Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

nie wlącza się drugi bieg wentylatora


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   matys0644

matys0644
  • 212 postów
  • Dołączył: 15-01-2009
  • Skąd: Warszawa

Napisany 25 czerwiec 2009 - 09:22

Witam
Pojechałem wczoraj nabić klime i ku mojemu ździwieniu do wymiany był tylko zaworek przez niego była pustka gazu w układzie.Więc gdy juz została zrobiona kilkakrotnie próznia itd.poszedł odczynnik i po nabici układ jest szczelny ale z kratki nawiewu ma temp. 19*C :mad: lecz to co zaobserwował gość od klimy to to że wentylatory na chłodnicy klimy chodzą razem ale jakoś wolno podobno powinny mieć drugi bieg i w/g niego układ nie jest dobrze schłodzony i wydajność klimy jest słaba.Jak można uruchomić ten drugi bieg wentylatorów

#2 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 25 czerwiec 2009 - 09:58

Witam
Pojechałem wczoraj nabić klime i ku mojemu ździwieniu do wymiany był tylko zaworek przez niego była pustka gazu w układzie.Więc gdy juz została zrobiona kilkakrotnie próznia itd.poszedł odczynnik i po nabici układ jest szczelny ale z kratki nawiewu ma temp. 19*C :mad: lecz to co zaobserwował gość od klimy to to że wentylatory na chłodnicy klimy chodzą razem ale jakoś wolno podobno powinny mieć drugi bieg i w/g niego układ nie jest dobrze schłodzony i wydajność klimy jest słaba.Jak można uruchomić ten drugi bieg wentylatorów


II bieg uruchamia sie sam kiedy plyn przekroczy albo 105 albo 108 ju nie pamietam. Mozesz to sam sprawdzic. odepnij wtyczke z czujnika- jest w chlodnicy od razy pod wezem od termostatu 3 pinowa i na zaplonie mostkuj piny we wtyczce. przy jednej kombinacji wlaczy sie 1 bieg przy innej II bieg - bedziesz slyszal roznice. a klima dziala na I biegu - panowie troche ci kit wcisneli. moze poprostu masz niewydajana sprezarke albo cos nie tak z czujnikami od klimatronika




 


#3 OFFLINE   matys0644

matys0644
  • 212 postów
  • Dołączył: 15-01-2009
  • Skąd: Warszawa

Napisany 25 czerwiec 2009 - 19:24

dzisiaj byłem u niego i tego czy powinien być drugi bieg nie był pewien ale wyklarował mu to co napisałeś i sytuacja jest następująca przewody od klimy są zbyt gorące niskie ciśnienie i wysokie są za wysokie tak jak by chłodnica nie odprowadzała ciepła sugestia tego gościa a gdy przed chłodnicą klimy postawił duży pokojowy wentylator powietrze z kratek leciało zimniejsze przed było 21*C a jak przystawił wiatrak było 18,5*C

#4 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 25 czerwiec 2009 - 19:31

dzisiaj byłem u niego i tego czy powinien być drugi bieg nie był pewien ale wyklarował mu to co napisałeś i sytuacja jest następująca przewody od klimy są zbyt gorące niskie ciśnienie i wysokie są za wysokie tak jak by chłodnica nie odprowadzała ciepła sugestia tego gościa a gdy przed chłodnicą klimy postawił duży pokojowy wentylator powietrze z kratek leciało zimniejsze przed było 21*C a jak przystawił wiatrak było 18,5*C


a sprawdz jakie masz napiecie na wtyczkach na I biegu




 


#5 OFFLINE   matys0644

matys0644
  • 212 postów
  • Dołączył: 15-01-2009
  • Skąd: Warszawa

Napisany 26 czerwiec 2009 - 17:35

dzisiaj sprawdziłem i mam 6-6,5V i z nawiewem jest coś nie tak gdyż na nogi kierowcy dmucha ciepłe powietrze niezależnie jak jest ustawione cały czas dmucha ciepłym powietrzem nawet ja ustawię na samą szybę w pozycji LO to na nogi daje ciepłym

#6 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 26 czerwiec 2009 - 21:15

dzisiaj sprawdziłem i mam 6-6,5V


prawodlowo dla I biegu

i z nawiewem jest coś nie tak gdyż na nogi kierowcy
dmucha ciepłe powietrze niezależnie jak jest ustawione cały czas dmucha ciepłym powietrzem nawet ja ustawię na samą szybę w pozycji LO to na nogi daje ciepłym


opisywalem - pewnie nie masz drucika sterujacego na nagrzewnicy




 


#7 OFFLINE   kr1985

kr1985
  • 148 postów
  • Dołączył: 03-01-2011
  • Skąd: legnica

Napisany 11 listopad 2011 - 18:55

Witam mam problem nie działają mi na drugim biegu dwa wentylatory znajdujące się przodu na chłodnicy jak zwieram kabel to na pierwszym biegu dzialaja oba od klimy i od silnika kiedy zwieram na drugi bieg załacza się tylko ten od silnika natomiast te od klimy stajączy ktos może mi podpowiedzieć co sprawdzic i ustalić przyczyne?

