Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

twin dolot


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   krisndz

krisndz
  • 25 postów
  • Dołączył: 25-06-2010
  • Skąd: ndz

Napisany 12 lipiec 2011 - 18:09

witam, może od początku, jestem szczęśliwym posiadaczem omegi b 2.5TD chip 20KM i 50Nm (udokumentowane na wykresie), oryginalny filtr zastąpił stożek w planach jest zrobienie ,,termo komory'' i doprowadzenie BEZPOŚREDNIEGO dolotu powietrza, jaki dolot zrobić, lub jaki polecacie żeby filtr nie zaciągnął wody????? (np. deszczu)

#2 OFFLINE   sipa666

sipa666

    1-sze 6 biegów w V6 w PL

  • 484 postów
  • Dołączył: 02-04-2010
  • Skąd: Pruszcz Gdański

Napisany 12 lipiec 2011 - 18:53

jesli juz chcesz zostawic stozek.. to zrob moze jakas komore dla stozka, i doprowadz do niego rure z jak najnizej polozonego miejsca. wiadomo, im nizej tym zimniejsze powietrze. byle tylko to bylo miejsce, gdzie nie dojdzie woda. moze byc przy kratce zderzaka, albo od samego grilla, zeby nie byl za dlugi.
sam modze z calym dolotem teraz:D

ps. o stozku slyszalem, ze nie podwyzsza mocy ani momentu tak naprawde, tylko przesuwa to w wyzsze partie obrotow. w sumie potwierdzone paroma wykresami, na ktore sie kiedys natknalem. chyba lepiej wsadzic wkladke K'&N czy podobne urzadzenie:)

#3 OFFLINE   krisndz

krisndz
  • 25 postów
  • Dołączył: 25-06-2010
  • Skąd: ndz

Napisany 12 lipiec 2011 - 19:42

jesli juz chcesz zostawic stozek.. to zrob moze jakas komore dla stozka, i doprowadz do niego rure z jak najnizej polozonego miejsca. wiadomo, im nizej tym zimniejsze powietrze. byle tylko to bylo miejsce, gdzie nie dojdzie woda. moze byc przy kratce zderzaka, albo od samego grilla, zeby nie byl za dlugi.
sam modze z calym dolotem teraz:D

ps. o stozku slyszalem, ze nie podwyzsza mocy ani momentu tak naprawde, tylko przesuwa to w wyzsze partie obrotow. w sumie potwierdzone paroma wykresami, na ktore sie kiedys natknalem. chyba lepiej wsadzic wkladke K'&N czy podobne urzadzenie:)


w sumie chodzi o to żeby doprowadzić do turbiny jak najwięcej zimnego powietrza, wiec nie wiem czy stożek czy teraz wkładka była by lepsza????,

#4 OFFLINE   sipa666

sipa666

    1-sze 6 biegów w V6 w PL

  • 484 postów
  • Dołączył: 02-04-2010
  • Skąd: Pruszcz Gdański

Napisany 12 lipiec 2011 - 19:44

zaloz wkladke K&N, albo Pippercrossa (czy jakos tak), i mozesz jakos pomyslec nad samym odizolowaniem elementow dolotu od cieplego powietrza :) np. takim materialem jak puche mantzel'a sie odizolowuje od ciepla:)

#5 OFFLINE   Adam10

Adam10

    Everybody lies

  • 7670 postów
  • Dołączył: 15-09-2009
  • Skąd: Gdańsk, Kiełpino Górne
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 lipiec 2011 - 19:50

Jeżeli szukasz mocy przez filtr powietrza to mówię Ci że jej nie znajdziesz... Właściwie nie ma znaczenia czy będziesz miał seryjny filtr, czy K&N czy obudowany stożek...

