Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Czujnik spalania stukowego


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
32 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   lukaszpuma

lukaszpuma
  • 30 postów
  • Dołączył: 21-02-2007
  • Skąd: Radom

Napisany 06 marzec 2007 - 19:11

Przyłaczam sie do prosby budyn7 gdzie jest ten czujnik w 2.5 V6. Pomuszcie
Kto Ma Opla Ten Ma Hopla

#22 OFFLINE   komin 2,5 v6

komin 2,5 v6
  • 12 postów
  • Dołączył: 29-05-2007
  • Skąd: Tomaszów Lubelski

Napisany 17 sierpień 2007 - 18:12

Witam dołanczam sie do tematu też mam problem z czujniekiem chyba go znalazłem przewód sie przetarł od rozrządu teraz chodzi w trybie awaryjnym. tak mi sie wydaje niżej foty czy to ta wtyczka i tan przewód od CZUJNIKA SPALANIA STUKOWEGO!!! prosze o rade. silnik 2,5 v6

Dodany obrazek

#23 OFFLINE   wolf

wolf
  • 972 postów
  • Dołączył: 27-07-2006
  • Skąd: cieszyn/skoczów

Napisany 17 sierpień 2007 - 19:49

tak, to przewód z wtyczką od prawego czujnika stukowego

#24 OFFLINE   Sitas

Sitas

    kombinator

  • 429 postów
  • Dołączył: 21-03-2007
  • Skąd: Morąg
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 grudzień 2007 - 20:35

Kolejne pytanie dotyczące czujnika spalania stukowego...
Pali sie kontrolka "engine" (albo raczej szybko mruga)... po podłączeniu samochodu do kompa wykryło "błąd w czujniku spalania stukowego"... Przy próbie wymiany czujnika (przy okazji wymiany rozrządu) okazuje sie że przewód jest najzwyczajniej przecięty na dwie części...
I teraz pytanie ... Czy po fachowym połączeniu (zlutowaniu) tych obu części jest choć cień szansy na to że czujnik bedzie działał dalej poprawnie?
Wie ktos może na jakiej zasadzie działa ten czujnik i czy takie "sztukowanie" może miec na niego negatywny wpływ?
Prosił bym o jakies podpowiedzi ponieważ nowy czujnik kosztuje w ASO 420 zł... :mad:
Zaraz ktoś napisze... sprawdź a zobaczysz. Może ktoś próbował ratowąć czujnik w ten sposób?

#25 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

    jacekczewa

  • 2630 postów
  • Dołączył: 26-09-2006
  • Skąd: Czestochowa
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 27 grudzień 2007 - 20:54

Czujnik jest piezoelektryczny , połacz przewód z zachowaniem koloru żył jesli jest sprawny to bedzie działał.

#26 OFFLINE   Gadzi

Gadzi
  • 39 postów
  • Dołączył: 31-01-2007
  • Skąd: Torun

Napisany 27 grudzień 2007 - 21:00

Czy po fachowym połączeniu (zlutowaniu) tych obu części jest choć cień szansy na to że czujnik bedzie działał dalej poprawnie?


witaj kolego, tez borykalem sie z tym problemem. mialem przetarty przewod od czujnika po stronie pasazera. na 99% wina goscia ktory wymienial razrzad :censored: oczywiscie winy nieudowodnisz wiec byla to ostatnia wizyta w tym ze warsztacie papudrunów.
zrobilem wizje lokalna tzn zaprzyjaznieni elektromechanicy samochodowi, mechanicy itp i kazdy z nich odradzal mi kombinacji z tym zniszczonym czujnikiem. teorii bylo wiele na temat tego czemu to niebedzie dzialac albo co moze byc nastepstwem takiej fuszerki. w zwiazku z tym pogadalem z gosciem w sklepie opla i zamowilem nowy czujniczek (ten drozszy :censored: :censored: :censored: ) z zaokraglona wtyczka za ok 360 zl
wniosek jest taki ze jesli chcesz swoja kluska kulac sie jeszcze tysiace kilometrow to kup nowy czujnik
[you:b5f18dc77e] jezeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz za wolno...

