Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Grzejąca się 3.0 V6 Jakie macie temp w swoich Omkach??


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
99 odpowiedzi na ten temat

#81 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 15 lipiec 2010 - 17:19

Lotus miał 2 wloty na masce oryginalnie.

#82 OFFLINE   blase2501

blase2501
  • 42 postów
  • Dołączył: 03-06-2010
  • Skąd: SIEMONIA

Napisany 15 lipiec 2010 - 20:18

Myslałem o takim delikatnym wlocie w miejscu gdzie znajduje sie ram skierowanym w strone szyby wtedy powietrze opływające maske wytwarzałoby podciśnienie i wyssało gorące powietrze zza chłodnic.czy dobrze mysle?

#83 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3592 postów
  • Dołączył: 13-09-2008
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 15 lipiec 2010 - 21:42

Myslałem o takim delikatnym wlocie w miejscu gdzie znajduje sie ram skierowanym w strone szyby wtedy powietrze opływające maske wytwarzałoby podciśnienie i wyssało gorące powietrze zza chłodnic.czy dobrze mysle?


wg mnie źle myślisz
1. ilość powietrza które przez taki wywietrznik wyleci będzie znikoma w porównaniu do ogółu przepływającego przez chłodnicę więc wspomoże (albo i nie) w niezauważalnym stopniu, chyba że wywalisz dziurę na pół maski
2. wcale nie jest pewne, że na masce będzie panowało podciśnienie - zawirowania powietrza są trudniejsze do przewidzenia niż myślisz
3. sam pomysł wg mnie jest delikatnie mówiąc nierozsądny. Jeżdżą po świecie tysiące omeg V6 bez wywietrzników w masce które się nie przegrzewają - jeśli pojawia się problem z chłodzeniem to trzeba go po prostu wyeliminować.

Piszę to ja, którym jeszcze miesiąc temu bezradnie obserwował wskaźnik temperatury rosnący w korkach do czerwonego pola. Rozwiązanie problemu było tak proste że aż śmieszne - brudne z zewnątrz chłodnice (zwłaszcza skraplacz)

#84 OFFLINE   blase2501

blase2501
  • 42 postów
  • Dołączył: 03-06-2010
  • Skąd: SIEMONIA

Napisany 15 lipiec 2010 - 21:53

Moze masz racje po to jest to forum zeby posłuchac opini innych użytkownikow P.S chłodnice myłem w sobote tez była uwalona kurzem i owadami

#85 OFFLINE   karolyski

karolyski

    karol

  • 113 postów
  • Dołączył: 27-05-2007
  • Skąd: Nidzica

Napisany 15 lipiec 2010 - 22:25

dodam też od siebie, ja miałem taki sam problem , i dobre domycie chłodnic pomogło .
I teraz w tych upałach trzyma mi max 97-98 stopni (a do mycia użyłem BEKO co używa się do mycia stali kwasowej),polecam !!! :ok:

#86 OFFLINE   Exec

Exec

    Pierwszy Drifter OKP

  • 1568 postów
  • Dołączył: 18-06-2006
  • Skąd: Radom
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 15 lipiec 2010 - 23:47

tez mialem dzis okazje poobserwowac u siebie temperature podczas jazdy w tych upalach (ok 32'C)

w wawie w korkach w srodku dnia 96'C

na trasie do 160km/h 96'C

na trasie tempomat zapiety na 200km/h - po paru dobry kilometrach dochodzi do 100'C

na trasie przetrzymany przez pare km na 230km/h dochodzi juz do 110'C

ofcoz wszystkie pomiary na klimie, przypominam jednak, ze kilka miesiecy temu wlozylem nowa chlodnice...


 


#87 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 16 lipiec 2010 - 10:05

u m nie wygląda tak

120km/h +klima(20'C wentylator na 4) + pełen samochód (bagażnik) aż Maro myślał że zmieniłem sprżezyny :smiech: + światała + CB + muzyczka + 3 osoby + nawigacja
w południe w poniedziałek i we wtorek... trasa tak po 250 km
milimetr przed 100'C i i tak prawie cały czas tzn leciutko spada w dół i znowu... nie przekreoczyło mi 100'C ai razu...
temp powietrza 33'C temp asfaltu 50'C - pomiary na austostardzie na otwartej przestrzeni
pozdro

#88 OFFLINE   Exec

Exec

    Pierwszy Drifter OKP

  • 1568 postów
  • Dołączył: 18-06-2006
  • Skąd: Radom
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 lipiec 2010 - 11:36

milimetr przed 100'C

no to juz nie za wesolo... a jak szybciej pociagniesz to rosnie?


