Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

Lekkie koło zamachowe


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
359 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1388 postów
  • Dołączył: 03-08-2009
  • Skąd: Melksham
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 czerwiec 2011 - 17:03

Pytanko czy ktos zakladal plaskie kolo zamachowe od silnika C20XE do v6??

Kolo te jest napewno duzo lzejsze od standardowego wiec niby powinno auto sie lepiej wkrecac na obroty.Co o tym myslicie??

Dokladnie takie kolo-

http://cgi.ebay.co.u...e=STRK:MEWAX:IT



#2 OFFLINE   Jesse

Jesse
  • 699 postów
  • Dołączył: 20-07-2009
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 13 czerwiec 2011 - 19:03

Coś mi sie wydaje że jest za mała średnica sprzęgła.

#3 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1388 postów
  • Dołączył: 03-08-2009
  • Skąd: Melksham
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 czerwiec 2011 - 19:08

Coś mi sie wydaje że jest za mała średnica sprzęgła.


Z tego co wiem to te kolo zakladaja do silnika 2.0let i ludzie maja gruubo ponad 250 koni i daje rade wiec do 3.0 tez chyba wytrzyma??

#4 OFFLINE   serek

serek
  • 1571 postów
  • Dołączył: 05-04-2008
  • Skąd: huntingdon

Napisany 13 czerwiec 2011 - 19:09

Coś mi sie wydaje że jest za mała średnica sprzęgła.


kolega zadal konkretne pytanie, odnosnie kola nic nie wspominal o sprzegle wiec nie rob zbednego zamieszania;)

#5 OFFLINE   Steru

Steru
  • 35 postów
  • Dołączył: 14-12-2010

Napisany 13 czerwiec 2011 - 19:34

Koło da radę wsadzić do x30xe, jest sporo lżejsze od standardowego, w zależności od tego jaka skrzynia można jeszcze pobawić się z dociskiem i z tarczą sprzęgła ale to inne bajka.

#6 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1388 postów
  • Dołączył: 03-08-2009
  • Skąd: Melksham
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 czerwiec 2011 - 19:47

dociskiem i z tarczą sprzęgła ale to inne bajka.


Docisk bedzie montowany od omegi a tarcza od vectry 2.6

#7 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

    **** świat do góry nogami

  • 7294 postów
  • Dołączył: 19-07-2009
  • Skąd: ES
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 13 czerwiec 2011 - 19:52

średnice traczy się dopasuje, bardziej mnie interesuje jak jest grubość zamachu z c20xe... bo w x30xe dwumasa jest dość grubawa, by się nie okazało że wysprzęglik nie sięga do docisku :hmm:

#8 OFFLINE   Beny

Beny

    x30ben

  • 4038 postów
  • Dołączył: 28-12-2006
  • Skąd: Malbork - GMB
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 13 czerwiec 2011 - 19:56

a mi się wydaje, że w grubości nie ma wielkiej różnicy...
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#9 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

    **** świat do góry nogami

  • 7294 postów
  • Dołączył: 19-07-2009
  • Skąd: ES
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 13 czerwiec 2011 - 20:00

wydawać mnie też się wydaje, ale pewności nie mam... dobrze by było jak by exec tu zajrzał, wiem że zmieniał zamach ale na co to :nie_wiem:

#10 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1388 postów
  • Dołączył: 03-08-2009
  • Skąd: Melksham
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 13 czerwiec 2011 - 20:05

dobrze by było jak by exec tu zajrzał, wiem że zmieniał zamach ale na co to


On chyba zakladal jednomase odelzona okolo 7-8kg.

Co do wysprzeglika czy siegnie czy nie to bede mial wiecej info w najblizszym czasie;)

#11 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

    Drift King

  • 4228 postów
  • Dołączył: 17-02-2009
  • Skąd: PGN
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 13 czerwiec 2011 - 20:43

Exec zmienial z Vectry chyba.

#12 OFFLINE   serek

serek
  • 1571 postów
  • Dołączył: 05-04-2008
  • Skąd: huntingdon

Napisany 13 czerwiec 2011 - 21:22

Exec zmienial z Vectry chyba.


dokladnie kolo z VB ktore zoztalo odelzone wiec mocowanie i odleglosci pozostaja takie same jak w przypadku normalnej DM.
w przypadku kolo z C20xe trzeba troche pokombinowac;)
najwazniejsza jest dostepnosc i cena
lekkie kolo kosztuje okolo 300 funtow nie chodzi ni o takie stoczone z VB ktore moze wyleciec bokiem , tylko wytoczone z odpowiedniego materialu.
natomiast C20xe to koszt 15-30 funciakow no i pare innych bajerow i zamkniemy sie w 100funciakow