Sprawdziłem dzisiaj wszystkie przekażniki tzn wymieniłem wszystkie przekażniki które dotyczą wentylatora wziełem je z innej omegi w której wszystko działa normalnie i dalej nie moge uzyskać drugiego biegu wentylatorów od klimy czy ktos może mi podpowiedzieć gdzie jeszcze szukac?


Sprawdziłem wszystkie przekaźniki i kable połączone z wentylatorami i nadal brak drugiego biegu wentylatorów. czy odpowiada za to jeszcze jakiś jeden czujnik temp który może odpowiadać za drugi bieg? co moge jeszcze zrobić sprawdzić naprawić bądź wymienić ażeby wentylatory zaczęły mi działać bo powoli zaczyna mnie to już irytować i bardzo denerwować proszę o pomoc.

a jakie napięcie powinno być na drugim biegu na wtyczkach?

#8 OFFLINE   olek1985

olek1985
  • 1 postów
  • Dołączył: 13-12-2011

Napisany 13 grudzień 2011 - 18:48

Witam jestem tu nowy i podłączę się pod pytanie. a mianowicie mi również nie działa drugi bieg wentylatorów, czy ktoś może mi pomóc?

#9 OFFLINE   kr1985

kr1985
  • 148 postów
  • Dołączył: 03-01-2011
  • Skąd: legnica

Napisany 11 marzec 2012 - 12:42

Panowie zbliża się wiosna potem lato pomoże mi ktoś z tym drugim biegiem wentylatorów?

#10 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

    *********

  • 3094 postów
  • Dołączył: 18-11-2006
  • Skąd: warszawa

Napisany 11 marzec 2012 - 13:57

Panowie zbliża się wiosna potem lato pomoże mi ktoś z tym drugim biegiem wentylatorów?


Termowłącznik do wymiany.

#11 OFFLINE   kr1985

kr1985
  • 148 postów
  • Dołączył: 03-01-2011
  • Skąd: legnica

Napisany 11 marzec 2012 - 20:51

termowłącznik czyli trzy pinowy czujnik w chłodnicy tak?? bo jeżeli tak to jest problem bo ja zwieram tam piny i drugi bieg sie nie włącza

#12 OFFLINE   Arthuros

Arthuros
  • 407 postów
  • Dołączył: 13-11-2010
  • Skąd: Warszawa
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 11 marzec 2012 - 23:04

Musisz zewrzeć wszystkie 3 piny aby 2 bieg ruszył, tak robisz?
Jak sobie nie poradzisz napisz na pw, bo gubię się w gąszczu postyów

#13 OFFLINE   buli553

buli553
  • 1 postów
  • Dołączył: 17-07-2017
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 06 sierpień 2017 - 01:43

Dzień dobry przepraszam że odświeżam temat ale mam to samo co napisał kolega kr1985 po zwarciu termostatu na chłodnicy tego 3 pionowego wszystkie naraz i tak nie załącza się 2 bieg wentylatora chłodnicy nawet przy włączonej klimie . Mam klimatronik w mojej omedze 2.0 16 v przy zwarciu wszystkich 3 wentylator wody wchodzi na 2 bieg . Też sprawdziłem wszystko bezpieczniki i przekazniki. I proszę mnie poprawić jak się mylę pewnie jest jeszcze jakiś czujnik aby klimatronik wiedział jaka temperatura dmuchać i wedle siebie powinien załączać wentylator klimy oraz sterować na którym biegu jest jeśli się nie mylę i mam pytanie może to poprostu jest gdzieś zepsute ale nie mam pojęcia gdzie to może być ulokowane. Kompresor od klimy mam dobry bo był sprawdzany pod względem ciśnienia i na małych obrotach trzyma cisnienie. Klima działa mi tak że jeśli jestem na postoju temperatura z kratek to jest ok 1 2 stopnie w dół nizeli otoczenia ale jak jadę ok 90 puszczam specjalnie go na luzie to i tak z kratek wtedy wieje ok 8 stopni. Czyli jest coś ewidętnie z schłodzeniem środka chłodniczego w układzie.prosze o pomoc bądź podesłanie schematu wraz z opisem klimatronika i przybliżone miejsce znajdowania si3