Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Intercooler 2.5td i wentylator


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
42 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   neoknight

neoknight
  • 106 postów
  • Dołączył: 08-03-2008
  • Skąd: Gliwice

Napisany 10 kwiecień 2009 - 12:26

Wiem że tematy o intercoolerach już były ale nikt dokładnie nie wytłumaczył co załącza wentylator intercoolera.

A więc tak dostałem się do wentylatora no i jak w większości przypadków był zastany. Rozruszałem go napsikałem takiego smaru i podpiąłem na krótko. Okazało się że działa i to nawet dobrze. Wymieniłem spalony bezpiecznik rozgrzałem silnik do ok 95C a wentylator nawet nie ruszył.
Więc tu moje pytanie co go załącza??? Temperatura silnika czy temp powietrza albo jeszcze coś innego??????

#2 OFFLINE   vis1966

vis1966

    Roman

  • 1376 postów
  • Dołączył: 19-02-2008
  • Skąd: Rugby UK
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 10 kwiecień 2009 - 14:27

No wczesniej ci spalilo bezpiecznik,wiec jakos sie zalanczal.Ja czekam na swoj silniczek bo byl spalony i dalem do przewiniecia.

#3 OFFLINE   slboss

slboss

    obibok

  • 18 postów
  • Dołączył: 18-06-2006
  • Skąd: Siedlce

Napisany 10 kwiecień 2009 - 15:21

O kurcze a u mnie brak wentylatora na intercoolerze
Może przez to sie nagrzewa za mocno??

moglibyscie porobic fotki co i jak to może bym sobie to uzupełnił.

#4 OFFLINE   vis1966

vis1966

    Roman

  • 1376 postów
  • Dołączył: 19-02-2008
  • Skąd: Rugby UK
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 10 kwiecień 2009 - 15:29

Intercooler jest z prawej strony.Wentylator jest przed chlodniczka umocowany na dwu srubkach w plastikowym uchwycie a przed nim jest gumowa oslona podobna jak na chlodniczce oleju.To wszystko.

#5 OFFLINE   slboss

slboss

    obibok

  • 18 postów
  • Dołączył: 18-06-2006
  • Skąd: Siedlce

Napisany 10 kwiecień 2009 - 15:39

kurcze na allegro nie znalazłem takiego wiatraka po świetach przejade sie po znajomych szrotach to może coś wyszarpie... dzieki

#6 OFFLINE   vis1966

vis1966

    Roman

  • 1376 postów
  • Dołączył: 19-02-2008
  • Skąd: Rugby UK
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 10 kwiecień 2009 - 15:45

Tez nie moglem znalezc wiec dalem do przewiniecia.Moze ciezko trafic bo czesto sa spalone silniki i nie sprzedaja uszkodzonych.A no i znalazlem!Caly komplet http://www.allegro.p...97r_2_5tds.html I jeszcze jeden http://www.allegro.p..._b_2_5_tds.html

#7 OFFLINE   Adi

Adi

    dostępny tylko na receptę

  • 222 postów
  • Dołączył: 18-08-2008
  • Skąd: Trzcianka/Piły
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 10 kwiecień 2009 - 16:24

[quote name='slboss']O kurcze a u mnie brak wentylatora na intercoolerze
Może przez to sie nagrzewa za mocno??

u mnie też nie mam wentylatora na intercoolerze i wszystko gra i wcale się nie nagrzewa za mocno ok 92 trzyma

#8 OFFLINE   neoknight

neoknight
  • 106 postów
  • Dołączył: 08-03-2008
  • Skąd: Gliwice

Napisany 10 kwiecień 2009 - 16:25

A z którego roku masz omegę??
Bo wentylatory i przepływomierze i inne pierdoły były dopiero od 96r.

No wczesniej ci spalilo bezpiecznik,wiec jakos sie zalanczal.Ja czekam na swoj silniczek bo byl spalony i dalem do przewiniecia.


No to że się załączał to wiem
ale ja pytam co jest odpowiedzialne za jego uruchomienie.

Słyszałem że uruchamia się razem z wentylatorami chłodnicy ale niestety u mnie wentylatory chodzą a od intercoolera stoi.
Jedynie co to wypiołem wtyczkę z drugiego czujnika w chłodnicy który załącza drugi bieg wentylatorów jak silnik osiągnie 100C zwieram kabelki i lipa. Nie działa mi drugi bieg (kiedy włączę klimne to chodzą na drugim biegu) może wtedy powinien się intercooler załączyć

Co myślicie???

#9 OFFLINE   vis1966

vis1966

    Roman

  • 1376 postów
  • Dołączył: 19-02-2008
  • Skąd: Rugby UK
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 10 kwiecień 2009 - 16:41

No ja nie wiem bo mialem spalony.Moze wlancze sie jak sa wyzsze obroty, jak zalacza sie turbo.

#10 OFFLINE   smoku

smoku
  • 43 postów
  • Dołączył: 31-03-2008
  • Skąd: Tarnów

Napisany 10 kwiecień 2009 - 18:07

Ja też wczoraj wyczyściłem ten wiatraczek I wsadziłem bezpiecznik i włącza się razem z wentylatorami od klimy nawet gdy silnik jest zimny.
Te wentylatory od klimy mają chodzić jak się włączy klimatyzacje lub ogrzewanie nawet na zimnym silniku?
Wie ktoś może czy takie działanie jest poprawne

#11 OFFLINE   neoknight

neoknight
  • 106 postów
  • Dołączył: 08-03-2008
  • Skąd: Gliwice

Napisany 10 kwiecień 2009 - 18:20

Tak
Jak załączysz klime to na pewno mają chodzić.

