Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

ABS i TC

ABS

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
498 odpowiedzi na ten temat

#41 OFFLINE   priv86

priv86

    Fomek

  • 326 postów
  • Dołączył: 03-05-2008
  • Skąd: Koźmin Wlkp

Napisany 28 listopad 2008 - 21:13

jak kontrolki zgasną i podepnę pod kompa to wszystko ok żadnych błędów.
tylko że zawsze na drugi dzień gasną... ( pin 12 także jest od air bag i tam się zaloguje )
Fomasz
CB PrEsIdEnT wAlKeR + pReSiDeNt AlAbAmA :)
http://pl.youtube.co...h?v=Dd-hPKc1V30

#42 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 28 listopad 2008 - 21:45

jak kontrolki zgasną i podepnę pod kompa to wszystko ok żadnych błędów.
tylko że zawsze na drugi dzień gasną... ( pin 12 także jest od air bag i tam się zaloguje )



no to sterownik pompy dziekuje za wspolprace :( sprawdz jeszcze tylko kable przy czujnikach czy nie sa przetarte i nie robia zwarcia




 


#43 OFFLINE   priv86

priv86

    Fomek

  • 326 postów
  • Dołączył: 03-05-2008
  • Skąd: Koźmin Wlkp

Napisany 28 listopad 2008 - 21:51

jak kontrolki zgasną i podepnę pod kompa to wszystko ok żadnych błędów.
tylko że zawsze na drugi dzień gasną... ( pin 12 także jest od air bag i tam się zaloguje )



no to sterownik pompy dziekuje za wspolprace :( sprawdz jeszcze tylko kable przy czujnikach czy nie sa przetarte i nie robia zwarcia

nie rozumiem ? jaką współprace ??
Fomasz
CB PrEsIdEnT wAlKeR + pReSiDeNt AlAbAmA :)
http://pl.youtube.co...h?v=Dd-hPKc1V30

#44 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 28 listopad 2008 - 21:54

jak kontrolki zgasną i podepnę pod kompa to wszystko ok żadnych błędów.
tylko że zawsze na drugi dzień gasną... ( pin 12 także jest od air bag i tam się zaloguje )



no to sterownik pompy dziekuje za wspolprace :( sprawdz jeszcze tylko kable przy czujnikach czy nie sa przetarte i nie robia zwarcia

nie rozumiem ? jaką współprace ??


wspolprace z samochodem - po polsku mowiac - zdycha :???:




 


#45 OFFLINE   priv86

priv86

    Fomek

  • 326 postów
  • Dołączył: 03-05-2008
  • Skąd: Koźmin Wlkp

Napisany 28 listopad 2008 - 21:56

no :p he się luknie a jak nie to wymiana i zobaczę co dalej... dzięki za pomoc :)
Fomasz
CB PrEsIdEnT wAlKeR + pReSiDeNt AlAbAmA :)
http://pl.youtube.co...h?v=Dd-hPKc1V30

#46 OFFLINE   slawekjas

slawekjas
  • 11 postów
  • Dołączył: 02-10-2008
  • Skąd: UK

Napisany 29 listopad 2008 - 11:04

a ile jest tych czujników? czy tylko przy kołach? słyszałem, że jeszcze jest jakiś inny, który odpowiada za prędkościomierz. Prawda to?

#47 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 29 listopad 2008 - 14:35

a ile jest tych czujników? czy tylko przy kołach? słyszałem, że jeszcze jest jakiś inny, który odpowiada za prędkościomierz. Prawda to?



sa 4 przy kazdym kole 1. nie ma zadnego dodatkowego od predkosci. predkosc jest podawana z sterownika abs a ten ma odczyty z wszystkich, nawet jak jeden ci zdechnie to i tak dalej predkosciomierz bedzie dzialal




 


