Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Blos w mv6


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
141 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   kamerski

kamerski
  • 56 postów
  • Dołączył: 09-03-2008
  • Skąd: Tomaszów Mazowiecki

Napisany 15 czerwiec 2010 - 20:33

Witam kolegów po namowie kolegi jeździ vr6(na blosie ) postanowiłem założyć coś takiego po pierwszym dniu jazdy rewelacja zero spadku mocy obroty płynne wszystko BRC butla pionowa zamiast koła fotki będą jutro jak znajdę czas :D koszt 1800zł to narazie tyle wkrótce napiszę więcej

#2 OFFLINE   Jesse

Jesse
  • 699 postów
  • Dołączył: 20-07-2009
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 15 czerwiec 2010 - 21:44

Po paru dniach jazdy zada kolega pytanie czemu nie chce odpalać lub dlaczego muli? Blos świetnie sie sprawdza w wielu autach.Sam zamontowałem go w dwóch Audicach ale tam był raczej z konieczności bo wtrysk k-jetronic tylko na blosie lub na trzeciej generacji działa poprawnie.W klusce to się nie sprawdzi i komp benzyny zaraz zgubi poprawne wartości i będzie kicha.

#3 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

    200 parę KM i ciągle mało

  • 1525 postów
  • Dołączył: 09-09-2007
  • Skąd: Koczała ( Pomorze )
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 15 czerwiec 2010 - 22:30

koszt 1800zł to narazie tyle


A jak byś dorzucił parę zł to miałbyś sekwencję/

- Założyłeś jeden blos czy dwa??
- Jak się auto teraz zachowuje na benzynie, bo zwężyłeś "gardełko"
- Kto ci tak doradził??
- I dla czego??

#4 OFFLINE   kamerski

kamerski
  • 56 postów
  • Dołączył: 09-03-2008
  • Skąd: Tomaszów Mazowiecki

Napisany 15 czerwiec 2010 - 23:10

A jak byś dorzucił parę zł to miałbyś sekwencję/

- Założyłeś jeden blos czy dwa??
- Jak się teraz zachowuje na , bo zwężyłeś "gardełko"
- Kto ci tak doradził??
- I dla czego??


a więc tak założyłem jeden blos
nie ma różnicy czy na lpg czy na zwęzka to tylko blos 70 mm za nim i przed nim jest po 80 mm jutro zdjęcia wrzuce doradził mi kolega bo jeździ vr6 na blosie i nic mu sie nie dzieje poza tym tania sekwencja jest do niczego wtryski miernej jakości a w blosie nie ma elektroniki nie ma sie co psuć TAK MI SIE WYDAJE może sie mylę pojeździmy zobaczymy

#5 OFFLINE   studzin

studzin
  • 289 postów
  • Dołączył: 19-06-2009
  • Skąd: Bydgoszcz/Gdańsk/Tczew/Jurata

Napisany 16 czerwiec 2010 - 06:39

Kuzyn ma Forda Explorera 5.0 z blosem i chodzi jak złoto. Jedyne z czym może być problem to wywalanie błędów sond lambda.

#6 OFFLINE   cita

cita

    I'm back :P

  • 4748 postów
  • Dołączył: 13-05-2006
  • Skąd: Leszno
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 16 czerwiec 2010 - 08:03

a więc tak założyłem jeden blos
nie ma różnicy czy na lpg czy na zwęzka to tylko blos 70 mm za nim i przed nim jest po 80 mm jutro


w V6 są dwa doloty, wiec jesli założyłes jeden blos .. to musi być zwężka przecież... bo jest jedna rura.

poza tym - Twój główny problem moze pojawić sie za pare dni w jeździe na benzynie, a w zasadzie w odpalaniu zimnego auta, jak już wspomniał Jesse.

#7 OFFLINE   m@sZ3k

m@sZ3k
  • 62 postów
  • Dołączył: 15-01-2009

Napisany 16 czerwiec 2010 - 09:16

Chętnie pośledzę temat.

