Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Porada - Podłączenie DVD do NCDC OPEL


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
87 odpowiedzi na ten temat

#41 OFFLINE   cwiara

cwiara
  • 169 postów
  • Dołączył: 19-05-2007
  • Skąd: Wrocław
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 październik 2009 - 18:22

Zrobiłem na szybkiego schemat. Po podaniu 12V na przekaźniki przełącza się źródła AV. Najlepiej podłączyć to wszystko za kostką ISO radia. Audio bierzemy ze zmieniarki odcinamy tylko audio L i audio R , natomiast masę audio bierzemy z pinu 2 zmieniarki.
Przekaźniki najlepiej użyć te do druku i polutować wszystko na jednej płytce. Ja wykorzystałem stare emulatory od gazu przerobione oczywiście. ( nie ma to jak pracować w gazie :) )

#42 OFFLINE   egon

egon
  • 5983 postów
  • Dołączył: 28-07-2006
  • Skąd: Ujście/Piły
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 09 grudzień 2009 - 18:41

Teraz bedzie odtwarzacz dvd oraz navi tomtom z nokii N95 na wyświetlaczu cid.

możesz zrobić foty jak to masz schowane i podłączone

#43 OFFLINE   cwiara

cwiara
  • 169 postów
  • Dołączył: 19-05-2007
  • Skąd: Wrocław
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 grudzień 2009 - 18:41

modul przełączający AV jest nad schowkiem, natomiast konwerter RGB jest w prawym słupku nad modułem centralnego. W schowku jest tylko odtwarzacz DVD, który ma również wejście AV, więc pod niego podłączam Nokie i pilotem od dvd je włączam.
Z racji tego że wczoraj pogoniłem n95 na dniach będę testował navi na N97 podłączonej do cida. N97 posiada jeszcze transmiter FM więc jest druga możliwość przekazania audio do radia.

Jak będę miał trochę czasu to porobie zdjęcia i wstawię na forum.

#44 OFFLINE   01baca10

01baca10
  • 135 postów
  • Dołączył: 10-10-2006
  • Skąd: Częstochowa

Napisany 28 grudzień 2009 - 19:21

Ja w swojej omci też przerobiłem wyswietlacz(cid) i dołożyłem dvd,jeżeli ktos chce na zywo to zobaczyc na terenie cz-wy zapraszam,super sprawa.A w razie problemow podpowiem jak i co .

#45 OFFLINE   egon

egon
  • 5983 postów
  • Dołączył: 28-07-2006
  • Skąd: Ujście/Piły
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 grudzień 2009 - 19:29

To dorzuć tu swoje foty i jakąś relacje

#46 OFFLINE   cwiara

cwiara
  • 169 postów
  • Dołączył: 19-05-2007
  • Skąd: Wrocław
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 grudzień 2009 - 20:39

Ja w swojej omci też przerobiłem wyswietlacz(cid) i dołożyłem dvd,jeżeli ktos chce na zywo to zobaczyc na terenie cz-wy zapraszam,super sprawa.A w razie problemow podpowiem jak i co .


a w jaki sposob masz przelaczanie audio zrobione? ja mam tak jak opisalem wyzej, tylko jest problem ze przy pracujacym silniku i zalaczonym dvd slychac gwizd w glosnikach. Napisz jak jest u ciebie.

#47 OFFLINE   01baca10

01baca10
  • 135 postów
  • Dołączył: 10-10-2006
  • Skąd: Częstochowa

Napisany 30 grudzień 2009 - 23:24

musiałem techem 2 wprogramowac sobie zmieniarke bo radio jej nie widziało,radio mam ncdr2011 po programowaniu podłaczyłem sie z tyłu do wejscia cd i jest dzwiek ,jest delikatny pogłos silnika ale wystarczy podniesc poziom sygnału audio(poprzez podgłoszenie dvd) i praktycznie nic nie słychac.nigdy nie ma czasu u siebie potestowac ale zeby zlikwidowac zakłucenia to najlepiej pozpinac wszystkie masy razem i zastosowac troche lepsze czincz nie takie za 2.5zł.

