Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

lusterka fotochromatyczne


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
115 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów
  • Dołączył: 25-06-2006
  • Skąd: Krotoszyn

Napisany 14 styczeń 2007 - 21:32

zastanawiam się na jakiej zasadzie działa fotochrom w lusterkach.
Wiem, że niektóre omegi B oraz C są wyposażone w takie (ale tylko lusterko wewnetrzne).
Czy wystarczy wymienić samo lusterko, czy jest ono połączone z elektryką (czy fotochrom ma związek z elektryką???)

Pytam, bo chcę założyc takie, ale najpierw trzeba takie znaleźć
I czy wogóle warto w to się pchać??



#2 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

    *********

  • 3094 postów
  • Dołączył: 18-11-2006
  • Skąd: warszawa

Napisany 14 styczeń 2007 - 21:36

witka , kiedyś czytałem na jakimś forum , że takie lusterko jest zwiazane z elektryką . Połączenie ( jakiś kabelek ) jest gdzieś w okolicy lusterka , wł. szyberdachu . Pozdro. :wink:

#3 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów
  • Dołączył: 25-06-2006
  • Skąd: Krotoszyn

Napisany 14 styczeń 2007 - 21:50

no ok, ale np. mówi się że są szyby czy folie fotochromatyczne, czyli samo ściemniające się.
A taka folia nie ma nic wspólnego z elektryką :razz:

#4 OFFLINE   cita

cita

    I'm back :P

  • 4748 postów
  • Dołączył: 13-05-2006
  • Skąd: Leszno
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 14 styczeń 2007 - 22:20

no ok, ale np. mówi się że są szyby czy folie fotochromatyczne, czyli samo ściemniające się.
A taka folia nie ma nic wspólnego z elektryką :razz:


bo to dwie różne rzeczy.
Okulary też mozesz znaleźć z fotochromatycznymi szkłami, jednak w lusterkach taka technologia nie sprawdzi sie, choćby ze wzgledu na bezwładność działania.

W samochodach stosuje sie zjawisko przepływu prądu przez kryształy.
Działa to podobnie jak zegarki elektroniczne, które wyświetlają godzine.
Tu miast cyferek i mocnego zaciemnienia ... zaciemnia sie całość troche i to przy ścisle określonych warunkach.
Lusterko ma dwa czujniki.
Jeden z przodu - sprawdza czy na dworze jest ciemno. Drugi z tyłu - sprawdza, czy auto za nami świeci nam w lusterko (znaczy sie czy coś za nami jedzie)
Jesli wiec jest ciemno, a z tyłu swiecą swiatła .. przez ciekłe kryształy w lusterku przepływa prąd zmieniając ich porządek tak, ze lusterko odbija mniej swiatła.
Houk.

#5 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów
  • Dołączył: 25-06-2006
  • Skąd: Krotoszyn

Napisany 15 styczeń 2007 - 10:47

ok, już coś wiemy.
Takie lusterka występowały pewnie tylko wraz z pamięcią (fotele+lusterka) czyli można się spodziewać że tylko w MV6 ale tylko na pełnym wypasie, bo przecież jest sporo MV6 które tego nie mają :???:

Przegladałem EPC, są tam wyróźnione lusterka (wewnetrzne z pamięcią)na- do anglika oraz pozostałe czyli kier. po lewej stronie. (co ciekawe różne są tylko te z pamięcia, bo zwykłe nie są podzielone). Czy takie lusterko z pamiecią faktycznie jest inne dla angilka?? Szkło jest płaskie, obudowa z tyłu praktycznie nie ma znaczenia. To co?

ps. szyby odbijające ciepło tzw atermiczne mają oznaczenie HG
Są też laminowane, barwione identyfikator GM. Zwykłe bezbarwne mają ozn. GL.
Ja mam GF i nie ma takich w EPC :sad:
Dane z EPC

#6 OFFLINE   cita

cita

    I'm back :P

  • 4748 postów
  • Dołączył: 13-05-2006
  • Skąd: Leszno
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 15 styczeń 2007 - 11:54

ok, już coś wiemy.
Takie lusterka występowały pewnie tylko wraz z pamięcią (fotele+lusterka) czyli można się spodziewać że tylko w MV6 ale tylko na pełnym wypasie, bo przecież jest sporo MV6 które tego nie mają :???:


Nie wiem w jakich zestawach to było, ale przynajmniej to moje na 100% montowane jest wraz z el. fotelami - bo i ono ustawia sie elektrycznie po zapamiętaniu pozycji w pamięci foteli.