Jeździłem w A na blosie ( ale silnik 2,0) i było extra.
Miałem zamysł założenia do V6 gazu na dwóch blosach ale:
1. Odradzono mi
2. Nie chcieli nawet spróbować założyć...

efekt:
sekwencja - stag300
W pierwszym zakładzie jak mi założyli to matko kieruj - nigdy więcej do nich ( Olsztyn, Sprzętowa 4)
W drugim po poprawkach - ok, ale :
1. Po odpięciu aku lub
2. Po jakimś czasie układ się rozregulowuje i mnie denerwuje ( szarpania przy dynamicznej jeździe)

#8 OFFLINE   kamerski

kamerski
  • 56 postów
  • Dołączył: 09-03-2008
  • Skąd: Tomaszów Mazowiecki

Napisany 16 czerwiec 2010 - 19:51

witam ponownie a teraz kilka zdjęć jak to jest zamontowane

http://forum.omegakl...=1&d=1276713984

#9 OFFLINE   Ducce

Ducce
  • 313 postów
  • Dołączył: 16-08-2009
  • Skąd: Szczecin

Napisany 16 czerwiec 2010 - 20:05

i jak sie na tym jezdzi?? powiem tak zebys nie plakal pozniej jakby mapy sie rozjezdzaly zawsze mozesz zmienic na sekwencje a ta przelotke 2w1 zuzyc np do kompresora :)
PRacuje obecnie w serwisie mercedesa w berlinie dzialalnosc w polsce zawieszona.....

#10 OFFLINE   kamerski

kamerski
  • 56 postów
  • Dołączył: 09-03-2008
  • Skąd: Tomaszów Mazowiecki

Napisany 16 czerwiec 2010 - 20:13

jak narazie bardzo dobrze się jeżdzi poza tym to czy komuś kiedyś się mapy rozjechały na blosie bo jak widze to za dużo osób nie ma blosa napisałem do kolegi ,,henry,, który miał i sobie bardzo chwalił ten rodzaj instalacji jak coś będzie nie tak na pewno napiszę

#11 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

    200 parę KM i ciągle mało

  • 1525 postów
  • Dołączył: 09-09-2007
  • Skąd: Koczała ( Pomorze )
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 16 czerwiec 2010 - 20:19

witam ponownie a teraz kilka zdjęć jak to jest zamontowane

http://forum.omegakl...=1&d=1276713984


Tak tak też myślałem.

Kiedyś było coś na temat tego dolotu, że spisuje się w górnych obrotach.

Jak Ci wychodzi spalanie i napisz czy miałeś podłączonego kompa i jak się zachowują sądy, bo na moje "leżą", ale przyznać trzeba, że w miarę ładnie to jest zrobione ;-)

#12 OFFLINE   henry

henry
  • 190 postów
  • Dołączył: 03-11-2006
  • Skąd: lubelskie

Napisany 16 czerwiec 2010 - 20:21

ludzie prosze was
nie udzielajcie sie jak nie mieliscie doczynienia z blosem
ktos kto mial to ok, ale z tego co widze to raczej tak nie bylo
astra v6
serducho gsi irmscher

#13 OFFLINE   kamerski

kamerski
  • 56 postów
  • Dołączył: 09-03-2008
  • Skąd: Tomaszów Mazowiecki

Napisany 16 czerwiec 2010 - 21:21

Tak tak też myślałem.

Kiedyś było coś na temat tego dolotu, że spisuje się w górnych .

Jak Ci wychodzi spalanie i napisz czy miałeś podłączonego kompa i jak się zachowują sądy, bo na moje "leżą", ale przyznać trzeba, że w miarę ładnie to jest zrobione ;-)


a więc sondy działają w 100 %ach bo na nich był ustawiany blos komp był podłączony i na razie żadnych błędów nie wywaliło o spalaniu jeszcze nie mogę nic powiedzieć ? dodam że na wolnych i wysokich obrotach jest bardzo dobrze

#14 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

    200 parę KM i ciągle mało

  • 1525 postów
  • Dołączył: 09-09-2007
  • Skąd: Koczała ( Pomorze )
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 16 czerwiec 2010 - 21:28

a więc sondy działają w 100 %ach bo na nich był ustawiany blos komp był podłączony i na razie żadnych błędów nie wywaliło o spalaniu jeszcze nie mogę nic powiedzieć ? dodam że na wolnych i wysokich obrotach jest bardzo dobrze


I o to właśnie chodzi. Życzę Ci aby to banglało jak trzeba i nie sprawiało problemów ;-)

#15 OFFLINE   letis

letis

    MEWA SQUAD

  • 118 postów
  • Dołączył: 25-02-2008
  • Skąd: Radwanice

Napisany 18 czerwiec 2010 - 17:04

ale widac odrazu ze cos jest nie tak przeciez blos musi byc zalozony pionowo (przerabiane na wielu forach i wielu autach). no i kwestia teraz przegladu ... kto ci podbije przeglad z zalozonym blosem?

