Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

Omega 3.0 Diesel


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
364 odpowiedzi na ten temat

#41 OFFLINE   mariusz83x83

mariusz83x83
  • 78 postów
  • Dołączył: 16-12-2010
  • Skąd: katowice

Napisany 13 listopad 2011 - 20:51

nie bo nie wszystkie czujniki są takie same


Napisz o jakie czujniki chodzi dokładniej, większość podmieniałem z bmw do omegi i wszystko chodziło

#42 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

    Bleblablo wyszło to #373

  • 4322 postów
  • Dołączył: 10-03-2009
  • Skąd: Kędzierzyn - Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 listopad 2011 - 23:34

czujnik od temperatury bo nie pasuje znaczy ma inaczej ustawione elementy pomiarowe i pokazuje czary mary, i czujnik ciśnienia w kolektorze bo będzie błąd, na samym silniku jest 5 czujników + regulator na pompie, czujniki położenia wału i wałka zostają, przetwornik ciśnienia na szynie CR też no i regulator w pompie

#43 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

    3.0 DTI kuleje ale naprawimy!!

  • 1091 postów
  • Dołączył: 03-02-2008
  • Skąd: Wleń
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 11 grudzień 2011 - 20:00

bardzo ciekawa alternatywa...i silniki bez osprzętu można dorwać za 1700 zł...Damian czy ten silnik chodził by na naszych ECU???Dziwi mnie że chłopki pakowali grube tysiące na remonty po blaszkach zamiast wpakować ten od BMW

 


#44 OFFLINE   Boss.p21

Boss.p21
  • 136 postów
  • Dołączył: 20-01-2008
  • Skąd: Wrocław

Napisany 12 grudzień 2011 - 23:27

Kolego chodziły by na Ecu z 2.5DTI tj jak byk masz wyżej napisane :D

#45 OFFLINE   fotbrenda

fotbrenda
  • 272 postów
  • Dołączył: 05-11-2006
  • Skąd: LUBIN - LEGNICA
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 lipiec 2012 - 20:39

Panowie :)
Po roku czas na ponowne odgrzanie kotleta :)

A więc Słupek silnika 3.0 mam

Teraz proszę o info co trzeba zakupić od BMW 3.0
a co będzie pasowało od Y25TD

@ Damian - podobno rozmawiałeś z kolegą Robert33 na ten temat.
Czy mógłbyś napisać coś więcej co i jak zrobić??

Zdecydowałem się na przeróbkę bo po wymianie poduszki i rozwaleniu TURBO moje Y25TD to już nie to samo

#46 OFFLINE   Dawido89

Dawido89
  • 1640 postów
  • Dołączył: 29-06-2010
  • Skąd: Katowice
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 lipiec 2012 - 20:54

projekt czy.zero.diesel rozpoczęty ??:) bedę śledził temat

...Nie da Ci tego sąsiadka, nie da Ci tego dziewczyna , co może dać Ci TURBOBENZYNA :!


:kombi:


:thumbsup:


#47 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1373 postów
  • Dołączył: 09-02-2009
  • Skąd: Zielona Góra

Napisany 03 lipiec 2012 - 21:35

Panowie :)
Po roku czas na ponowne odgrzanie kotleta :)

A więc Słupek silnika 3.0 mam

Teraz proszę o info co trzeba zakupić od BMW 3.0
a co będzie pasowało od Y25TD

@ Damian - podobno rozmawiałeś z kolegą Robert33 na ten temat.
Czy mógłbyś napisać coś więcej co i jak zrobić??

Zdecydowałem się na przeróbkę bo po wymianie poduszki i rozwaleniu TURBO moje Y25TD to już nie to samo


Rozmawiaj z kolegami Boss.p21 oraz Phantom.
Chłopaki są w trakcie realizacji projektu :)
I w razie co masz niedaleko .

#48 OFFLINE   fotbrenda

fotbrenda
  • 272 postów
  • Dołączył: 05-11-2006
  • Skąd: LUBIN - LEGNICA
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 lipiec 2012 - 21:40

Super ;)
Więc coś się dzieje.

Dzięki ;)

#49 OFFLINE   Adam10

Adam10

    Everybody lies

  • 7670 postów
  • Dołączył: 15-09-2009
  • Skąd: Gdańsk, Kiełpino Górne
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 03 lipiec 2012 - 22:07

Jeden chłopak od nas z Gdańska włożył 3.0 tylko nie pamiętam nicku :hmm: Granatowa Omega z takimi dziwnym nakładkami na progi...

