Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

lusterka fotochromatyczne


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
115 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   actom

actom
  • 224 postów
  • Dołączył: 16-07-2006
  • Skąd: Warszawa/Częstochowa

Napisany 07 marzec 2007 - 10:58

W tej kostce interesują was linia gdzie jest 5 kabelków. Drugi od brzegu to masa (brązowy) można wpiąć do pin2 w kostce szyberdachu, a ostatni w tym rzędzie (niepusty) to zasilanie ze stacyjki i można podpiąć do pin5 w kostce szyberdachu. To wystarcza do działania.
czyli
8 - 2 masa
9 - sygnał oświetlania kabiny pin1 we wtyczce oświetlania kabiny (rozjaśnia sie jak sie otworzy drzwi)
10 - sygnał włączenia biegu wstecznego (rozjaśnia sie jak sie włączy wsteczny)
11 - 5 +12V po stacyjce

#22 OFFLINE   mgboczna

mgboczna
  • 129 postów
  • Dołączył: 05-11-2006
  • Skąd: Łódź

Napisany 07 marzec 2007 - 12:42

Dzięki actom
Czy można napiecie zasilające oświetleni kabiny po otwarciudrzwi podpiąć bezposrednio z lampki pod 9 ??
mgboczna

#23 OFFLINE   actom

actom
  • 224 postów
  • Dołączył: 16-07-2006
  • Skąd: Warszawa/Częstochowa

Napisany 07 marzec 2007 - 21:01

Nie napięcie, tylko sterowanie masą i to jest pin1 we wtyczce lampki z tego co pamiętam szaro- biały

#24 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów
  • Dołączył: 25-06-2006
  • Skąd: Krotoszyn

Napisany 12 czerwiec 2007 - 18:04

Właśnie dzisiaj walczyłem z lusterkiem jak się okazało od "anglika"I tak jak wcześniej koledzy napisali trzeba się dobrać do uchwytu ,wykrecić malutki imbusik(problem z rozmiarem) oraz rozkleić dwa elementy( zrobiłem to za pomocą rozpuszczalnika do paznokci) za pomocą których przestawia się wersje na europe(są dwa wycięcia -jedno ustawia na lewą strone drugie na prawą).
Mam tylko pytanie -rozszyfrowałem kabelki zasilające w kostce i po podłączeniu zasilania wszystko działa ok ale-w kostce było 11 przewodów -sześć od pamięci z fotela i 5 do modułu ściemniania.I tak dwa z nich to zasilanie(+ i -) i pozostają trzy (?)Gdy zwieram dwa z nich to w symulowanej sytuacji gdy na zewnątrz jest ciemno a z tyłu ktoś mnie oświetla lusterko rozjaśnia się .Gdy je rozewre to lusterko działa tak jak powinno.
Czy ktoś z was wie do czego ta funkcja jest wykorzystywana,Jak takie lusterko działa w fabrycznych instalacjach??Pozdrawiam


kupiłem lusterko fotochromatyczne z elektryczną regulacją z omegi 2,5V6
Lusterko jest z 96 roku, kostka na 11 pinów.
Mam problem z przerobiebiem go na wersje kontynentalną. Z tego co piszesz, to od góry coś przestawiasz, w moim nie ma zabardzo jak się dobrać do regulacji, wygląda na to, że silniczek ma zakres regulacji tylko taki
foty poglądowe mojego lusterka, twoje też tak wygląda??? Czy masz wersje bez elektrycznej regulacji?? Dodany obrazek

#25 OFFLINE   red5555

red5555
  • 287 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Warszawa

Napisany 12 czerwiec 2007 - 18:28

jak spojrzysz z gory do srodka tej maskujacej oslony plastikowej to zobaczysz drut wygiety w ksztalcie U i zaczepieny o wpust w rurce-osi lusterka (przez ktora przechodzi wiazka kabli)

1.ten sprezysty drut/zawleczke nalezy lekko podwazyc (np. plaskim wkretakiem) i sciagnac z wpustu rurki-osi lusterka

2. wtedy mozna juz zsunac szare zeliwne sanki z elementem mocujacym lusterko do szyby i wysunac lusterko z plastikowej oslony maskujacej

3.zobaczysz wtedy w rurce-osi lusterka maly otwor na klucz imbusowy 1.5-2mm

4.jak wykrecisz srube to nalezy lekko uzywajac sily i pokrecajac (sa dodatkowo sklejone) zsunac z siebie rurke-oske i element mocujacy i nastepnie zalozyc na nowo w pozycji przesunietej o 90 stopni (bedzie po zsunieciu widoczny drugi punkt ryglujacy srube na osce)

5. montaz w kolejnosci odwrotnej

#26 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów
  • Dołączył: 25-06-2006
  • Skąd: Krotoszyn

