Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

podświetlenie konsoli środkowej omega c


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
55 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   argi6

argi6
  • 24 postów
  • Dołączył: 27-02-2007
  • Skąd: Ostrołęka

Napisany 20 marzec 2007 - 11:56

Jak zmienic podświetlenie konsoli środkowej w omedze c? Chodzi glownie o to, jak sie dostac do tych wszystkich przyciskow? Mam tez pytanie odnosnie tez przyciskow. W mojej omci sa niektore z nich strasznie powycierane, tak, ze nie widac na nich oznaczen. Czy mozna kupic nowe przyciski?



#2 Guest_ROLF_*

Guest_ROLF_*
  • Dołączył: 01-01-1970

Napisany 04 kwiecień 2007 - 19:24

Można, wszystko kwestia kasy :lol:

#3 OFFLINE   red5555

red5555
  • 287 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Warszawa

Napisany 04 kwiecień 2007 - 20:52

podswietlenie jest zrealizowane poprzez diody lutowane powierzchniowo...

#4 OFFLINE   hassz23

hassz23
  • 29 postów
  • Dołączył: 05-11-2009
  • Skąd: brzeg

Napisany 16 lipiec 2010 - 17:24

hej wiec jak wymienic te diody w srodkowej konsoli prosze o pomoc w tej sprawie co do zegarow to wiem tam sa zaroweczki do wymiany juz to robilem w B ale teraz mam ce i nie wiem jak sie do nich dostac prosze o pomoc

#5 OFFLINE   mb_asasello

mb_asasello
  • 78 postów
  • Dołączył: 02-01-2009
  • Skąd: Żywiec

Napisany 23 lipiec 2010 - 19:44

Jak wymienić? Bardzo prosto - lupa, lutownica z bardzo cienką (igłową) końcówką, jakieś malutkie szczypce, tona cierpliwości i najlepiej ze 3 konsole, bo nie sądzę żeby za pierwszym razem się udało. Lutowałem kiedyć "ręcznie" 3 elementy SMD (właśnie diody) - 2 godziny mi z tym zeszło, o nerwach nie wspomnę :)

#6 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

    Bleblablo wyszło to #373

  • 4321 postów
  • Dołączył: 10-03-2009
  • Skąd: Kędzierzyn - Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 lipiec 2010 - 12:13

Czy mozna kupic nowe przyciski

a jakie potrzebujesz ?

#7 OFFLINE   driftboy

driftboy
  • 572 postów
  • Dołączył: 16-08-2009
  • Skąd: hiszpania
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 30 styczeń 2012 - 23:41

troche odswierze temata:)
szukalem info i nic,szukalem kogos kto by mi to zrobil i nikt sie nie chcial podjac:(jest mozliwosc zebym ja jako neptyk elektryczno-elektoniczny zmienil podswietlenie przyciskow w klimatroniku na niebieski?dodam ze reszte przyciskow z konsoli mam zmienione(wlasnorecznie:bravo:),radio tez a to sie gryzie tak na zolto.

#8 OFFLINE   driftboy

driftboy
  • 572 postów
  • Dołączył: 16-08-2009
  • Skąd: hiszpania
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 lipiec 2012 - 17:09

odgzewam kotleta,
czy ktos wie co moze sie zrobic gdy w panelu klimy wymienie diody z pomaranczowych na niebieskie??czy beda swiecic normalnie tylko troche slabiej,czy cos wiecej moze sie dziac??chodzi o to ze pomaranczowe maja moc 2.1-2.3V a niebieskie 3.0-3.3V:dziura:
help:pokoj:

#9 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 08 lipiec 2012 - 17:13

co moze sie zrobic

Raczej nic.

maja moc 2.1-2.3V

To nie moc tylko napięcie.
Wg. załączonej tabelki będą świecić trochę słabiej, ale nie koniecznie [inna barwa światła]

#10 OFFLINE   driftboy

driftboy
  • 572 postów
  • Dołączył: 16-08-2009
  • Skąd: hiszpania
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 lipiec 2012 - 17:16

