Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Kontrolka ciśnienia oleju


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
153 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   dawidjezyk20

dawidjezyk20
  • 88 postów
  • Dołączył: 23-10-2009
  • Skąd: Brodnica

Napisany 06 marzec 2012 - 10:43

Silnik 2,5 v6 na zimnym silniku jak postoi pare godzi przy odpaleniu około 12 sekund świeci mi się kontrolka od oleju. Nie było czegoś takiego nawet jak olej zmieniałem i długo trwało zanim zassał ten olej. Jak zgaszę silnik i odpalę nawet po chwili już jest normalnie czyli około 2-3 sekundy się świeci. Padło coś?? Bo nie wiem za co się zabrać

#2 OFFLINE   1qazxc1

1qazxc1
  • 64 postów
  • Dołączył: 04-02-2011

Napisany 06 marzec 2012 - 11:13

Prawdopodobnie pompa oleju niedomaga.

#3 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów
  • Dołączył: 16-03-2009
  • Skąd: Warszawa

Napisany 06 marzec 2012 - 11:25

Wymieniłbym czujnik. Jeśli nadal byłoby bez zmian, to pewnie to, co pisze poprzednik.

#4 OFFLINE   dawidjezyk20

dawidjezyk20
  • 88 postów
  • Dołączył: 23-10-2009
  • Skąd: Brodnica

Napisany 06 marzec 2012 - 11:32

Dalikatnie misę mam poobijaną czy to może też coś mieć do tego?? Narazie mogę tak jeździć czy nie bardzo??

#5 OFFLINE   piniu78

piniu78

    ja sem podziemny tirak

  • 1237 postów
  • Dołączył: 09-11-2008
  • Skąd: Szczecin-Jonkoping-Vasteras- Sweden
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 06 marzec 2012 - 12:05

może mieć jak najbardziej, smok może być przytkany.

#6 OFFLINE   Beny

Beny

    x30ben

  • 4034 postów
  • Dołączył: 28-12-2006
  • Skąd: Malbork - GMB
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 06 marzec 2012 - 12:21

12sec to bardzo dużo.. ja mam misę wgniecioną pod smokiem i max 3 się kontrolka pali... na długo nieodpalanym silniku..
ale jak smok mocno przytkany to kto wie... warto misę wyprostować a przy okazji ponawiercać ssawę....
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#7 OFFLINE   Przybek

Przybek

    Diesel Power :P

  • 5553 postów
  • Dołączył: 08-11-2008
  • Województwo: łódźkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 marzec 2012 - 12:32

12sec to bardzo dużo..

Tylko kwestia czy zanim kontrolka nie zgasnie to slychac popychacze... Bo jak nie slychac to wina czujnika.

#8 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

    Zbanowany

  • 1677 postów
  • Dołączył: 03-05-2007
  • Skąd: RADOM
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 06 marzec 2012 - 13:20

a moze sie panewki koncza i nie trzymaja ciśnienia

#9 OFFLINE   dawidjezyk20

dawidjezyk20
  • 88 postów
  • Dołączył: 23-10-2009
  • Skąd: Brodnica

Napisany 06 marzec 2012 - 13:30

Nie słychać popychaczy silnik pracuje cicho....
Ale w sumie teraz byłem w sklepie i przy odpaleniu trochę coś gwiżdże i jak gaśnie kontrolka to i po chwili przestaje coś gwizdać. Czyli pompa oleju??

#10 OFFLINE   marcys1986

marcys1986
  • 159 postów
  • Dołączył: 29-08-2010
  • Skąd: sosnowiec

Napisany 06 marzec 2012 - 18:56

pompa oleju albo miska tak jak piszesz. Mialem to samo do czasu wielkich mrozow. Olej zgestnial i zajechalem silnik. Zrob to czympredzej.

#11 OFFLINE   omegaNLI02HU

omegaNLI02HU
  • 18 postów
  • Dołączył: 26-09-2011
  • Skąd: Lidzbark Warmiński

Napisany 06 marzec 2012 - 22:19

kolego pompa padła, ja miałem tak i za pózno zmieniłem pompe. jechałem i zaczeło klekotac nawet lampka sie nie zaswieciła bo pompa dobre cisnienie dawała. jak bys chciał to mam pare pomp, a jak nie bedziesz miał gdzie zrobic. to ja moge zrobic,daleko nie masz. o ile juz za pózno nie jest dla wału.

#12 OFFLINE   kamilrox

kamilrox
  • 348 postów
  • Dołączył: 15-02-2010

Napisany 06 marzec 2012 - 23:33

u mnie też długo gaśnie kontrolka na zimnym ale zeby az 12s? ze 3-5 sek po odpaleniu gdzieś ale swoje juz przejechala, prawie 350tysi delikatnie popychacze słychac jak zapalam ale tez mam przygieta miske z przodu... W innych autach to wydaje mi sie ze jeszcze podczas krecenia gasnie.
ciężko jest wymienić taką pompe? a nie ma w niej ustawienia cisnienia jakiejs zawleczki czy cos?

#13 OFFLINE   cesarjulio07

cesarjulio07
  • 38 postów
  • Dołączył: 17-08-2010
  • Skąd: PGN
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 marzec 2012 - 07:09

U mnie też było podobnie!!! :masakra: Od półtora tygodnia mam 'nowy' silnik!!!!:D padła pompa oleju=brak ciśnienia i smarowania i :szpital: pozdr<cj>

#14 OFFLINE   dawidjezyk20

dawidjezyk20
  • 88 postów
  • Dołączył: 23-10-2009
  • Skąd: Brodnica

Napisany 07 marzec 2012 - 12:04

Czyli obstawiacie pompę oleju?? Ale w silniku nic nie hałasuje żeby jakieś oznaki braku oleju były. O ile się orientuje to rozrząd trzeba zrzucić żeby pompe wymienić tak??

#15 OFFLINE   topserwis

topserwis

    sympatyk KKK

  • 2225 postów
  • Dołączył: 16-10-2011
  • Skąd: okolice Warszawy

Napisany 07 marzec 2012 - 14:26

Pozostaje Ci jechać do warsztatu gdzie wepną manometr i sprawdzą dokładnie ciśnienie oleju...

#16 OFFLINE   dawidjezyk20

dawidjezyk20
  • 88 postów
  • Dołączył: 23-10-2009
  • Skąd: Brodnica

Napisany 07 marzec 2012 - 14:34

Na jutro jestem umówiony własnie na sprawdzenie ciśnienia. Zobaczymy co to wyjdzie.

#17 OFFLINE   Marcin2013

Marcin2013

    Obecnie A8 4.2

  • 438 postów
  • Dołączył: 22-04-2010
  • Skąd: Katowice

Napisany 07 marzec 2012 - 19:56

kolego pompa padła, ja miałem tak i za pózno zmieniłem pompe. jechałem i zaczeło klekotac nawet lampka sie nie zaswieciła bo pompa dobre cisnienie dawała. jak bys chciał to mam pare pomp, a jak nie bedziesz miał gdzie zrobic. to ja moge zrobic,daleko nie masz. o ile juz za pózno nie jest dla wału.


czegoś tu nie rozumiem: pompa dobre ciśnienie dawała to po co wymieniac ??

#18 OFFLINE   xax3

xax3
  • 1264 postów
  • Dołączył: 01-11-2011
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 07 marzec 2012 - 20:40

czegoś tu nie rozumiem: pompa dobre ciśnienie dawała to po co wymieniac ??


kolega wymienił pompę gdy miał już uszkodzony silnik. zwlekał z wymianą. czego tu nie rozumieć?

#19 OFFLINE   JJdzej

JJdzej
  • 1752 postów
  • Dołączył: 20-09-2009
  • Skąd: Tczew/Gdynia
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 07 marzec 2012 - 21:36

kolega wymienił pompę gdy miał już uszkodzony silnik. zwlekał z wymianą. czego tu nie rozumieć?


Ja widzę, że Marcin2013 ma rację, tamten pisze, że ciśnienie było dobre bo lampa się nie zapaliła.

Poza tym, to, że lampka się nie paliła nie znaczy, że ciśnienie było dobre.

#20 OFFLINE   omegaNLI02HU

omegaNLI02HU
  • 18 postów
  • Dołączył: 26-09-2011
  • Skąd: Lidzbark Warmiński

Napisany 08 marzec 2012 - 14:03

Ja widzę, że Marcin2013 ma rację, tamten pisze, że ciśnienie było dobre bo lampa się nie zapaliła.

Poza tym, to, że lampka się nie paliła nie znaczy, że ciśnienie było dobre.


chodzi o to ze tez mi długo swieciła kontrolka, zmienilem pompe i sprawdziłem cisnienie ,bylo dobre. pojezdziłem dzien i panewke obruciło, bo juz sie wczesniej przytarł. trzeba czytac ze zrozuminiem. inni potrafią to robic.