Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

Nawigacja zamiast wyświetlacza


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
27 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Ciechan123

Ciechan123
  • 8 postów
  • Dołączył: 21-06-2011

Napisany 21 czerwiec 2011 - 13:44

Witam,(na początku chciałbym nadmienić iż jestem tu nowy) od pewnego czasu noszę się z zamiarem zamiany wyświetlacza w omedze na nawigację. Chciałbym się od was dowiedzieć drodzy forumowicze czy już ktoś to robił w swojej Omce? Pod względem technicznym nie widzę problemu, znalazłem kilka nawigacji obsługiwanych jedynie z przodu (tj. włączanie i inne potrzebne rzeczy). Ze znalezieniem wymiarowej też nie ma problemu. Chciałbym to zrobić w miarę "profesjonalnie". Mam czas, narzędzia, umiejętności itd... Z radością poznam wasze opinie na temat tego projektu. Dodam tylko, że w aucie posiadam najprostszy wyświetlacz (godzina i data, ew. informacje z radia). Pozdrawiam i czekam na rychłe odpowiedzi. (szukałem takich przeróbek ale niestety nic nie znalazłem, nic na czym mógłbym się oprzeć).

#2 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

    Drift King

  • 4228 postów
  • Dołączył: 17-02-2009
  • Skąd: PGN
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 21 czerwiec 2011 - 13:57

Nawigacje w omedze B umieszczali juz: Damian0708, Lukassboss, + jeszcze ktos, w nawiewach. Zamiast komputerka to nie widzialem jednak.

#3 OFFLINE   Ciechan123

Ciechan123
  • 8 postów
  • Dołączył: 21-06-2011

Napisany 21 czerwiec 2011 - 14:26

Najbardziej zastanawia mnie obejście włącznika, ponieważ po głębszym przemyśleniu poszukam standardowej nawigacji bez guzików z przodu.

#4 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

    **** świat do góry nogami

  • 7294 postów
  • Dołączył: 19-07-2009
  • Skąd: ES
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 21 czerwiec 2011 - 14:33

Witam,(na początku chciałbym nadmienić iż jestem tu nowy) od pewnego czasu noszę się z zamiarem zamiany wyświetlacza w omedze na nawigację. Chciałbym się od was dowiedzieć drodzy forumowicze czy już ktoś to robił w swojej Omce? Pod względem technicznym nie widzę problemu, znalazłem kilka nawigacji obsługiwanych jedynie z przodu (tj. włączanie i inne potrzebne rzeczy). Ze znalezieniem wymiarowej też nie ma problemu. Chciałbym to zrobić w miarę "profesjonalnie". Mam czas, narzędzia, umiejętności itd... Z radością poznam wasze opinie na temat tego projektu. Dodam tylko, że w aucie posiadam najprostszy wyświetlacz (godzina i data, ew. informacje z radia). Pozdrawiam i czekam na rychłe odpowiedzi. (szukałem takich przeróbek ale niestety nic nie znalazłem, nic na czym mógłbym się oprzeć).

Jak dobrze zrozumiałem masz na myśli wyświetlacz TID ten obok zegarów licznika ?? czy ja to zrozumiałem na opak i mówisz o miejscu na Navi :hmm: tak jak tu --> http://forum.omegakl...postcount=19837

Jeśli o TID to masz pewną barierę do sforsowania
Dodany obrazek

to jak by co to masz tam plastik który uniemożliwi Ci dotykanie ekranu w celu wprowadzenia danych...

#5 OFFLINE   Ciechan123

Ciechan123
  • 8 postów
  • Dołączył: 21-06-2011

Napisany 21 czerwiec 2011 - 14:51

Jak dobrze zrozumiałem masz na myśli wyświetlacz TID ten obok zegarów licznika ?? czy ja to zrozumiałem na opak i mówisz o miejscu na Navi :hmm: tak jak tu --> http://forum.omegakl...postcount=19837

Jeśli o TID to masz pewną barierę do sforsowania
Dodany obrazek

to jak by co to masz tam plastik który uniemożliwi Ci dotykanie ekranu w celu wprowadzenia danych...



Chodzi dokładnie o wyświetlacz TID. Ten plastik to nie jest wielka przeszkoda, na to już mam sposób :) Ogólna koncepcja już jest, tak jak mówiłem technicznie nie widzę problemu. Jedynie intryguje mnie ten nieszczęsny włącznik (muszę to skonsultować z gościem z serwisu nawigacji i komórek) i slot na kartę pamięci, które muszę wyciągnąć na zewnątrz.

