Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

chip do omega c 2.2 dti 2003r


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
20 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Ermce

Ermce
  • 55 postów
  • Dołączył: 25-01-2010

Napisany 25 lipiec 2010 - 12:38

Witam, szukajac po forum NIC mi szukajka nie znalazla a juz wszelkie sposoby wpisania chip tunnig wykorzystalem. Pytam wiec czy istnieja gotowe chipy do silnika 2.2 dti zwiekszajace moment i moc tego silnika??? Wiem ze do omegi B przed liftem z silnikami td(s) i do bmw tds istnieja gotowe chipy, ktore uzytkownik podmienia za fabryczny i koszt takiego "czipsa" wacha sie w przedziala 300-350zl.

Jestem zainteresowany takim chip[em by podniesc moc mojej omci do 140-150KM i moment do jakichs 300Nm

#2 OFFLINE   Bajron

Bajron
  • 9 postów
  • Dołączył: 23-06-2010
  • Skąd: Poznań

Napisany 28 lipiec 2010 - 22:02

Witam Ermce!
Z tego co szukałem po necie ( w przyszłości też chciałbym lekko wzmocnić swoją omcię) to jest kilka firm które oferują chiptuning wraz z hamownią i gwarancją. Ceny oscylują koło 1200-1600 zł. Mam nadzieję, że za jakieś pół roku będę w stanie się na takie ulepszenie skusić! Przyrost mocy różny w zależności od firmy, oferty oraz ceny oczywiście. Najczęściej w granicach 25 km. Pozdrawiam!

#3 OFFLINE   kokaina0

kokaina0
  • 30 postów
  • Dołączył: 07-03-2008
  • Skąd: warszawa

Napisany 28 luty 2011 - 19:51

w dieslach od 15 - 30 % mocy zyskujemy poddając modyfikacje ECU

#4 OFFLINE   mapper

mapper

    9-5 2.3T 250km 400nm

  • 171 postów
  • Dołączył: 06-03-2010
  • Skąd: Poznań

Napisany 28 luty 2011 - 21:19

http://moto.allegro....1456228174.html ' class='bbc_url' title='Zewnętrzny link' rel='nofollow external'> http://moto.allegro....1456228174.html

u nich kupiłem do swojej i lata:P fachowa pomoc telefoniczna

#5 OFFLINE   Ermce

Ermce
  • 55 postów
  • Dołączył: 25-01-2010

Napisany 01 marzec 2011 - 15:03

http://moto.allegro....1456228174.html ' class='bbc_url' title='Zewnętrzny link' rel='nofollow external'> http://moto.allegro....1456228174.html

u nich kupiłem do swojej i lata:P fachowa pomoc telefoniczna


tylko ze ty masz stary model silnika, blizniaczy do bmw tds, gdzie za 300zl robisz jaki chcesz chip u "nerwusa", bo sa gotowce

do mojego silnika juz nie jest tak hoop

#6 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1563 postów
  • Dołączył: 28-11-2007
  • Skąd: Lidzbark

Napisany 01 marzec 2011 - 15:05

tylko większość tych chipów z Allegro to se mozecie wiedzie gdzie wsadzić...

#7 OFFLINE   Ermce

Ermce
  • 55 postów
  • Dołączył: 25-01-2010

Napisany 01 marzec 2011 - 16:02

tylko większość tych chipów z Allegro to se mozecie wiedzie gdzie wsadzić...


od nerwusa, albo od bagor z innego forum, nie ma lepiej dobranych, bo oni dobieraja pod konkretny silnik i pompe (pod stan zuzycia podzespolow)

#8 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 01 marzec 2011 - 16:57

od nerwusa, albo od bagor z innego forum, nie ma lepiej dobranych, bo oni dobieraja pod konkretny silnik i pompe (pod stan zuzycia podzespolow)


sorry ale wytlumacz mi na odleglosc jak ci sprawdzi stan silnika ? :masakra:




 


#9 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 marzec 2011 - 17:53

na odleglosc jak ci sprawdzi stan silnika ?