#6 OFFLINE   sipa666

sipa666

    1-sze 6 biegów w V6 w PL

  • 484 postów
  • Dołączył: 02-04-2010
  • Skąd: Pruszcz Gdański

Napisany 12 lipiec 2011 - 19:52

i kolo z ulepszeniem diesla sie zamyka:D
kup v-ke:D

#7 OFFLINE   Adam10

Adam10

    Everybody lies

  • 7670 postów
  • Dołączył: 15-09-2009
  • Skąd: Gdańsk, Kiełpino Górne
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 lipiec 2011 - 19:58

i kolo z ulepszeniem diesla sie zamyka:D
kup v-ke:D


dobry diesel nie jest zły, tylko zmienianie wkładek w filtrze niewiele da...
Jak mi ktoś udowodni że zyska na tym więcej niż jednego konia mechanicznego ( gdzie 1KM to jest błąd pomiaru na hamowni) to stawiam piwo :kumple:

#8 OFFLINE   krisndz

krisndz
  • 25 postów
  • Dołączył: 25-06-2010
  • Skąd: ndz

Napisany 12 lipiec 2011 - 20:03

hola hola panowie, zamknięty został temat filtra, a temat dolotu powietrza (bez wody) do filtra:D????

dobry diesel nie jest zły, tylko zmienianie wkładek w filtrze niewiele da...
Jak mi ktoś udowodni że zyska na tym więcej niż jednego konia mechanicznego ( gdzie 1KM to jest błąd pomiaru na hamowni) to stawiam piwo :kumple:


mogli byśmy się bawić w takie eksperymenty!!!, ale ty kolego stawiasz hamownie:D

#9 OFFLINE   sipa666

sipa666

    1-sze 6 biegów w V6 w PL

  • 484 postów
  • Dołączył: 02-04-2010
  • Skąd: Pruszcz Gdański

Napisany 12 lipiec 2011 - 20:05

ale czy samo powietrze doprowadzone, zimniejsze o 0.5 *C doda Ci na tyle mocy, zeby Adam mogl Ci postawic piwo?:D
jesli chcesz tuningowac, to moze wstaw wieksza turbine?

#10 OFFLINE   Adam10

Adam10

    Everybody lies

  • 7670 postów
  • Dołączył: 15-09-2009
  • Skąd: Gdańsk, Kiełpino Górne
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 lipiec 2011 - 20:14

mogli byśmy się bawić w takie eksperymenty!, ale ty kolego stawiasz hamownie


dobra, ale jak wyjdzie na moje to Ty za wszystko pł←acisz i tankujesz mi auto do pełna


Zresztą uratują Twoją kasę i powstrzymam Cię przed zakładem:
http://forum.omegakl...?t=45351&page=2
:lol:

#11 OFFLINE   krisndz

krisndz
  • 25 postów
  • Dołączył: 25-06-2010
  • Skąd: ndz

Napisany 12 lipiec 2011 - 20:56

ale czy samo powietrze doprowadzone, zimniejsze o 0.5 *C doda Ci na tyle mocy, zeby Adam mogl Ci postawic piwo?:D
jesli chcesz tuningowac, to moze wstaw wieksza turbine?


mocy może i nie doda, ale filtr zaciąga zimne, świeże powietrze (a nie te ciepłe z komory silnika)
Ps, tak orientacyjne tej turbiny, polecasz coś wiesz coś na ten temat?

dobra, ale jak wyjdzie na moje to Ty za wszystko płacisz i tankujesz mi auto do pełna


Zresztą uratują Twoją kasę i powstrzymam Cię przed zakładem:
http://forum.omegakl...?t=45351&page=2
:lol:


jak znajde taki stożek co podnosi moc o 2KM to się do ciebie odezwe:)

#12 OFFLINE   Phantom

Phantom

    łututututut

  • 1152 postów
  • Dołączył: 21-10-2008
  • Skąd: Wrocław
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 12 lipiec 2011 - 23:06

tak na wstepie

:masakra::masakra::masakra:


potem - wstaw wiekszy IC - jak nie masz miejsca wywal chlodnice klimy.

daj turbo do zrobienia - niech wydrylują i doloza lopatek.


pozniej wypadaloby zrobic przelot z komina i jechac na program.

a wy tutaj pierdostozki uskuteczniacie. No panowie........


.............:masakra: