Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Porada - Podłączenie DVD do NCDC OPEL


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
87 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   GreGoriO

GreGoriO

    carreteras bonitas

  • 346 postów
  • Dołączył: 21-07-2007
  • Skąd: Katowice, Costa del Sol
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 21 luty 2009 - 23:51

robił robił, poszukaj jest na forum, nawet są zdjęcia

#22 OFFLINE   Lynx

Lynx
  • 11 postów
  • Dołączył: 16-12-2008
  • Skąd: rrr

Napisany 22 luty 2009 - 19:05

dobrze widzieć akurat temat o którym dzisiaj rozmawiałem ze znajomym :) teraz od razu moje pytanie...czy kolega jaksa 27 może bliżej opisać co tam pokombinował ze mu to tak smiga bo z filmiku widac ze nieźle to wygląda i godne jest zainteresowania :) a także poświecenia czasu aby w końcu zacząc korzystać z tej jak narazie bezuzytecznej nawigacji w naszych omeskach :) :)

#23 OFFLINE   ronald10

ronald10
  • 4 postów
  • Dołączył: 07-03-2009

Napisany 08 marzec 2009 - 09:33

A co panowie powiecie o pinach 21 22 23 w radiu. na rozpisce z pinami do nichego nie sluza, a sa to przecierz piny ktore lacza sie z wejsciem ze zmieniarki do radia. moze by poprostu podlaczyc w nie wejscie wraz z przekaznikiem?

#24 OFFLINE   ronald10

ronald10
  • 4 postów
  • Dołączył: 07-03-2009

Napisany 11 marzec 2009 - 06:17

a wiec panowie audio dziala bez problemu z gniatdem jack z szejscioma wyjsciami tzn z wlaczniiem. teraz tylko pytanko jak podlaczyc interfejs od audi vw rns2 do naszych opli?

#25 OFFLINE   ronald10

ronald10
  • 4 postów
  • Dołączył: 07-03-2009

Napisany 05 kwiecień 2009 - 00:46

Witam wszystkich niepocieszonych z nawigacji w OPLU.

Jak wiadomo płyty na Polskę nie ma i nie będzie, więc zamiast nawigacji można wpiąć inne źródło wideo (DVD, inna nawigacja, Playstation, XBox itp...)

Sprawa jest banalna. Navi Siemens ma wyjścia RGB na ekran, przez które leci mapka od nawigacji.

Przewody te można przeciąć i wpiąć się z innym urządzeniem pracującym w systemie NTSC i mającym wyjście RGB. Najlepiej zrobić to przez Euro złącze - Scart. Podaję schemat:

Dodany obrazek

Oczywiście wpinamy się w przecięte kable idące do ekranu, a nie w kostkę radia.

Aby wyświetlić obraz wchodzimy w Navi i wybieramy "show map" (obecność płyty z obojętnie jaką mapą obowiązkowa).

Jeśli chodzi o dźwięk, to musimy skorzystać ze złącza zmieniarki, odnaleźć Audio R i L i wpiąć się tam. Można (a nawet należy jeśli chcemy korzystać ze zmieniarki) zamontować przełącznik źródła dźwięku.

Wszystkie dane są tutaj:

http://mitglied.lyco...iller03/lcd.htm

Złącze zmieniarki:

Pin 1 = Audio links
Pin 2 = ?
Pin 3 = ?
Pin 4 = Audio rechts
Pin 5 = ?
Pin 6 = ?
Pin 7 = +12V
Pin 8 = Masse
Pin 9 = +12V
Pin 10 = Masse
Pin 11 = ?
Pin 12 = ?

Sygnał mono - bez stereo - można podłączyć przez wejście audio dla telefonu.


witam podlaczylem na "sztywno" do monitora dvd ale u mnie w prawym gornym rogu pokazuje malutkie menu z nawigacji jak wejde na show map. czy jest mozliwosc zlikwidowania tego?

#26 OFFLINE   ronald10

ronald10
  • 4 postów
  • Dołączył: 07-03-2009

Napisany 05 lipiec 2009 - 21:36

panowie zrobile uklad taki jak na niemieckiej stronie i dziala mi tv dvd kamera cofania. zainteresowanych prosze na priv

#27 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1563 postów
  • Dołączył: 28-11-2007
  • Skąd: Lidzbark

Napisany 06 lipiec 2009 - 15:07

no też bym chciał kamerę cofania zamontować i podłączyć pod wyświetlacz

#28 OFFLINE   k-pauls4

k-pauls4
  • 12 postów
  • Dołączył: 21-12-2008
  • Skąd: Szczecin

Napisany 01 sierpień 2009 - 23:55

Ktoś już może zastosował takowe AUX IN ?
http://allegro.pl/it..._mfd_f_vat.html

Nie pisze nic o oplu, ale możesz jakiś AUX IN zadziała?

