Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Navi Mio Moov 500 zabudowana


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
49 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów
  • Dołączył: 06-11-2007
  • Skąd: Nowa Sól

Napisany 14 październik 2009 - 09:27

Hej koledzy.

Jakiś czas temu zabudowałem sobie nawigacje mio moov 500 w miejsce nawiewów, oczywiście nawiew też działa, na zdjęciu widać małe kratki z boków przez które też leci powietrze, oczywiście mniej go leci ale leci :)



Nawigacja jest zabudowana w oryginalnych nawiewach, tak że bez problemu wyciąga się stare, wkłada nowy nawiew z zabudowaną nawigacja i już. Oczywiście mam zrobione tak że jak się włącza zapłon to navi się włącza sama .. kwestia jednego małego przekaźnika.

Teraz właśnie majstruje przy zabudowie nawigacji z ekranem 7" więc jeśli komuś by się podobała ta na zdjęciu .. chętnie porozmawiam o przeniesieniu prawa własności :)

GG:936191

#2 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 14 październik 2009 - 09:33

Hej koledzy.

Jakiś czas temu zabudowałem sobie nawigacje mio moov 500 w miejsce nawiewów, oczywiście nawiew też działa, na zdjęciu widać małe kratki z boków przez które też leci powietrze, oczywiście mniej go leci ale leci :)



Nawigacja jest zabudowana w oryginalnych nawiewach, tak że bez problemu wyciąga się stare, wkłada nowy nawiew z zabudowaną nawigacja i już. Oczywiście mam zrobione tak że jak się włącza zapłon to navi się włącza sama .. kwestia jednego małego przekaźnika.

Teraz właśnie majstruje przy zabudowie nawigacji z ekranem 7" więc jeśli komuś by się podobała ta na zdjęciu .. chętnie porozmawiam o przeniesieniu prawa własności :)

GG:936191


pomysl fajny ale to sie raczej do dzialu sprzedam nadaje - bo z postu wynika ze chcesz ja sprzedac.


Ps. co to za wynalazek obok radia ?




 


#3 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów
  • Dołączył: 06-11-2007
  • Skąd: Nowa Sól

Napisany 14 październik 2009 - 09:59

No tak, niby dział sprzedaży .. ale to też forma pochwalenia się ;) .. myślę że tu zagląda więcej ludzi, może ktoś podłapie pomysł i sam sobie zrobi :)

A wynalazek koło radia ... dwa przełączniki, jeden od ręcznego włączania nawigacji kiedy nie chcemy jechać i nie włączamy zapłonu, drugi włącznik jest od .. hm .. wbudowanego wykrywacza fotoradarów .. same kontrolki od niego są (były bo oczywiście to nielegalne, jak się dowiedziałem to zdemontowałem antyradar) po lewej stronie wyświetlacza navi .. a światełka po prawej stronie ekranu navi to kontrolki od systemu sterowania funkcjami auta poprzez SMS'y ..

Dalszy opis 'wynalazku' .. są tam jeszcze dwa przyciski, jeden uaktywnia(ł) tryb "city" w antyradarze, drugi jest podłączony poprzez "wydłużacz impulsu" do komputera auta i po jego naciśnięciu zamykają się wszystkie szyby i szyberdach ... to tak zrobiłem bo nieraz w lecie zapominałem że mam jakieś okno otwarte ... ale później podłączyłem to pod pilota i teraz po zamknięciu drzwi z pilota automatycznie mi się domykają wszystkie szyby i dach bez przytrzymywania guzika w pilocie.
Następnie gniazdo słuchawek od navi .. dziewczyna się skarżyła że słabo słychać dźwięk jak ogląda film kiedy jedziemy, zrobiłem więc gniazdo słuchawkowe.
Ostatnia rzecz to przedłużone gniazdo kart SD od navi .. żebym mógł wymieniać karty z filmami bez wyciągania navi.

#4 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 14 październik 2009 - 13:03

No tak, niby dział sprzedaży .. ale to też forma pochwalenia się ;) .. myślę że tu zagląda więcej ludzi, może ktoś podłapie pomysł i sam sobie zrobi :)

A wynalazek koło radia ... dwa przełączniki, jeden od ręcznego włączania nawigacji kiedy nie chcemy jechać i nie włączamy zapłonu, drugi włącznik jest od .. hm .. wbudowanego wykrywacza fotoradarów .. same kontrolki od niego są (były bo oczywiście to nielegalne, jak się dowiedziałem to zdemontowałem antyradar) po lewej stronie wyświetlacza navi .. a światełka po prawej stronie ekranu navi to kontrolki od systemu sterowania funkcjami auta poprzez SMS'y ..

