Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

błąd poduszki - świeci kontrolka


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
43 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   maroaga

maroaga
  • 6 postów
  • Dołączył: 22-10-2010

Napisany 05 czerwiec 2011 - 17:24

witam!mam mały problem próbowałem ściągnąc kierownice i odłączyłem poduszke powietrzną po założeniu poduszki świeci cały czas kontrolka od poduszki czy jest mozliwośc usunięcia tej usterki bez podpinania kompa(ściągałem klemy od akumulatora bez rezultatu dalej świeci)

#2 OFFLINE   rafi195

rafi195

    tylko 2.5TD :)

  • 1802 postów
  • Dołączył: 09-07-2009
  • Skąd: Chrzanów/Krzeszowice
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 05 czerwiec 2011 - 18:08

komp tylko..

#3 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2331 postów
  • Dołączył: 20-11-2006
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 czerwiec 2011 - 19:26

Trza było odpiąć aku przed rozpięciem poduszki, a teraz pozostaje tylko komputer, niestety.

#4 OFFLINE   maroaga

maroaga
  • 6 postów
  • Dołączył: 22-10-2010

Napisany 05 czerwiec 2011 - 20:36

ok dzięki no to 100 zł w plecy

#5 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

    Bleblablo wyszło to #373

  • 4324 postów
  • Dołączył: 10-03-2009
  • Skąd: Kędzierzyn - Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 czerwiec 2011 - 20:42

ok dzięki no to 100 zł w plecy

napisz do kogoś z Twojego województwa lub podjed do kogoś i napewno będzie taniej

#6 OFFLINE   rafi195

rafi195

    tylko 2.5TD :)

  • 1802 postów
  • Dołączył: 09-07-2009
  • Skąd: Chrzanów/Krzeszowice
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 05 czerwiec 2011 - 21:03

ok dzięki no to 100 zł w plecy


u mnie masz za czteropak i przeglądniemy całą..;)

#7 OFFLINE   strogonoff

strogonoff
  • 112 postów
  • Dołączył: 09-04-2010
  • Skąd: LHR

Napisany 05 czerwiec 2011 - 21:04

Trza było odpiąć aku przed rozpięciem poduszki, a teraz pozostaje tylko komputer, niestety.


Z tym akumulatorem to też nie do końca prawda, ponieważ ja odpiąłem akumulator, przełożyłem poduszkę i podpiąłem aku i błąd się pojawił

#8 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

    Bleblablo wyszło to #373

  • 4324 postów
  • Dołączył: 10-03-2009
  • Skąd: Kędzierzyn - Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 czerwiec 2011 - 05:48

Z tym akumulatorem to też nie do końca prawda, ponieważ ja odpiąłem akumulator, przełożyłem poduszkę i podpiąłem aku i błąd się pojawił

bo zrobiłeś to zaraz po odpięciu jak byś odczekał jakiś czas nie było by błędu, trzeba poczekać aż wszystkie kondensatory w układzie się rozładują

#9 OFFLINE   Przybek

Przybek

    Diesel Power :P

  • 5709 postów
  • Dołączył: 08-11-2008
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 czerwiec 2011 - 10:34

trzeba poczekać aż wszystkie kondensatory w układzie się rozładują

Jedni mowia ze minimum 5 min wystarczy ale bezpieczniej jest poczekac pol godziny od odlaczenia aku zanim sie zacznie rozpinac poduchy/czujniki od poduch.

#10 OFFLINE   maroaga

maroaga
  • 6 postów
  • Dołączył: 22-10-2010

Napisany 07 czerwiec 2011 - 22:25

dzięki RAFI195 ale ja mam do ciebie jakies 250 km to skurka za wyprawke poszukam kogoś na miejscu morze będzie taniej za niewiedze trzeba płacic:(

#11 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3237 postów
  • Dołączył: 01-03-2008
  • Skąd: Częstochowa
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 czerwiec 2011 - 07:27

Ja nigdy nie czekam po odpięciu klem. Podstawa to nie wtykanie kluczyka w stacyjkę (zawsze go chowam, żeby się przypadkiem nie zapomnieć)

#12 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1678 postów
  • Dołączył: 19-01-2009
  • Skąd: Letterkenny
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 czerwiec 2011 - 08:04

Zajac dobrze gada polac mu

w kazdym oplu majstrujac przy poduszkach czy czujnikach, zdejmujac drzwi przednie czy fotele
podstawa to nie wtykanie kluczyka do stacujki
konkretniej nie wlaczanie zaplonu
wcale aku nie trzeba odpinac

w vagach czy mercu wystarczy podlaczyc wszystko na miejscu i po chwili blad sam gasnie
GM sobie taki sposob na $$$ serwisowe wymyslil:D

#13 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

    Bleblablo wyszło to #373

  • 4324 postów
  • Dołączył: 10-03-2009
  • Skąd: Kędzierzyn - Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 czerwiec 2011 - 08:47

w vagach czy mercu wystarczy podlaczyc wszystko na miejscu i po chwili blad sam gasnie

reno ma to samo

#14 OFFLINE   kmitki

kmitki
  • 166 postów
  • Dołączył: 05-12-2010
  • Skąd: Zabrze
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 czerwiec 2011 - 09:35

W grupie vw też trzeba vagiem zgasić.

#15 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2331 postów
  • Dołączył: 20-11-2006
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 czerwiec 2011 - 21:45

wcale aku nie trzeba odpinac


Klemy trzeba odpiąć inaczej zawsze pojawi się błąd. Przeczytaj jeszcze raz co Zając napisał.

#16 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1678 postów
  • Dołączył: 19-01-2009
  • Skąd: Letterkenny
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 czerwiec 2011 - 21:48

wiem co mowie

robilem to wiele razy
do wymiany poduszki nie trzeba aku odpinac
wystarczy kluczyka nie przekrecac

#17 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3237 postów
  • Dołączył: 01-03-2008
  • Skąd: Częstochowa
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 czerwiec 2011 - 21:52

Nie przypominam sobie abym pisał, że mus 100%. Bo nie trzeba jak by się uprzeć.
Jednak stara szkoła mówi, że jak się dłubie przy elektryce to wypadało by klemy zwalić :p

#18 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1678 postów
  • Dołączył: 19-01-2009
  • Skąd: Letterkenny
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 czerwiec 2011 - 21:54

ja nie zwalam w oplach ze wzgledu na radio
co by sie nie rozkodowalo
jak kod jest to czasami odpinam

#19 OFFLINE   kmitki

kmitki
  • 166 postów
  • Dołączył: 05-12-2010
  • Skąd: Zabrze
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 czerwiec 2011 - 10:57

Ale nawet jak się zapali to jaki problem wyłączyć wystarczy podpiąć kompa i wykasować.

#20 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

    Bleblablo wyszło to #373

  • 4324 postów
  • Dołączył: 10-03-2009
  • Skąd: Kędzierzyn - Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 czerwiec 2011 - 22:07

wystarczy podpiąć kompa i wykasować.

trzeba jeszcze mieć tego kompa, bo jak go nie masz to bulisz