Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

nivomat


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
130 odpowiedzi na ten temat

#41 OFFLINE   hifibloke

hifibloke
  • 32 postów
  • Dołączył: 01-10-2006
  • Skąd: UK/Greenford

Napisany 15 czerwiec 2007 - 23:04

pytanie: ilu z was zapodalo amorki "zwylke" do nivomatu i jak sie wam teraz jezdzi ?

#42 OFFLINE   Patrick

Patrick
  • 325 postów
  • Dołączył: 30-09-2006
  • Skąd: Gillingham UK/Zabrze PL

Napisany 16 czerwiec 2007 - 00:20

Praktycznie natychmiast.

http://cgi.ebay.co.u...1QQcmdZViewItem
Vauxhall Omega Elite 3.0 '98-już nie ma..
http://cgi.ebay.co.u...:MEUS:IT&ih=007
VW Passat 1.9 TDI '04 Kombi.

#43 OFFLINE   hifibloke

hifibloke
  • 32 postów
  • Dołączył: 01-10-2006
  • Skąd: UK/Greenford

Napisany 16 czerwiec 2007 - 01:31

tak to juz widzalem i nawet zapytalem czy bede pasowac do omy 2.6 bo w opisie jest tylko OMEGA MK2 - 2.0,2.5V6,3.0V6,2.5TD
a koles mi na to : we only do this kit, which is air suspension, controlled by the pump under the bonnet..

se mysle tak dzieki to wszystko wyjasnia :evil:

te moje wygladaja bardziej jak te

http://cgi.ebay.de/S...1QQcmdZViewItem

http://www.allegro.p...ryginal_gm.html

#44 OFFLINE   cary

cary
  • 29 postów
  • Dołączył: 15-03-2007
  • Skąd: Gdańsk

Napisany 18 czerwiec 2007 - 13:34

@Hiffibloke: Pytałeś mnie na PW gdzie kupowałem swoje amorki, ale nie mogłem odpowiedzieć bo masz wylączoną funkcję Prywatnych Wiadomości. W każdym bądzi razie ja kupowałem w hurtowni w Gdańsku, "KLM" na chełmie. Kupiłem Monroe'a, i dałem 1000 pln za komplet. Mechanik zamontował i działa :)

#45 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów
  • Dołączył: 20-06-2006
  • Skąd: Swarzedz/ Sycow
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 21 czerwiec 2007 - 22:02

dla osob o mocnych nerwach.... tak wygladaly moje amory po demontarzu
Dodany obrazek
Dodany obrazek

ze ja sie nie zablilem......?

#46 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

    Ciem kotka!

  • 5572 postów
  • Dołączył: 30-08-2006
  • Skąd: Giedlarowa
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 czerwiec 2007 - 22:18

No to w ostatniej chwili wywalone z auta.

#47 OFFLINE   Beniek

Beniek
  • 53 postów
  • Dołączył: 03-01-2007
  • Skąd: Olsztyn/ Dundee

Napisany 24 czerwiec 2007 - 10:05

Czy jest jakas okreslona ladowność do której nivomat powinien działac??
Ostatnio włozyłem około 350 kg do bagaznika i widac było ze smochód lekko przysiadł, czy to oznaka tego ze nivomat jest zepsuty??
Mądrość przychodzi z wiekiem,
czasami jednak tylko sie starzejemy...

#48 OFFLINE   egon

egon
  • 5983 postów
  • Dołączył: 28-07-2006
  • Skąd: Ujście/Piły
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 24 czerwiec 2007 - 11:59

dla osob o mocnych nerwach.... tak wygladaly moje amory po demontarzu

a na jakie wymieniłeś też pompowane?

#49 OFFLINE   hifibloke

hifibloke
  • 32 postów
  • Dołączył: 01-10-2006
  • Skąd: UK/Greenford

Napisany 24 czerwiec 2007 - 15:01

Siggi ale z ciebie brutal wyrabales je do konca :smile:

moje GM czekaja na instalke kupilem u Vx za 235 :cry: Dodany obrazek

#50 OFFLINE   Siggi

Siggi
  • 525 postów
  • Dołączył: 20-06-2006
  • Skąd: Swarzedz/ Sycow
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 24 czerwiec 2007 - 15:43

dla osob o mocnych nerwach.... tak wygladaly moje amory po demontarzu

a na jakie wymieniłeś też pompowane?


zgadza sie. zabulilem za nie 185 euro za sztuke ;(

#51 OFFLINE   przemekz

przemekz
  • 135 postów
  • Dołączył: 05-06-2007
  • Skąd: warszawa

Napisany 25 czerwiec 2007 - 22:24

a ja dzisiaj wymieniłem moje lejące amorki z nivo na zwykłe, nie działało mi nivo od kupna samochodu więc nie wiem czy to przez amorki, nie wiem czy reszta jest ok ale w wolnej chwili sprawdzę spręzarkę i może kiedys powrócę do opcji nivo

#52 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

    made in france

  • 4238 postów
  • Dołączył: 26-03-2007
  • Skąd: Rzeszów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 26 czerwiec 2007 - 21:40

sprawdzę spręzarkę

a sprawdzałeś czy przekaźnik jest na miejscu czy wyjęty ?