Dalszy opis 'wynalazku' .. są tam jeszcze dwa przyciski, jeden uaktywnia(ł) tryb "city" w antyradarze, drugi jest podłączony poprzez "wydłużacz impulsu" do komputera auta i po jego naciśnięciu zamykają się wszystkie szyby i szyberdach ... to tak zrobiłem bo nieraz w lecie zapominałem że mam jakieś okno otwarte ... ale później podłączyłem to pod pilota i teraz po zamknięciu drzwi z pilota automatycznie mi się domykają wszystkie szyby i dach bez przytrzymywania guzika w pilocie.
Następnie gniazdo słuchawek od navi .. dziewczyna się skarżyła że słabo słychać dźwięk jak ogląda film kiedy jedziemy, zrobiłem więc gniazdo słuchawkowe.
Ostatnia rzecz to przedłużone gniazdo kart SD od navi .. żebym mógł wymieniać karty z filmami bez wyciągania navi.


no nie powiem - szacunek :eek::pet:




 


#5 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów
  • Dołączył: 06-11-2007
  • Skąd: Nowa Sól

Napisany 10 luty 2010 - 16:02

No i zabudowałem nawigacje 7" .. Mio c725 :)

Wszystko co potrzebne jest wyprowadzone na zewnątrz, czyli : gniazdo USB do podpięcia np. pendriva, gniazdo miniUSB do połączenia z komputerem(laptopem), gniazdo kart SD na których mam filmy jak w wypożyczalni, audio poprzez kasetę-adapter idzie przez radio, podłączona kamera cofania. No i oczywiście wyprowadzona zewnętrzna antena GPS.

Navi włącza się sama po przekręceniu kluczyka, niestety żeby ją wyłączyć muszę nacisnąć przycisk (jeden z małych czerwonych guziczków po lewej od radia)

Dodany obrazek

#6 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1563 postów
  • Dołączył: 28-11-2007
  • Skąd: Lidzbark

Napisany 10 luty 2010 - 16:17

naprawdę niezle. "Poturbowałeś" Omę :)

#7 OFFLINE   daktyl

daktyl

    ..opisu dziś nie będzie..

  • 250 postów
  • Dołączył: 24-06-2008
  • Skąd: Gliwice / Jaryszów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 luty 2010 - 18:11

No i zabudowałem nawigacje 7"



Zrobisz jeszcze jedną taką innowację w Omedze i mnie zarazisz tym...
Podoba mi się to...
Szacunek. :) :bravo:

#8 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów
  • Dołączył: 06-11-2007
  • Skąd: Nowa Sól

Napisany 10 luty 2010 - 18:32

daktyl, zarażaj się :) .. to pozytywne zarażenie :) .. ja tylko szukam pomysłów .. chciałbym jeszcze coś przerobić, zamontować...
Z dodatków mam jeszcze woltomierz, pokazuje napięcie w instalacji (widać go na zdjęciu w liczniku) , widoczne diodki po prawej stronie navi to kontrolki od sterowania niektórymi funkcjami auta przez SMS'y, a mała świecąca dioda po jego lewej stronie to .. sygnalizacja włączonego wykrywacza fotoradarów, oczywiście jest on zabudowany .. przy navi sa wyprowadzone tylko jego kontrolki ... Ten antyfotoradar to oczywiście tylko na próbę zamontowałem, bo nie wolno czegoś takiego, zaraz po napisaniu posta go rozmontuje :)

Wszystkie z wymienionych modyfikacji (i jeszcze więcej nie opisanych, bo nie mam ich zdjęć) jest sterowane przyciskami i przełącznikami które znajdują się po lewej stronie radia.

Białe podświetlenie licznika .. (kiepsko wyszło ale na żywo bomba) to nie zamiana żarówek na diody ... pewnie się pośmiejecie ale pod pleksę na której przyklejona jest skala poprzyklejałem białe diody smd ... po ok 3 diody pod znak, czyli kreskę i wartość ( np. "-- 120"), pod same kreseczki po dwie diody :) ... ogólnie w całym aucie jest ponad 200 diod smd :) .. wiem wiem że masakra ...ale świeci SUPER, wskazówki świecą na czerwono ... działa ściemnianie ... licznik robiłem jak byłem chory i musiałem siedzieć tydzień w domu, więc żeby się nie nudzić ... a diody miałem z odzysku, pracuję w serwisie gsm, diody odlutowywałem z uszkodzonych klawiatur ..

To na razie tyle :) .. zrobi się cieplej to pewnie porobię jeszcze coś .. jak ktoś ma jakieś pomysły to chętnie wysłucham :)

Dodany obrazek

#9 OFFLINE   daktyl

daktyl

    ..opisu dziś nie będzie..

