Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Radio nie fabryczne - Wyświetlanie daty na wyswietlaczu


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
75 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 luty 2007 - 12:47

witam

Po podłączeniu nie firmowego radia u mnie Alpine CDE9846R po włączeniu zapłonu i radia nie jest wyświtlana górna linia wiświetlacza (są trzy) w tym przypadku brak daty... :neutral:

są dwa sposoby na ten problem.... :mrgreen:

1. można w kostce zalilającej (z tyłu radia) wypiąc jeden przewód(u mnie niebieski)

Dodany obrazek

Dodany obrazek

odpowiedzaolny za wzmocnienie sygnału anteny... opis powinein być na każdym
radyjku...
- niestety wtedy nie działa radjo... wogóle....
miałem tak przez jakiś czas... ale nie byłem zadowolony

po rozmowie telefonicznej :mrgreen: z kolegą EXEC-em dowiedziałem się ze można:

2. odpiac jeden z kabelków we wtyczce wyświetlacza (tej żółtej) mianowicie PIN8
można odczytać z opisu wtyczki na wyświetlaczu...

Dodany obrazek

potrzebny sprzęt to:
- śrubokręt krzyżakowy szt. 1 długi do wykręcenia deski rozdzielczej,
- śrubokręt płaski szt 1. - mały i cienki
- taśma izolacyjna 10 cm - brak na fotce :cry:

Dodany obrazek

- prace zaczynamy od wymontowania deski rodzielczej,

link do opisu demontażu deski rozdzielczej :mrgreen: http://forum.omegakl...ighlight=#64238

- rozpięciu dwóch wtyczek,

Dodany obrazek

- robota polega na rozmontowaniu wtyczki (żółtej),

Dodany obrazek

- potrzeba do tego niewielkiego śrubokręta i troche umiejętności
manualnych ,
- delikatnie rozszerzamy śrubokrętem brzegi wtyczki (żółtej) wciskamy lekko śrubokręt
jak na fotce...

Dodany obrazek

i lekko wyciągamy środek - u mnie sam wyskoczył :mrgreen:


(czarna plastikowa szyna w któej siedzi dużo kabelków),

Dodany obrazek

- zdejmujemy zabezpieczenie przewodów (opaske plastikową), - brak foty bo tę operacje
robiłem wczesniej a foty dopiero teraz :cry:

- teraz śrubokrętem wciskamy zabezpieczenie przewodu PIN8 (blaszka)
uniemożłiwiająca samoczynne wypięcie się przewodu z wtyczki) widoczna z boku w
niewielich otworkach, :???:

Dodany obrazek

- teraz przy pomocy tasmy izolujemy wolny przewód w celu zabezpieczenia przed
przypadkowym zarciem z elementami metalowymi wenątrz... :mrgreen:

Dodany obrazek

następnie sprawdzamy czy wszystko działa... podłączając wyświetlacz i radiodtwarzacz

montujemy w odwrotnej kolejności do opisanych czynności
i cieszymy się z pełnego wyświetlacza oraz działającego radia

Radio działa be zproblemów
Wyświetlacz pokazuje wszystkie informacje
całkowity czas wykonania około 30 min

W trakcie prowadzenia prac należy zwrócić uwage na położenie wtyczki (góra-dół prawo-lewo)



#2 OFFLINE   Piterek

Piterek

    ASB killer

  • 3826 postów
  • Dołączył: 10-05-2006
  • Skąd: Częstochowa
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 luty 2007 - 09:19

temat podwieszam


"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill


#3 OFFLINE   juby_p

juby_p
  • 82 postów
  • Dołączył: 02-09-2006
  • Skąd: Płock

Napisany 27 maj 2007 - 09:58

Jest jeszcze jeden sposób, można podpiąć TECHA i powiedzieć kompowi że niema radia i nie trzeba nic wypinać:) a działa tak samo. Ja mam tak zrobione.
Dyslektyk - prosze o wyrozumiałość:)
Pozdrawiam Piotrek