#48 OFFLINE   patryk0511

patryk0511
  • 1 postów
  • Dołączył: 29-05-2009

Napisany 12 styczeń 2010 - 01:37

Sygnał mono - bez stereo - można podłączyć przez wejście audio dla telefonu.


Cześć czy podłączał ktos jakis sprzęt audio (zewnętrzny) poprzez wejscie telefonu jak to jest opisane w 1 poscie? nie posiadam zmieniarki a chcialbym sam telefon podlączyć i zrobic z ncdr zestaw głosnomowiący.

#49 OFFLINE   01baca10

01baca10
  • 135 postów
  • Dołączył: 10-10-2006
  • Skąd: Częstochowa

Napisany 15 styczeń 2010 - 22:28

podłaczyłem tak na poczatku dvd i troche kicha bo w mono idzie muza, ale do zestawu powinno wystarczyc

#50 OFFLINE   gkowalczyk

gkowalczyk
  • 2 postów
  • Dołączył: 09-02-2010

Napisany 09 luty 2010 - 23:14

Witam
Zakupiłem właśnie autko z radiem ncdc 2013 czytając forum już wiem, że mapy Polski nie wgram bo takowej niema. Jedyna rzecz, która podniosła mnie na duchu to możliwośc podłaczenia DVD i teraz moje pytanie - czy jest ktoś kto mógłby podłączyć coś takiego ?

#51 OFFLINE   hassz23

hassz23
  • 29 postów
  • Dołączył: 05-11-2009
  • Skąd: brzeg

Napisany 27 kwiecień 2010 - 14:01

witam mam w omci 2 monitory podpiete do dvd wszystko ok tylko jak podpiac glos do wzmacniacza zeby wszystko razem gralo, da rade podpiac dvd zamiast zmieniarki bo znalazlem jeszcze jedno dodatkowe gniazdo in do wzmacniacza tylko jak je podpiac

#52 OFFLINE   Ozma

Ozma

    The Keymaster

  • 195 postów
  • Dołączył: 23-05-2008
  • Skąd: Luboń

Napisany 12 maj 2010 - 12:49

Dodany obrazek


Mam pytanko.

Wymyśliłem sobie kamerę cofania i przełącznik źródła obrazu na konsoli.

Wpiąłem się więc z przełącznikiem w piny video out i masa. Po przełączeniu na drugie źródło obrazu nic się na wyświetlaczu nie zmienia. Czy ma ktoś jakiś pomysł o czym zapomniałem? :)
Wymarzony potworek już jest...

#53 OFFLINE   01baca10

01baca10
  • 135 postów
  • Dołączył: 10-10-2006
  • Skąd: Częstochowa

Napisany 16 maj 2010 - 17:06

zeby działała kamera musisz sie wpiasc najpierw sygnałem R>G>B do radia ,a dokładnie miec przetwornik z wideo( zwykły czincz) na R>G>B dopiero cos zobaczysz .bezposrednie nie wepniesz sie w ten wyswietlacz...

#54 OFFLINE   Ozma

Ozma

    The Keymaster

  • 195 postów
  • Dołączył: 23-05-2008
  • Skąd: Luboń

Napisany 17 maj 2010 - 05:52

zeby działała kamera musisz sie wpiasc najpierw sygnałem R>G>B do radia ,a dokładnie miec przetwornik z wideo( zwykły czincz) na R>G>B dopiero cos zobaczysz .bezposrednie nie wepniesz sie w ten wyswietlacz...


Dziękować, jak doczytałem temat to zorientowałem się, że konwertera brakuje. Ale mam pytanko - czy mogę zastosować jeden przełącznik źródła dźwięku, tzn.

kamera -> konwerter -> 4 kable (out, R, G, B), -> przełącznik 2-pozycyjny 4-kanałowy wpięty w kable zgodnie ze schematem.

Dobrze rozumuję?
Wymarzony potworek już jest...