  • 250 postów
  • Dołączył: 24-06-2008
  • Skąd: Gliwice / Jaryszów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 10 luty 2010 - 18:50

mnowacz, Ty mnie nie podpuszczaj, bo w lecie wybieram się w Twoje okolice na kilka dni do rodzinki i mogę "niechcący" zaprzęgnąć Cię do roboty, hehehe!!!! :D

#10 OFFLINE   letis

letis

    MEWA SQUAD

  • 118 postów
  • Dołączył: 25-02-2008
  • Skąd: Radwanice

Napisany 10 luty 2010 - 19:04

konkretnie to wygląda :) pełen szacuneczek za robotę i wykonanie. napisz tylko czy podcinałeś deskę do tej 2 opcji? myślę też o czymś takim u siebie, powiedz czy nawigacja wyłącza się w momencie wyłączenia zapłonu?

#11 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów
  • Dołączył: 06-11-2007
  • Skąd: Nowa Sól

Napisany 10 luty 2010 - 19:07

Tak, musiałem podcinać deskę ... wyciągnąłem panel środkowy i wydłubywałem te plastiki i gumy. No właśnie się nie wyłącza .. muszę ręcznie przyciskiem, nie wiem na razie jak zrobić wyłączanie.

#12 OFFLINE   damiannn

damiannn
  • 6 postów
  • Dołączył: 21-01-2010
  • Skąd: Jabłonowo Pomorskie

Napisany 10 luty 2010 - 19:35

Super to wygląda:) w szoku jestem:o Też bym sobie tak zrobił ale to trzeba mieć pojęci jak to zrobić:D

#13 OFFLINE   Mario Lu

Mario Lu

    OmegaB2,5V6 98'Insignia09

  • 216 postów
  • Dołączył: 12-10-2008
  • Skąd: Kędzierzyn-Koźle/Głubczyce/DK

Napisany 10 luty 2010 - 20:23

Jedyne co ciśnie się na usta to "Gratulejszyn"!!! A pomysła mam: przebieg kilometrów-główny i dzienny--- z mechanicznych na elektroniczne. Tak jak voltomierz w obrotomierzu.
Mario

#14 OFFLINE   mUody

mUody
  • 270 postów
  • Dołączył: 19-04-2007
  • Skąd: Głogów

Napisany 10 luty 2010 - 23:17

a bywasz czasem w glogowie?? chetnie na zywca bym to zobaczyl :D

#15 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów
  • Dołączył: 06-11-2007
  • Skąd: Nowa Sól

Napisany 10 luty 2010 - 23:32

Dzisiaj jestem w Głogowie :) .. no tak, ale dziś nie zobaczysz ... jestem dość często, jak mi dasz jakieś gg na priwa albo tutaj to dam Ci znać kiedy będę następnym razem :)

#16 OFFLINE   Czarny

Czarny
  • 832 postów
  • Dołączył: 12-09-2006
  • Skąd: EKU
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 luty 2010 - 05:30

Swietny pomysł i wykonanie. :up:.osobiscie tez sie zastanawiałem na zabudowa mojej mio moov 330 ale jakos nie mam weny twórczej.

#17 OFFLINE   redies

redies

    honor&patria

  • 638 postów
  • Dołączył: 12-07-2009
  • Skąd: Brzeziny
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 luty 2010 - 22:21

dla mnie kolega poprostu wyśmienicie planuje a już nie wspomnę o wykonaniu kiedyś też myślałem o navi ale nie pomyślałem , że w kratkach nawiewu świetny pomysł i wykonanie

#18 OFFLINE   jarecky

jarecky

    ## za miedzą :-( ##

  • 286 postów
  • Dołączył: 03-11-2009
  • Skąd: Jelcz-laskowice

Napisany 11 luty 2010 - 22:26

No masakra jestem w szoku:omi się podoba bardzo:bravo:Chyba będzie trzeba pomyśleć nad taki gadżetem :hehe:
Oddam 3,2 v6 w dobre ręce :D

#19 OFFLINE   trooliq

trooliq

    Omega po raz czwarty :)

  • 391 postów
  • Dołączył: 24-03-2009
  • Skąd: K-ce
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 luty 2010 - 07:55

Na twoim miejscu to bym zaczal montowac w Omegach kolegów za drobna oplata :p
Super wykonanie no i efekt niesamowity :)

#20 OFFLINE   redies

redies

    honor&patria

  • 638 postów
  • Dołączył: 12-07-2009
  • Skąd: Brzeziny
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 luty 2010 - 08:21

Na twoim miejscu to bym zaczal montowac w Omegach kolegów za drobna oplata :p
Super wykonanie no i efekt niesamowity :)


o i tu się zgadzam z całości. :D