Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Porada - Podłączenie DVD do NCDC OPEL


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
87 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   pabbllo

pabbllo
  • 12 postów
  • Dołączył: 07-01-2007
  • Skąd: Łódź

Napisany 14 luty 2007 - 11:16

Witam wszystkich niepocieszonych z nawigacji w OPLU.

Jak wiadomo płyty na Polskę nie ma i nie będzie, więc zamiast nawigacji można wpiąć inne źródło wideo (DVD, inna nawigacja, Playstation, XBox itp...)

Sprawa jest banalna. Navi Siemens ma wyjścia RGB na ekran, przez które leci mapka od nawigacji.

Przewody te można przeciąć i wpiąć się z innym urządzeniem pracującym w systemie NTSC i mającym wyjście RGB. Najlepiej zrobić to przez Euro złącze - Scart. Podaję schemat:

Dodany obrazek

Oczywiście wpinamy się w przecięte kable idące do ekranu, a nie w kostkę radia.

Aby wyświetlić obraz wchodzimy w Navi i wybieramy "show map" (obecność płyty z obojętnie jaką mapą obowiązkowa).

Jeśli chodzi o dźwięk, to musimy skorzystać ze złącza zmieniarki, odnaleźć Audio R i L i wpiąć się tam. Można (a nawet należy jeśli chcemy korzystać ze zmieniarki) zamontować przełącznik źródła dźwięku.

Wszystkie dane są tutaj:

http://mitglied.lyco...iller03/lcd.htm

Złącze zmieniarki:

Pin 1 = Audio links
Pin 2 = ?
Pin 3 = ?
Pin 4 = Audio rechts
Pin 5 = ?
Pin 6 = ?
Pin 7 = +12V
Pin 8 = Masse
Pin 9 = +12V
Pin 10 = Masse
Pin 11 = ?
Pin 12 = ?

Sygnał mono - bez stereo - można podłączyć przez wejście audio dla telefonu.



#2 OFFLINE   red5555

red5555
  • 287 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Warszawa

Napisany 14 luty 2007 - 13:22

dzieki za info !
mozna troche pokombinowac...
:-)

#3 OFFLINE   pabbllo

pabbllo
  • 12 postów
  • Dołączył: 07-01-2007
  • Skąd: Łódź

Napisany 14 luty 2007 - 15:50

Jak skończę u siebie to zrobię zdjęcia.

U mnie będzie odtwarzacz Wiwa 128, kabelek USB będzie przeciągnięty pod radio, więc można podłączyć pendriva z divx lub mp3.

Dvd zasilane przetwornicą na 220V 75W za 60zł. Koszt całości to ok. 240zł i jest wypas DVD MP3, DiVX i wyjścia np. na inne monitory.

W MFD do Audi, Skody, VW itp. też jest taka możliwość podłączenia sygnału RGB, bez śmiesznych adapterów za 350zł, które właśnie zmieniają sygnał Video w RGB.

Możemy jednak wykorzystać taki adapter do podłączenia urządzeń bez RGB w Oplu, np. kamery cofania itp. Trzeba tylko przerobić kabelki. No to za tych co spróbują to zrobić :drink: :drink: :drink:

#4 OFFLINE   Lightman

Lightman
  • 34 postów
  • Dołączył: 02-01-2007
  • Skąd: Bydgoszcz

Napisany 18 luty 2007 - 17:27

pomysł fajny. Znalazłem tą wiwę. Zamiast przetwornicy nie lepiej ją rozebrać i zobaczyć jakie jest napięcie na uzwojeniu wtórnym trafa? sądzę, że 12V i mniejsze. Wystarczyłoby pobawić się w zasilaniu...wywalić trafo, na pewno są tam jakieś stabilizatory...
Tylko gdzie ją upchnąć?? Pod sufit... :???:
Błękitna strzała

#5 OFFLINE   pabbllo

pabbllo
  • 12 postów
  • Dołączył: 07-01-2007
  • Skąd: Łódź

Napisany 20 luty 2007 - 18:00

Niestety w odtwarzaczach jest kilka napięć.
Zazwyczaj +12, -12, 5, 24, 3,3, czyli jeszcze więcej niż w kompie.

#6 OFFLINE   Piterek

Piterek

    ASB killer

  • 3826 postów
  • Dołączył: 10-05-2006
  • Skąd: Częstochowa
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 luty 2007 - 08:25

Podwieszam temat, jako poradę


"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill


#7 OFFLINE   SASIK

SASIK

    ** OMEGAlution **

  • 227 postów
  • Dołączył: 28-03-2007
  • Skąd: Pińczów

Napisany 03 kwiecień 2007 - 13:32

Jak skończę u siebie to zrobię zdjęcia.

U mnie będzie odtwarzacz Wiwa 128, kabelek USB będzie przeciągnięty pod radio, więc można podłączyć pendriva z divx lub mp3.

Dvd zasilane przetwornicą na 220V 75W za 60zł. Koszt całości to ok. 240zł i jest wypas DVD MP3, DiVX i wyjścia np. na inne monitory.

W MFD do Audi, Skody, VW itp. też jest taka możliwość podłączenia sygnału RGB, bez śmiesznych adapterów za 350zł, które właśnie zmieniają sygnał Video w RGB.

Możemy jednak wykorzystać taki adapter do podłączenia urządzeń bez RGB w Oplu, np. kamery cofania itp. Trzeba tylko przerobić kabelki. No to za tych co spróbują to zrobić :drink: :drink: :drink:


Witaj
Masz może poradę jak podłaczyć tę kamerę do cofania w Oplu? Mam model C z 2002 z kolorową navigacją.
Dizeki z góry za pomoc. :wink:
Przedni napęd tylko dla dziewczynek !!
Sasik

#8 OFFLINE   OPAW

OPAW
  • 68 postów
  • Dołączył: 22-12-2006
  • Skąd: Łódź

Napisany 03 kwiecień 2007 - 14:35

SUPER !!

zastanawiam się tylko czy ze standardowego palmtopa jest możliwość wyjścia sygnałem RGB
zawsze chciałem mieć takie coś
własnie po to, by wozić ją

#9 OFFLINE   jaksa27

jaksa27
  • 44 postów
  • Dołączył: 11-05-2007
  • Skąd: Ostrołęka

Napisany 18 maj 2007 - 13:31

Panowie a czy się da podpiąć jakiś zewnętrzny odbiornik do radia ncdc 2013 np:małe mp3 i gdzie?
Srebrna na 17-stkach 147KM 2001,Skóra,Navi itp.

#10 OFFLINE   pabbllo

pabbllo
  • 12 postów
  • Dołączył: 07-01-2007
  • Skąd: Łódź

Napisany 27 maj 2007 - 18:12

Witam ponownie.

Niestety czas, rodzina oraz praca nie pozwoliły mi dokończyć projektu do tej pory.

Odtwarzacz WIWA odpadł w przedbiegach ponieważ dźwięk z niego jest masakryczny i w ogóle
jest to badziew.

Postanowiłem podpiąć komputerek. Kupiłem już PC-tka (P4, 256MB, 20GB) uATX za 350zł oraz specjalny zasilacz na 12V. Do nawigacji mam PC Navigatora 6 oraz antenkę na USB Navibe.

Oprogramowanie sterujące www.mediaengine.org - wypasik!!!


Wszystko przeszło próby pozytywnie :bigok: , wyświetlacz działa, mediaengine oraz Navi też. Teraz została tylko instalacja wszystkiego w samochodzie.

Najgorsze, że do instalacji mam też wzmacniacz(uDimension), głośniki(Dego) no i oczywiście głuszenie drzwi.
Dodatkowo oczywiście wejście i wyjście sygnału w radiu.
Szkoda, że doba nie ma 48h :sad:

Zdjęcia za tydzień !

#11 OFFLINE   red5555

red5555
  • 287 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Warszawa

Napisany 01 czerwiec 2007 - 18:28

czekamy !
:mrgreen:

#12 OFFLINE   mgboczna

mgboczna
  • 129 postów
  • Dołączył: 05-11-2006
  • Skąd: Łódź

Napisany 30 sierpień 2007 - 20:41

Odświerze temacik i pytanie z mojej strony : a czy nie da się podłączyć pod ten sprzęcik jakiegoś tunera TV(np.zewnętrzna tuner tv od kompa)?
mgboczna

#13 OFFLINE   GARY

GARY
  • 472 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Wrocław/Sulmierzyce

Napisany 14 wrzesień 2007 - 13:33

a myslal ktos moze nad laptopem z matryca dotykowa i wywalic calkowicie radio ?
mozna by dorwac jakiego laptopa z jakas mniejsza matryca dotykowa i juz jest wszystko bez zadnego paprania, wystarczy sonudblastera na usb podpiac albo na pcmcia zeby byl porzadny dzwiek i jakis porzadny wzmacniacz, antene gps na usb, wifi zeby do garazu pakowac muzyke radiowo przed wyjazdem :mrgreen: i jest juz wszystko co tylko mozna chciec, zostaje skonfigurowanie pod wlasne potrzeby systemu

#14 OFFLINE   poscig

poscig
  • 25 postów
  • Dołączył: 12-11-2007
  • Skąd: Gdańsk-Oliwa

Napisany 12 listopad 2007 - 02:58

Witam to wszytsko ciekawie brzmi,ale ja balbym sie podpinac pod oryginale kable z czyms,ale nie ukrywam wizja dzialajacej w koncu mapy z Polska na oryginalnym wyswietlaczu jest super...
:)

#15 OFFLINE   marek75

marek75
  • 2 postów
  • Dołączył: 12-12-2007
  • Skąd: sieradz

Napisany 12 grudzień 2007 - 20:25

Witam.
Pytanie do Pabbllo.
Zamierzam zainstalować tuner tv+dvd pod ncdc 2015.Jest problem z włączeniem tunera(wszystko jest wpięte tam gdzie należy jednak nie wiem co zrobić by komp zobaczył ten tuner). Z góry dzięki za jakieś sugestie.
Pozdrawiam.
Nie pozwól, by twoje marzenia zarosły chwastami

#16 OFFLINE   Endriuszka

Endriuszka
  • 18 postów
  • Dołączył: 01-01-2008
  • Skąd: Aleksandrów Kuj

Napisany 28 styczeń 2008 - 00:29

zdaje mi się o to chodzi :) post z forum VKP Czy W Vb Były Fabryczne Nawigacje?

zerknił na to i daj znac czy pomogło :)

a fotek poprzedników którzy "chwalili się" że u nich dziła ten wypasik który zamtowali nie ma nadal :(

panowie fotki prosze żeby inni mogli też podziwac te wasze cuda :)
Endriuszka >>> Forum Vectra Club
EndriuWspaniały >>> Forum Vectra Unlimited

#17 OFFLINE   jaksa27

jaksa27
  • 44 postów
  • Dołączył: 11-05-2007
  • Skąd: Ostrołęka

Napisany 13 kwiecień 2008 - 16:42

U mnie działa to tak-zobaczcie sami:
http://pl.youtube.co...h?v=XdHJSVy1wiw
Pozdrawiam.
Srebrna na 17-stkach 147KM 2001,Skóra,Navi itp.

#18 OFFLINE   bajtek

bajtek
  • 28 postów
  • Dołączył: 15-11-2007
  • Skąd: Toruń

Napisany 10 czerwiec 2008 - 15:43

U mnie działa to tak-zobaczcie sami:
http://pl.youtube.co...h?v=XdHJSVy1wiw
Pozdrawiam.

Napisz proszę, jaki masz sprzęt, model radia i odtwarzacz DVD?
Posiadasz może tuner TV DVB-t? Jeśli tak, to czy na terenie Polski odbiera Ci naziemny sygnał stacji telewizyjnych? :roll:
[center:db611e8b6e]klubowicz vectraklubpolska | przyjaciel vectraunlimited
Zapraszam do obejrzenia i komentowania mojej furmanki.[/center:db611e8b6e]

#19 OFFLINE   Endriuszka

Endriuszka
  • 18 postów
  • Dołączył: 01-01-2008
  • Skąd: Aleksandrów Kuj

Napisany 22 czerwiec 2008 - 23:41

widze ze ze kolega jaksa27 nie chce sie podzielic jaki sprzęt ma zainstalowany u siebie :(
Endriuszka >>> Forum Vectra Club
EndriuWspaniały >>> Forum Vectra Unlimited

#20 OFFLINE   k-pauls4

k-pauls4
  • 12 postów
  • Dołączył: 21-12-2008
  • Skąd: Szczecin

Napisany 21 luty 2009 - 22:50

Odświeżam kotleta...
Czy któryś z kolegów podłączył do Omki może palmtopa przez tv-out? Zamierzam właśnie zakupić jakiegoś palmtopa, przez którego będę puszczał mp3, teledyski i przede wszystkim będzie dział GPS, a konkretnie Automapa... A to wszystko na ekranie w Omedze... Da radę? Ktoś już coś takiego opracował?
Pozdro