Napisany 13 czerwiec 2007 - 19:01

W tej kostce interesują was linia gdzie jest 5 kabelków. Drugi od brzegu to masa (brązowy) można wpiąć do pin2 w kostce szyberdachu, a ostatni w tym rzędzie (niepusty) to zasilanie ze stacyjki i można podpiąć do pin5 w kostce szyberdachu. To wystarcza do działania.
czyli
8 - 2 masa
9 - sygnał oświetlania kabiny pin1 we wtyczce oświetlania kabiny (rozjaśnia sie jak sie otworzy drzwi)
10 - sygnał włączenia biegu wstecznego (rozjaśnia sie jak sie włączy wsteczny)
11 - 5 +12V po stacyjce


więc tak, po podłączeniu zasilania (brązowy masa, oraz zasilanie ostatni zajety pin), lusterko działa w taki sposób: jest ciemno od strony przedniego czujnika (tego od strony szyby), ściemnia się, czyli w nocy lustro jest ciemne. Myślałem, ze będzie się ściemniać jak dostanie światło na lustro. Po to jest chyba ten czujnik na lustrze. To mało ważne.
Zostały 3 kable wolne, jakie funkcje lusterka one obsługują? Rozumiem, że jest opcja rozjaśnienia lusterka przy cofaniu oraz gdy otwieramy drzwi. Jak to właściwie podłączyć?
Z elektryki jestem cienki
ps. mam w podsufitówce dwie kostki, jedna duża 6 pinowa, chyba od szyberdachu (nie mam szyberdachu), oraz jedna mała na dwa kable
Niestety, ale kabla oryginalnego od lusterka nie mam

#27 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów
  • Dołączył: 25-06-2006
  • Skąd: Krotoszyn

Napisany 14 czerwiec 2007 - 21:01

lusterko podłączone, działa bardzo fajnie, lekko ściemnia się wraz z zapadającym zmrokim, a gdy auto jadące za mną świeci po lusterkach, ściemnia się jeszcze bardziej.
Dzieje się to nawet szybko, ogólnie jestem zadowolony, tego mi brakowało.
ps. podłączyłem tylko dwa kable, zasilanie i masa, jak ktoś wie jak podłączyć pozostałe 3 kable, to proszę pisać :mrgreen:

#28 OFFLINE   red5555

red5555
  • 287 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Warszawa

Napisany 15 czerwiec 2007 - 14:14

to w koncu do jakich kabli i w ktorej kostce podlaczyles ?

#29 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów
  • Dołączył: 25-06-2006
  • Skąd: Krotoszyn

Napisany 15 czerwiec 2007 - 21:34

to w koncu do jakich kabli i w ktorej kostce podlaczyles ?


podłączyłem tak jak pisali koledzy wyżej, do kostki od szyberdachu (tą mam wolną, bo nie mam szyberdachu), piny jak wyżej, minus do brązowego-masa, zasilanie + do czerwonego kabla kostki szyberdachu

#30 OFFLINE   yahoo

yahoo

    midnight visitor

  • 190 postów
  • Dołączył: 09-10-2006
  • Skąd: Poznań
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 18 czerwiec 2007 - 13:45

Podepnę się.

Marzy mi się lusterko samościemniające, do tej pory byłem przekonany, że działa ono na zasadzie podobnej jak okulary fotochromowe - czyli jak jest jasno, to się ściemnia samo z się, bez udziału prądu - a z tego co tutaj czytam wynika, że tak łatwo nie będzie. W sklepie opla powiedzieli mi, że samo ściemnianie działa jak w okularach, a prądy są tylko od pamięci ustawienia. Już miałem u borowki kupić takie lustro, kiedy zobaczyłem ten wątek i zwątpiłem.
Kostki pod lusterkiem nie mam, ale nie szukałem zbyt wnikliwie - mały ten otwór i ciężko się gmera. Czy w 1995 takie lusterko było już dostępne w opcji? Może jednak popatrzę dokładniej? Fotele mam bez pamięci, jeżeli to coś zmienia ;)

Co mówicie? Czy założenie takiego lusterka bez podłączania doń prądu da coś, czy tylko kasa w błoto?

pzdr
yah

#31 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów
  • Dołączył: 25-06-2006
  • Skąd: Krotoszyn

Napisany 18 czerwiec 2007 - 16:28

musi mieć zasilanie, chłopaki w ASO opla często nie wiedzą podstawowych rzeczy o autach które sprzedają/ naprawiają
Zasilanie to tylko dwa kable które możesz naprzykład pociągnoć z lampki podsufitówki. Przy montażu nie ma żadnej filozofii, zakładaj bo naprawdę jest to warte tych 70-100zł