#50 OFFLINE   Rafke

Rafke

    Pastor & szperacz fantów

  • 2588 postów
  • Dołączył: 05-05-2010
  • Skąd: Gdynia
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 03 lipiec 2012 - 22:42

z tego co pamietam to już chyba 2 są.

mi też podobna wizja chodziła po głowie :D
bo 3.0 w dieslu bejcy daje troche możliwości do modzenia w tych silnikach

#51 OFFLINE   andzg

andzg
  • 1373 postów
  • Dołączył: 09-02-2009
  • Skąd: Zielona Góra

Napisany 03 lipiec 2012 - 23:04

Jeden chłopak od nas z Gdańska włożył 3.0 tylko nie pamiętam nicku :hmm: Granatowa Omega z takimi dziwnym nakładkami na progi...


tak. Kolega forumowicza kolec.pjb
Rozmawiałem z Nim osobiście m.in. o tym 3.0 D w Omedze jak odbierał ode mnie zderzak i wydech duplex

#52 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

    Bleblablo wyszło to #373

  • 4322 postów
  • Dołączył: 10-03-2009
  • Skąd: Kędzierzyn - Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 lipiec 2012 - 05:56

jest tu w klubie taka omega może właściciel się przyzna i powiem tak wymienił wszystko czyli silnik z całym osprzętem, po poprawce programu silnik generuje moc około 220 KM i ponad 500 Nm co niestety seryjne sprzęgło zabija bardzo szybko, co do gratów słupek masz, czapa ma ten sam numer co z 3,0, całe ogratowanie co wisi na silniku pasuje do tego turbawka z bawary bo jest większa, musisz zostawić swoje czujniki, nie wiem do końca jak jest z czujnikiem ciśnienia, po zerknięciu w katalog jest ten sam lekki mod softu i śmigasz

#53 OFFLINE   fotbrenda

fotbrenda
  • 272 postów
  • Dołączył: 05-11-2006
  • Skąd: LUBIN - LEGNICA
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 lipiec 2012 - 06:32

Dzięki ;) i liczę że i ktoś kto ma już to za sobą również się odezwie.

#54 OFFLINE   Robert 33

Robert 33

    3.0 DTI kuleje ale naprawimy!!

  • 1091 postów
  • Dołączył: 03-02-2008
  • Skąd: Wleń
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 04 lipiec 2012 - 09:07

I jeszcze długo się niczego na forum nie dowiemy....temat jest dość długo na forum...myślę że tak jak inni musimy radzić sobie sami....Damian Sz to Guru ha ha to podzieli się wiedzą ha ha...nie za free oczywiście...
Mariusz wicek się nie odezwał odnośnie tego silnika co rzekomo maił być w dobrej cenie,Ty masz ten swój rozłożony to możesz powoli go skompletować...

 


#55 OFFLINE   fotbrenda

fotbrenda
  • 272 postów
  • Dołączył: 05-11-2006
  • Skąd: LUBIN - LEGNICA
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 lipiec 2012 - 09:28

I tak właśnie mam zamiar zrobić. ;)

#56 OFFLINE   kuller20

kuller20

    Zbanowany

  • 289 postów
  • Dołączył: 20-06-2008
  • Skąd: Łódź

Napisany 04 lipiec 2012 - 10:44

Widzę że ładne plany Koledzy mają. Również miałem plan w soją budę wsadzić 3.6 lub 4.2 V8 z audi i skrzynią bmw (żeby na tył napęd był) ale obliczenia trochę przerosły mój portfel.
Temat na pewno będę śledził.

#57 OFFLINE   fotbrenda

fotbrenda
  • 272 postów
  • Dołączył: 05-11-2006
  • Skąd: LUBIN - LEGNICA
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 lipiec 2012 - 10:56

Liczę że wydatek mnie nie pogrąży bo silnik już jest. A więc powoli się będzie robić ;)

#58 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

    Bleblablo wyszło to #373

  • 4322 postów
  • Dołączył: 10-03-2009
  • Skąd: Kędzierzyn - Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 lipiec 2012 - 12:50

Liczę że wydatek mnie nie pogrąży bo silnik już jest. A więc powoli się będzie robić

rozbierz go do części pierwszych i zainwestuj w nowe panewki i pierścionki, przy okazji zobacz stan czopów i gładzi cylindrowych wtedy będziesz na 100% pewny słupka, czapka do sprawdzenia szczelności i docierania wentyli i wtedy masz silnik cacy, do tego nowa pompa wody i termos do niej też nowy, wszystkie uszczelki polecam rainza i będzie to jeździło

#59 OFFLINE   djtween

djtween
  • 357 postów
  • Dołączył: 08-03-2009
  • Skąd: Byczyna || Almere-Buiten

Napisany 04 lipiec 2012 - 13:00

do tego nowa pompa wody i termos do niej też nowy,

Dokladnie jak Damian pisze, zeby wymienic termos i pompe trzeba sie troche nagimnastykowac zeby zdjac wisko i wentylator (tak bylo w moim przypadku) a tak masz wszystko na wierzchu :)

P.S Na wlasnym doswiadczeniu wiem zeby pompe wymieniac na czass... !

#60 OFFLINE   fotbrenda

fotbrenda
  • 272 postów
  • Dołączył: 05-11-2006
  • Skąd: LUBIN - LEGNICA
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 lipiec 2012 - 13:50

Pompa nowa już czeka. A silnik będzie robiony tak jak radzicie ;)