#48 OFFLINE   priv86

priv86

    Fomek

  • 326 postów
  • Dołączył: 03-05-2008
  • Skąd: Koźmin Wlkp

Napisany 29 listopad 2008 - 15:33

Beast nie uwierzysz ale znalazłem usterkę :D a mianowicie ruszając wtyczką od sterownika ABS słychać takie jak iskrzenie, i wtedy albo zapali się ABS+TC albo zgaśnie.
Oczywiście nie wiem na 100% czy to jakiś kabelek oberwany czy wtyczka zaśniedziała a najgorsza wersja to piny poobrywane z płytki drukowanej ale wtedy raczej bym tego nie słyszał... Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie związane z pompą ABS, Pompa powinła być sztywno przymocowana czy na jakiś gumach ?? bo jak ją ruszam to trochę pracuje...
Fomasz
CB PrEsIdEnT wAlKeR + pReSiDeNt AlAbAmA :)
http://pl.youtube.co...h?v=Dd-hPKc1V30

#49 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 29 listopad 2008 - 15:39

Beast nie uwierzysz ale znalazłem usterkę :D a mianowicie ruszając wtyczką od sterownika ABS słychać takie jak iskrzenie, i wtedy albo zapali się ABS+TC albo zgaśnie.
Oczywiście nie wiem na 100% czy to jakiś kabelek oberwany czy wtyczka zaśniedziała a najgorsza wersja to piny poobrywane z płytki drukowanej ale wtedy raczej bym tego nie słyszał... Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie związane z pompą ABS, Pompa powinła być sztywno przymocowana czy na jakiś gumach ?? bo jak ją ruszam to trochę pracuje...



rozbierz wtyczke podoginaj piny i wyczysc. nie pamietam czy jest na sztywno czy nie




 


#50 OFFLINE   priv86

priv86

    Fomek

  • 326 postów
  • Dołączył: 03-05-2008
  • Skąd: Koźmin Wlkp

Napisany 29 listopad 2008 - 15:42

Tak zrobię ale użyje Elektrosol świetnie czyści styki elektryczne... trochę ciężkie dojście ale po małej rozbiórce chyba dojdę.
Beast dzięki za pomoc i za zaangażowanie :)
Fomasz
CB PrEsIdEnT wAlKeR + pReSiDeNt AlAbAmA :)
http://pl.youtube.co...h?v=Dd-hPKc1V30

#51 OFFLINE   stabio

stabio
  • 28 postów
  • Dołączył: 11-11-2008
  • Skąd: UK

Napisany 29 listopad 2008 - 18:23

Ciekaw jestem rezultatu. Mam nadzieje, ze nas poinformujesz :) Jesli mozesz to zrob fotke i wstaw tutaj bo niebardzo wiem gdzie jest sterownik abs :/ :oops:

#52 OFFLINE   priv86

priv86

    Fomek

  • 326 postów
  • Dołączył: 03-05-2008
  • Skąd: Koźmin Wlkp

Napisany 29 listopad 2008 - 21:58

spoko myślę ze w poniedziałek wezmę się za to, zrobie fotki itp.
Fomasz
CB PrEsIdEnT wAlKeR + pReSiDeNt AlAbAmA :)
http://pl.youtube.co...h?v=Dd-hPKc1V30

#53 OFFLINE   stabio

stabio
  • 28 postów
  • Dołączył: 11-11-2008
  • Skąd: UK

Napisany 29 listopad 2008 - 22:08

Bede wdzieczny i zapewne nie tylko ja. Dzieki.

#54 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

    ......

  • 4923 postów
  • Dołączył: 09-02-2008
  • Skąd: 3-mia-100/ Pruszcz Gd.
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 listopad 2008 - 01:06

nie bardzo wiem gdzie jest sterownik abs

Sterownik znajduje się przy pompie ABS ( z lewej strony pod zbiorniczkiem wspomagania )
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#55 OFFLINE   stabio

stabio
  • 28 postów
  • Dołączył: 11-11-2008
  • Skąd: UK

Napisany 30 listopad 2008 - 09:13

Dziekuje. Dzisiaj tez poprobuje z tymi wtyczkami. Niestety ja moge popsikac tylko WD40 bo nie mam zadnego "kontaktu" :/

#56 OFFLINE   marek_kloss

marek_kloss

    ......