#55 OFFLINE   01baca10

01baca10
  • 135 postów
  • Dołączył: 10-10-2006
  • Skąd: Częstochowa

Napisany 28 maj 2010 - 21:08

co do zrodła dzwieku to nie testowałem .ja mam wpiety konewrter r g b ktory ma 2 wejscia wideo .z 1 zrodła mam podłaczone dvd ,a 2 zrodło przełacza sie samo jak włacze wsteczny.narazie nie mam kamery ale testowalem to na pozyczonej i działało wszystko, tylko dzwiek mam cały czas z dvd,dzwieku raczej nie przełaczysz chyba ze zastosujesz jakis przełacznik,krory bedzie rozłaczał pierwsze zrodło a załaczał 2 zrodło.(jezeli dobrze rozumuje twoje myslenie)

#56 OFFLINE   hassz23

hassz23
  • 29 postów
  • Dołączył: 05-11-2009
  • Skąd: brzeg

Napisany 31 maj 2010 - 12:14

co do zrodła dzwieku to nie testowałem .ja mam wpiety konewrter r g b ktory ma 2 wejscia wideo .z 1 zrodła mam podłaczone dvd ,a 2 zrodło przełacza sie samo jak włacze wsteczny.narazie nie mam kamery ale testowalem to na pozyczonej i działało wszystko, tylko dzwiek mam cały czas z dvd,dzwieku raczej nie przełaczysz chyba ze zastosujesz jakis przełacznik,krory bedzie rozłaczał pierwsze zrodło a załaczał 2 zrodło.(jezeli dobrze rozumuje twoje myslenie)


spoko juz ogarnelem temat kupiel radio z dvd i wyswietlaczem 7 cali podpielem monitory w zaglowkach i wszystko jak nalezy nawet mozna ogladac co innego na zaglowkach i co innego na radiu nap film a na radju navi dziala i nie koliduje

#57 OFFLINE   Ozma

Ozma

    The Keymaster

  • 195 postów
  • Dołączył: 23-05-2008
  • Skąd: Luboń

Napisany 31 maj 2010 - 12:24

co do zrodła dzwieku to nie testowałem .ja mam wpiety konewrter r g b ktory ma 2 wejscia wideo .z 1 zrodła mam podłaczone dvd ,a 2 zrodło przełacza sie samo jak włacze wsteczny.narazie nie mam kamery ale testowalem to na pozyczonej i działało wszystko, tylko dzwiek mam cały czas z dvd,dzwieku raczej nie przełaczysz chyba ze zastosujesz jakis przełacznik,krory bedzie rozłaczał pierwsze zrodło a załaczał 2 zrodło.(jezeli dobrze rozumuje twoje myslenie)


Cholera, źle napisałem, chodziło mi o przełącznik źródła obrazu a nie dźwięku. Przy kamerze cofania dźwięk jest nieistotny. Chodzi tylko o obraz.

Mój plan jest taki: kamera -> kabel chinch -> konwerter RGB -> kabel 5 żył (R,G,B,out,masa) -> przełącznik dwupozycyjny na 5 żył -> kable R,G,B,out,masa idące z radia do ekranu.

Ma to szansę powodzenia?
Wymarzony potworek już jest...

#58 OFFLINE   01baca10

01baca10
  • 135 postów
  • Dołączył: 10-10-2006
  • Skąd: Częstochowa

Napisany 01 czerwiec 2010 - 21:13

dokładnie tak jak piszesz bedzie to działac .

#59 OFFLINE   bmw730

bmw730
  • 1 postów
  • Dołączył: 21-06-2010

Napisany 20 lipiec 2010 - 08:04

Witam
Posiadam radio Bemi z dvd, tv i vido out z lcd. Czy po wyjęciu oryginalnego radia simens 2015 jest możliwość podłączenia pod wyświetlacz kolorowy? Niby radio Bemi posiada sygnał rgb, próbowałem podłączyć ale nic z tego nie wyszło.
Może coś poradzicie?

#60 OFFLINE   Muki20

Muki20
  • 90 postów
  • Dołączył: 18-04-2010
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 wrzesień 2010 - 12:49

A ja mam takie pytanie czy schemat zamieszczony w pierwszym poście bedzie pasował do radia ncdr 2011?