Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Aktualizacja map - Garmin, Mio, TomTom


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
32 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   cimek757

cimek757
  • 254 postów
  • Dołączył: 15-08-2010
  • Skąd: Głuchołazy
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 maj 2011 - 10:12

Witam.
Mam kilka nawigacji, a mianowicie - Garmin nuvi 205 (Polska), nuvi 1200 (Europa); Mio M300 (Polska), M400 (Europa) i TomTom Start IQ Routes.
Które z nich można jakoś zaktualizować do najnowszych map nie płacąc za to dodatkowych pieniędzy?
Mam je z likwidacji sklepu i są one nowe, nieużywane, ale trochę leżały na półkach i mapy w niektórych są nieco stare.
Może znajdzie się ktoś kto pomoże mi to ogarnąć? :)
Pozdrawiam

#2 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 629 postów
  • Dołączył: 22-08-2006
  • Skąd: Brodnica
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 24 maj 2011 - 11:05

W przypadku Garminow mapy mozna aktualizowac bezplatnie, gdy kupujesz odbiornik pod koniec roku kalendarzowego i w krotkim czasie ukaze sie nowa wersja mapy.
Wersje "testowe" map znajdziesz w necie.

Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"


#3 OFFLINE   Piotrek.sz

Piotrek.sz
  • 194 postów
  • Dołączył: 07-05-2009
  • Skąd: Koty-STA K.Koźle-OK Skwierzyna-FMI
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 maj 2011 - 19:46

Do Garmina zobacz tu:
http://ump.waw.pl/

Nie chcesz sprzedać ich? :p

#4 OFFLINE   MariuszD.

MariuszD.
  • 629 postów
  • Dołączył: 22-08-2006
  • Skąd: Brodnica
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 24 maj 2011 - 20:24

Jesli szukasz map free to duzo (z calego swiata, ale robione przez zapalencow) znajdziesz na tych serwerach:

http://mapcenter.cgpsmapper.com/
http://mapcenter2.cgpsmapper.com/

ale widze, ze ten drugi serwer nie dziala - nie wiem tylko czy to chwilowe czy nie.

Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"


#5 OFFLINE   cimek757

cimek757
  • 254 postów
  • Dołączył: 15-08-2010
  • Skąd: Głuchołazy
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 maj 2011 - 20:31

Nie chcesz sprzedać ich? :p


Chcę sprzedać, nawet wystawiałem, cena prawie najniższa niż te same modele, a i tak nikt nie kupił.

Ale to trzeba odblokowywać je najpierw, żeby te mapy działały?
Bo one są takie jak ze sklepu i jest teraz wgrana w 205 - Gpmapa 2009.3, a w 1200 - CN Europe 2010.10

#6 OFFLINE   Piotrek.sz

Piotrek.sz
  • 194 postów
  • Dołączył: 07-05-2009
  • Skąd: Koty-STA K.Koźle-OK Skwierzyna-FMI
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 maj 2011 - 20:36

To darmowa mapa- wgrasz przez Mapsource- przynajmnej tak to było jak swoją 300-setke kupowałem. Codzienne aktualizacje:)

Ile byś chcial za 1200? Możesz na PW napisac:)

#7 OFFLINE   kocyk

kocyk

    watching you

  • 9158 postów
  • Dołączył: 01-03-2009
  • Skąd: SZ (Zabrze)
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 maj 2011 - 20:51

Które z nich można jakoś zaktualizować do najnowszych map nie płacąc za to dodatkowych pieniędzy?


wszystkie :D , info szukaj na PEB

   post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18
 

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p


#8 OFFLINE   robert514

robert514

    bla bla bla

  • 3159 postów
  • Dołączył: 09-01-2009
  • Skąd: Warszawa Wola
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 maj 2011 - 21:40

wszystkie :D , info szukaj na PEB


kolega dobrze radzi, kopalnia wiedzy http://peb.pl/nawigacje-i-mapy/

#9 OFFLINE   kamils83

kamils83

    TOS 3K11

  • 111 postów
  • Dołączył: 25-08-2009
  • Skąd: Ostrowiec Św.