To nie moc tylko napięcie

:D jam jest mistsz elektryki:D
:2puchar::laugh:
dzieki i to bede probowal;)

#11 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 08 lipiec 2012 - 17:20

Powodzenia,jeśli pierwszy raz lutujesz SMD na piechotę to kup więcej diod :hihi:

#12 OFFLINE   driftboy

driftboy
  • 572 postów
  • Dołączył: 16-08-2009
  • Skąd: hiszpania
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 lipiec 2012 - 17:23

Powodzenia,jeśli pierwszy raz lutujesz SMD na piechotę to kup więcej diod

no bede sie rozdziewiczal z nimi:D znalazlem tanio,za 3 jeuro 50szt.chyba wystarczy??;)

#13 OFFLINE   driftboy

driftboy
  • 572 postów
  • Dołączył: 16-08-2009
  • Skąd: hiszpania
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 12 lipiec 2012 - 15:38

Wg. załączonej tabelki będą świecić trochę słabiej, ale nie koniecznie [inna barwa światła]

i pierwsza proba do:pupa: niebieskie dopiero przy 2.6Vsie zapala i to mega slabo.zaczyna dawac cos swiatla dopiero przy 3.4 ale dalej :pupa: z bialymi troszke lepiej ale bez polotu.to teraz mam pytanie za milion.jezeli fabryczne pomaranczowe diody lataja na 2.1V jak moznaby zmienic napiecie na okolice 3.5V?bo z tego co rozumie w ukladzie musza byc jakies rezystory-nie??POMOCY

#14 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 12 lipiec 2012 - 15:55

w ukladzie musza byc jakies rezystory

Są i to na pewno

#15 OFFLINE   driftboy

driftboy
  • 572 postów
  • Dołączył: 16-08-2009
  • Skąd: hiszpania
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 12 lipiec 2012 - 15:57

Są i to na pewno

rozwiazaloby to problem slabego napiecia zmieniajac na jakis mniejszy??
wystarczyloby na 3.0V to wtedy smd moglbym zastapic diodami 3mm

#16 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 12 lipiec 2012 - 16:15

zmieniajac na jakis mniejszy

O mniejszej wartości:)

smd moglbym zastapic diodami 3mm

O ile się zmieszczą to tak. Dać "jasne" i powinno być super.

#17 OFFLINE   driftboy

driftboy
  • 572 postów
  • Dołączył: 16-08-2009
  • Skąd: hiszpania
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 12 lipiec 2012 - 16:24

O ile się zmieszczą to tak.

jak sie popiesci to sie zmiesci;)

O mniejszej wartości

gdzie tego badziewia szukac??gdzie on moze byc??i czy zmieniajac go nie bedzie mial wplywy na inne obwody??

#18 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 12 lipiec 2012 - 16:30

gdzie tego badziewia szukac

Tego nie wiem, nigdy nie przyglądałem się klimatronikowi.Na pewno na płycie w pobliżu diody, mały czarny prostokącik.

nie bedzie mial wplywy na inne obwody

Nie.

Diody przeważnie są łączone szeregowo po trzy sztuki i na taki zestaw przypada jeden opornik.

#19 OFFLINE   driftboy

driftboy
  • 572 postów
  • Dołączył: 16-08-2009
  • Skąd: hiszpania
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 12 lipiec 2012 - 16:55

Tego nie wiem, nigdy nie przyglądałem się klimatronikowi.Na pewno na płycie w pobliżu diody, mały czarny prostokącik.

uj takich to tu pelno:dziura:w 8 poscie jest fotkejszyn:)

a tu jest psikus.na czerwono zaznaczylem diody ktore razem ida do tego opornika zaznaczonego na zielono:pokoj:a reszta sprawdzalem testerem i idzie:hmmm:nie wiem gdzie

#20 OFFLINE   siuAda

siuAda

    don't worry be happy

  • 4780 postów
  • Dołączył: 17-10-2008
  • Skąd: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 12 lipiec 2012 - 16:59

jest fot

:( nie da rady płytka dwustronna i lakierowana.
Nie wiem co Ci poradzić do mnie masz trochę daleko, przydał by Ci się jakiś elektronik.