#29 OFFLINE   Roozga

Roozga

    Wujek Dobra Rada

  • 8617 postów
  • Dołączył: 14-04-2007
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 02 sierpień 2009 - 08:25

xcarlink - tego sobie poszukaj

na forum też już jest informacja o tym



 


#30 OFFLINE   k-pauls4

k-pauls4
  • 12 postów
  • Dołączył: 21-12-2008
  • Skąd: Szczecin

Napisany 02 sierpień 2009 - 09:01

Wiem, widziałem... Ceny mnie rozbijają, choć urządzenie pewnie wart swojej ceny, ale u nas w Polsce nie widziałem tego do opla...
Wolałbym, żeby to AUX IN z allegro za 90zł pasowało i wtedy mam święty spokój. Mój znajomy to ma w audii i działa, natomiast mi zależy na oplu, a że na aukcji nic nie pisze to pytam czy takowy AUX IN do 100zł zda egzamin?

#31 OFFLINE   Roozga

Roozga

    Wujek Dobra Rada

  • 8617 postów
  • Dołączył: 14-04-2007
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 02 sierpień 2009 - 09:02

sie sprzedawcy zapytaj



 


#32 OFFLINE   jowit74

jowit74
  • 8 postów
  • Dołączył: 19-05-2009
  • Skąd: koszalin

Napisany 24 sierpień 2009 - 16:39

koledzy pomocy......posiadam w omci system bosse wywalilem to radio czyli simens ..... i kupilem jvc kupilem interfejs do sterowania z kierownicy wszystko dziala oprucz tego ze niemam sygnalu na glosnikach i nie dziala komputer.co tam trzeba jeszcze zrobic

#33 OFFLINE   cwiara

cwiara
  • 169 postów
  • Dołączył: 19-05-2007
  • Skąd: Wrocław
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 październik 2009 - 21:14

Czy ktoś podłączał może dvd pod cida? Ja podłączyłem wg schematu na początku ale mam skaczący obraz jakby synchronizacji nie było?? Co to może być? Sprawdzane na dwóch odtwarzaczach dvd. Moze trzeba jakieś piny zmostkować euro?. Nie mam juz siły.

Problem rozwiązany. Okazało się że dwa sprawdzane odtwarzacze nie pracują w systemie NTSC. Podłączyłem tuner satelitarny i wszystko gra. Teraz bedzie odtwarzacz dvd oraz navi tomtom z nokii N95 na wyświetlaczu cid. Jak zrobie jutro to fotki dodam.

Wszystko już zrobione. Na dowód załączam zdjęcia :)

#34 OFFLINE   cichyx

cichyx
  • 3 postów
  • Dołączył: 18-10-2009

Napisany 18 październik 2009 - 21:13

cwiara, czy Nokia jest polaczona bezposrednio z CIDem kablem oryginalnym od N95? Czyli 3 x chinch? Tam jest 2 x audio i 1 x video. Mozesz mi zdradzic jak podlaczyc w takim ukladzie to wszystko skoro w NCDC jest sygnal RGB? Bylbym wdzieczny za pomoc.

pozdrawiam,
Cichy

#35 OFFLINE   cwiara

cwiara
  • 169 postów
  • Dołączył: 19-05-2007
  • Skąd: Wrocław
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 18 październik 2009 - 21:37

Ratuje tylko multimedia adapter który zmienia sygnał video na rgb, ja mam od audi vw do MFD

#36 OFFLINE   cichyx

cichyx
  • 3 postów
  • Dołączył: 18-10-2009

Napisany 19 październik 2009 - 06:50

Rozumiem, ze to cos takiego http://allegro.pl/li...timedia adapter ? Te ceny powalaja... Czyli kupujemy taki adapter i tniemy koncowke i wpinamy sie w nia?

pozdrawiam,
Cichy

#37 OFFLINE   cwiara

cwiara
  • 169 postów
  • Dołączył: 19-05-2007
  • Skąd: Wrocław
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 19 październik 2009 - 20:42

dokładnie. Ja dodatkowo mam przełączenie wyswietlacza i audio ze zmieniarki na przekaźnikach, jak chce to korzystam z oryginalnej navi a jak włącze dvd to przekaźniki automatycznie rozłączają wideo i audio i załączają do odtwarzacza dvd

#38 OFFLINE   egon

egon
  • 5983 postów
  • Dołączył: 28-07-2006
  • Skąd: Ujście/Piły
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 20 październik 2009 - 06:13

cwiara, a mógłbys wstawic schematy?

#39 OFFLINE   cichyx

cichyx
  • 3 postów
  • Dołączył: 18-10-2009

Napisany 20 październik 2009 - 07:00

Podlaczam sie do prosby.

#40 OFFLINE   ermi

ermi
  • 377 postów
  • Dołączył: 13-10-2008
  • Skąd: Toruń
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 20 październik 2009 - 12:20

no i który z tych cudeniek masz?