#32 OFFLINE   mgboczna

mgboczna
  • 129 postów
  • Dołączył: 05-11-2006
  • Skąd: Łódź

Napisany 19 czerwiec 2007 - 17:16

Witam.Prądzik do takiego lusterka musi być i weźmiesz go z lampki od podsufitki albo z szyberka.Do lampki dochodzi +12V a mase możesz wziąć skąd tylko zechcesz.Ja zmieniałem niedawno u siebie takie lusterko tylko miałem więcej kłopotów bo gościu był nie rzetelny i nie powiedział ,że było od anglika.Ale i to dało się przerobić i jest super.POLECAM
mgboczna

#33 OFFLINE   72darek

72darek
  • 2 postów
  • Dołączył: 02-06-2007
  • Skąd: Zielonka

Napisany 27 czerwiec 2007 - 14:17

W tej kostce interesują was linia gdzie jest 5 kabelków. Drugi od brzegu to masa (brązowy) można wpiąć do pin2 w kostce szyberdachu, a ostatni w tym rzędzie (niepusty) to zasilanie ze stacyjki i można podpiąć do pin5 w kostce szyberdachu. To wystarcza do działania.
czyli
8 - 2 masa
9 - sygnał oświetlania kabiny pin1 we wtyczce oświetlania kabiny (rozjaśnia sie jak sie otworzy drzwi)
10 - sygnał włączenia biegu wstecznego (rozjaśnia sie jak sie włączy wsteczny)
11 - 5 +12V po stacyjce



A skąd najłatwiej wziąć (podpiąć się) sygnał włączenia biegu wstecznego?

#34 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów
  • Dołączył: 03-12-2006
  • Skąd: Poznań- Anglia
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 05 sierpień 2007 - 18:46

czy ktos sie orientuje czy lusterko od omy B 96 pasuje do omy C 00r.?

#35 OFFLINE   red5555

red5555
  • 287 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Warszawa

Napisany 07 sierpień 2007 - 12:59

pasuje

#36 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów
  • Dołączył: 03-12-2006
  • Skąd: Poznań- Anglia
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 wrzesień 2007 - 20:35

mam wolna kostke pod lampką wyglada mniej wiecej tak jak od kabelka audio 5 pinow z tym ze moja ma 3 kabelki i nie ma tam zasilania lusterko dziala sprawdzalem na zasilaczu. natomiast skad wziasc prad?
skoro w mojej wtyczce nie ma pradu to do czego ona jest?

#37 OFFLINE   actom

actom
  • 224 postów
  • Dołączył: 16-07-2006
  • Skąd: Warszawa/Częstochowa

Napisany 27 wrzesień 2007 - 22:09

A skąd najłatwiej wziąć (podpiąć się) sygnał włączenia biegu wstecznego?


Olej, nieprzydatny dodatek, no chyba że nawet w nocy cofasz tylko na lusterka, ale jak ci nikt nie świeci akurat z tyłu to i tak bez różnicy.

#38 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów
  • Dołączył: 03-12-2006
  • Skąd: Poznań- Anglia
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 wrzesień 2007 - 07:14

jak juz mam to lusterko to je zaloze , chyba wysmycze zasilanie z wiazki od lampki powinno tam byc 12v ze stacyjki?

#39 OFFLINE   Patrick

Patrick
  • 325 postów
  • Dołączył: 30-09-2006
  • Skąd: Gillingham UK/Zabrze PL

Napisany 28 wrzesień 2007 - 17:16

Actom-owi chodziło chyba raczej o podpięcie do wstecznego, a nie że lusterko nie przydatne ;)
W lampce masz stały plus do głównego światełka i plus po stacyjce do zasilania lampek do czytania.
Czytałem kiedys na forum, że występowały kostki z 3ema pinami i że były do biedniejszych lusterek, które nie miały elektryki, a tylko ściemnianie. Może u Ciebie jest insalacja pod takowe. Nie wiem to tylko przypuszczenia. W każdym razie ja bym wziął zasilanie z lampki i już-bo to Ci jest potrzebne najbardziej. Chyba, że masz też fotele z pamięcią, to wtedy warto by było podłączyć jak w oryginale-u mnie lusterko po ręcznym ustawieniu i zapamiętaniu pozycji fotela, pamięta swoje położenie i ustawia się później samodzielnie wraz z fotelem i lusterkami zewnetrznymi-super bajer :mrgreen:
Vauxhall Omega Elite 3.0 '98-już nie ma..
http://cgi.ebay.co.u...:MEUS:IT&ih=007
VW Passat 1.9 TDI '04 Kombi.

#40 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów
  • Dołączył: 03-12-2006
  • Skąd: Poznań- Anglia
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 wrzesień 2007 - 18:04

mam tam tylko wtyczke z 3 kabelkami ale nie ma w nich napiecia dlatego rozwazam podlaczenie pod lampke. ja mam ome c a lusteko jest od b wiec moze tu tkwi problem.