Napisany 25 maj 2011 - 06:21

Garmin - 60 dni darrmowej aktualizacji
MIO - 2 razy w ciągu roku użytkowania( o ile producent wyda)
TOMTOM - 30 dni (gwarancja najświeższych map)

Wszystko to za darmo o ile nie złapały sygnału i nie poruszały się z prędkością powyżej 30 km/h

#10 OFFLINE   cimek757

cimek757
  • 254 postów
  • Dołączył: 15-08-2010
  • Skąd: Głuchołazy
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 15 czerwiec 2011 - 21:26

kolega dobrze radzi, kopalnia wiedzy http://peb.pl/nawigacje-i-mapy/


Witajcie ponownie.
Wziąłem się za te nawigacje, pierwsze idą pod ostrzał Mio :)
Znalazłem na pebie instrukcję wgrywania panelu i potem jakiejś automapy albo coś podobnego.
Tutaj link:
http://peb.pl/sprzet...-o-windows.html
Problem tkwi w tym, że trzeba zrobić najpierw kopię zapasową. Szukam, szukam i coś nie mogę znaleźć jak to zrobić - moze po prostu trzeba wszystko skopiować (Ctrl+A i Ctrl+C) z pamięci nawigacji i to zapisać gdzieś sobie na dysku?
Druga rzecz to tutaj ciągle piszą o "My Flash Disk", a w M400 nie ma żadnej pamięci flash, ani wejścia na kartę. Jak jest podłączona nawigacja pod kompa to wyskakuje mi tylko folder "Mio Device" w "Moim komputerze" i w nim jest to wszystko (Program files, itp.).
Trzecia rzecz to odblokowywanie, jak to zrobić i czym? Te moje nawigacje są fabryczne, z fabrycznymi mapami, więc zapewne są fabrycznie poblokowane i jestem teraz w punkcie wyjścia.
Szukałem tego panelu bezpośrednio do M400 ale nie znalazłem, jednak czytałem że można wgrać z Mio Moov 200, bo tam jest wyświetlacz 4,5", a w M400 jest 4,3"

Czekam na odpowiedź od kogoś kto juz aktualizował, tzn. odblokowywał i wgrywał swoje mapy w Mio. Jak mi ten ktoś wyjaśni te trzy rzeczy to już dalej sam polecę i to zrobię.
Z góry wielkie dzięki ;]
Pozdrawiam

#11 OFFLINE   kaskader83

kaskader83

    Przygoda z Omegą twała 11 lat...

  • 898 postów
  • Dołączył: 22-03-2007
  • Skąd: Opole
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 czerwiec 2011 - 09:32

Program do odblokowania moov-ek nazywa się chyba mio pocket i składa się z kilku katalogów.
Podpinasz mio do kompa i znajduje Ci ją jako dodatkowy dysk.Potem Kopiujesz pliki do folderu Program Files i zmieniasz ścieżkę dostępu w pliku appstartupsec.ini i Cieszysz się odblokowanym mio moov.Działa na każdy model moov.Robiłem to w bardzo wielu moov-kach i w każdej działało.
Przypomnij się po weekendzie to poszukam czy mam jakąś wersję tego unlock'u.Bo po ostatniej awarii kompa wiele straciłem programów i map GPS.
I ty możesz zostać Klubowiczem.
Jak?? => Tak!!

#12 OFFLINE   kocyk

kocyk

    watching you

  • 9158 postów
  • Dołączył: 01-03-2009
  • Skąd: SZ (Zabrze)
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 czerwiec 2011 - 17:07

TU jest wsio ;)

   post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18
 

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p


#13 OFFLINE   wosiu

wosiu
  • 41 postów
  • Dołączył: 10-12-2009
  • Skąd: Radlin
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 19 czerwiec 2011 - 12:43

Cześć. Najprościej z tych wszystkich nawigacji zrobisz garmina. Po prostu "kupujesz":p sobie najnowszą mapę europy lub polski CNE 2012 . Na karcie pamięci tworzysz katalog Garmin i tam wrzucasz wcześniej "kupioną" mapę. Resetujesz garmina, załączasz i w meni szukasz mapy (garmin sam ją wykryje) ty tylko odznaczasz ptaszka obok cne 2012 i gotowe - cieszysz się mapą z kwietnia 2011r.

