Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Brak podświetlenia zegarów i lewarka skrzyni automat


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
24 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Górnik

Górnik

    kombi, design edition

  • 212 postów
  • Dołączył: 10-09-2008
  • Skąd: Kielce
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 sierpień 2010 - 16:19

Witam.
Kupiłem Omegę 3,2 rocznik 2001 i nie działa w niej podświetlenie zegarów (podświetlenie kontrolek działa) oraz niewłaściwie działa podświetlenie wybranego biegu skrzyni automatycznej tzn. gdy światła są wyłączone działa, włączone nie działa. Wszystko sprawdzane przy włączonym zapłonie i pokrętle jasności podświetlenia na maks.
Bezpieczniki całe.

Licznik wyjmowałem - żarówki nie popalone. Demontowałem też włącznik świateł - styki niezaśniedziałe a sam wyłącznik sprawny (podmieniałem na inny).

Co sugerujecie poza tym, co już jest opisane na forum ?

#2 OFFLINE   maciej09

maciej09
  • 4 postów
  • Dołączył: 30-04-2010

Napisany 30 sierpień 2010 - 21:53

witam kolege mam rozwiazanie od razu mowie ze to zadna zarowka czy wlacznik masz zwarcie ktorys z kabelkow nad radiem jest przetarty mialem dokladnie to samo po wlaczeniu swiatel brak podswietlenia zegarow i lewarka u mnie stalo sie to po montazu radia jeden z kabelkow od wyswietlacza temperatury byl przetarty i dotykal do radia naprawa bardzo prosta proponuje demontaz radia konsolka na zewnatrz i sprawdzanie kabelkow na 100 % kturys wymiekl

#3 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4076 postów
  • Dołączył: 14-07-2008
  • Skąd: Komorze
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 sierpień 2010 - 23:59

U mnie tak było z winy przełącznika. Ale kilka strzałów z otwartej ręki i wszystko wróciło do normy :)
Najlepiej z kimś podmienić przełącznik i sprawdzić czy to to.

#4 OFFLINE   Górnik

Górnik

    kombi, design edition

  • 212 postów
  • Dołączył: 10-09-2008
  • Skąd: Kielce
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 01 wrzesień 2010 - 14:08

witam kolege mam rozwiazanie od razu mowie ze to zadna zarowka czy wlacznik masz zwarcie ktorys z kabelkow nad radiem...


Dzięki sprawdzę i napiszę czy to to.

wicek to nie przełącznik. Sprawdzałem.

#5 OFFLINE   Górnik

Górnik

    kombi, design edition

  • 212 postów
  • Dołączył: 10-09-2008
  • Skąd: Kielce
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 16 wrzesień 2010 - 21:27

Sprawdzałem.
Kabelki przy radiu całe. Niestety w dalszym ciągu nie mam podświetlenia zegarów.


Jeszcze zauważyłem, że przyciski klimatronika też nie świecą. Wyświetlacz klimatronika działa normalnie. Przeciwmgielne oraz klakson też nie działają.

Macie jeszcze jakieś rady, bo ja już wymiękam.

#6 OFFLINE   paruzel

paruzel
  • 7 postów
  • Dołączył: 17-10-2010

Napisany 25 październik 2010 - 15:50

Witam
Miałem podobną sytuację, (podkreślam że mam omegę b'98r) nie swieciły zegary, podświetlenie przycisków na konsoli oraz podświetlenie radia. Okazało się po rozebraniu przełącznika, że po zbyt mocnym jego wciskaniu go w gdniazdo, dolne blaszki nie wchodziły do końca, odchylały troszkę płytkę i suwaczek od ściemniacza nie dotykał tej właśnie płytki. Docisnełem płytkę na swoje miejsce, spiłowałem trzy dolne blaszki po około 2mm i wszystko jest ok. Pewnie pomogło by pobrzebanie w otworach w gnieździe przełącznika, ale wolałem to zrobić w przełączniku.

#7 OFFLINE   Górnik

Górnik

    kombi, design edition

  • 212 postów
  • Dołączył: 10-09-2008
  • Skąd: Kielce
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 26 październik 2010 - 19:57

Witam
Miałem podobną sytuację, ....


U mnie chyba nie to, bo wymieniałem wyłącznik i jest tak samo.

#8 OFFLINE   dawidrzym

dawidrzym
  • 6 postów
  • Dołączył: 20-06-2008
  • Skąd: Bydgoszcz

Napisany 02 październik 2011 - 23:54

3 lata minely i nie wiadomo o co chodzilo :)
...była...jest...będzie....