 


#89 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 16 lipiec 2010 - 11:40

U mnie jest cały czas 96 stopni. Z klimą, bez klimy, w zimie i w lecie. Się zastanawiam czy czasem popsuty nie jest ten wskaźnik :hmm:

#90 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 16 lipiec 2010 - 16:20

a jak szybciej pociagniesz to rosnie?

nie zauwazyłem - ale raczej nie... jeżlei tylko jade drogą gdzie jest troche cienia... np. z drzew to spada do 97,5... płynu mi nie ubywa...
wyłącze klime to spada...
ale dziej się tak od keidy założyłęm zderzak z tą gumą pod spodem - tak mi się wydaje....

#91 OFFLINE   Exec

Exec

    Pierwszy Drifter OKP

  • 1568 postów
  • Dołączył: 18-06-2006
  • Skąd: Radom
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 lipiec 2010 - 17:06

ale dziej się tak od keidy założyłęm zderzak z tą gumą pod spodem - tak mi się wydaje....

no ja zauwazylem po zglebieniu auta, ze troszke wyzsze temperatury wlasnie utrzymuje...


 


#92 OFFLINE   SEBO_DRIVER

SEBO_DRIVER
  • 1 postów
  • Dołączył: 17-03-2019
  • Skąd: Buczkowice
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 17 marzec 2019 - 14:48

A jaki macie kolor płynu chłodniczego?, ja niedawno zakupiłem Omege 3.0 z 1997roku i mam kolor pomarańczowy słyszałem że do tych modeli był kolor niebieski, mam podobny problem temperatura idzie do 98 i załacza się wentylator nastepnie schodzi na jakieś 95, na trasie pokazuje temp 92-95st z tego co wyczytałem to jest norma, czy mam racje ???



#93 OFFLINE   wigo

wigo
  • 39 postów
  • Dołączył: 12-05-2018
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 17 marzec 2019 - 21:37

Może masz zasyfioną chłodnicę lub termostat się przyciął w pozycji zamkniętej i nie puszcza na duży obieg.



#94 OFFLINE   MrChrysler

MrChrysler
  • 299 postów
  • Dołączył: 05-12-2010

Napisany 23 maj 2019 - 22:36

Moje temperatury przy 20*C i ostrym deptaniu gaz, hamulec, gaz hamulec max 93*C. Na trasie 90*C. 



#95 OFFLINE   manieko58

manieko58
  • 78 postów
  • Dołączył: 16-01-2015
  • Skąd: okolice sieradza
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 19 listopad 2019 - 08:22

Panowie w mojej babci 3.0 jak silnik się zagrzeje i włącza się wentylatory po zgaszeniu autka wentylatory też stają. Wiem że nie powinno tak być bo w vkach powinny chodzić do schłodzenia silnika. Może ktoś naprowadzi mnie co jest nie tak. Tak jest odkąd ja kupiłem. Co jeszcze ciekawego ,temp płynu przy takich na zewnątrz jak dziś stoi podczas jazdy w okolicach 85 według wskaźnika. Wystarczy że pocisne jej powyżej 150 i zegar idzie do góry pod 100. Latem nawet do 110 przy dużych prędkościach. Przymierzam się do wymiany chłodnicy bo wymycie i tej od klimy i tej od płynu nic nie zmieniło.

#96 OFFLINE   MrChrysler

MrChrysler
  • 299 postów
  • Dołączył: 05-12-2010

Napisany 22 listopad 2019 - 17:41

Podczas jazdy normalnie dzialaja wentylatory? Jesli tak to pewnie jest walniety termostat, lub uszczelka pod glowica. 

 

Zanim zaczniesz cos wymieniac podlacz op-com i zobacz czy temperatura silnika odpowiada tej na liczniku. Omega ma dwa czujniki temperatury. 


Edytowany przez MrChrysler, 22 listopad 2019 - 17:42.


#97 OFFLINE   manieko58

manieko58
  • 78 postów
  • Dołączył: 16-01-2015
  • Skąd: okolice sieradza
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 25 listopad 2019 - 07:55

Tak wentylatory normalnie działają. Uszczelka odpada bo pół roku temu były robione. Nadmiernie że teraz mam silnik 3.2 ale na silniku 3.0 było tak samo im szybciej jechałem tym bardziej gorący był silnik. Temp jakis czas temu sprawdzałem jest ok. Jakieś 3 stopnie na zegarze niżej niż pokazuje op com. No i te wiatraki jak tylko wyłączę zapłon też się wyłączają. Zostaje tak jak piszesz termostat lub chłodnica zakamieniona w środku ,ewętualnie coś z pompá wody . Planuje zmienić chłodnice wody na taką z 2.5 td. Oczywiście nową. Ma grubszy radiator .