Podajesz cyferki z licznika i voila :D

#10 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1563 postów
  • Dołączył: 28-11-2007
  • Skąd: Lidzbark

Napisany 01 marzec 2011 - 18:19

no to będzie stan licznika a nie stan silnika a jak wiadomo, w większości tutaj forumowych klekotów przebieg jest symboliczny bo jeździł tylko dziadek do kościoła w niedzielę ;)

#11 OFFLINE   Ermce

Ermce
  • 55 postów
  • Dołączył: 25-01-2010

Napisany 01 marzec 2011 - 19:01

sorry ale wytlumacz mi na odleglosc jak ci sprawdzi stan silnika ? :masakra:


sorry, ale widze ze z was fachowcy wieksi niz w rzeczywistosci. Otuz odbywa sie to tak: piszesz do jednaego z nich, ze masz takie i takie autko i chcesz miec tyle i tyle koni i Nm. On pyta jak oceniasz stan autka (glupota tutaj jest klamac :masakra: ) i przysyla taki chip jaki sobie zyczymy. Jesli auto jednak nie jest juz w takim stanie jakim myslelismy, piszemy do niego o tym co sie z autkiem dzieje. Ten ma leb na karku i odpowiednio modyfikuje chip, zeby bylo wszystko ok. Wiele osob juz kupilo chip od bagora i chwali sobie tylko i wylacznie. Bagor urzeduje na bmw-diesel.pl

#12 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1563 postów
  • Dołączył: 28-11-2007
  • Skąd: Lidzbark

Napisany 01 marzec 2011 - 19:43

sorry ale fachowości do załatwiania chipa przez telefon to troche brakuje. Mam nadzieję że wiesz jak się to odbywa w serwisie z chiptuningiem i dlaczego to kosztuje 1500zł a nie 350. Ja nie jestem mechanikiem i jak mam niby ocenić stan auta? W dodatku klekota który w faktycznym stanie licznika ma przebiego 400 000km a nie 250tyś.? Jeszcze lepsze jest to kolego, że gość modyfikuje chip bo ktoś powie mu przez telefon że auto źle działa. Więc widzisz jak to jest. Tutaj jest akurat kilku fachowców, jak już uprzednio piszący Beast. Ja nim nie jestem, ale kilka zasad teoretycznych mam przyswojonych, poza tym kieruja sie czystą logiką.

#13 OFFLINE   Ermce

Ermce
  • 55 postów
  • Dołączył: 25-01-2010

Napisany 01 marzec 2011 - 22:27

sorry ale fachowości do załatwiania chipa przez telefon to troche brakuje. Mam nadzieję że wiesz jak się to odbywa w serwisie z chiptuningiem i dlaczego to kosztuje 1500zł a nie 350. Ja nie jestem mechanikiem i jak mam niby ocenić stan auta? W dodatku klekota który w faktycznym stanie licznika ma przebiego 400 000km a nie 250tyś.? Jeszcze lepsze jest to kolego, że gość modyfikuje chip bo ktoś powie mu przez telefon że auto źle działa. Więc widzisz jak to jest. Tutaj jest akurat kilku fachowców, jak już uprzednio piszący Beast. Ja nim nie jestem, ale kilka zasad teoretycznych mam przyswojonych, poza tym kieruja sie czystą logiką.


napisz do bagora, on naswietli ci sprawe tak jak to wyglada. Jesli masz auto, to wiesz na co je stac, nie trzeba byc mechanikiem, zeby stwierdzic, czy auto jest na 5, 4, czy gorzej jak 1. Do td(s) sa gotowe chipy, to nie to co w nowszych egzemplazach, ze na hamownie sie jedzie. Sam mialem takiego chipsa w swojej bmw wiec wiem co mowie, akurat nie od bagora

#14 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 02 marzec 2011 - 10:20

napisz do bagora, on naswietli ci sprawe tak jak to wyglada. Jesli masz auto, to wiesz na co je stac, nie trzeba byc mechanikiem, zeby stwierdzic, czy auto jest na 5, 4, czy gorzej jak 1. Do td(s) sa gotowe chipy, to nie to co w nowszych egzemplazach, ze na hamownie sie jedzie. Sam mialem takiego chipsa w swojej bmw wiec wiem co mowie, akurat nie od bagora


to powiedz mi jak telepatycznie sprawdzisz czy wtryski trzymaja dawki i cisnienie, jaka masz dawke na kompie i jaki kat wtrysku oraz ile auto ma faktycznie KM i Nm oraz jak sie rozklada krzywa mocy i momentu oraz czy w pelnym zakresie rpm masz prawidlowy AFR. nie podwazam wiedzy tych osob ale chipy oryginalne mozna sobie o kant **** potluc. kazdy zyd swoj towar chwiali - on ci czipsa zrobi bo na tym zarabia ale jak on faktycznie ma sie do twojego auta to juz jest inna bajka.