OMEGA

#9 OFFLINE   Górnik

Górnik

    kombi, design edition

  • 212 postów
  • Dołączył: 10-09-2008
  • Skąd: Kielce
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 03 październik 2011 - 21:47

3 lata minely i nie wiadomo o co chodzilo :)


Nie 3 lata lecz rok :) Był to jednak zespolony wyłącznik świateł. Trochę dziwna sprawa była w moim przypadku, bo w innym samochodzie mój wyłącznik działał (pokrętło regulacji podświetlenia). W końcu kupiłem od kolegi z forum ten wyłącznik i ... zadziałał :)

#10 OFFLINE   majk1989

majk1989
  • 13 postów
  • Dołączył: 17-03-2013

Napisany 24 marzec 2013 - 22:07

witam, mam podobny problem, lecz u mnie nie świeci tylko podświetlenie biegow(automat) jak włącze światła, na wyłączonym podświetlają sie a na włączonych gasnie podswietlenie biegów, zegary i wszystko inne ok, wymieniałem juz 2 włączniki świateł i cały czas to samo, moze być jakiś inny powód?? bo nie sądze żeby 3 wyłączniki były zepsute.
pozdrawiam

#11 OFFLINE   majk1989

majk1989
  • 13 postów
  • Dołączył: 17-03-2013

Napisany 03 kwiecień 2013 - 12:03

miał ktoś podobny problem?, może musze wymieni biala kostke za przełącznikiem a nie sam przełącznik?

#12 OFFLINE   keriso

keriso
  • 4 postów
  • Dołączył: 04-11-2013
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 07 listopad 2013 - 20:45

witam, mam podobny problem, lecz u mnie nie świeci tylko podświetlenie biegow(automat) jak włącze światła, na wyłączonym podświetlają sie a na włączonych gasnie podswietlenie biegów, zegary i wszystko inne ok, wymieniałem juz 2 włączniki świateł i cały czas to samo, moze być jakiś inny powód?? bo nie sądze żeby 3 wyłączniki były zepsute.
pozdrawiam


Witam,
Wiem, że wątek zakurzony, ale mam dokładnie taki sam problem jak kolega majk. Nie pali się podświetlenie skrzyni i kółko regulatora zmianiy nadmuchu. Zarówki i styki sprawne. Udalo się ten problem rozwiązac?
Pozdrawiam
Keri

#13 OFFLINE   BRABUS

BRABUS
  • 222 postów
  • Dołączył: 29-03-2010
  • Skąd: Mwek k. Wawy
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 listopad 2013 - 22:20

tylko kolko regulatora nadmuchu? podswietlenie nawiewow jest zasilane jedna linia, wiec jesli nie swieci tylko jedna zarowka, to musisz szukac przyczy gdzies tam.

#14 OFFLINE   robert 72

robert 72
  • 40 postów
  • Dołączył: 06-11-2013
  • Skąd: Grudziadz

Napisany 16 listopad 2013 - 17:43

Witam.Mam pytanie jak wymienić zarowki podświetlenia przelacznikow w klimatronicu dwustrefowym.

#15 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 16 listopad 2013 - 17:47

jak wymienić zarowki podświetlenia przelacznikow w klimatronicu

W sprawdzonych poradach nie ma ??

#16 OFFLINE   robert 72

robert 72
  • 40 postów
  • Dołączył: 06-11-2013
  • Skąd: Grudziadz

Napisany 16 listopad 2013 - 17:50

A może wiesz jak zdjąć przyciski żeby dostać się do zarowek?

#17 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 16 listopad 2013 - 18:06

Które przyciski ??

#18 OFFLINE   robert 72

robert 72
  • 40 postów
  • Dołączył: 06-11-2013
  • Skąd: Grudziadz

Napisany 16 listopad 2013 - 18:15

Takie jak np.maly wiatrak,duzy wiatrak i obroty dmuchawy +,












-

#19 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 16 listopad 2013 - 18:43

Jak zdejmiesz panel klomatronika to wszystkie diody i żarówki będą dostępne :tak: do dzieła :D

#20 OFFLINE   robert 72

robert 72
  • 40 postów
  • Dołączył: 06-11-2013
  • Skąd: Grudziadz

Napisany 16 listopad 2013 - 18:49

A jak ten panel zdjąć bo jeszcze nigdy nie zdejmowałem.A nie chciałbym cos polamac.