#98 OFFLINE   MrChrysler

MrChrysler
  • 299 postów
  • Dołączył: 05-12-2010

Napisany 28 listopad 2019 - 15:19

Tak wentylatory normalnie działają. Uszczelka odpada bo pół roku temu były robione. Nadmiernie że teraz mam silnik 3.2 ale na silniku 3.0 było tak samo im szybciej jechałem tym bardziej gorący był silnik. Temp jakis czas temu sprawdzałem jest ok. Jakieś 3 stopnie na zegarze niżej niż pokazuje op com. No i te wiatraki jak tylko wyłączę zapłon też się wyłączają. Zostaje tak jak piszesz termostat lub chłodnica zakamieniona w środku ,ewętualnie coś z pompá wody . Planuje zmienić chłodnice wody na taką z 2.5 td. Oczywiście nową. Ma grubszy radiator .

 

A z kad ten kamien, jezdzisz na wodzie czy na plynie? 

Z wymiana bedziesz mial bardzo duzo roboty 8-12 godzin. Zanim stracisz pieniadze i czas na wymiane chlodnicy, sprawdz ja. Odepnij waz gorny przy silniku, dolny przy chlodnicy. Wez wiadro wody, wlej do gornego weza, jesli przeleci bez problemow to chlodnica jest okej. Nie zajmie Ci to wiecej niz 30 min.

 

Ja obstawial bym termostat



#99 OFFLINE   manieko58

manieko58
  • 78 postów
  • Dołączył: 16-01-2015
  • Skąd: okolice sieradza
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 02 grudzień 2019 - 11:41

Ta omegę mam na styczeń będzie 3 lata. Oczywiście u mnie zalana płynem. Podczas czyszczenia chłodnicy jak wężem lałem właśnie w taki sposób jak opisujesz to nie zauważyłem żeby jakoś syf mocno z niej leciał i był problem z przepływem. Też obstawiam termostat raczej. Teraz już zimniej to zauważyłem że omcia potrzebuje z 8km normalnej jazdy zanim złapie temp 85 stopni którą utrzymuje przy takich chłodnych dniach. I teraz myślę jaki kupić. A może kupić jakiego wahlera z 2.0 i przełożyć wkłady?
A dlaczego twierdzisz że z wymianą chłodnicy na tą z td zejdzie aż tyle czasu? Patrząc po fotkach chłodnic to niewiele się różnia . No chyba że coś nie takie oglądałem.

#100 OFFLINE   ROB33

ROB33

    Pogotowie Grillowe

  • 132 postów
  • Dołączył: 15-09-2007
  • Skąd: Oława [DOA38409]
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 02 grudzień 2019 - 21:36

Tak wentylatory normalnie działają. Uszczelka odpada bo pół roku temu były robione. Nadmiernie że teraz mam silnik 3.2 ale na silniku 3.0 było tak samo im szybciej jechałem tym bardziej gorący był silnik. Temp jakis czas temu sprawdzałem jest ok. Jakieś 3 stopnie na zegarze niżej niż pokazuje op com. No i te wiatraki jak tylko wyłączę zapłon też się wyłączają. Zostaje tak jak piszesz termostat lub chłodnica zakamieniona w środku ,ewętualnie coś z pompá wody . Planuje zmienić chłodnice wody na taką z 2.5 td. Oczywiście nową. Ma grubszy radiator .

Wiatraki zawsze się wyłączają po zgaszeniu silnika. Sprawdź elektryczne pompy płynu, jedna jest koło zbiorniczka wyrównawczego a druga koło akumulatora. Uszkodzony termostat tutaj w 99% byłby otwarty, więc nie trzymałby temperatury,ewentualnie słabo i bardzo wolno by się nagrzewał. Poza tym Piszesz że, dopiero po ośmiu kilometrach masz 85 stopni co raczej nie wskazuje na niedrożny układ chłodzenia. Chłodnica z diesla jest nietrafionym pomysłem, jak nie masz co robić z pieniędzmi, to kup dedykowaną chłodnicę wyjdzie taniej i szybciej. Termostat z 2.0? A jakim cudem go zaadoptujesz do v6?