 


#15 OFFLINE   Ogniowy

Ogniowy

    Emerytura....a czemu nie.

  • 137 postów
  • Dołączył: 24-01-2011
  • Skąd: okolice Żyrardowa

Napisany 08 kwiecień 2011 - 05:35

Dla zaintersowanych , wczoraj zachipowałem swoją omegę 2.2 dti. Chip - 2 kości kupiłem tu: http://allegro.pl/ch...1547065255.html .
Ponieważ w moim sterowniku nie było podstawek, zostałem skierowany do warsztatu współpracującego i tam mi je wstawili - podstawki plus nowe kości.
Wrażenia - zbiera się od jakiś 2000 obrotów, dół bardziej dynamiczny, nie kopci, na razie nie powiem nic o spalaniu, bo zrobiłem dopiero 50 km.
Ustawiona mapa na 145 KM i 340 Nm . Z radością odkryłem inne oblicze samochodu :)
Polecam

#16 OFFLINE   Ermce

Ermce
  • 55 postów
  • Dołączył: 25-01-2010

Napisany 10 kwiecień 2011 - 11:44

kolega beast tyeraz moze sie zarumienic z nieuzasadnionej zarozumialosci po przejrzeniu linku z postu nad jego postem. Jest to dokladnie to o czym mowilem, tyle, ze nie do bmw, a do omy. W poniedzilaek dzwonie do goscia i wywiem sie co i jak. Mam znajomego pompiarza najelpszego w wojwewodztwie, wiec i roznice w parametrach bede mogl smialo stwierdzic :)

#17 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 10 kwiecień 2011 - 13:07

wiesz opinia po dniu wirusa i 50km mnie nie interesuje. chcialbym zobaczyc wykres z hamowni oraz afr w calym zakresie obrotow.




 


#18 OFFLINE   Ogniowy

Ogniowy

    Emerytura....a czemu nie.

  • 137 postów
  • Dołączył: 24-01-2011
  • Skąd: okolice Żyrardowa

Napisany 10 kwiecień 2011 - 17:11

wiesz opinia po dniu wirusa i 50km mnie nie interesuje. chcialbym zobaczyc wykres z hamowni oraz afr w calym zakresie obrotow.

nie chciałem wprowadzić zamieszania, ale wybacz, nie zamierzam robić wykresu, interesuje mnie moja subiekwana opinia, 50km to nie dużo, ale już zauważyłem, że na tych samych odcinkach jazdy, jest conajmniej 0,7 litra różnicy, a to sporo przy dzisiejszych cenach paliw, dynamika jest zadowalająca - czytaj - lepsza i tyle.
W razie "w" mam oryginalne chipy, teraz sobie sam wymienię...
Ja wiem , że to nie jest w/g ciebie profesjonalny tuning, ale z drugiej strony facet ma trochę racji - zasadniczo mapy się układa to tego samego modelu, a że jeden wyciąga mniej a drugi więcej, to może być wina sprawności silnika i oprzyrządowania, napewno na hamowni można to podkręcić pomijając rożne niesprawności, ale czy to zdrowe??
Nie twierdzę , że to co mam to najlepsze rozwiązanie, ale może to tylko rozwiązanie za 350 PLN, a to o 1000 PLN mniej niż z usługą hamowni w mojej okolicy.

#19 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1388 postów
  • Dołączył: 03-08-2009
  • Skąd: Melksham
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 10 kwiecień 2011 - 17:17

nie zamierzam robić wykresu,



A moze powinienies jednak:)

Jak sie okaze ze nie masz tych 145 kuni i 340Nm??

#20 OFFLINE   Ogniowy

Ogniowy

    Emerytura....a czemu nie.

  • 137 postów
  • Dołączył: 24-01-2011
  • Skąd: okolice Żyrardowa

Napisany 10 kwiecień 2011 - 17:53

A moze powinienies jednak:)

Jak sie okaze ze nie masz tych 145 kuni i 340Nm??


OK, wywaliłem żeby kogoś nie raziło...
do tej pory jednak prawie nikt tu nie napisał że ten model można tanio i prosto podkręcić...