Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

Chip w X25DT - kilka wątpliwości z tym związanych


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
44 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

    Tomek

  • 1341 postów
  • Dołączył: 12-08-2008
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 11 grudzień 2009 - 12:10

już są i czekają na zawartość :)
4 auta jestem w stanie obsłużyć na razie:)

#22 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4076 postów
  • Dołączył: 14-07-2008
  • Skąd: Komorze
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 grudzień 2009 - 16:32

Dla zainteresowanych tematem fotki ECU wewnątrz :) Co to jest na przedostatniej fotce?

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

#23 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

    Tomek

  • 1341 postów
  • Dołączył: 12-08-2008
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 12 grudzień 2009 - 18:45

na przedostatniej masz jakiś element mocy - może być sterowanie cewką (ami) jakimiś czy czymś innym

#24 OFFLINE   01baca10

01baca10
  • 135 postów
  • Dołączył: 10-10-2006
  • Skąd: Częstochowa

Napisany 31 grudzień 2009 - 00:13

widziałem we wczesniejszych postach ze zastanawialiscie sie nad układem,nie zmieniajcie układu z 27c256 na inny np 27c512 bo napewno nie ruszy sterownik.Sam u siebie robiłem takie kombinacje i dopiero po zaprogramowaniu prawidłowego układu wszystko ruszyło.doprogramowałem jeszcze 3 układy dla sprawdzenia i ta sama zawartoscia 27c256 chodzi pieknie a na innych pamieciach jest zle.(za wysokie obroty i obrotomierz nie działa).moja omega 2.5td jezdzi teraz pieknie ,nic kompletnie sie nie dzieje ,wiec polecam ......

#25 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4076 postów
  • Dołączył: 14-07-2008
  • Skąd: Komorze
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 31 grudzień 2009 - 10:53

doprogramowałem jeszcze 3 układy dla sprawdzenia i ta sama zawartoscia 27c256 chodzi pieknie a na innych pamieciach jest zle.(za wysokie obroty i obrotomierz nie działa)

No to dokładnie to samo co u mnie. Odpaliliśmy, a na jałowym z 2500 obr/min trzyma i brak wskazań na obrotomierzu i komputerze pokładowym silnika. Kości na pewno 27c256 bo Tuptuś sam na to zwracał uwagę... Co jeszcze może być nie tak? Słuchaj, jeśli włożyłem kości do 428, a były pisane pod 427, to to też może mieć znaczenie? Inny program i procesor sobie nie radzi, czy coś?

#26 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

    Tomek

  • 1341 postów
  • Dołączył: 12-08-2008
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 31 grudzień 2009 - 11:13

widziałem we wczesniejszych postach ze zastanawialiscie sie nad układem,nie zmieniajcie układu z 27c256 na inny np 27c512 bo napewno nie ruszy sterownik.Sam u siebie robiłem takie kombinacje i dopiero po zaprogramowaniu prawidłowego układu wszystko ruszyło.doprogramowałem jeszcze 3 układy dla sprawdzenia i ta sama zawartoscia 27c256 chodzi pieknie a na innych pamieciach jest zle.(za wysokie obroty i obrotomierz nie działa).moja omega 2.5td jezdzi teraz pieknie ,nic kompletnie sie nie dzieje ,wiec polecam ......


próbowałeś na 27c256 ale OTP czy kasowalne ?
sterownik 427 czy 428 ?

#27 OFFLINE   01baca10

01baca10
  • 135 postów
  • Dołączył: 10-10-2006
  • Skąd: Częstochowa

Napisany 03 styczeń 2010 - 11:08

witam sterownik 427 i pamiec opto kupowałem z 10 szt nowych i robiłem rozne proby

#28 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

    Tomek

  • 1341 postów
  • Dołączył: 12-08-2008
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 03 styczeń 2010 - 11:27

to muszę sprawdzić na kasowalnych. może OTP nie dają rady

#29 OFFLINE   stachu4ever

stachu4ever
  • 106 postów
  • Dołączył: 30-09-2008
  • Skąd: PSR

Napisany 03 styczeń 2010 - 11:35

czyli są jakieś sznse? wicek ale będziesz latał jak da rade.

#30 OFFLINE   wrocjan

wrocjan
  • 1 postów
  • Dołączył: 17-12-2009

Napisany 23 styczeń 2010 - 17:17

zajmuję się chiptuningiem .Przyślij mi nr kompa a odpowiem co mogę poprawić.
janmarwroc@wp.pl

#31 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4076 postów
  • Dołączył: 14-07-2008
  • Skąd: Komorze
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 styczeń 2010 - 17:23

Już mam własną mapę.

#32 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4076 postów
  • Dołączył: 14-07-2008
  • Skąd: Komorze
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 04 luty 2010 - 17:23

Jako, że nie chciało mi się kombinować w zgrywanie chipa od kogoś, napisałem sobie sam mapy. Zabawy jest z tym co nie miara, ale efekt przynajmniej dla mnie zadowalający. Gdyby ktoś chciał mapę, to zapraszam na PW, a tutaj wrzucam wykres. Hamowany na 4 biegu, bo facetowi na hamowni coś nie pasowało, więc trochę zaniżony, ale obrys krzywej jest ładnie wyrysowany.
http://lh4.ggpht.com...jg/6o_tZNeEToQ/

#33 OFFLINE   motor

motor
  • 1 postów
  • Dołączył: 08-03-2010

Napisany 08 marzec 2010 - 23:51

Witaj,
Czy mówisz po angielsku?
I need your help.
You open Ecu from Omega 2.5 Diesel.
Which tags from original chip from Omega B58 544(ehis is chip 27c1001 Dil 32?(as shown picture),but
you put 27c256.
Am I right?
In advance thanks
Best regard

Już mam własną mapę.


Witaj,
Czy mówisz po angielsku?
I need your help.
You open Ecu from Omega 2.5 Diesel.
Which tags from original chip from Omega B58 544(ehis is chip 27c1001 Dil 32?(as shown picture),but
you put 27c256.
Am I right?
In advance thanks
Best regard

#34 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4076 postów
  • Dołączył: 14-07-2008
  • Skąd: Komorze
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 09 marzec 2010 - 16:40

but you put 27c256.

Yes, I putted 27c256 removable EPROM, which was installed in this ECU by Bosch.

#35 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

    Tomek

  • 1341 postów
  • Dołączył: 12-08-2008
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 09 marzec 2010 - 19:09

bzdury piszesz wicek :)

27c1001 to pamięć 1Mbit - 4 razy wieksza z resztą sam autor pisze że ma podstawkę DIL32 a nie DIL 28 jak to jest w przypadku 27c256.

odpowiedz mu tak:
You have different ECU.
Our ecu`s have two 27c256 memories.
Maybe you have a DTI motor ?

#36 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4076 postów
  • Dołączył: 14-07-2008
  • Skąd: Komorze
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 09 marzec 2010 - 19:13

Hmm... Wziąłem to za pewnik, że jeśli pisze w temacie o X25DT, to chodzi o ten silnik i jego sterownik, więc odpisałem, że wsadziłem kość 27c256. W sumie to nawet za bardzo nie zwróciłem uwagi na kość jaką opisał, myślałem, że to oznaczenie z samej kości, a sam widziałeś, że oznaczenia z kości mało mają związanego z typem samej kości.

#37 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

    Tomek

  • 1341 postów
  • Dołączył: 12-08-2008
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 09 marzec 2010 - 19:20

27c256 to B57 995 :jezor:

#38 OFFLINE   cwil13

cwil13
  • 26 postów
  • Dołączył: 08-01-2014

Napisany 25 lipiec 2017 - 17:07

Jak da rade odswierzyc temat to czy jest mozliwosc dostania jeszcze takiego pakieciku gotowego i za ile?

#39 OFFLINE   rafi195

rafi195

    tylko 2.5TD :)

  • 1802 postów
  • Dołączył: 09-07-2009
  • Skąd: Chrzanów/Krzeszowice
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 12 wrzesień 2017 - 08:37

Ja mam jak coś..



#40 OFFLINE   cwil13

cwil13
  • 26 postów
  • Dołączył: 08-01-2014

Napisany 14 wrzesień 2017 - 12:04

Ile za to krzyczysz;) i czy dziala napewno?