#27 OFFLINE   Sitas

Sitas

    kombinator

  • 429 postów
  • Dołączył: 21-03-2007
  • Skąd: Morąg
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 grudzień 2007 - 21:47

U mnie też to chyba stało sie przy wymianie rozrządu... (ale to już za poprzedniego właściciela) bo jakis geniusz wymyślił że poprowadzi kabel od czujnika w obudowie rozrządu (GENIALNE) i tam go przecieło... (nie wiem czy obudową czy jakąś śrubą go rozerwał..?)
Dzięki za podpowiedzi koledzy... może jeszcze ktoś sie wypowie... zobaczymy
Co do ceny to wedle ASO 420 - ten droższy i na dzień dzisiejszy do dostania tylko w centrali. Nigdzie w sklepie czy hurtowni w okolicy nie mają czegoś takiego w zamienikach wiec pozostaje ASO
Skłaniam sie jednak do próby polutowania kabli (jeden kabel i chyba jakis ekran o ile dobrze pamietam) i sprawdzeniu czy bedzie działać... zawsze to 420 więcej w portfelu ;)

#28 OFFLINE   Dreed

Dreed

    Ciiiiiiii.....

  • 1667 postów
  • Dołączył: 15-02-2007
  • Skąd: Susz / Gdańsk
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 27 grudzień 2007 - 23:49

Sitas, uderz do borówki, może on posiada ten czujnik, na pewno będzie taniej niż w ASO... http://www.allegro.p...php?uid=3424004

#29 OFFLINE   welpa

welpa
  • 30 postów
  • Dołączył: 21-05-2007
  • Skąd: Mogielnica

Napisany 09 maj 2008 - 23:12

witam. wymienialem rozrzad i po wymianie sprawdzilem sobie bledy wyskoczyl mi 16 czyli czujnik spalania stukowego. pojechalem skasowac ten blad ale nie pomoglo nadal jest. podejrzewam ze musze wymienic czujnik. czy objawy : slabe przyspieszenie i powolne wkrecanie sie na obroty moze byc spowodowane przez ten czujnik? wiecej bledow nie mam. jazda jest fatalna mul straszny z mojej omegi (2.0 16V B,G), wydaje mi sie ze rownierz wieksze spalanie. jesli ktos moze zamiescic fotke gdzie ten czujnik sie znajduje to bardzo prosze. i pytanie czy mozna jezdzic z tym uszkodznym czujnikiem bo ja juz tak 4 dzien jezdze ale nie wiem czy mojej omie to nie zaszkodzi

#30 OFFLINE   Nowak

Nowak
  • 163 postów
  • Dołączył: 29-10-2006
  • Skąd: Żabno (k Tarnowa)

Napisany 09 maj 2008 - 23:34

Ja takie same objawy miałem z powodu uszkodzonego przewodu od czujnika spalania stukowego.

#31 OFFLINE   Banan

Banan
  • 205 postów
  • Dołączył: 28-04-2008
  • Skąd: Poznan

Napisany 10 maj 2008 - 10:26

witam ja w czoraj oderalem auto do mechaniorow i tez mialem problem z cujnikeim spalania stukowego ale dzisiaj pojechalem do mechaniorow co robili mi UPG okazalo sie ze podlaczyli wtyczke od czujnika w listwe od wtrysku a nie tam gdzie miala isc ale poprawili to i jest :ok: bledy zaraz zostaly skasowane i teraz silnik pracuje rowniutko i jestem zadowolony pozdrawiam :peace:

#32 OFFLINE   cinu22

cinu22
  • 242 postów
  • Dołączył: 01-10-2013
  • Skąd: tczew
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 23 styczeń 2018 - 12:42

Moja 2,5v6 po przegazowaniu jej na obwodnicy zapalil sie engine zolta kontrolka i na gazie kuleje na pb mniej, z bledow wyskoczyl ma blad 17 czujnik stukowy i na gazie zaczal strzelac jak depne slaby itd kuleje, i pytanie czy blad pojawil sie bo np gaz sie rozlegulowal i przez strzelanie w kolektor czujnik daje znak czy moze czujnik siada lub jest gdzies przetarty i dla tego jest ten blad? Co robic?

#33 OFFLINE   cinu22

cinu22
  • 242 postów
  • Dołączył: 01-10-2013
  • Skąd: tczew
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 24 styczeń 2018 - 17:44

Przetarty kabel czujnika stukowego. Po zrobieniu i przejechaniu kilku metrow. Engine zgasl