#53 OFFLINE   przemekz

przemekz
  • 135 postów
  • Dołączył: 05-06-2007
  • Skąd: warszawa

Napisany 26 czerwiec 2007 - 22:05

przekaźnik był na miejscu, teraz wyjąłem żeby mi przypadkiem nie załączał spreżarki, teraz temat nivo odsunął sie znacznie (mam nadzieję że amorki podziałaja pare lat- gwarancja 3 lata), więc na spokojnie w wolnej chwili sprawdzę to co mi zostało z instalacji

#54 OFFLINE   1 6 D

1 6 D
  • 7 postów
  • Dołączył: 06-06-2008
  • Skąd: Szczecin

Napisany 06 czerwiec 2008 - 22:36

Witam, kupiłem ostatnio taki kompresor od omegi, podłączałem pod prąd i udało się mi jedynie by kompresor pompował, jednak nie mogłem spuścić powietrza. Na wylocie był założony kondom :shock: jako balonik. Dlaczego nie chciało spuszczać powietrza, próbowane były w sumie wszystkie kombinacje podłączenia plusa i minusa. Multimetr pokazał jedynie prąd przy pompowaniu, w innych przypadkach nic nie pokazał.

Przepraszam że wygrzebałem temat który już dość dawno nie był poruszany.

#55 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

    made in france

  • 4238 postów
  • Dołączył: 26-03-2007
  • Skąd: Rzeszów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 09 czerwiec 2008 - 08:19

Witam, kupiłem ostatnio taki kompresor od omegi, podłączałem pod prąd i udało się mi jedynie by kompresor pompował, jednak nie mogłem spuścić powietrza. Na wylocie był założony kondom :shock: jako balonik. Dlaczego nie chciało spuszczać powietrza, próbowane były w sumie wszystkie kombinacje podłączenia plusa i minusa. Multimetr pokazał jedynie prąd przy pompowaniu, w innych przypadkach nic nie pokazał.

bo potrzebujesz jeszcze czujnik i sterownik

#56 OFFLINE   1 6 D

1 6 D
  • 7 postów
  • Dołączył: 06-06-2008
  • Skąd: Szczecin

Napisany 09 czerwiec 2008 - 22:57

Bez nich sie nie obędę? Ja chce ten komresor użyć w Golfie 2 jako kompresr do air ride i chce przełącznikem na desce rozdzielczej go sterować. W schemacie elektrycznym znalazłem że potrzeba przekaźnik do niego oraz czujnik, nic więcej. A jak sterować go bez tego co jest oryginalnie. Powietrze nawet przy minimalnym ciśnieniu powinno schodzić? Jak dmuchałem w osuszacz to powietrze w jedną stronę mi leciało przy dmuchaniu ustami, to dobrze?

#57 OFFLINE   1 6 D

1 6 D
  • 7 postów
  • Dołączył: 06-06-2008
  • Skąd: Szczecin

Napisany 15 sierpień 2008 - 10:21

No i już sobie poradziłem sam, dzięki, użyłem guzik uniwersalny do szyb elektrycznych i zawieszenie chodzi góra-dół

#58 OFFLINE   vis1966

vis1966

    Roman

  • 1376 postów
  • Dołączył: 19-02-2008
  • Skąd: Rugby UK
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 03 kwiecień 2009 - 11:12

Odswieze troche temat by nie zakladac nowego.A mam takie pytanie! Wszyscy pisza ze kompresor maja w nadkolu.U mnie z tylu sa zalozone zwykle gazowki.No ale szukalem sprezarki i znalazlem, ale nie w nadkolu tylko pod autam z tylu kolo dyfra.Wiec jak to jest z tymi sprazarkami od niva? Moja kluska z roku 96 wersja CD.No i do dzis nie wiedzialem co mi tam z tylu burczy.Myslalem ze pompka paliwa siada,a okazalo sie ze poprzedni wlasciciel po zalozeniu zwyklych amorow nie odlaczyl sprazarki.

#59 OFFLINE   BzQ

BzQ

    Duszna KIA

  • 1184 postów
  • Dołączył: 19-07-2006
  • Skąd: Kielce
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 sierpień 2009 - 19:00

Ja też się dopiszę żeby nie robić nowego tematu :D

Mam nivo, jeden amor leje, drugi jest tak zerdzewiały że jak podniosłem samochód to osłona amorka popękała :D

Chcę to wywalić i wstawić normalne amory (mam z anglika w zacnym stanie :D) i teraz pytanie:

czy wystarczy wywalić same amory (słyszałem że sprężyny są inne przy nivo) i czy coś jeszcze będę musiał pokombinować żeby mi błędów nie waliło albo sprężarka nie chodziła w kółko?

#60 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4076 postów
  • Dołączył: 14-07-2008
  • Skąd: Komorze
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 02 sierpień 2009 - 19:02

Pewnie wypiąć bezpiecznik od sprężarki, a poza tym nic.