#4 OFFLINE   welder

welder
  • 92 postów
  • Dołączył: 03-07-2007
  • Skąd: Katowice

Napisany 07 lipiec 2007 - 17:32

Ja u siebie nic nie robiłem tylko w radiu ( nie seryjnym SONY CDX S2250 ) ustawiłem przycisk AF/TA w pozycji OFF i wszystko wyświetla tzn. godzina + data . :wink:

#5 OFFLINE   djjacek

djjacek
  • 44 postów
  • Dołączył: 06-08-2007
  • Skąd: Zabrze

Napisany 29 wrzesień 2007 - 22:01

Ja u siebie nic nie robiłem tylko w radiu ( nie seryjnym SONY CDX S2250 ) ustawiłem przycisk AF/TA w pozycji OFF i wszystko wyświetla tzn. godzina + data . :wink:


Ok ale tylko jak słuchasz CD bo jak załączasz radio to radio podaje impuls 12v do anteny el. i wtedy nie zaświeci się data

#6 OFFLINE   jareck

jareck
  • 21 postów
  • Dołączył: 05-09-2007
  • Skąd: Poznań

Napisany 01 październik 2007 - 18:35

Tez nic nie robilem tylko z nie seryjnego radia JVC odlaczylem niebieski kabel ,data sie wyswieyla a radio i cd dzialaja pezproblemowo.

#7 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 październik 2007 - 19:54

odlaczylem niebieski kabel ,data sie wyswieyla a radio i cd dzialaja pezproblemowo.

wyjedziesz poza miasto i przestanie ci radyjko działać.... :)
;)

#8 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

    made in france

  • 4238 postów
  • Dołączył: 26-03-2007
  • Skąd: Rzeszów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 październik 2007 - 19:57

Tez nic nie robilem tylko z nie seryjnego radia JVC odlaczylem niebieski kabel ,data sie wyswieyla a radio i cd dzialaja pezproblemowo.

tym sposobem wyłączyłeś wzmacniacz anteny

#9 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 październik 2007 - 20:59

tym sposobem wyłączyłeś wzmacniacz anteny

ale w mieście tego nie odczuwa bo nadajniki są blisko... problemy zaczna się poza miastem... ale może tak am byc.... ;) ;) ;)
pozdro

#10 OFFLINE   welder

welder
  • 92 postów
  • Dołączył: 03-07-2007
  • Skąd: Katowice

Napisany 01 październik 2007 - 21:29

Ok ale tylko jak słuchasz CD bo jak załączasz radio to radio podaje impuls 12v do anteny el. i wtedy nie zaświeci się data


Być może masz racje bo nie mam jak na razie jak tego sprawdzić bo odkąd mam omegę to mam problem z radiem a konkretnie z anteną i jak na razie nie umie zlokalizować miejsca problemu i jestem zmuszony słuchać tylko CD

#11 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

    made in france

  • 4238 postów
  • Dołączył: 26-03-2007
  • Skąd: Rzeszów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 02 październik 2007 - 07:47

[quote]djjacek napisał/a:
Ok ale tylko jak słuchasz CD bo jak załączasz radio to radio podaje impuls 12v do anteny el. i wtedy nie zaświeci się data


Być może masz racje bo nie mam jak na razie jak tego sprawdzić bo odkąd mam omegę to mam problem z radiem a konkretnie z anteną i jak na razie nie umie zlokalizować miejsca problemu i jestem zmuszony słuchać tylko CD[/quote]

djjacek, ma racje bo ja mam tez soniaka CDX 5000R i jak wyłącze te funkcje to na CD data jest a na radiu nie

[quote]GISKARD napisał/a:
Gachu napisał/a:
tym sposobem wyłączyłeś wzmacniacz anteny

ale w mieście tego nie odczuwa bo nadajniki są blisko... problemy zaczna się poza miastem... ale może tak am byc.... ;) ;) ;)
pozdro [/quote]

tak i niedługo bedzie post "pomocy radio poza miastem nie działa :mrgreen: :mrgreen: [/quote]

