Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Gdzie zamontować radio CB w omedze?


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
162 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

    Ciem kotka!

  • 5572 postów
  • Dołączył: 30-08-2006
  • Skąd: Giedlarowa
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 październik 2006 - 20:36

To ja nie kupuje CB


:placz:


Biedactwo :tere-fere:

A na powaznie. To CB jest w planach na przyszly rok, jak sie finansowo odkuje troche. A przez ten czas to moze ktos poda w koncu jakas dobra recepte gdzie to radyjko zamontowac. Chociaz ten pomysl z montazem na slupku "B" to chyba najbardziej mi sie podoba, bo i radyjo raczej niewidoczne, a dostep dosyc dosyc :grin:

#22 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 29 październik 2006 - 20:47

moje jest większ eniż unideny
mam TTI TCB 770 i antena hustler ic100

leży sobie odłogiem.................
nie ma pojęcia gdzie zamontowac......... i na razie trzymam pomiędzy fotelem kierowcy a podłokietnikiem........

samochodzic parkuje pod blokiem więc zabieram do domciu........ antena na klapie bagażnika z lewej strony....... w sumie najszybciej i najwygodniej się wkałda do bagażnika.........

#23 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

    Ciem kotka!

  • 5572 postów
  • Dołączył: 30-08-2006
  • Skąd: Giedlarowa
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 październik 2006 - 20:53

antena na klapie bagażnika z lewej strony...


A kabel do anteny jak poprowadziles? Bo wszedzie jest, za maja radia, a nigdzie ani slowa jak kabel poprowadzony i schowany. Antena magnesowa czy na zacisku? Zasilanie skad?

To chyba tyle. Jak sobie cos przypomne to zaspamuje znow :mrgreen:

Dzieki

#24 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 29 październik 2006 - 21:37

A kabel do anteny jak poprowadziles? Bo wszedzie jest, za maja radia, a nigdzie ani slowa jak kabel poprowadzony i schowany. Antena magnesowa czy na zacisku? Zasilanie skad?

To chyba tyle. Jak sobie cos przypomne to zaspamuje znow


miałem o tym napisac.............. :razz:

wiec tak

anten amagnesówa na klapie bagaznika z lewej strony bliżej szyby..............

kabelek pomiedzy uszczelką a klapą........ zamykanmie klapy bez problemu....

dalej pzrez bagaznik oraz przy prawym oparciu (wcisnołem pomiędzy fotele tylnej kanapy... potem z boku pod siedzeniem...... dalej pomiędzy fotelami a w zasadzie pod dywanikiem i wychodzi pomiedzy siedzeniem kierowcy a podłokietnikiem........

jutro zapodam focisze................... po 15-tej

zasilanie z tylnej zapalniczki.......... na razie ale bede chciał podłączyc bezpośrednio z akuma robo mi pomoże.... żeby na postoju nie włączać zapłonu........

P.S.

dzisiaj juz zrobiłem dobry uczynek po pzreprowaziłem przez Pionki kierowce który się zagubił na objeżdzie...... a skierowano go w pzreciwna strone niż miał jechac........

i o to chodzi CB jest za***iste...........

jestem bardzo zadowolony............

#25 OFFLINE   teamc

teamc
  • 395 postów
  • Dołączył: 15-09-2006
  • Skąd: Koszalin

Napisany 29 październik 2006 - 21:49

lord_craven Hej zlukaj co napisalem wczesniej :) Zasilanie ciagniesz z ziedzenia elektrycznego zlaczka znajduje sie ko napinacza pasow. No oczywiscie jest stale +12V. Kabel ciagnelem pod plastikami. Mam kombi antenka zamontowana na dachu w odleglosci 30 cm od anateny zwyklej. Antena to Houstler ic100 magnes. A wazna sprawa antena powinna byc zamontowana na najwyzszym punkcie autka tak zeby byl jak najlepsze wskazania na reflektometrze :) Pomiar WSR jak bedziesz mail 1.1 to jest cacy i jestes gosc i cieszysz sie zasiegiem niezlym :) Pozdro dla wszystkich na kanale 19 ..