Generalnie jednak, jesli zrezygnujesz z elektrycznego ustawiania lusterka wstecznego z pamięci foteli, to montaż tego lusterka u siebie powinien sie sprowadzić do montażu i podłączenie stałego napięcia. HOUK.

Czy takie lusterko z pamiecią faktycznie jest inne dla angilka?? Szkło jest płaskie, obudowa z tyłu praktycznie nie ma znaczenia. To co?


"Zasięg" lusterka.

Te od anglików wychylają sie bardziej w prawo niż w lewo. Te nasze odwrotnie.
Instalując te od anglika będzie Ci ciężko ustawić ...
ps. nie wiem czy rozbierając lusterko da sie to przestawić, ale kojarzy mi sie jakiś post, że sprawa jest przegrana.

#7 OFFLINE   egon

egon
  • 5983 postów
  • Dołączył: 28-07-2006
  • Skąd: Ujście/Piły
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 15 styczeń 2007 - 13:12

a Ja mam takie lusterko :mrgreen:
he.... bardzo fajna sprawa ,jak wieczorem jedzie za mną jakis pajac z mocnymi światłami to mi to nie przeszkadza :lol:

#8 OFFLINE   cita

cita

    I'm back :P

  • 4748 postów
  • Dołączył: 13-05-2006
  • Skąd: Leszno
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 15 styczeń 2007 - 15:26

a Ja mam takie lusterko :mrgreen:
he.... bardzo fajna sprawa ,jak wieczorem jedzie za mną jakis pajac z mocnymi światłami to mi to nie przeszkadza :lol:


ja też mam... ale co tam, w koncu porządnymi samochodami jeździmy;)
ps. a moją inspiracją do zamiany 2,0 CD na MV6 była Twoja Oma :D

#9 OFFLINE   egon

egon
  • 5983 postów
  • Dołączył: 28-07-2006
  • Skąd: Ujście/Piły
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 15 styczeń 2007 - 16:25

a Ja mam takie lusterko :mrgreen:
he.... bardzo fajna sprawa ,jak wieczorem jedzie za mną jakis pajac z mocnymi światłami to mi to nie przeszkadza :lol:


ja też mam... ale co tam, w koncu porządnymi samochodami jeździmy;)
ps. a moją inspiracją do zamiany 2,0 CD na MV6 była Twoja Oma :D


Dzięki Cita :pad: :metal:
polecam się na przyszłość :driver:

#10 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów
  • Dołączył: 25-06-2006
  • Skąd: Krotoszyn

Napisany 16 styczeń 2007 - 20:21

Z tego co ja wiem, to atermiczne szyby to wszystkie te zielonkawe-jest na nich napisane 70%. A te fioletowe to poprostu nowszy wynalazek.
Co do lusterka-sprawdziłem dziś-tak jak jest u mnie, nie da sie go wykorzystac do auta z kierownicą po lewej stronie-zakres regulacji ma tylko w zasiegu pola widzenia siedzącego z prawej strony.


to szkoda, z anglika można by to łatwo kupić

#11 OFFLINE   actom

actom
  • 224 postów
  • Dołączył: 16-07-2006
  • Skąd: Warszawa/Częstochowa

Napisany 16 styczeń 2007 - 20:38

Ja mam takie lusterko i było z anglika, generalnie rozkłada się tą część mocującą, wykręca jedną śrubkę imbusową przestawia na model europejski i wkręca z powrotem :)

#12 OFFLINE   Patrick

Patrick
  • 325 postów
  • Dołączył: 30-09-2006
  • Skąd: Gillingham UK/Zabrze PL

Napisany 16 styczeń 2007 - 20:42

I wszystko jasne :grin: Nie ma to jak polska zaradczość :mrgreen:
Vauxhall Omega Elite 3.0 '98-już nie ma..
http://cgi.ebay.co.u...:MEUS:IT&ih=007
VW Passat 1.9 TDI '04 Kombi.

#13 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów
  • Dołączył: 25-06-2006
  • Skąd: Krotoszyn

Napisany 16 styczeń 2007 - 20:43

Ja mam takie lusterko i było z anglika, generalnie rozkłada się tą część mocującą, wykręca jedną śrubkę imbusową przestawia na model europejski i wkręca z powrotem :)


to mi się już podoba :grin:

teraz muszę zagladnoć czy mam wogóle jakieś kable w tym miejscu

ps. rozumiem, że taki typ lusterka miałeś w standardzie, czy zrobiłeś to żeby mieć fotochromatyczne??