Ale ciekawa rzecz, powiedziałeś że jak się klimę włączy to wentylator intercoolera też działa?? Muszę to sprawdzić :)

#12 OFFLINE   smoku

smoku
  • 43 postów
  • Dołączył: 31-03-2008
  • Skąd: Tarnów

Napisany 10 kwiecień 2009 - 18:42

Kolego neoknigh a jak chodzi ogrzewanie to też te wentylatory maja chodzić?(obydwa) nawet na zimnym silniku.
Przynajmniej u mnie wentylator interculera chodzi jak włączę klime lub ogrzewanie tylko nie wiem czy to jest przwidlowe działanie.

#13 OFFLINE   vis1966

vis1966

    Roman

  • 1376 postów
  • Dołączył: 19-02-2008
  • Skąd: Rugby UK
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 10 kwiecień 2009 - 19:11

Jesli wlanczasz klime to maja pracowac nawet jak zimny silnik.A intercooler nie wiem.

#14 OFFLINE   neoknight

neoknight
  • 106 postów
  • Dołączył: 08-03-2008
  • Skąd: Gliwice

Napisany 11 kwiecień 2009 - 16:06

Kolego neoknigh a jak chodzi ogrzewanie to też te wentylatory maja chodzić?(obydwa) nawet na zimnym silniku.
Przynajmniej u mnie wentylator interculera chodzi jak włączę klime lub ogrzewanie tylko nie wiem czy to jest przwidlowe działanie.


No nie właśnie nie wiem bo u mnie wentylator od intercoolera w ogóle nie chodzi.
Nawet jak włączę klimę i załączą się dwa duże wentylatory.
Domyślam się że masz klimatronic, bo pomimo że włączysz ogrzewanie musisz jeszcze wcisnąć eco żeby wyłączyć kompresor klimy bo wiatraki będą chodzić.
Musi być klima wyłączona żeby stanęły. A jak chodzą to chyba coś nie tak chyba że silnik ma powyżej 95C

#15 OFFLINE   szymekrudawa1

szymekrudawa1

    Zbanowany

  • 186 postów
  • Dołączył: 24-01-2009
  • Skąd: k/KRAKOWA

Napisany 14 kwiecień 2009 - 17:18

wentylatorek intercoolera powinien sie krecić gdy włączy się 1 bieg wiatraków elektrycznych na chłodnicy i włączony jest zapłon.po wymianie przepalonego bespiecznika wszystko powinieneś mieć ok.obok komputera silnika jest taka złączka "diagnostyczna" z 4-ema pinami:+12v,masa,1-wszy bieg wentylatorów,2-gi bieg wentylatorów.podasz tam masę przez żarówkę na 1-wszy lub 2-gi bieg i bez rozgrzewania silnika zaczną ci się kręcić przeróżne wiatraki,pompki wody elektryczne itd.to tak w uproszczeniu:pet::pet::pet:

#16 OFFLINE   smoku

smoku
  • 43 postów
  • Dołączył: 31-03-2008
  • Skąd: Tarnów

Napisany 17 kwiecień 2009 - 20:25

Kolego szymekrudawa1 czyli jak włączę klime i chodzą mi te dwa wiatraki od klimy to wiatrak od interculera też powinien chodzić? Przynajmniej tak zrozumiałem z twojej wypowiedzi.

#17 OFFLINE   szymekrudawa1

szymekrudawa1

    Zbanowany

  • 186 postów
  • Dołączył: 24-01-2009
  • Skąd: k/KRAKOWA

Napisany 20 kwiecień 2009 - 21:22

interkooler powinien się kręcić gdy cujnik na chłodnicy się włączy(1 lub 2-gi bieg),nie ma to związku z włączeniem klimy przez ciebie.zasymuluj w tym złączu :diagnostycznym"np.1-wszy bieg to powinny sie kręcić dwa wiatraki chłodnicy i wiatrak intercoolera przy włączonym zapłonie:drink:

#18 OFFLINE   vis1966

vis1966

    Roman

  • 1376 postów
  • Dołączył: 19-02-2008
  • Skąd: Rugby UK
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 20 kwiecień 2009 - 21:33

Dzis zalozylem intercooler i spiolem wtyczke od pierwszego biegu z czujnika.Zalancza sie cooler!

#19 OFFLINE   neoknight

neoknight
  • 106 postów
  • Dołączył: 08-03-2008
  • Skąd: Gliwice

Napisany 17 czerwiec 2009 - 12:06

Wracam do tematu a mianowicie co załącza wiatrak intercoolera.
A więc tak odpiąłem wtyczkę od czujnika wentylatorów, zwarłem kable i wentylatory ruszyły
z tym ze wentylator od intercoolera się nie kręci. Tak więc zmierzyłem napięcie i jest obecne 12v a wentylator nie chodzi. Dodam że bezpośrednio z akumulatora kręci jak porąbany. Podejrzewam że nie dostaje wystarczającej ilości prądu żeby go ruszyć.

Czy jest coś jeszcze oprócz czujników co steruje tym wiatrakiem, nie wiem jakiś układ który reguluje ich obroty? Wiem ze wiatraki chłodnicy mają dwa biegi i muszą być sterowane prądem bo napięcie czy przy wolnych czy przy szybkich obrotach takie same.

Wiecie może co tym steruje????

#20 OFFLINE   jejek

jejek

    MV6 w dieslu ! :)

  • 280 postów
  • Dołączył: 01-02-2009
  • Skąd: opolskie

Napisany 17 czerwiec 2009 - 12:29

a ręka możesz nim pokręcić ?? jak nie ruszysz albo jak ciężko chodzi to zatarty :p