Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Awaryjne odpalanie na gazie


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
48 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   sznyro

sznyro
  • 94 postów
  • Dołączył: 09-10-2008
  • Skąd: Radom

Napisany 23 marzec 2009 - 21:31

Mam dwa pytania, mianowicie:
czy da sie odpalić awaryjnie z gazu na tej instalacji
czy jak sie kończy gaz i przełącza sie na benz. powinno pikać.

#2 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

    ......

  • 4922 postów
  • Dołączył: 09-02-2008
  • Skąd: 3-mia-100/ Pruszcz Gd.
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 marzec 2009 - 21:53

Jak jest koniec gazu powinno pikać
ale co do odpalania na gazie to nie wiem dokładnie ale można trzeba jeden przewód podłączyć do "+" i powinno śmigać ,nie mam schematu tej instalacji przed oczyma ale istnieje taka możliwość .
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#3 OFFLINE   explosiv9

explosiv9

    nożownik pomorski

  • 1643 postów
  • Dołączył: 27-10-2007
  • Skąd: Tczew

Napisany 23 marzec 2009 - 22:04

czy da sie odpalić awaryjnie z gazu na tej instalacji

Da się,musisz trzymać przycisk benz/gaz i kręcić rozrusznikiem

#4 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

    VECTRAIrmscher1,9150+chip

  • 1758 postów
  • Dołączył: 27-07-2007
  • Skąd: zyyy...no wiecie już skąd
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 24 marzec 2009 - 20:50

czy da sie odpalić awaryjnie z gazu na tej instalacji

naciskasz guzik (trzymasz cały czas) i dopiero przekręcasz na zapłon i odpalasz

czy jak sie kończy gaz i przełącza sie na benz. powinno pikać.

tak o ile gaziarz podłączył buzer ale nie wszyscy to robią na stronie staga masz wszystkie schematy i porady odnośnie instalki

#5 OFFLINE   jacek78

jacek78
  • 296 postów
  • Dołączył: 06-06-2008
  • Skąd: ŻORY
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 18 październik 2009 - 12:09

Witam
Czy jest mozliwosc odpalenia awaryjnego w razie braku paliwa na instalacji sirocco.Probowalem przyczymywac przycisk 10s i nic

#6 OFFLINE   borewicz8719

borewicz8719

    ZIELONA KLATWA

  • 147 postów
  • Dołączył: 26-07-2008
  • Skąd: RKL

Napisany 18 październik 2009 - 12:23

Czy jest mozliwosc odpalenia awaryjnego w razie braku paliwa
na instalacji sirocco.Probowalem przyczymywac przycisk 10s i nic


po pieierwsze co, to nie jezdzij bez paliwa w zbiorniku bo to grozi spaleniem pompki paliwa
a jak chcesz to cobie zamontuj na przewodacz wylacznik zeby pompka nie pracpowala

ja mam staga i pale na awaryjnym juz dwa lata i hula tylko nie jak jest zimny (z rana)

#7 OFFLINE   jacek78

jacek78
  • 296 postów
  • Dołączył: 06-06-2008
  • Skąd: ŻORY
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 18 październik 2009 - 12:26

po pieierwsze co, to nie jezdzij bez paliwa w zbiorniku bo to grozi spaleniem pompki paliwa
a jak chcesz to cobie zamontuj na przewodacz wylacznik zeby pompka nie pracpowala

ja mam staga i pale na awaryjnym juz dwa lata i hula tylko nie jak jest zimny (z rana)


tylko chodzi mi czy przy tej mojej intalacji jest mozliwosc odpalenia na gazie

#8 OFFLINE   kocyk

kocyk

    watching you

  • 9197 postów
  • Dołączył: 01-03-2009
  • Skąd: SZ (Zabrze)
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 październik 2009 - 12:35

wciśnij przycisk , włącz zapłon i nadal przytrzymując wciśnięty przycisk spróbuj odpalić

   post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18
 

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p


#9 OFFLINE   szymon100000

szymon100000
  • 11 postów
  • Dołączył: 25-08-2009
  • Skąd: Zgierz

Napisany 01 luty 2010 - 11:48

Przytrzymaj ten przycisk aż usłyszysz puknięcie zaworu w butli.;)

#10 OFFLINE   sasek

sasek

    Zbanowany

  • 92 postów
  • Dołączył: 27-09-2008
  • Skąd: krzeszowice

Napisany 01 luty 2010 - 16:45

wlącz zapłon, wyłącz przyciskiem gaz tak żeby nie świeciło nic, wyłącz zapłon, wciśnij i trzymaj przycisk i włącz zapłon i pali na gazie :D

