Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

ALKOMAT-jaki wybrac?


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1678 postów
  • Dołączył: 19-01-2009
  • Skąd: Letterkenny
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 sierpień 2011 - 07:55

tak sie zastanawiam od jakiegos czasu nad zakupem alkomatu
wiadomo w jakim celu:p musi z rana niezawodnie dzialac;)

nie chce przeznaczac na to jakiejs wielkiej kasy
wiec propozycje za 500zl mnie nie interesuja
zaczynajmy od tych najtanszych

na allegro i w marketach jest tego masa ale co wybrac

jakie macie sprawdzone produkty:D oczywiscie poza kontrola drogowki:masakra:



#2 OFFLINE   cruel

cruel

    nawet gdy będę kroczył...

  • 214 postów
  • Dołączył: 19-06-2010
  • Skąd: Łódź
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 28 sierpień 2011 - 09:57

Z doświadczenia wiem (handlowałem tym troszkę), alkomaty do 500zł to jest nieporozumienie, dmuchasz raz pokazuje 0,5 promila, dmuchasz jeszcze raz pokazuje 0,0 i nie ważne czy piłeś czy też nie. Dobre alkomaty to tak od 1tys w górę, do tego dwa razy do roku kalibracja koszt ok 200-300zł. Tanie alkomaty to są bardziej do zabawy na zasadzie wypijmy i dmuchajmy kto ma więcej, ale prawdziwego stanu trzeźwości/nie trzeźwości nie pokażą. Producenci podają granice błędu, ale nie za wiele ona ma wspólnego z rzeczywistością.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Czas jest wartościowszy od pieniędzy. Możesz dostać więcej pieniędzy, ale nie możesz dostać więcej czasu.

#3 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1678 postów
  • Dołączył: 19-01-2009
  • Skąd: Letterkenny
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 sierpień 2011 - 20:46

ja potrzebuje czegos co wskazaloby mi czy mam jeszcze w wydychanym i czy moge jechac

zalezy mi na informacji czy jest jeszcze alko czy juz nie

#4 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1678 postów
  • Dołączył: 19-01-2009
  • Skąd: Letterkenny
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 29 sierpień 2011 - 22:16

Nikt nie pomoze skacowanemu w potrzebie??

napewno wielu z was posiada alkomaty:D
pochwalcie sie:p

#5 OFFLINE   hampster

hampster
  • 423 postów
  • Dołączył: 24-02-2007
  • Skąd: Dobrzyca
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 30 sierpień 2011 - 08:10

Ja mam AL 7000. Dałem za niego 300 PLN. Jak na razie mnie nie zawiódł. Dodatkowo jeździ ze mną na zloty i mierzy brać klubową, coby nikt prawka nie stracił.
Oczywiście regularnie jest legalizowany co kosztuje Ok 50 PLN za 1 legalizację.
Tolerancja na pewno jest, dlatego ja jadę autem 2 godziny po tym jak mi pokaże 0,00.
Na ostatnim zlocie poszliśmy na komisariat porównać wskazania mojego alkomatu z policyjnym. Mój pokazywał więcej niż policyjny oczywiście po przeliczeniu na promile.

#6 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1678 postów
  • Dołączył: 19-01-2009
  • Skąd: Letterkenny
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 sierpień 2011 - 08:55

najtanszy z tych ktore podales jest za 189
http://allegro.pl/al...1783639397.html


a o co chodzi z tą kalibracją?
na czym to polega i gdzie mozna cos takiego zrobic?

#7 OFFLINE   hampster

hampster
  • 423 postów
  • Dołączył: 24-02-2007
  • Skąd: Dobrzyca
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 30 sierpień 2011 - 18:41

Ładnie staniały :)

Kalibracja polega na podaniu czynnika o określonej zawartości alkoholu np 1 promil, 0,5 promila i ustawieniu alkomatu, aby dla danego czynnika pokazywał zawartość alkoholu jaką podawany czynnik ma.

Ja kalibrację robię w miejscu gdzie zakupiłem alkomat, a kupiłem go poprzez allegro w firmie:
SPEED-UP S.C. A. Skwarek M. Witczak
ul. 28 czerwca 1956r. 213/215
61-485 Poznań
tel. 61 831-23-45

#8 OFFLINE   Guzior

Guzior

    Darek

  • 35 postów
  • Dołączył: 19-11-2008
  • Skąd: Rybnik
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 30 sierpień 2011 - 22:03

Ja takiego używam w robocie : http://alkomaty.net....-alkoholomierz/

#9 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1678 postów
  • Dołączył: 19-01-2009
  • Skąd: Letterkenny
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 31 sierpień 2011 - 05:04

czyli z tego co widze najlepiej bedzie jak kupie sobie gdzies w czestochowie, bedzie mniejszy problem go ustawic i w razie jakby sie popsul:)

nie slyszalem wogole o tym ze trzeba cos z takim alkomatem robic:o
myslalem ze wystarczy dmuchac:p

chcialem sobie kupic w jakims markecie
poszedlem do media markt jak zobaczylem ceny to szybciej do domu wrocilem niz tam dotarlem

nawet byle alko w breloczkach po 100 zl a na allegro za 20 te same :masakra:

#10 OFFLINE   hampster

hampster
  • 423 postów
  • Dołączył: 24-02-2007
  • Skąd: Dobrzyca
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 31 sierpień 2011 - 07:12

czyli z tego co widze najlepiej bedzie jak kupie sobie gdzies w czestochowie, bedzie mniejszy problem go ustawic i w razie jakby sie popsul


Też mi się tak wydaje.

#11 OFFLINE   cruel

cruel

    nawet gdy będę kroczył...

  • 214 postów
  • Dołączył: 19-06-2010
  • Skąd: Łódź
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 31 sierpień 2011 - 14:08

AL 7000 to jest całkiem przyzwoity sprzęt, tylko trzeba mu robić kalibracje i tak jak kolega pisał, mimo że pokaże 0.00 to i tak lepiej jeszcze odczekać :)
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Czas jest wartościowszy od pieniędzy. Możesz dostać więcej pieniędzy, ale nie możesz dostać więcej czasu.

#12 OFFLINE   tymeko

tymeko
  • 4 postów
  • Dołączył: 25-04-2015

Napisany 11 maj 2015 - 21:45

Odświeżam, ma ktoś w posiadaniu i coś podpowie? Jaki najlepiej kupić, ile trzeba wydać na jakiś sensowny?

#13 OFFLINE   mikun

mikun
  • 203 postów
  • Dołączył: 04-04-2009
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 22 lipiec 2015 - 20:29

Najważniejsze żeby był elektrochemiczny a nie półprzewodnikowy bo te drugie się utleniają nie ważne czy są używane czy nie. Elektrochemiczny zużywa się od ilości dmuchnięć ale jest też trochę droższy.

#14 OFFLINE   pong

pong
  • 3 postów
  • Dołączył: 11-09-2015
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 wrzesień 2015 - 10:19

Jeśłi ktoś z Was używa i posiada solidny alkomat to prosiłbym o radę jaki wybrać i czym się kierować podczas zakupu ?