Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jak to warto czasem sprawdzić światła stopu!!!!


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
27 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   kubalek33

kubalek33
  • 22 postów
  • Dołączył: 29-10-2011
  • Skąd: Poznań

Napisany 25 listopad 2011 - 04:09

Witajcie

Posiadam omege od około miesiąca jak ją nabyłem oczywiściwe pierwsze co to przed jazdą sprawdziłem kierunki i inne oświetlenie.Wszystko było ok a od około 2 tygodni miałem na drodze dziwne zajścia takie jak naprzykład ostre chamowania za mną czy innych kierowców z nietęgimi minami jak mnie wyprzedzali i w codziennym gonieniu w pracy i i życiu nie zastanawiałem się za wiele nad tym choć pare razy przyszło mi na mysl sprawdzić światła moje stopu ale pamięć zawodziła i nie pamiętałem o tym.aż wczoraj szwagier kupił busa i ja nim jechałem a szwagier jechał moim samochodem no i tak jadąc i jadąc a mgiełka była taka niewielka to nie uwaga spowodowała że wjechałem we własną omege busem szwagra bo nie było stopów on jakoś dziwnie zachamował ja byłem za blisko i wjechałem moim chakiem szwagrowi w zderzak do busa. Okazało się że nie wiem jaki czas ale ja nie miałem żadnego światła stopu i jak ktoś w Poznaniu jechał za taką omegą to bardzo przepraszam było to nie świadomie:D

#2 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 25 listopad 2011 - 09:28

A przy odpalaniu check-a nie ma , żeby stop sprawdził ?? :hmm:

#3 OFFLINE   Maniek6600

Maniek6600
  • 640 postów
  • Dołączył: 10-10-2009

Napisany 25 listopad 2011 - 09:57

Widocznie nie ma pełnego komputera....Tylko date,godzinę oraz temperature...

#4 OFFLINE   mrogal

mrogal

    ex PREZES SyBy co ma e65 750i

  • 1418 postów
  • Dołączył: 31-03-2009
  • Skąd: Pasłęk
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 25 listopad 2011 - 10:15

będę lekko uszczypliwy:D

rozumiem, że Omege masz od miesiąca ale kierowcą jesteś parę lat zapewne??
światła stop mają silną czerwoną barwę, na ogół ;) nie wyobrażam sobie przez miesiąc, kiedy jest pora mglista i ciemno szybko się robi, braku poswiaty z tyłu:o :?
kierowca jak to się mówi, powinien mieć oczy wszędzie:zdziwnienie: i taką poświatę to mozna zobaczyć przy/w garażu/ budynku np ;)
ja jakis czas nie miałem wstecznego i korzystałem ze swiateł stopu, zeby sobie w ciemnościach wycofać kawałek (podświetlając stopem) :up:
a trzecie światło masz??
bo jeśli masz, to wieczorem na tylnej szybie też owa "poswiata" powinna byc widoczna :tak:
także, jeśli bys się bardziej rozglądał, a nie patrzył tylko w przednią szybę ;) to bys szybko zauważył braki oświetlenia:D

:hmm: tak myślę, że tylko podświetlenie tablicy rej może byc niewidoczne :p

no ale dobrze, że tylko tyle się stało i to w "rodzinie" :D
pozdrawiam :p

#5 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 25 listopad 2011 - 10:18

Witajcie

Posiadam omege od około miesiąca jak ją nabyłem oczywiściwe pierwsze co to przed jazdą sprawdziłem kierunki i inne oświetlenie.Wszystko było ok a od około 2 tygodni miałem na drodze dziwne zajścia takie jak naprzykład ostre chamowania za mną czy innych kierowców z nietęgimi minami jak mnie wyprzedzali i w codziennym gonieniu w pracy i i życiu nie zastanawiałem się za wiele nad tym choć pare razy przyszło mi na mysl sprawdzić światła moje stopu ale pamięć zawodziła i nie pamiętałem o tym.aż wczoraj szwagier kupił busa i ja nim jechałem a szwagier jechał moim samochodem no i tak jadąc i jadąc a mgiełka była taka niewielka to nie uwaga spowodowała że wjechałem we własną omege busem szwagra bo nie było stopów on jakoś dziwnie zachamował ja byłem za blisko i wjechałem moim chakiem szwagrowi w zderzak do busa. Okazało się że nie wiem jaki czas ale ja nie miałem żadnego światła stopu i jak ktoś w Poznaniu jechał za taką omegą to bardzo przepraszam było to nie świadomie:D


sie ma komputer i on sprawdza. ;)




 


#6 OFFLINE   kubalek33

kubalek33
  • 22 postów
  • Dołączył: 29-10-2011
  • Skąd: Poznań

Napisany 25 listopad 2011 - 10:27

Kolego uszczypliwy!!

Ja jezdze samochodem juz wiele lat nie miałem ani jednego wypadku i posiadam zawodowe uprawnienia ale to co się stało napisałem na dowód że w codziennym zalataniu i rutynie taka podstawowa umyka czasem żecz jak sprawdzić swiatła STOP!!
No to co napisałeś o poświatach i wszystkich innych oznakach że nie ma świateł STOP to masz racje i zgadzam się z tobą w 100% ale czasem poprostu coś uleci i tak potem kończy się ta nioeuwaga jak moja.naszczęscie bez wielkich strat.A co do komputera panowie to macie racje pali się mi napis jak odpalam ale co tam napisane nie mam pojęcia bo mam strasznie niewiele go widocznego i tym też zajme się niebawem.