  • 4923 postów
  • Dołączył: 09-02-2008
  • Skąd: 3-mia-100/ Pruszcz Gd.
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 listopad 2008 - 09:16

nie używaj WD40 kup w motoryzacyjnym jakiś kontakt spray
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

#57 OFFLINE   cita

cita

    I'm back :P

  • 4748 postów
  • Dołączył: 13-05-2006
  • Skąd: Leszno
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 listopad 2008 - 09:20

wd40 nadaje sie do odkrecania srub i czyszczenia.

To nie jest środek konserwujący!
To nie jest środek wspołpracujący z elektryką!
To nie jest srodek do smarowania (np. bardzo częstym błedem i początkiem śmirci
zamków wszelakich jest używanie WD40 do ich smarowania)

#58 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3552 postów
  • Dołączył: 05-12-2006
  • Skąd: Przeworsk
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 listopad 2008 - 09:36

P.S. poniewaz uzywam WD - 40 od kilku lat konserwujac nim odsloniete i malowane elementy metalu, , chromoniklu (w polaczeniach z drewnem , plastikiem) sa to elementy ruchmome (zamki pomiedzy ktorymi wystepuja mniejsze i wieksze tarcia), uczestniczylem w szkoleniach na ten temat, wiem jak wyglada przechowywany kawalek metalu po kilku latach nieuzywania itd, stwierdzam:
- jest srodkiem konserwujacym (glownie po to zostal wymyslony dopiero pozniej wpakowano go w banke metalowa w sprayu i zaczeto sprzedawac jako odrdzewiacz , jednak nie jest tak dobry jaki inne srodki bo nie po to zostal wymyslony)
- jest srodkiem smarujacym
- jest srodkiem wypierajacym wode
- nie jest srodkiem do oczyszczania stykow elektrycznych (choc ja go uzywalem do tego jednak przy napieciu 24V i duzych stykach, jednak po uzyciu wd-40 w ciagu kilku dni wtyczka i tak byla oczyszczana roznego typu "kontaktami") ale wiekszosc ludzi i producent twierdzi ze do polaczen elektrycznych NIE
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#59 OFFLINE   cita

cita

    I'm back :P

  • 4748 postów
  • Dołączył: 13-05-2006
  • Skąd: Leszno
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 listopad 2008 - 09:42

Ale co Ty opowiadasz?!?!

WD40 ma sustancje myjące (w pewnym zakresie też żrące).
Na jakich Ty szkoleniach byłeś, gdzie takie bzdury podają?!

Wypiera wode - tak
Penetruje - tak
reszta nie ... a połączenia elektrycznie po użyciu WD40 śniedzieją!
Osobiście zabiłem Forda Granade - robiąc przekladke z GHIA do mojego golasa potraktowałem WD40 wszystkie wtyczki .. a w GHIA było ich masakrycznie wiele.
Dwa lata ... i dosłownie nic nie działało. Nic, łacznie z ECU

#60 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3552 postów
  • Dołączył: 05-12-2006
  • Skąd: Przeworsk
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 listopad 2008 - 09:48

bylem na szkoleniu producenta WD-40 i co do polaczen elektrycznych to nie sprzeczam sie - tak NIE NALEZY GO UZYWAC DO TEGO TYPU SPRAW . ALE to jest srodek konserwujacy i z tym nie dyskutuje bo oprocz teorii mam praktyke od 2000 roku zajmuje sie zawodowo konserwowaniem uzbrojenia (w tym precyzyjnego) na dlugotrwale przechowywanie i wiem jak wyglada niemalowany element metalu ktorego wymiary mierzy sie setnych milimetrach , poddany konserwacji przez wd-40 w roku powiedzmy 2000 , wlozony do skrzyni na kilka lat, nie wspomagany konserwacja innych srodkow.
TEN SRODEK ZOSTAL WYMYSLONY DO KONSERWACJI
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]





Także otagowane jednym lub więcej z tych słów kluczowych: ABS