Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

podniesienie mocy w Omega 2.5TD / moc turbiny


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   novum5

novum5
  • 26 postów
  • Dołączył: 23-08-2009

Napisany 26 sierpień 2009 - 11:13

witam mam Omege 2.5TD (130KM) z 2000r i chciałem jej zmianic program i dolożyć
25-30KM. Czy to bezpieczne? robiliście juz takie przeróbki??silnik mi sie nie rozleci, bo słyszałem ze z ich wytrzymalością nie jest tak dobrze?

i mam jeszcze jedno pytanie: jakie cisnienie doładowania powinna mieć turbina
w 2.5TD u mnie jest zmierzone 1,1bar a słyszałem ze powinno bys 30% wyzsze (koło 1,5bar) powiedzcie mi jak to jest u was bo mnie nawet w serwisie Opla nie potrafili powiedziec

#2 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

    Bleblablo wyszło to #373

  • 4322 postów
  • Dołączył: 10-03-2009
  • Skąd: Kędzierzyn - Koźle
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 sierpień 2009 - 12:18

to ciśnienie 1,1 to przy jakich obrotach bo to jest zależne od obrotów, co do podniesienia mocy do około 20 % uzyskasz ze zmiany programu potem już tylko zmiana osprzętu.

#3 OFFLINE   Marcin-stg

Marcin-stg
  • 20 postów
  • Dołączył: 02-10-2008
  • Skąd: Starogard Gdański

Napisany 31 sierpień 2009 - 14:20

Miałem taką Omegę z 94roku na chipie i powiem Ci że szła niemiłosiernie. Niestety pożyczyłem teściowi, a ten przy 80km/h przyj....ał w drzewo. Nic zniej nie zostało. A teraz mam też 2,5TD z 97r. Wyciąłem kata, wyczyściłem przepływomierz, wymieniłem filtry bo to jest obowiązkowe, wymieniłem też zaworki podciśnienia. Teraz zostało mi jeszcze przeczyścić intercooler i zawór EGR i autko gotowe do chipowania. Znalazłem już gościa który robi mapy za 180zł. Sugerowany przyrost mocy - 30KM, a moment - 80Nm, Powiedział mi nawet że w Omegach robią tak żeby była lepsza dynamika w dolnym zakresie obrotów, a o to mi właśnie chodzi. Gościu ma 350 pozytywów więc myślę że zna się na tym. Jak już będzie po wszystkim to dam znać i opisze moje wrażenia.

#4 OFFLINE   Marcin-stg

Marcin-stg
  • 20 postów
  • Dołączył: 02-10-2008
  • Skąd: Starogard Gdański

Napisany 20 wrzesień 2009 - 20:22

I udało się wszczepić wirusa. Przy zamówieniu czterech chipów (do różnych aut) kosztowało mnie to 150zł, i dodatkowo za wlutowanie zapłaciłem 40zł czyli razem 190zł, a osiągi? Osiągi się poprawiły. Nie wiem o ile ale czuć że tych kucyków przybyło. Przede wszystkim auto lepiej się wkręca od dołu no i poprawiło się spalanie. Myślę że 190zł za to co dostałem to uczciwa cena. Firma Q-Tronik (Allegro). Polecam.

#5 OFFLINE   speed

speed
  • 96 postów
  • Dołączył: 07-04-2009
  • Skąd: PO

Napisany 21 wrzesień 2009 - 19:13

jeżdżę już z chipem ponad miesiąc i jak kolega wspomniał różnica jest nie do opisanie.. spalanie spadło! no są też minusy.. mocniejsze dymienie i trochę temp mi rośnie przy dłuższym katowaniu..

Generalnie POLECAM! :)
Dodany obrazek


Dodany obrazek

#6 OFFLINE   01baca10

01baca10
  • 135 postów
  • Dołączył: 10-10-2006
  • Skąd: Częstochowa

Napisany 21 wrzesień 2009 - 21:29

a gdzie ty speed kupowałes podrasowywacza !! bo sam jezdze omega 2.5td 2000r i chetnie podrasował bym ja troszke bo denerwuje mnie ze wkreca sie dopiero na wyzszych obrotach

#7 OFFLINE   RAFI22DTI

RAFI22DTI
  • 909 postów
  • Dołączył: 03-09-2007
  • Skąd: CRY
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 21 wrzesień 2009 - 21:57

a gdzie ty speed kupowałes podrasowywacza !! bo sam jezdze omega 2.5td 2000r i chetnie podrasował bym ja troszke bo denerwuje mnie ze wkreca sie dopiero na wyzszych obrotach

to sobie turbine wymien... no chyba ze wolisz caly silnik za niedlugo wymienic to wstawiaj chipa

#8 OFFLINE   01baca10

01baca10
  • 135 postów
  • Dołączył: 10-10-2006
  • Skąd: Częstochowa

Napisany 03 październik 2009 - 14:57

wiele ludzi wypowiada sie dobrze o zmianie układu w kompie,nie wydaje mi sie zeby zaraz cały silnik padł chyba ze sie myle.