#6 OFFLINE   ALI

ALI

    R6/2.8.1/Manual

  • 1496 postów
  • Dołączył: 24-09-2008
  • Skąd: RACIBÓRZ
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 21 czerwiec 2011 - 15:23

kiedyś nad tym myślałem i doszedłem do wniosku że najlepszym rozwiązaniem dla mnie jest sp prostu stawianie nawi przed MID'a a koło nawiewu wyprowadzona jest ładowarka

fota z przemyśleń ;)
Dodany obrazek

#7 OFFLINE   Ciechan123

Ciechan123
  • 8 postów
  • Dołączył: 21-06-2011

Napisany 21 czerwiec 2011 - 15:36

Nie :p Od soboty będę się za to zabierał... Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak coś to dam kilka fotek jak się uda. Tymczasem, jak ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia to chętnie przeczytam :)

#8 OFFLINE   robert514

robert514

    bla bla bla

  • 3159 postów
  • Dołączył: 09-01-2009
  • Skąd: Warszawa Wola
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 czerwiec 2011 - 20:16

Nie :p Od soboty będę się za to zabierał... Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak coś to dam kilka fotek jak się uda. Tymczasem, jak ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia to chętnie przeczytam :)


to nie lepiej radio zmienić, będzie jeszcze DVD:)

#9 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4781 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 21 czerwiec 2011 - 20:23

U mnie navi jest wstawiona w miejsce lewej kratki środkowego nawiewu.

#10 OFFLINE   Ciechan123

Ciechan123
  • 8 postów
  • Dołączył: 21-06-2011

Napisany 21 czerwiec 2011 - 21:39

to nie lepiej radio zmienić, będzie jeszcze DVD:)


W nawigacji też będę miał opcję odtwarzania filmów :)

#11 OFFLINE   arnixx

arnixx

    Klubowy "Król Julian"

  • 766 postów
  • Dołączył: 15-12-2010
  • Skąd: Gdańsk
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 21 czerwiec 2011 - 23:44

Widziałem temat o takiej nawigacji zamiast wyświetlając mid na forum Vectry

#12 OFFLINE   emik

emik
  • 62 postów
  • Dołączył: 01-10-2010

Napisany 22 czerwiec 2011 - 10:55

wszystko fajnie tylko co z danymi z TID gdzie to sie będzie wyświetlać??

#13 OFFLINE   Ciechan123

Ciechan123
  • 8 postów
  • Dołączył: 21-06-2011

Napisany 22 czerwiec 2011 - 11:32

Powiem Ci, że raczej nie będą mi potrzebne informacje na temat daty i godziny.

#14 OFFLINE   emik

emik
  • 62 postów
  • Dołączył: 01-10-2010

Napisany 22 czerwiec 2011 - 11:35

Powiem Ci, że raczej nie będą mi potrzebne informacje na temat daty i godziny.


Faktycznie pisałes na początku w tematu, chyba pójdę po kawę:szpital:, sorry za głupie pytanie:masakra:.
pozdrawiam:)

#15 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1678 postów
  • Dołączył: 19-01-2009
  • Skąd: Letterkenny
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 czerwiec 2011 - 18:59

a tak z czystej ciekawosci zapytam
jak masz zamiar rozwiazac umiejscowienie odbiornika gps?

#16 OFFLINE   CHEMIQ

CHEMIQ
  • 5 postów
  • Dołączył: 20-01-2011

Napisany 24 czerwiec 2011 - 09:22

Witam chciałbym sie dowiedzieć jak Ci poszło sam jestem od niedawna posiadaczem "Omeszki" i myslałem nad czymś takim ??

#17 OFFLINE   barteq87

barteq87
  • 24 postów
  • Dołączył: 30-05-2010
  • Skąd: Skwierzyna

Napisany 07 lipiec 2011 - 11:35

jak tam temacik??
bo cos ucichł

#18 OFFLINE   rappro

rappro
  • 30 postów
  • Dołączył: 16-11-2011
  • Skąd: zamość

Napisany 13 marzec 2012 - 09:25

właśnie.zrobił ktoś już to??

#19 OFFLINE   kamnie

kamnie
  • 36 postów
  • Dołączył: 22-02-2012
  • Skąd: szczecin

Napisany 23 kwiecień 2012 - 20:29

chętnie bym zobaczył jak to działa

#20 OFFLINE   Michumm

Michumm
  • 58 postów
  • Dołączył: 10-10-2012

Napisany 11 październik 2012 - 18:43

Odświeżam , powiedzcie jakbym chciał wstawić navi w środkowym Panelu kolo radia, to czy przycisk od kontroli trakcji mozna przenieść w puste miejsca kolo np przycisku podgrzewania fotela? Oczywiście z nowym przyciskiem? Czy musi być dokładnie tam?