Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Słabe ogrzewanie


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
254 odpowiedzi na ten temat

#221 OFFLINE   vertix

vertix
  • 818 postów
  • Dołączył: 11-12-2010
  • Skąd: Pyrzyce
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 grudzień 2016 - 18:36

Ja wymysliłem, że nawiew słabnie bo pod tym wiatraczkiem od klimatronika jest radio, które grzeje powietrze pod termometrem i dlatego jemu sie wydaje, że jest za ciepło i zmniejsza nawiew.

 

Ja tam twierdzę ,że winny  jest jeż . On ma aluminiowe wtyczki , które się utleniają i potem słabo łączą . Ot i cała zagadka. Ja wymieniałem na miedziaki.


ktoś moż edysponuje tutorialem jak w B FL-ce dostać się do niego ?

 

Bardzo proste - Wymontować cały schowek , a potem namacać go w plastikowej rurze nawiewu . Jest bardziej od strony panelu klimatronika. 



#222 OFFLINE   gustawson

gustawson
  • 17 postów
  • Dołączył: 26-12-2014
  • Skąd: Częstochowa
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 12 luty 2017 - 12:46

Witam,

 

Posiadam Omege BFL 2.5 v6 z LPG, i mam problem ze słabym ogrzewaniem, po prostu jak daje na HI jedną i drugą strefe to leci maksymalnie letnie powietrze.
Silnik nagrzewa się normalnie, przewody są gorące. Mój mechanik który się zajmuję moim autem stwierdził,  że nagrzewnica i termostat to wszystko jest z tym ok.
Nawiew po stronie kierowcy jest cały czas zimny, ten z tyłu też jest zimny, te na środku i po stronie pasażera dają letnie powietrze.

 

Czy możliwe aby za całe zło odpowiadały cięgna? I wszystkie naraz by padły?

Dodam że niby probowałem naciskać naraz AUTO+OFF w celu resetu klimatronica, ale nic kompletnie się nie wydarza jak to robie.
Jaka może być przyczyna braku ciepłego powietrza? 



#223 OFFLINE   PiotrV6

PiotrV6
  • 54 postów
  • Dołączył: 18-08-2014

Napisany 12 luty 2017 - 14:17

przepłucz pierw nagrzewnice



#224 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 12 luty 2017 - 15:25

nie pierw, tylko najsamprzód :smiech:



#225 OFFLINE   gustawson

gustawson
  • 17 postów
  • Dołączył: 26-12-2014
  • Skąd: Częstochowa
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 12 luty 2017 - 15:53

przepłucz pierw nagrzewnice

 

hmm węże są gorące, to może pomóc?



#226 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1218 postów
  • Dołączył: 08-05-2014
  • Skąd: Sosnowiec
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 12 luty 2017 - 16:39

Termometr zewnętrzny pokazuje dobra temperaturę?

#227 OFFLINE   gustawson

gustawson
  • 17 postów
  • Dołączył: 26-12-2014
  • Skąd: Częstochowa
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 12 luty 2017 - 17:50

Marcin1989sc, tak



#228 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1218 postów
  • Dołączył: 08-05-2014
  • Skąd: Sosnowiec
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 12 luty 2017 - 17:54

No to trzeba się przyjrzeć silownikom klap i cięgna sprawdzić

#229 OFFLINE   gustawson

gustawson
  • 17 postów
  • Dołączył: 26-12-2014
  • Skąd: Częstochowa
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 12 luty 2017 - 21:27

Właśnie tez podejrzewam najbardziej cięgna, ale czy to możliwe aby wszystkie nawaliły, że maksymalnie leci letnie powietrze?

Dodam, że jak dam ustawienie na zimne maksymalnie, to leci zimne, tylko jak dam max ciepłe to leci co najwyzej letnie ;/
Pytam Was bo na dniach planuje odstawić auto do mechanika i może spróbuje mu cos podpowiedzieć, bo sam bym się tym zajął, ale pod blokiem przy tych temperaturach to średnia przyjemność...



#230 OFFLINE   Marcin1989sc

Marcin1989sc
  • 1218 postów
  • Dołączył: 08-05-2014
  • Skąd: Sosnowiec
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 12 luty 2017 - 21:47

Chyba ze panel klimy padł

#231 OFFLINE   vertix

vertix
  • 818 postów
  • Dołączył: 11-12-2010
  • Skąd: Pyrzyce
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 luty 2017 - 23:37

Nawiew po stronie kierowcy jest cały czas zimny, ten z tyłu też jest zimny, te na środku i po stronie pasażera dają letnie powietrze.