#16 OFFLINE   m29d

m29d
  • 13 postów
  • Dołączył: 21-01-2010

Napisany 18 czerwiec 2010 - 17:21

witam mam pytanko mam omegę b założona sekwencja od pewnego czasu jak się nagrzeje to skacze na obrotach i gaśnie a jak jest zimny to jest ok,nie wiecie co jest powodę

#17 OFFLINE   kamerski

kamerski
  • 56 postów
  • Dołączył: 09-03-2008
  • Skąd: Tomaszów Mazowiecki

Napisany 19 czerwiec 2010 - 01:46

ale widac odrazu ze cos jest nie tak przeciez blos musi byc zalozony pionowo (przerabiane na wielu forach i wielu ). no i kwestia teraz ... kto ci podbije z zalozonym blosem?


witam ponownie: tak to prawda blos nie powinien leżeć a u mnie jest pod kątam 45 stopni była mała obawa że coś będzie nie tak ale jak na razie wszystko gra dzisiaj zrobiłem ok 600 km na 35l 278 km jest to ok. 12l na 100 km więc nie jest tak źle oczywiście w trasie ok 120-140 km/h a jeszcze jedna odpowiedz chyba sam sobie odpowiedziałeś na to drugie pytanie skoro ludzie jeżdżą na blosie i im podbijaja dowód więc w czym problem??????? NIE WIEM JAK U CIEBIE KOLEGO ALE PRZYWIEŹ MI SWÓJ DOWÓD TO CI GO PODBIJE NAWET BEZ AUTA POZA TYM W POLSCE TYLKO RYBY NIE BIORĄ :D
PRZEGLĄD KOŃCZY MI SIĘ W LIPCU MOŻEMY SIĘ SPOTKAĆ W SIERPNIU TO ZOBACZYSZ PODBITY DOWÓD
jeśli u mnie jest źle założony blos to znalazłem coś takiego może powiesz mi jak może cos takiego jeździć oczywiście jeśli wiesz jak powinien być prawidłowo założony blos

#18 OFFLINE   letis

letis

    MEWA SQUAD

  • 118 postów
  • Dołączył: 25-02-2008
  • Skąd: Radwanice

Napisany 19 czerwiec 2010 - 10:34

nie no nie mowie ze nie bedzie to dzialac czy cus tylko wiem mozna powiedziec z wlasnego doswiadczenia (u kolegi byl problem wlasnie z blosem na ktory lekarstwa szukalismy dosyc dlugo) ze blos powinien byc jednak pionowo. Blos to takie dziwne ustrojstwo ktore wszyscy chwala ale malo ktory warsztat (bynajmniej we Wrocławiu) chce założyć i odpowiednio ustawić. Fakt faktem jezdzilem na blosie troszke i faktycznie dobrze ustawiony potrafi zadziwic. A jesli chodzi o przeglad to wiem jak jest ale czasami moga byc problemy wlasnie z uzyskaniem przegladu itp. oby sprawowalo ci sie to jak najlepiej i dawalo przyjemnosc z jazdy.

#19 OFFLINE   kamerski

kamerski
  • 56 postów
  • Dołączył: 09-03-2008
  • Skąd: Tomaszów Mazowiecki

Napisany 20 czerwiec 2010 - 07:51

nie no nie mowie ze nie bedzie to dzialac czy cus tylko wiem mozna powiedziec z wlasnego (u kolegi byl problem wlasnie z blosem na ktory lekarstwa szukalismy dosyc dlugo) ze blos powinien byc jednak pionowo. Blos to takie dziwne ustrojstwo ktore wszyscy chwala ale malo ktory (bynajmniej we Wrocławiu) chce założyć i odpowiednio ustawić. Fakt faktem jezdzilem na blosie troszke i faktycznie dobrze ustawiony potrafi zadziwic. A jesli chodzi o przeglad to wiem jak jest ale czasami moga byc problemy wlasnie z uzyskaniem przegladu itp. oby sprawowalo ci sie to jak najlepiej i dawalo przyjemnosc z .


jak na razie jest ok jak cos będzie nie tak będę kombinował poza tym to zakładałem w warszawie blosa bo w TOMASZOWIE MAZ. nie chcieli mi założyć pozdrawiam i będę pisał jak się sprawuje w opelku

witam ponownie po wczorajszej ostrej jeździe spalanie wyszło 14,5 l wiec jest dobrze poza tym to na paliwie odpala normalnie i jeździ tak jak przed gazem :)

#20 OFFLINE   BRABUS

BRABUS
  • 222 postów
  • Dołączył: 29-03-2010
  • Skąd: Mwek k. Wawy
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 czerwiec 2010 - 09:46

u mnie na stacji kontroli bez zadnego doplacania i kombinowania blos przechodzi, gosciu sprawdza tylko szczelnosc i homologacje na butle i srednio go interesuje jaka to instalacja ;)