#14 OFFLINE   cimek757

cimek757
  • 254 postów
  • Dołączył: 15-08-2010
  • Skąd: Głuchołazy
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 19 czerwiec 2011 - 15:03

TU jest wsio ;)


Już sobie poradziłem z Mio'wkami :D dzięki użytkownikowi kaskader83 :piwo:
Jak ktoś chętny to zapraszam do działu Sprzedam :)

A pozostałe nawigacje będę "ogarniał" w najbliższych dniach
Pozdrawiam! :)

#15 OFFLINE   kaczusiek

kaczusiek
  • 37 postów
  • Dołączył: 31-01-2010
  • Skąd: Somerset, UK

Napisany 20 sierpień 2011 - 08:51

A pozostałe nawigacje będę "ogarniał" w najbliższych dniach
Pozdrawiam! :)



to co TomTom'a sprawa aktualizacji jest banalnie prosta, z peb'a zasysasz ea5 (easy activator) i w tej paczuszce jest tutek jak pradzic sobie z navcorem oraz co i jak zrobic z "zakupiona" mapa. za pomoca tego ustrojstwa mozna zassac aktualna mete do aktywacji map i radarow. max 30sec i pozostaje jedynie wrzucic mape na urzadzenie:)

#16 OFFLINE   cimek757

cimek757
  • 254 postów
  • Dołączył: 15-08-2010
  • Skąd: Głuchołazy
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 20 sierpień 2011 - 10:10

Hehe, no właśnie pozostał mi już tylko ten TomTom, wszystkie sprzedałem :)
Tylko właśnie nie miałem ostatnio czasu na znalezienie jakiegoś poradnika w necie jak go zaktualizować :)

#17 OFFLINE   kaczusiek

kaczusiek
  • 37 postów
  • Dołączył: 31-01-2010
  • Skąd: Somerset, UK

Napisany 20 sierpień 2011 - 14:03

Hehe, no właśnie pozostał mi już tylko ten TomTom, wszystkie sprzedałem :)
Tylko właśnie nie miałem ostatnio czasu na znalezienie jakiegoś poradnika w necie jak go zaktualizować :)


mam "przejrzystego" tutka jako pdf co i jak z TT zrobic. jesli jestes zainteresowany na PW wyslij mi maila to jeszcze dzis Ci to podesle. waga ok 3mb

#18 OFFLINE   bsje27

bsje27

    3.0dti hybryda

  • 1015 postów
  • Dołączył: 02-01-2010
  • Skąd: Wola Zdakowska o/Mielca
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 20 sierpień 2011 - 22:37

to co TomTom'a sprawa aktualizacji jest banalnie prosta, z peb'a zasysasz ea5 (easy activator) i w tej paczuszce jest tutek jak pradzic sobie z navcorem oraz co i jak zrobic z "zakupiona" mapa. za pomoca tego ustrojstwa mozna zassac aktualna mete do aktywacji map i radarow. max 30sec i pozostaje jedynie wrzucic mape na urzadzenie:)


co do aktualizacji tomtoma to prosta sprawa, ale od nowości mam go już prawie czwarty rok i darmowe aktualizacje się skończyły jedyne wyjście kupić nową mapę.

#19 OFFLINE   kaczusiek

kaczusiek
  • 37 postów
  • Dołączył: 31-01-2010
  • Skąd: Somerset, UK

Napisany 21 sierpień 2011 - 10:47

mam go już prawie czwarty rok i darmowe aktualizacje się skończyły jedyne wyjście kupić nową mapę.


lub udac sie tu ;) http://peb.pl/oprogr...ie-mapy-tomtom/ udanych lowow ;)

#20 OFFLINE   arczon82

arczon82
  • 1193 postów
  • Dołączył: 12-11-2009
  • Skąd: Iłowo-Osada

Napisany 22 sierpień 2011 - 08:23

mam "przejrzystego" tutka jako pdf co i jak z TT zrobic. jesli jestes zainteresowany na PW wyslij mi maila to jeszcze dzis Ci to podesle. waga ok 3mb


Mam do Ciebie prośbę jak byś mógł to wyślij mi też na e-mail tego tutka bo w moim TT też już się skończyły darmowe aktualizacje i bym chciał coś ją odświeżyć, a co ważniejsze to bym chciał wgrać jakieś fotoradary bo mój TT nie pokazuje żadnych od początku tego nie było. Mój TomTom GO630

Mój e-mail: arczon82@wp.pl