Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

podkręcenie 2.5 TD


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
67 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   SScafe

SScafe

    Każdy ma swój mały fetysz

  • 410 postów
  • Dołączył: 17-01-2010
  • Skąd: Krakow

Napisany 18 sierpień 2011 - 01:41

Witam. jest jakiś sposób na podkręcenie 2.5 TD mechaniczne bez wymiany lementów?
sp jakaś regulacja od turbiny?

#2 OFFLINE   jacek044

jacek044

    Omegomaniak

  • 447 postów
  • Dołączył: 08-09-2008
  • Skąd: Wołomin
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 18 sierpień 2011 - 05:12

Witam. jest jakiś sposób na podkręcenie 2.5 TD mechaniczne bez wymiany lementów?
sp jakaś regulacja od turbiny?


Nie!!!! Najlepiej po przez Chip, ale było już dużo o tym na forum.

#3 OFFLINE   SScafe

SScafe

    Każdy ma swój mały fetysz

  • 410 postów
  • Dołączył: 17-01-2010
  • Skąd: Krakow

Napisany 18 sierpień 2011 - 09:26

szkoda znajomy ma meśka i przedni właściciel trochę w nim pogrzebał i chipem i podkręcał coś tam technicznie i dało to ********* efekt.
trubinka wstaje od samego dołu i ma ********* dźwięk. Miałem nadzieje osiągnąć to samo w omedze ;(

#4 OFFLINE   thomsoneq

thomsoneq
  • 154 postów
  • Dołączył: 11-10-2009
  • Skąd: Rybnik/Ballymena(NI)

Napisany 24 sierpień 2011 - 19:33

Drogi kolego...
Z tego co pamietam to do 2.5 TD pasuje mocniejsze turbo z jakiegos 3 litrowego VW czy BMW, ale trzeba to wyregulowac i odrazu najlepiej na chip... najlepiej do Autoseby do Wroclawia. Ten Pan "podobno" robi to porzadnie i konkretnie. Koszt chipa z hamownia to koszt ~900 pln

#5 OFFLINE   SScafe

SScafe

    Każdy ma swój mały fetysz

  • 410 postów
  • Dołączył: 17-01-2010
  • Skąd: Krakow

Napisany 24 sierpień 2011 - 20:22

pasuje z 3.0D z e39 tylko że jak bym miał swapnąć turbinę i robić mape to wole już swapnąć całe 3.0 z bety

#6 OFFLINE   OmegaSteinmetz

OmegaSteinmetz
  • 59 postów
  • Dołączył: 28-09-2011
  • Skąd: Bierzów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 29 wrzesień 2011 - 16:19

Ja mam Omcie 2.5td ma 172km uzyskane na chipie i dołożony jest większy intercooler , było to robione z użyciem firmy Steinmetz

#7 OFFLINE   Adam10

Adam10

    Everybody lies

  • 7673 postów
  • Dołączył: 15-09-2009
  • Skąd: Gdańsk, Kiełpino Górne
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 29 wrzesień 2011 - 17:06

było to robione z użyciem firmy Steinmetz


tzn co jest konkretnie Steinmetza?? chip, intercooler czy co??

#8 OFFLINE   Phantom

Phantom

    łututututut

  • 1152 postów
  • Dołączył: 21-10-2008
  • Skąd: Wrocław
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 29 wrzesień 2011 - 19:39

Ja mam Omcie 2.5td ma 172km uzyskane na chipie i dołożony jest większy intercooler , było to robione z użyciem firmy Steinmetz



szatan. 170km nie jest jakimstam trudnym wyczynem.

poka fote motora i hamownie ze to ma 170 kunia :D bo nie uwierze jak nei zobacze :D

#9 OFFLINE   Boss.p21

Boss.p21
  • 136 postów
  • Dołączył: 20-01-2008
  • Skąd: Wrocław

Napisany 05 październik 2011 - 16:30

szatan. 170km nie jest jakimstam trudnym wyczynem.

poka fote motora i hamownie ze to ma 170 kunia :D bo nie uwierze jak nei zobacze :D


Oooooooooo popatrz go popatrz ten to sie wszedzie woladuje won mnie do tej swojej bendziny(benzyny) a nie tu do bociana sie pchasz :)

Swoja droga to foty chętnie zobaczę!!

#10 OFFLINE   olo85

olo85
  • 53 postów
  • Dołączył: 27-02-2010
  • Skąd: Piława Górna

Napisany 05 październik 2011 - 20:00

ja próbowałem wsadzić chip ale nie mogę dostać do moejego ECU (214 bez przepływomierza) kupiłem chip i niby miał w 100% chodzić. po wsadzeniu niestety wysokie obroty :o . niestety zostało marzenie :)

#11 OFFLINE   adamesce

adamesce

    Omega: Never ending story

  • 595 postów
  • Dołączył: 22-02-2010
  • Skąd: Sosnowiec
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 14 listopad 2011 - 15:03

ja szukalem dla siebie chipa ale narazie chyba pozostana marzenia. Ale jakis macie sprawdzonych dostawcow? moze ktos na forum robi?

#12 OFFLINE   SScafe

SScafe

    Każdy ma swój mały fetysz

  • 410 postów
  • Dołączył: 17-01-2010
  • Skąd: Krakow

Napisany 14 listopad 2011 - 15:07

chcesz dobrego chipa to pojedź do firmy która zrobi ci nową mape.

#13 OFFLINE   karollone

karollone
  • 7 postów
  • Dołączył: 21-04-2012

Napisany 21 kwiecień 2012 - 19:03

jest chipowanie .. sam sobie taaki sprawilem wlasnie idzie z allegro.. dam cynka jak i co..pozdro.

#14 OFFLINE   Phantom

Phantom

    łututututut

  • 1152 postów
  • Dołączył: 21-10-2008
  • Skąd: Wrocław
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 22 kwiecień 2012 - 11:59

jest chipowanie .. sam sobie taaki sprawilem wlasnie idzie z allegro.. dam cynka jak i co..pozdro.


z allegro powiadasz...... hiehie powodzonka :masakra:

#15 OFFLINE   topserwis

topserwis

    sympatyk KKK

  • 2225 postów
  • Dołączył: 16-10-2011
  • Skąd: okolice Warszawy

Napisany 22 kwiecień 2012 - 14:54

Do 2.5TD?? Może dużo nie popsuje, tam jest "prawie jak" prosty sterownik i jak ktoś nie ma pojęcia to mocy nie doda... Co najwyżej dym z dołu + trochę momentu :D
Bo w prosty sposób dawki górą nie podniesie...

#16 OFFLINE   karollone

karollone
  • 7 postów
  • Dołączył: 21-04-2012

Napisany 24 kwiecień 2012 - 00:55

ejj chłopaki co popsuje ?:( co nie podniesie? poopowiadajcie trochę ?? pleasssse....co wiecie? i co moge z tym zrobić?

#17 OFFLINE   topserwis

topserwis

    sympatyk KKK

  • 2225 postów
  • Dołączył: 16-10-2011
  • Skąd: okolice Warszawy

Napisany 24 kwiecień 2012 - 22:52

Ale co mam Ci powiedzieć? Tutorial jak zrobić samemu chipa za darmo? Powiem Ci tyle - standardowo masz maksymalną możliwą "do ogarnięcia" przez 8 bitowy sterownik dawkę paliwa górą (51mg). W normalny, prawidłowy, nie zaburzający obliczeń MIDa ani sygnału obciążenia dla ASB sposób mocy nie podniesiesz. Jest na to sposób, trzeba tylko wiedzieć jak ten "prawie prosty" sterownik funkcjonuje... I tyle. Chcesz dobrego chipa? Masz pamięci kasowalne UV w swoim sterowniku? To przyjeżdżaj...

#18 OFFLINE   kens

kens
  • 175 postów
  • Dołączył: 11-11-2009
  • Skąd: Dąbrowa Górnicza/Katowice

Napisany 25 kwiecień 2012 - 17:22

Hmmm... Swego czasu wicek sprzedawał takie uniwersalne wsady do klekota i nikt chyba nie narzeka jakoś do dzisiaj. Więc może niekonieczne taki uniwersalny = zło:D

#19 OFFLINE   topserwis

topserwis

    sympatyk KKK

  • 2225 postów
  • Dołączył: 16-10-2011
  • Skąd: okolice Warszawy

Napisany 25 kwiecień 2012 - 19:05

Jeśli chociaż jest zrobiony z głową to pal go licho... Najczęściej jednak to co można kupić na allegro czy ebay'u to syf niesamowity, robiony przez kogoś kto nie ma pojęcia co i jak zmienić... Mam taki piękny wsad od X30XE - po prostu bajka, widać pełen profesjonalizm autora - w jednym miejscu dodaje paliwa w całym zakresie obrotów i obciążenia a w innym o prawie tyle samo go odejmuje - też w caluteńkim zakresie :D

#20 OFFLINE   karollone

karollone
  • 7 postów
  • Dołączył: 21-04-2012

Napisany 27 kwiecień 2012 - 00:29

ryłem kilka dni w necie za info. na ten temat,, na Szanownego Wicka tez trafiłem. i z wielkim szacunkiem podchodzę do kolegi W... gość mówi rozsądnie.. odnalazłem kontakt doń pogadałem z nim. z jego klientami i jeszcze z kilkoma odnalezionymi w tym temacie.. dajmy na to na 10 żaden nie nażekal wręcz przeciwnie!!:jump:.. i każdy mówi prawdziwie.. /.. sam nadal cekm bo mały poślizg z przesyłka mam bo w uk jestem.. dla kolegi top service.. nigdy nie lubiłem przepłacać a jak coś kupowałem to zawsze z zyskiem i zawsze bylem natrętnie wypytującym klientem i nigdy nie kupiłem nic za co bym przepłacił.ogólnie nie wierze mechaników.. Zrozumiesz wiec chyba jeśli uznam za stronnicze twe zalecenia i porady. ale z całym szacunkiem być może komuś się przydadzą.. Ja wieże ze to dobry zakup ale zdam relacje i obiecuje ze prawdziwą... ps ten z allegro tez sprawdziłem jak tylko uważałem za dość... :) podro panowie i do rychłego..