#13 OFFLINE   Phantom

Phantom

    łututututut

  • 1152 postów
  • Dołączył: 21-10-2008
  • Skąd: Wrocław
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 14 czerwiec 2011 - 10:32

dokladnie kolo z VB ktore zoztalo odelzone wiec mocowanie i odleglosci pozostaja takie same jak w przypadku normalnej DM.
w przypadku kolo z C20xe trzeba troche pokombinowac;)
najwazniejsza jest dostepnosc i cena
lekkie kolo kosztuje okolo 300 funtow nie chodzi ni o takie stoczone z VB ktore moze wyleciec bokiem , tylko wytoczone z odpowiedniego materialu.
natomiast C20xe to koszt 15-30 funciakow no i pare innych bajerow i zamkniemy sie w 100funciakow



po czym wnosisz ze kolo od vb moze wyleciec bokiem?

i prosze mi tutaj nie pisac o niewywazanym kole, bo to nie jest ''komarek''

#14 OFFLINE   Beny

Beny

    x30ben

  • 4038 postów
  • Dołączył: 28-12-2006
  • Skąd: Malbork - GMB
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 14 czerwiec 2011 - 10:35

po czym wnosisz ze kolo od vb moze wyleciec bokiem?

bo było obrabiane żeby zrzucić masę jakieś 7kg...
wystarczy mała niedokładność i przy takich obrotach może wyjść bokiem albo górą albo dołem... :p
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#15 OFFLINE   Phantom

Phantom

    łututututut

  • 1152 postów
  • Dołączył: 21-10-2008
  • Skąd: Wrocław
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 14 czerwiec 2011 - 10:36

bo było obrabiane żeby zrzucić masę jakieś 7kg...
wystarczy mała niedokładność i przy takich obrotach może wyjść bokiem albo górą albo dołem... :p



napisalem wyraznie - to nie jest ''komarek''

jak ktos odchudza zamach i nie wywaza to powinien rowerem jezdzic

#16 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1388 postów
  • Dołączył: 03-08-2009
  • Skąd: Melksham
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 czerwiec 2011 - 10:41

jak ktos odchudza zamach i nie wywaza to powinien rowerem jezdzic


No to walsnie Serek o tym pisal.:p

#17 OFFLINE   ALI

ALI

    R6/2.8.1/Manual

  • 1496 postów
  • Dołączył: 24-09-2008
  • Skąd: RACIBÓRZ
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 czerwiec 2011 - 14:11

jak ktos odchudza zamach i nie wywaza to powinien rowerem jezdzic


a co ci da wyważenie jak podczas obróbki ścianki niechcący i niezauważenie zostały za cienkie w nieodpowiednim miejscu??

#18 OFFLINE   Phantom

Phantom

    łututututut

  • 1152 postów
  • Dołączył: 21-10-2008
  • Skąd: Wrocław
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 14 czerwiec 2011 - 14:28

a co ci da wyważenie jak podczas obróbki ścianki niechcący i niezauważenie zostały za cienkie w nieodpowiednim miejscu??



ale juz nie pisz o skrajnych przypadkach partactwa tokarza.

i wrocmy do temata :)

#19 OFFLINE   ALI

ALI

    R6/2.8.1/Manual

  • 1496 postów
  • Dołączył: 24-09-2008
  • Skąd: RACIBÓRZ
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 czerwiec 2011 - 15:54

widzę że obliczenia wytrzymałości materiału (nieznanego gatunku) do których dodatkowo dochodzą siły dynamiczne wspomagane drganiami wywołanymi cyklami spalania masz w małym palcu i jesteś w stanie poinstruować tokarza w którym miejscu ile ścianki wytrzyma lub w skrajnym przypadku gdzie jest wada materiałowa którą tylko ultradźwięki lub RTG wykryją

twój post jest bynajmniej nie poważny, jak ktoś się nauczył tych obliczeń to nie pracuje na tokarce, obliczeń dokonują konstruktorzy którzy w większości po usłyszeniu że mają obliczyć odelżone koło zamachowe i dać na to pisemną gwarancję podziękują za współpracę a pozostała część która się zgodzi skasuje więcej niż byś dostał za dwie swoje omegi :)

i właśnie przez to każdy robi koła zamachowe "na czuja" a później albo chodzi albo odpada silnik od skrzyni :mag:

#20 OFFLINE   Steru

Steru
  • 35 postów
  • Dołączył: 14-12-2010

Napisany 14 czerwiec 2011 - 19:22

Dla tego wlasnie najlepiej zastosowac seryjnie produkowane kolo zamiast bawic sie z samorobkami, a to z C20XE nadaje sie i mozna je zamontowac.