFLINE   chester1

chester1
  • 127 postów
  • Dołączył: 18-10-2011
  • Skąd: Rzeszów

Napisany 12 marzec 2012 - 16:01

Przypuszczam że szybciej i taniej silnik nowy....


kolega ma racje :) do sekwencyjnej instalacj wystarczy przełozyc stary kolektor dolotowy z wtryskami gazu a jak masz zwykla to jeszcze prosciej bo montujesz mikser tak gdzie byl i ma hulac jedynie na co trzeba zwrocic uwage to połaczenia ekektryczne no i zakrecic zawor na butli ;)

silnik na allegro ok 1000-1500 zł i jaka masz gwarancje ze nie zajechany??


Teraz na rynku jest taka konkurencja ze nie pchaja tak zajechanych czesci ., nie te czasy co sie kupowalo silnik do poldka na szrocie ktory byl zarzniety ;) kupujac przez allegro(moto.allegro) ze sprzedajacym łaczy cie umowa cywilno prawna , no chyba ze gosc zapadnie sie pod ziemie :) wystarczy popatrzec kto ile czego sprzedal i od takich gosci brac:)

#35 OFFLINE   kuller20

kuller20

    Zbanowany

  • 289 postów
  • Dołączył: 20-06-2008
  • Skąd: Łódź

Napisany 12 marzec 2012 - 17:27

Najpierw to niech majster odkręci miskę olejową i tam sprawdzi, jak to nie będzie tylko syf w misce to będę musiał myśleć coś.
A takie pytanko, czy jak bym musiał jednak kupić silnik, to cały mój sprzęt z 2.0 16V będzie pasował do np 2.5 lub 3.0?? LPG mam w sekwencji.

#36 OFFLINE   limen77

limen77
  • 196 postów
  • Dołączył: 07-05-2011
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 marzec 2012 - 17:52

Najpierw to niech majster odkręci miskę olejową i tam sprawdzi, jak to nie będzie tylko syf w misce to będę musiał myśleć coś.
A takie pytanko, czy jak bym musiał jednak kupić silnik, to cały mój sprzęt z 2.0 16V będzie pasował do np 2.5 lub 3.0?? LPG mam w sekwencji.


nie...

#37 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1752 postów
  • Dołączył: 20-09-2009
  • Skąd: Tczew/Gdynia
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 12 marzec 2012 - 20:56

Jak Ci w ogóle mogło przyjść do głowy jechać wiedząc, że nie ma ciśnienia?

#38 OFFLINE   chester1

chester1
  • 127 postów
  • Dołączył: 18-10-2011
  • Skąd: Rzeszów

Napisany 13 marzec 2012 - 10:26

Jak zamierzasz dlugo jezdzic tym wozkiem:) to najlepszym wyjsciem jest remoncik jak silnik padnie : wiesz co masz zrobione . Orientujecie sie jakie sa w ogole koszty remontu silnika oczywiscie dol i gora

#39 OFFLINE   Przybek

Przybek

    Diesel Power :P

  • 5703 postów
  • Dołączył: 08-11-2008
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 marzec 2012 - 11:08

Orientujecie sie jakie sa w ogole koszty remontu silnika oczywiscie dol i gora

Profesjonalna kapitalka xeva to koszt mniej wiecej 2 uzywanych silnikow w dobrym stanie :p

najlepszym wyjsciem jest remoncik jak silnik padnie

Tylko jak to sie robi na sztuke i po kosztach to silnik po remoncie zyje naprawde krociotko - poszukajcie na forum ile silnikow po wymianie panewek zdechlo w przeciagu kilku dni od "remontu".

#40 OFFLINE   topserwis

topserwis

    sympatyk KKK

  • 2225 postów
  • Dołączył: 16-10-2011
  • Skąd: okolice Warszawy

Napisany 13 marzec 2012 - 11:30

Profesjonalna kapitalka xeva to koszt mniej wiecej 2 uzywanych silnikow w dobrym stanie :p

A od kiedy X20XEV w dobrym stanie kosztuje ~4-4,5k PLN??? Kapitalka, nie rzeźba tego silnika to 8-9k PLN. Zwłaszcza jeśli trzeba panewki zmieniać i szlifować wał.
Wiem co mówię bo robiłem taki remont dla znajomego. Koszt części + płynów eksploatacyjnych + usług zewnętrznych >7k PLN. Tyle że ten silnik przejedzie spokojnie drugie tyle co przed remontem.