#12 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 02 październik 2007 - 19:22

:hehe: :hehe: :hehe:

#13 OFFLINE   jareck

jareck
  • 21 postów
  • Dołączył: 05-09-2007
  • Skąd: Poznań

Napisany 02 październik 2007 - 20:45

tym sposobem wyłączyłeś wzmacniacz anteny

Zakladam ze masz racje.. pytanko to co powinienem zrobic zeby wyswietlala sie data i zeby radio normalnie dzialalo???

widzialem opis jak ten problem mozna rozwiazac ale brakuje mi czasu zeby sie tym bawic czy aby napewno nie mozna tego rozwiazac w jakis inny sposob??

scaliłem posty

#14 OFFLINE   chomiczek

chomiczek

    Administrator

  • 15 postów
  • Dołączył: 22-06-2015
  • Skąd: Wadowice
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 październik 2007 - 21:02

Zakladam ze masz racje.. pytanko to co powinienem zrobic zeby wyswietlala sie data i zeby radio normalnie dzialalo???

widzialem opis jak ten problem mozna rozwiazac ale brakuje mi czasu zeby sie tym bawic czy aby napewno nie mozna tego rozwiazac w jakis inny sposob??

potrzebujesz ok 5min, żeby to zrobić..

Jest jeszcze jeden sposób, można podpiąć TECHA i powiedzieć kompowi że niema radia i nie trzeba nic wypinać:) a działa tak samo. Ja mam tak zrobione.

to drugi sposób.

Proponuje zapoznać się dokładniej z tym tematem

#15 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 październik 2007 - 19:22

z cąłą pewnością zajie to nie więcej niż 10 minut....
pozdr

#16 OFFLINE   jareck

jareck
  • 21 postów
  • Dołączył: 05-09-2007
  • Skąd: Poznań

Napisany 07 październik 2007 - 20:16

ale w mieście tego nie odczuwa bo nadajniki są blisko... problemy zaczna się poza miastem... ale może tak am byc....
pozdro

witam.. jechalem ostatnio do zielonej gory cala droge mialem wlaczone radio i odziwo gralo ono bez najmniejszych przeszkod nic nie szumi i niema zadnych zaklocen.. pozdro

#17 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 07 październik 2007 - 20:29

mi grała tylko 1 stacja.... I warszawa... :hehe:
jeżeli u ciebie odbiera wszystko to :ok:
pozdr

#18 OFFLINE   miodzik25

miodzik25
  • 5 postów
  • Dołączył: 31-01-2008
  • Skąd: kalisz

Napisany 31 styczeń 2008 - 13:24

a co przyjaciele odnosnie radia seryjnego cdr 2005?????

#19 OFFLINE   miodzik25

miodzik25
  • 5 postów
  • Dołączył: 31-01-2008
  • Skąd: kalisz

Napisany 31 styczeń 2008 - 15:08

Gachu, przyjacelu a czy ty moglbys mi pomoc bo to moje radfio jest seryjne cdr 2005 .i ten zasrany wyswietlacz nie dzala?????????prosze

#20 OFFLINE   Dany

Dany
  • 283 postów
  • Dołączył: 29-03-2008
  • Skąd: Lublin/Lubartow..

Napisany 27 kwiecień 2008 - 21:48

Przykleje sie, ja mam jakieś sony cdx,wyświelacz działa bez problemowo-mam na mysli czas,data,tep. a czy jest możliwośc tak to podłączyć aby w tym dolnym wyświetlaczu wyświtlały się stacje radiowe itd.tak jak to jest w oryginalnym radyjku?
Płyny i koncentraty chłodnicze- 1,5,20,200,1000l - dobra cena!
Oleje silinikowe i przemysłowe,od 1l do 1000l,
Chemia samochodowa K2 ,F1,Atas, Plastmal
Żarówki,filtry




[SIGPIC][/SIGPIC]

Never make a pirate angry !