#11 OFFLINE   Qbapl

Qbapl
  • 164 postów
  • Dołączył: 06-08-2009
  • Skąd: Legnica

Napisany 15 luty 2010 - 12:42

Witam posiadam następującą instalacje gazowa
Reduktor PRINS VSI Prins
Elektrozawór gazu PRINS
Wielozawór BRC
Obudowa wielozaworu BRC
Wlew gazu TOMASETTO
Zbiornik GZWM 360/986/90 00230
Jednostka sterująca PRINS
I moje pytanie jest czy tu jest możliwość awaryjnego odpalenia na gazie czy nie ma takiej mozliwosci

#12 OFFLINE   konso

konso
  • 52 postów
  • Dołączył: 10-08-2009
  • Skąd: rybnik

Napisany 22 luty 2010 - 01:34

W gównianym prinsie nie ma niestety:P

#13 OFFLINE   Qbapl

Qbapl
  • 164 postów
  • Dołączył: 06-08-2009
  • Skąd: Legnica

Napisany 22 luty 2010 - 07:24

W gównianym prinsie nie ma niestety:P


Ale czemu uważasz ze jes to gowniana Instalacja ??? Jak narazie słyszałem o niej same dobre zeczy

#14 OFFLINE   Blinky

Blinky
  • 2 postów
  • Dołączył: 06-01-2010
  • Skąd: Z miasta Łodzi się pochodzi ;-)

Napisany 23 luty 2010 - 20:31

Nie jestem jakimś wielkim znawcą, ale w większości instalacji sekwencyjnych można awaryjnie uruchomić auto na gazie poprzez wciśnięcie przycisku od przełączania gaz/PB na około 10 - 15 sek. Przekręcamy kluczyk, wciskamy, czekamy i palimy. Ilość takich odpaleń jest jednak ograniczona (coś około 50).
Czy akurat przy Twojej tak jest - niewiem na pewno ... ale spróbować nie zawadzi.

#15 OFFLINE   Lukas-l61

Lukas-l61
  • 330 postów
  • Dołączył: 27-03-2008
  • Skąd: Działdowo

Napisany 23 luty 2010 - 20:57

Szukałem ,szukałem i znalazłem w końcu odp.twoja instalka jeśli jest prawidłowo skonfigurowana ma awaryjne zapalanie na lpg.Rozmawiałem z gazownikiem i powinno działać.

#16 OFFLINE   wrocek66

wrocek66
  • 176 postów
  • Dołączył: 24-02-2010

Napisany 24 luty 2010 - 20:02

Prins nie ma możliwości awaryjnego odpalenia na gazie . Można to ustawić programowo , ale będzie tak na stałe ( np. temp. przełączania 0 , obroty 500 ) i wtedy każde uruchomienie jest na gazie . Aby na Pb to nacisnąć przełącznik . A poza tym masz naprawdę jedną z najlepszych instalacji dostępnych na rynku .

#17 OFFLINE   Bartek_Łódź

Bartek_Łódź
  • 36 postów
  • Dołączył: 19-02-2009
  • Skąd: Łódź

Napisany 24 luty 2010 - 21:58

Ja w STAG'u mam tak: zanim włączę zapłon wciskam przycisk przełącznika LPG/benzyna i na wciśniętym przycisku odpalam kluskę. Odpala na LPG ale w tym trybie nie mogę przełączyć na benzynę. Sprawdź może też tak masz. Pozdrawiam.

#18 OFFLINE   konso

konso
  • 52 postów
  • Dołączył: 10-08-2009
  • Skąd: rybnik

Napisany 24 luty 2010 - 23:06

Prins to nie jest dobra instalacja !!!!!!!! I Nie ma awaryjnego odpalania na gazie !!!!!!!!!!

#19 OFFLINE   wrocek66

wrocek66
  • 176 postów
  • Dołączył: 24-02-2010

Napisany 28 luty 2010 - 15:28

A co masz jej do zarzucenia ? to że ma najlepsze wtryskiwacze czy to że bardzo wydajny reduktor ?

#20 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

    made in france

  • 4238 postów
  • Dołączył: 26-03-2007
  • Skąd: Rzeszów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 luty 2010 - 15:35

A co masz jej do zarzucenia ? to że ma najlepsze wtryskiwacze czy to że bardzo wydajny reduktor ?

wystarczy to że jak zrypie się pompa paliwa to jej nie odpalisz pół biedy w swoim mieście gorzej jak to będzie w trasie