 

W FLce raczej ( nie jestem pewien) nic się nie zmieniło w zakresie sterowania nawiewami.

Ale bez tego można podejrzewać poprzeczne cięgno , które od strony kierowcy jest połączone ze stroną pasażera i biegnie za  panelem klimatronika 

 

 

Dodam, że jak dam ustawienie na zimne maksymalnie, to leci zimne, tylko jak dam max ciepłe to leci co najwyzej letnie ;/

 

Tu bym powiedział , że termostat ci się zawiesza, ewentualnie nagrzewnica jest deko zamulona . obmacaj chłodnice .Jak nie jest gorąca po całej szerokości od góry ( a na dole letnia) , to jest to wina termostatu

 

Chyba ze panel klimy padł

 

Obiektywnie rzec biorąc ( nie szukałem  w necie) nie zetknąłem się z taką sytuacją. 



#232 OFFLINE   gustawson

gustawson
  • 17 postów
  • Dołączył: 26-12-2014
  • Skąd: Częstochowa
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 13 luty 2017 - 17:37

Dobra, jutro jade się umówić z mechanikiem i zobaczymy co on wymyśli :)
Coś wiem, dzięki za porady!



#233 OFFLINE   cinu22

cinu22
  • 253 postów
  • Dołączył: 01-10-2013
  • Skąd: tczew
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 18 grudzień 2017 - 22:17

u mnie slabo grzeje i nie ma 90stopni tylko min mniej 



#234 OFFLINE   B0Cygano

B0Cygano
  • 387 postów
  • Dołączył: 12-11-2016
  • Skąd: BSK
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 19 grudzień 2017 - 18:46

u mnie slabo grzeje i nie ma 90stopni tylko min mniej 

A może termostat domaga się wymiany ? :)



#235 OFFLINE   waldus244

waldus244
  • 365 postów
  • Dołączył: 01-01-2009
  • Skąd: Zajączki k. kalisza
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 28 grudzień 2017 - 11:52

U mnie pomogło płukanie zalałem weze od nagrzewnicy wodą z kwaskiem cytrynowym później płukałem przez waz powrotny nagrzewnicy i wkoncu zaczęło grzać . W nagrzewnicy było mnóstwo takiego mułku-osadu który powstał przez lata nie wymienienia płynu chłodniczego i stad efekty. Teraz autko grzeje i każdemu polecam cos takiego zrobić nie jest łatwo ale łatwiej niż wymienić nagrzewnice.

#236 OFFLINE   cinu22

cinu22
  • 253 postów
  • Dołączył: 01-10-2013
  • Skąd: tczew
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 13 styczeń 2018 - 19:37

A może termostat domaga się wymiany ? :)

wlasnie nie wiem jak to sprawdzic jakos ta slaba zime przezyje



#237 OFFLINE   B0Cygano

B0Cygano
  • 387 postów
  • Dołączył: 12-11-2016
  • Skąd: BSK
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 13 styczeń 2018 - 22:10

@cinu22

Termostat sprawdza się gotując wodę wraz z nim i jak otwiera się przy właściwej temperaturze dla niego, jest ok, jak szybciej to śmieć. Do tego trzeba mieć także termomert, żeby znać temperaturę wody.

Ogólnie warto wymienić na nowy, co jakiś czas, ale jak nie osiąga u Ciebie odpowiedniej temperatury to od tego bym zaczął. Koszt nie jest astronomiczny ;)



#238 OFFLINE   cinu22

cinu22
  • 253 postów
  • Dołączył: 01-10-2013
  • Skąd: tczew
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 15 styczeń 2018 - 22:49

on jest miedzy ssacym?



#239 OFFLINE   B0Cygano

B0Cygano
  • 387 postów
  • Dołączył: 12-11-2016
  • Skąd: BSK
  • Województwo: podlaskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 16 styczeń 2018 - 13:46

@cinu22

 

Jaki masz silnik ?



#240 OFFLINE   audicoupe

audicoupe
  • 544 postów
  • Dołączył: 29-05-2012
  • Skąd: Kutno
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 16 styczeń 2018 - 16:20

Tak miedzy ssącym z przodu trzeba zdjąć górny aby był jakowy dostęp

 

https://www.google.p...iact=mrc&uact=8


Edytowany przez audicoupe, 16 styczeń 2018 - 16:50.