#14 OFFLINE   Patrick

Patrick
  • 325 postów
  • Dołączył: 30-09-2006
  • Skąd: Gillingham UK/Zabrze PL

Napisany 16 styczeń 2007 - 20:47

Powinienes miec-u mnie prócz tych które idą do lusterka jset jeszcze wtyczka nie podłączona do niczego a przyczepiona do obudowy lampki w podsufitce(dwa kable ida do wtyczki). I podobno wtyczka ta miała być do uboższych lusterek które oferowały tylko ściemnianie bez regulacji-skoro u mnie mimo pełnego lusterka wystepuje takowa w tyczka to byc moze i u Ciebie bedzie. Jesli nie to podłaczenie zasilania nie powinno stanowic problemu-mozna prosto zapozyczyc z lampki :wink:
Vauxhall Omega Elite 3.0 '98-już nie ma..
http://cgi.ebay.co.u...:MEUS:IT&ih=007
VW Passat 1.9 TDI '04 Kombi.

#15 OFFLINE   cita

cita

    I'm back :P

  • 4748 postów
  • Dołączył: 13-05-2006
  • Skąd: Leszno
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 26 styczeń 2007 - 11:13

Dyskusja o szybach wydzielona dla porządku do :

FORUM OPEL OMEGA KLUB POLSKA Strona Główna ť Technika ť Porady ogólne ť Szyby atermiczne

#16 OFFLINE   mgboczna

mgboczna
  • 129 postów
  • Dołączył: 05-11-2006
  • Skąd: Łódź

Napisany 06 marzec 2007 - 19:00

Właśnie dzisiaj walczyłem z lusterkiem jak się okazało od "anglika"I tak jak wcześniej koledzy napisali trzeba się dobrać do uchwytu ,wykrecić malutki imbusik(problem z rozmiarem) oraz rozkleić dwa elementy( zrobiłem to za pomocą rozpuszczalnika do paznokci) za pomocą których przestawia się wersje na europe(są dwa wycięcia -jedno ustawia na lewą strone drugie na prawą).
Mam tylko pytanie -rozszyfrowałem kabelki zasilające w kostce i po podłączeniu zasilania wszystko działa ok ale-w kostce było 11 przewodów -sześć od pamięci z fotela i 5 do modułu ściemniania.I tak dwa z nich to zasilanie(+ i -) i pozostają trzy (?)Gdy zwieram dwa z nich to w symulowanej sytuacji gdy na zewnątrz jest ciemno a z tyłu ktoś mnie oświetla lusterko rozjaśnia się .Gdy je rozewre to lusterko działa tak jak powinno.
Czy ktoś z was wie do czego ta funkcja jest wykorzystywana,Jak takie lusterko działa w fabrycznych instalacjach??Pozdrawiam

mgboczna

#17 OFFLINE   red5555

red5555
  • 287 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Warszawa

Napisany 06 marzec 2007 - 19:18

rozumiem ze masz lusterko od wersji B ?
udalo sie zdjac bez problemu stare lusterko w C ? nowe pasuje do uchwytu na szybie ?
do czego podlaczyles zasilanie w swojej C ?
u mnie jest wolna kostka w okolicy lampki w podsufitce (do szyberdachu ?)
mozesz podac kolory kabli do podlaczenia ?
mam takie lusterko od B i zabieram sie je podlaczyc !

#18 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów
  • Dołączył: 25-06-2006
  • Skąd: Krotoszyn

Napisany 06 marzec 2007 - 19:26

a ja spytam gdzie jest ta luźna kosztka, bo nie chcę rozwalać całej podsufitówki. Patrzyłem w okolicy centralnej lampki, nic tam nie widzę

#19 OFFLINE   mgboczna

mgboczna
  • 129 postów
  • Dołączył: 05-11-2006
  • Skąd: Łódź

Napisany 06 marzec 2007 - 21:26

Do kol.red5555 Lusterko było od" B".Stare lusterko trzeba zdjąć przy użyciu sporawej siły przesuwając je do dołu.Nowe pasuje bez problemu.W podsuwitce jest kostka 6 pinowa Masa to gruby brązowy kabel a "+"podłączyłem pod cieńszy czerwony .Przy lusterku masz kostke 6 czy 11 pinową??
Do kol. cathWiązka jest pod lampką w podsuwitec dobrze poszukaj a znajdziesz.Pozdr.i powodzenia.
mgboczna

#20 OFFLINE   red5555

red5555
  • 287 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Warszawa

Napisany 06 marzec 2007 - 22:02

Przy lusterku masz kostke 6 czy 11 pinową??


11 pinow: 6+5 w dwoch rzedach

a ktore piny w lusterku trzeba podpiac ?


Do kol. cathWiązka jest pod lampką w podsuwitec dobrze poszukaj a znajdziesz


jest schowana lekko z boku ale mozna ja wyciagnac bez problemu