#26 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

    Ciem kotka!

  • 5572 postów
  • Dołączył: 30-08-2006
  • Skąd: Giedlarowa
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 październik 2006 - 22:23

GISKARD, teamc, dzieki panowie za info.

Imć spamerze, czekam na fotki :mrgreen:

#27 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 29 październik 2006 - 22:46

lord_craven Hej zlukaj co napisalem wczesniej Zasilanie ciagniesz z ziedzenia elektrycznego zlaczka znajduje sie ko napinacza pasow. No oczywiscie jest stale +12V.


jezeli cós opisywałes wcześniej to daj linka :pad:

chodzi mi o to podłączenie zasilania bezposrednio do akuma............

napisz apre słów bedzie mi lepiej podłączyć.........

#28 OFFLINE   wickerman

wickerman
  • 103 postów
  • Dołączył: 13-06-2006
  • Skąd: Jasło

Napisany 03 listopad 2006 - 14:04

no ja mam unidenka 510 i zamontowalem go elegancko pod podlokietnikiem . pozdro.:)
Piwo to napój alkoholowy o niskiej zawartości alkoholu (zazwyczaj do 6%) uzyskiwany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej, otrzymywanej ze zbóż - głównie jęczmienia, bez destylacji.

#29 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 04 listopad 2006 - 18:11

witam

mam radyjko

tti TCB-770 i antenke hustler ic100magnesówa na klapie bagaznika.......... dzisiaj kiepska pogoda.............

sypie mokry śnieg i wogóle jest bardzo wietrznie.......

mam pyttenie.....

jak zachowuje się radio w takich warunkach???
zasięg itd itp....???


bo byłem dzisiaj w radomiu i ni chuchu nie mogłem rozmawiac tylko szumy trzaski niewyrażnie bardzo słychac......

sprawdzilem w Pionkach i odłegłości ok700m w proastej lini prawie gości anie słyszałem....
a on mnie idealnie zreszt zawsze mi odpowiadają ze mnie słychac idealnie....

czy to normalka w takich warunkach??????

i czy inne anteny np z uchytem do klapy radziły by sobie lepiej..........?????

przy ładnej słonecznej pogodzie jest spoko..........

ewentualnie jak zmieniać to na jaką.... typ i długość

serdecznie prosze o odpowiedźi bo normalni emusi to zacząć działac........

#30 OFFLINE   Marekoko002

Marekoko002
  • 4 postów
  • Dołączył: 04-11-2006
  • Skąd: szczecin

Napisany 04 listopad 2006 - 23:39

WITAM ,JESTEM ŚWIEŻAK WŁAŚNIE NA TEMAT CB TO WIELKI PROBLEM ZAŁOŻYC CB W OMEDZE . CHYBA NIE DO PRZESKOCZENIA ???.

#31 OFFLINE   rafal_04

rafal_04
  • 113 postów
  • Dołączył: 02-10-2006
  • Skąd: Gniezno

Napisany 05 listopad 2006 - 14:20

WITAM ,JESTEM ŚWIEŻAK WŁAŚNIE NA TEMAT CB TO WIELKI PROBLEM ZAŁOŻYC CB W OMEDZE . CHYBA NIE DO PRZESKOCZENIA ???.

chyba do przeskoczenia :)

#32 OFFLINE   Marekoko002

Marekoko002
  • 4 postów
  • Dołączył: 04-11-2006
  • Skąd: szczecin

Napisany 07 listopad 2006 - 20:14

witam nie było mnie dawno bo jeżdże zawodowo, pytam czy jest możliwość założenia np Lincolna jest to trochę większe radio.Słyszałem ,że na podsufitce ale ja mam tam sterowanie od szyberdachu.

