Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

OMEGA Bfl - wymiana radia na niefabryczne


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
44 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   bojar30

bojar30
  • 1 postów
  • Dołączył: 06-06-2007
  • Skąd: ustka

Napisany 06 czerwiec 2007 - 03:49

witam

jestem swiezym posiadaczem omegi c '00.
autko sprawuje sie wysmienicie poza jednym problemem - moje fabryczne radio cdr 2005 nie chce czytac zadnych plyt :(
zaczalem sie wiec zastanawiac na wymiana jego na jakis model alpine + zaslepka (kupiona na allegro), jednak w jednym z postow ktos wspomnial, ze pod fabryczne radio jest podpiety komputer i ze po wyjeciu beda jakies problemy w jego sterowaniu.

prosze potwierdzic lub obalic te teze, poniewaz skoro maja byc jakies problemy z komputerem to nie widze sensu kupowania nowego radia.
nie zalezy mi na sterowaniu w kierownicy, wazne jest tylko to zeby po usunieciu takiego radia nie bylo problemow z samochodem.

z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam



#2 Guest_ROLF_*

Guest_ROLF_*
  • Dołączył: 01-01-1970

Napisany 18 czerwiec 2007 - 12:39

Możesz śmiało wymienić radio (jeśli nie było tam systemu Bose), musisz jedynie przeprogramować wyświetlacz Techem aby po włączeniu radia nie gineła na nim data. :cool:

#3 OFFLINE   GARY

GARY
  • 472 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Wrocław/Sulmierzyce

Napisany 19 czerwiec 2007 - 20:38

nie trzeba nic programowac, wystarczy odciac jeden kabelek, +12V po wlaczeniu radia, nie pamietam juz ktory to byl - kiedys na forum podawalem ktory to

#4 OFFLINE   GIANNI

GIANNI
  • 13 postów
  • Dołączył: 16-03-2007
  • Skąd: kołobrzeg

Napisany 23 czerwiec 2007 - 21:11

Jeśli masz system BOSE... to pasują płyty Verbat.... itd... nie będę reklamował...na pewno wiesz o jakie chodzi... nie przerywają, nawet na wybojach. Kolor płyt biały
FORZA ROMA... FORZA OMEGA.... OMEGA C 2.5 V6

#5 OFFLINE   jopel

jopel
  • 42 postów
  • Dołączył: 21-05-2007
  • Skąd: cenzura

Napisany 24 czerwiec 2007 - 12:12

Możesz śmiało wymienić radio (jeśli nie było tam systemu Bose)


A jak był to i tak może wymienić, z tego co się orientuje to BOSE wsadził tylko głośniki
radyjko pozostało standardowe (czy mylę się??)

w takim wypadku i tak opłaca się zmienić radyjko, na coś bardziej odpowiedniego do głośników BOSE n
OPEL OMEGA KLUB POLSKA

#6 OFFLINE   krokiet84

krokiet84
  • 7 postów
  • Dołączył: 22-01-2009
  • Skąd: konradowo

Napisany 07 lipiec 2012 - 17:03

witam. Mam problem i potrzebował bym porady. Posiadam opla omege bfl z systemem bosse chciałbym zmienic radio na niestandardowe bo orginał na kasety ze zmieniarka jest zniszczony. Prosił bym o pomoc co bym musiał zrobic. pozdrawiam i prosze o odpisanie na moja poczte. a oto adres krystian-babski1@wp.pl.

#7 OFFLINE   Jesse

Jesse
  • 699 postów
  • Dołączył: 20-07-2009
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 10 lipiec 2012 - 16:01

Wystarczy chwile poszukac bo wszystko jest opisane na forum.Wejdż w sprawdzone porady-elektryka-audio:)

#8 OFFLINE   fotbrenda

fotbrenda
  • 272 postów
  • Dołączył: 05-11-2006
  • Skąd: LUBIN - LEGNICA
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 lipiec 2012 - 21:56

też się bawię z tym problemem.
Jutro napiszę do moderatora o połączenie naszych posłów. Tam jest już troszkę to opisane.

1 Temat

http://forum.omegakl...ead.php?t=74672

#9 OFFLINE   JAK 80

JAK 80
  • 1 postów
  • Dołączył: 23-07-2012

Napisany 27 lipiec 2012 - 21:20

Siemanko posiadam ww swojej omci fabryczna navi simens 2013
i muzyczke bose chcialbym to radyjko wypierniczyc bo nie daje rady
100 000 plyt wala sie po samochodzie i przy podlaczeniu tuby na seryjnym radyjku to nie jest to co powinno byc
jesli wyciagne seryjne i wsadze inne strace wszystkie funkcje komputera
pokladowego ?
Na navi mi nie zalezy bo i tak nie ma europy szczegółowej
napiszcie jakies info dzieki pozdro


przeniosłem// A10

#10 OFFLINE   Dymek

Dymek
  • 126 postów
  • Dołączył: 07-03-2010
  • Skąd: Pierwoszyno k.Gdyni

Napisany 27 lipiec 2012 - 22:16

czy ktos jest w stanie powiedziec mi ktora czesc z ori radia jest odpowiedzialna za funcje CID-a? czy jezeli bym zmienil na nie fabryczne i z ori radia bym zostawil jakis uklad to bym mial funcje mida? robil ktos taka operacje?

#11 OFFLINE   666jack

666jack

    Yamaha FZS 600 FAZER

  • 141 postów
  • Dołączył: 01-10-2011
  • Skąd: Szprotawa

Napisany 31 grudzień 2013 - 16:11

tak sobie pomyślałem, jakby to było jakbym w miejsce popielniczki zamontował niefabryczne radio krótkie, tzn tylko na usb, kartę pamięci i jack'a głębokość radia ok 9-10 cm, zasilanie to wiadomo, tylko jak z głośnikami, pewnie jakaś przeróbka kabli czy wystarczy jakaś przejściówka kostki??