#7 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 25 listopad 2011 - 10:28

pali ci sie wlasnei kontrola swiatel hamowania i nie gasnie po naciśnięciu stop.




 


#8 OFFLINE   kubalek33

kubalek33
  • 22 postów
  • Dołączył: 29-10-2011
  • Skąd: Poznań

Napisany 25 listopad 2011 - 10:32

Zaczołem robić własnie te światło stopu i to czujniczek będzie ten w pedale uszkodzony bo żarówki są ok styki ok i kable nie są uszkodzone a STOP na 10m wciśnięć się zapala ale to loteria bo raz jest i raz nie. Jak się orientujecie drogi taki czujnik jest????

#9 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 25 listopad 2011 - 10:33

uzywka kolo 40-60 pln tylko od klekota 2.5 musisz szukac bo jest inny niz w benzynie




 


#10 OFFLINE   kubalek33

kubalek33
  • 22 postów
  • Dołączył: 29-10-2011
  • Skąd: Poznań

Napisany 25 listopad 2011 - 10:35

Może wykręce jeszcze ten czujnik i uda się go reanimować może tam coś nie styka. Mam dziś dzień wolny to pobawie sie.

#11 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 25 listopad 2011 - 10:37

przy demontazu bardzo latwo go polamac. on nie jest wykrecany tylko wciskany i blokowany




 


#12 OFFLINE   kubalek33

kubalek33
  • 22 postów
  • Dołączył: 29-10-2011
  • Skąd: Poznań

Napisany 25 listopad 2011 - 10:46

to mnie zmarwiłeś odrobine bo z moimi łapami z kamienia to go napewno połamie i chyba podjade do kolegi i mu to dam do zrobienia a ja wezme jego auto na dziś

#13 OFFLINE   Przybek

Przybek

    Diesel Power :P

  • 5583 postów
  • Dołączył: 08-11-2008
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 25 listopad 2011 - 13:19

przy demontazu bardzo latwo go polamac. on nie jest wykrecany tylko wciskany i blokowany


Zeby wyjac bez popsucia - zdejmujemy oslone nad nogami, nastepnie nawiew powietrza nad nogami tez, potem hebel w podloge i z wylacznika wyciagamy ten ruchomy "cycek" a nastepnie tulejke zabezpieczajaca w ktorej "cycek" pracuje, dopiero wtedy sciskamy DELIKATNIE zatrzaski i wyjmujemy wylacznik. Aha, no i jeszcze trzeba odlaczyc wtyczke :p

#14 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 25 listopad 2011 - 14:23

Ale czy za te pare złotych -co kosztuje ten czujnik - opłaca się go reanimować ?? Za chwilę się znów spindoli i ktoś poważnie w :pupa: wjedzie i dopiero będą problemy :hmm:

#15 OFFLINE   kubalek33

kubalek33
  • 22 postów
  • Dołączył: 29-10-2011
  • Skąd: Poznań

Napisany 26 listopad 2011 - 01:01

Więc koledzy zgłaszam że światełka STOP działają już perfekcyjnie i okazało się że ta wtyczka w czujniku nie była dobrze wsadzona dlatego działały raz na 20 chamowań

#16 OFFLINE   Tytan5

Tytan5
  • 17 postów
  • Dołączył: 31-01-2012

Napisany 06 luty 2012 - 12:31

może lekki kotlet ale..

..miałem kiedyś podobnie..poprzepalały sie "stopy" ale dość szybko w korku ktoś mnie uświadomił, iż ich nie posiadam.

#17 Guest_nicoz0_*

Guest_nicoz0_*
  • Dołączył: 01-01-1970

Napisany 20 maj 2013 - 23:59

ja tez doloze dwa zdania. Otoz okazalo sie, ze dwa tyg jezdze bez stopu. Jak to sie stalo, nie wiem. Mam zatem takie pytanko. Jako ze pod decha siedzi juz MID, czy mozna dolozyc bez problemu uklad CC, czy trzeba cos rzezbic we wiazce. Nadmienie, ze do MIDa mialem dwie wtyczki, zolta i czarna. Nie wiem, czy jest wtyczka do CC, nie zabardzo ogarniam, czego szukac.

#18 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

    **** świat do góry nogami

  • 7294 postów
  • Dołączył: 19-07-2009
  • Skąd: ES
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 21 maj 2013 - 04:09

Nadmienie, ze do MIDa mialem dwie wtyczki, zolta i czarna. Nie wiem, czy jest wtyczka do CC, nie zabardzo ogarniam, czego szukac.

Może by tak zacząć od opcji :szukaj: --> http://forum.omegakl...ead.php?t=13300

#19 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4781 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 21 maj 2013 - 07:05

czy mozna dolozyc bez problemu uklad CC

Może nie całkiem bez problemu,ale wykonalne.

czy trzeba cos rzezbic we wiazce.

Tak jeżeli nie ma

czy jest wtyczka do CC



#20 Guest_nicoz0_*

Guest_nicoz0_*
  • Dołączył: 01-01-1970

Napisany 21 maj 2013 - 09:22

Tak jeżeli nie ma


Ale jesli jest, to kupuje modul, wkladam i bangla?
Jesli bowiem nie ma, to sztuka dla sztuki.

Ziutek na co Ty mi dajesz rozpiske do MIDa?