#33 OFFLINE   biszek

biszek
  • 325 postów
  • Dołączył: 09-07-2006
  • Skąd: Bielsko-Biała
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 09 listopad 2006 - 08:16

ktos chyba tutaj pisal ze na rzepach na tunelu zamocowal
mi pomysl wydal sie bardzo dobry i podobnie przymocowalem haczyki na tunelu od strony pasarzera/ sobie nie bede zabieral miejaca :p , podkleilem je na tasmie dwustronnej od wewnatrz tunelu , a raczej jego plastikowej oslonioe, tak ze ladnie wychodza za ta czarna oslone tunelu , obok biegow
a radio dosc duze i ciezkie na tym wieszam , odpowiednik alana 87
dla duzego radia to chyba jedyne sluszne miejace

#34 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 10 listopad 2006 - 16:37

witam

http://forum.omegakl...radio&start=135

post giskarda.....

powinno sie w tej lokalizacji zmieścic........
:mrgreen:

#35 OFFLINE   Hrumque

Hrumque
  • 121 postów
  • Dołączył: 23-08-2006
  • Skąd: Opole

Napisany 12 listopad 2006 - 04:31

Niestety nie kazdy bedzie mogl zamontowac radio na slupku miedzy dzwiami - ja np mam boczne poduszki w fotelach i wolalbym niewiedziec co sie stanie jak taka poduszka mi wystrzeli i nie bedzie miala miejsca - czy dostane wystrzelonym radiem, czy tez fotel mi wybuchnie? :|
W dodatku w fotelu mam jakas galke (chyba regulacja twardosci oparcia) ktora tez przeszkadza...
Wiec nadal szukam miejsca na Jacksona :)
--
Bartek

#36 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3534 postów
  • Dołączył: 17-06-2006
  • Skąd: Pionki
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 12 listopad 2006 - 11:06

Niestety nie kazdy bedzie mogl zamontowac radio na slupku miedzy dzwiami - ja np mam boczne poduszki w fotelach i wolalbym niewiedziec co sie stanie jak taka poduszka mi wystrzeli i nie bedzie miala miejsca - czy dostane wystrzelonym radiem, czy tez fotel mi wybuchnie?


hmm....

kiepska sprawa................

cóż wiecej moge doradzić.....

było pare postów na ten temat.........

powodzenia.
:mrgreen:

#37 OFFLINE   Lightman

Lightman
  • 34 postów
  • Dołączył: 02-01-2007
  • Skąd: Bydgoszcz

Napisany 13 styczeń 2007 - 21:16

Ja mam Herberta i 2m antene presidenta z przeciwwagami. W sedanie nie byłoby problemu z anteną ale w kobmi jest zagadka. Jutro poszukam miejsca na sprzęt. Najwyżej zmienie antene na magnes :???:
Błękitna strzała

#38 OFFLINE   Lightman

Lightman
  • 34 postów
  • Dołączył: 02-01-2007
  • Skąd: Bydgoszcz

Napisany 14 styczeń 2007 - 10:04

a może takie cos??

http://www.allegro.p...uszce_vat_.html
Błękitna strzała

#39 OFFLINE   Genas

Genas

    Już nigdy nie kupię Omegi

  • 1247 postów
  • Dołączył: 18-06-2006
  • Skąd: Göppingen
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 styczeń 2007 - 13:02

Fajna sprawa tylko szkoda ze kosztuje ponad 4 stowki.

 


#40 OFFLINE   szasza

szasza
  • 5 postów
  • Dołączył: 09-01-2007
  • Skąd: Częstochowa

Napisany 14 styczeń 2007 - 18:40

ja mam herberta i rozwiazalem problem dosc szybko.miedzy fotelami jest zamykany schowek.na tej klapce za pomoca 2 kawalkow gumy o szerokosci 4cm zamocowalem tam radyjko zasilanie mam z zapalniczki dla pasazerow z tylu i jezdzi ono razem ze mna,jest maly tylko problem bo nie widac wyswietlacza ale daje sobie rade