#12 OFFLINE   jarqo1981

jarqo1981
  • 163 postów
  • Dołączył: 06-02-2010
  • Skąd: Słupsk/Tamworth
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 12 kwiecień 2015 - 23:10

tak sobie pomyślałem, jakby to było jakbym w miejsce popielniczki zamontował niefabryczne radio krótkie, tzn tylko na usb, kartę pamięci i jack'a głębokość radia ok 9-10 cm, zasilanie to wiadomo, tylko jak z głośnikami, pewnie jakaś przeróbka kabli czy wystarczy jakaś przejściówka kostki??


odpalę kotleta...dawno był palony ;) wpadłem właśnie na taki pomysł aby włożyć radio 1din z USB i SD w miejsce popielniczki, aby zachować oryginalne Siemens NCDC 2013 CID, więc dziś wymontowałem popielniczkę, i trzeba będzie trochę powiększyć wejście na szerokości aby radio 1din się zmieściło, głębokości nie mierzyłem, ale celowo zamówiłem 1din bez napędu CD, które ma zaledwie 10cm głębokości :) wystarczy że ma USB :) jak już radyjko do mnie dojedzie i je zamontuje, zapodam fotki dla tych którzy takiego rozwiązania szukają chcąc zachować oryginalnego CID-a ;) pozdr! i do spisania :)

#13 OFFLINE   misiek12

misiek12

    Omka BFL :)

  • 588 postów
  • Dołączył: 11-01-2012
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 13 kwiecień 2015 - 06:30

odpalę kotleta...dawno był palony ;) wpadłem właśnie na taki pomysł aby włożyć radio 1din z USB i SD w miejsce popielniczki, aby zachować oryginalne Siemens NCDC 2013 CID, więc dziś wymontowałem popielniczkę, i trzeba będzie trochę powiększyć wejście na szerokości aby radio 1din się zmieściło, głębokości nie mierzyłem, ale celowo zamĂłwiłem 1din bez napędu CD, ktĂłre ma zaledwie 10cm głębokości :) wystarczy że ma USB :) jak już radyjko do mnie dojedzie i je zamontuje, zapodam fotki dla tych ktĂłrzy takiego rozwiązania szukają chcąc zachować oryginalnego CID-a ;) pozdr! i do spisania :)

Opisz pĂłźniej wszystko po rĂłb fotki gdzie ile przycinales.


 

 


#14 OFFLINE   jarqo1981

jarqo1981
  • 163 postów
  • Dołączył: 06-02-2010
  • Skąd: Słupsk/Tamworth
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 16 kwiecień 2015 - 16:15

...a więc tak, radyjko przyszło, zrobiłem przymiarkę i na sucho to wygląda tak:

Dodany obrazek
Dodany obrazek
...tak wyciąłem:

Dodany obrazek

...jak zamontuje w weekenda pokaże jak to wygląda w aucie, pozdr!

#15 OFFLINE   misiek12

misiek12

    Omka BFL :)

  • 588 postów
  • Dołączył: 11-01-2012
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 16 kwiecień 2015 - 17:25

Noooo spoczko wyglada ciekawe jak na aucie sie spasuje wszystko. Ale wtedy co standard radio bedzie sie w ogole swiecilo tzn guziki??


 

 


#16 OFFLINE   jarqo1981

jarqo1981
  • 163 postów
  • Dołączył: 06-02-2010
  • Skąd: Słupsk/Tamworth
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 17 kwiecień 2015 - 16:50

Noooo spoczko wyglada ciekawe jak na aucie sie spasuje wszystko. Ale wtedy co standard radio bedzie sie w ogole swiecilo tzn guziki??


...dziś spasowałem na sucho bez podłączenia, będzie tak zrobione że wszystko będzie ,,się świeciło'' :) będą gryzły się kolory ale cóż...no i tak szczerze moim zdaniem, ten pomysł był troszku lipny :( radio głębiej nie wejdzie, i wygląda jak pół :pupa: zza krzaka :) spróbuje dopasować ten plastik od kieszenie popielniczki aby to jakoś wyglądało, jutro będzie wsio na gotowo.

Dodany obrazek

#17 OFFLINE   misiek12

misiek12

    Omka BFL :)

  • 588 postów
  • Dołączył: 11-01-2012
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 17 kwiecień 2015 - 17:45

Jeszcze na na boki jakies zaslepki.


 

 


#18 OFFLINE   Skit

Skit
  • 882 postów
  • Dołączył: 31-10-2010
  • Skąd: Karpin
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 17 kwiecień 2015 - 19:33

Trochę drutex z tego wyszedl.... Nie lepiej to rado wsadzić do schowka? Skoro jest usb/microsd to interface do kiery i schować je gdzieś...Bo tak to lipa trochę wyszła.....

#19 OFFLINE   jarqo1981

jarqo1981
  • 163 postów
  • Dołączył: 06-02-2010
  • Skąd: Słupsk/Tamworth
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 17 kwiecień 2015 - 20:25

Trochę drutex z tego wyszedl.... Nie lepiej to rado wsadzić do schowka? Skoro jest usb/microsd to interface do kiery i schować je gdzieś...Bo tak to lipa trochę wyszła.....

...niestety muszę się zgodzić, to był zły pomysł z radiem w miejscu popielniczki, za mocno wystaje i wogóle lipa ehhh :( chyba posłucham Twojej rady.

#20 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 17 kwiecień 2015 - 23:02

Zostaw to radio, pasuje do przycisku od rolety :ok: