Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

spryskiwacze reflektorów


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
81 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   sebka

sebka
  • 109 postów
  • Dołączył: 22-12-2007
  • Skąd: Turek wlkp.

Napisany 24 marzec 2008 - 11:15

jak działają spryskiwacze reflektorow czy są podpiete do głównego zbiornika czy mają swój zbiornik???
miłosnik tego autka
Seqent BRC

#2 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 24 marzec 2008 - 11:21

jak działają spryskiwacze reflektorow czy są podpiete do głównego zbiornika czy mają swój zbiornik???



do spryskow jest wiekszy zbiornik i sa w nim 2 pompki, jedna do szyb druga mocniejsza do reflektorow




 


#3 OFFLINE   sebka

sebka
  • 109 postów
  • Dołączył: 22-12-2007
  • Skąd: Turek wlkp.

Napisany 24 marzec 2008 - 13:36

czyli jak mają swój osobny zbiornik bo ty piszesz ze maja osobny zbiornik ale jest w nim tez pąpka na szyby jak sie włącza papke od reflektorów tak jak szyby??
miłosnik tego autka
Seqent BRC

#4 OFFLINE   G.A.D.T.I.

G.A.D.T.I.
  • 936 postów
  • Dołączył: 07-10-2007
  • Skąd: ZGR-ZS-ZPY(PL)-M(D)
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 24 marzec 2008 - 13:38

czyli jak mają swój osobny zbiornik bo ty piszesz ze maja osobny zbiornik ale jest w nim tez pąpka na szyby jak sie włącza papke od reflektorów tak jak szyby??

Tak samo tylko ,że na lampy jest tylko jedno spryśnięcie i tylko przy włączonych światłach.







 


#5 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 24 marzec 2008 - 14:00

czyli jak mają swój osobny zbiornik bo ty piszesz ze maja osobny zbiornik ale jest w nim tez pąpka na szyby jak sie włącza papke od reflektorów tak jak szyby??

Napiszę powoli, łatwiej będzie zrozumieć :roll:

Jest jeden zbiornik do szyb i spryskiwaczy. Ma dwie pompki i jest większy. Jak są światła zapalone to przy spryskiwaniu szyby przedniej jest też jedno szybkie intensywne spryskiwanie reflektorów. Jak są światła zgaszone działa jedynie spryskiwanie szyb. Służy do tego ta sama inteligentna manetka, która wie kiedy są światła zapalone. Taki cud techniki :grin:

Zrozumiał :?:

#6 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów
  • Dołączył: 31-12-2007
  • Skąd: łódzkie
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 24 marzec 2008 - 14:12

No już prościej się nie da tego wytłumaczyć jak zrobił to kolega Sypus, nawet ja zrozumiałem :mrgreen:

#7 OFFLINE   sebka

sebka
  • 109 postów
  • Dołączył: 22-12-2007
  • Skąd: Turek wlkp.

Napisany 24 marzec 2008 - 14:50

czyli tak zebym mógł cos takiego załzyc musze wymienic manetke na inteligętna :mrgreen: zbiornik na płyn i bwdzie dzialalo :yes_yes:
miłosnik tego autka
Seqent BRC

#8 OFFLINE   beast

beast

    Vauxhall Killer

  • 18304 postów
  • Dołączył: 04-08-2006
  • Skąd: Kwidzyn
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 24 marzec 2008 - 14:55

czyli tak zebym mógł cos takiego załzyc musze wymienic manetke na inteligętna :mrgreen: zbiornik na płyn i bwdzie dzialalo :yes_yes:


manetka jest ta sama. wymieniasz zbiornik, dokladasz spryskiwacze, wymieniasz hokeje, wciskasz przekazjnik i bezpiecznik i dziala




 


#9 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów
  • Dołączył: 31-07-2007
  • Skąd: KK

Napisany 27 marzec 2008 - 20:45

to jakis "zwykly" przekaznik i bezpiecznik ? Gdzie mozna je kupic, za ile ?
Nigdy wiecej zadnego opla <tfu psia jego mać>

#10 OFFLINE   Robertos

Robertos
  • 318 postów
  • Dołączył: 03-02-2008
  • Skąd: Jasienica Mazowiecka

Napisany 27 marzec 2008 - 21:41

Sory ,ze nie w temacie ale nie bede zakładał nowego chciałem zapytac czy do zwykłych lamp hella montowane były spryski fabrycznie? :?:

#11 OFFLINE   Roozga

Roozga

    Wujek Dobra Rada

  • 8617 postów
  • Dołączył: 14-04-2007
  • Skąd: Szczecin
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 marzec 2008 - 21:42

były



 


#12 OFFLINE   Robertos

Robertos
  • 318 postów
  • Dołączył: 03-02-2008
  • Skąd: Jasienica Mazowiecka

Napisany 27 marzec 2008 - 21:45

Dzieki bo juz myslałem ,że mam podmienione lampy.
I jeszcze raz przepraszam za OT :razz:

#13 OFFLINE   Marioo

Marioo
  • 91 postów
  • Dołączył: 25-02-2008
  • Skąd: Warszawa

Napisany 11 kwiecień 2008 - 18:29

To ja sie tez podlacze, mam ksenony, mam dziury na spryskiwacze w listwach pod reflektorami, ale samych spryskiwaczy tam nie ma, zadnych przewodow przez te dziury tez nie widze ktore mialy by doprowadzac plyn do nich. pytanie jak moge sprawdzic wizualnie czy zbiornik jest taki jak powinien byc i czy ma 2 pompki. Nie mialem doczyneinia z omega wczesniej i nie wiem jaki powinien byc zbironiczek w zwyklej a jaki w ksenonach. nawet nie wiem gdzie ten zbiorniczek sie znajduje. moze tylko jakies przewody mam zaslepiuone i brak samych spryskow albo ktos podmienil caly uklad do onnej :bad: . pozdrawiam

#14 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 11 kwiecień 2008 - 18:40

Bez zdjęcia zderzaka przedniego się nie obejdzie.

#15 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów
  • Dołączył: 31-07-2007
  • Skąd: KK

Napisany 11 kwiecień 2008 - 20:34

Bez zdjęcia zderzaka przedniego się nie obejdzie.


NIekoniecznie.

Dodany obrazek

Ostatnio robilem zdjecia ze swojej pracy zakladania spryskiwaczy i da sie dojrzec czy we wzmocnieniu zderzaka jest maly czy duzy zbiornik.
Maly tzn ok 35-40 cm. Duzy zbiornik to ok 70-75 cm. Wiec roznica jest spora.
Wystarczy sie sciagniesz atrape przednia (ta ze zaczkiem opla) i zaznaczone na zdjeciu strzalka i ujrzysz gumowy kapturek od silniczka spryskiwaczy.
Wystarczy nachylic swoja szanowna glowe nad miejscem atrapy i dojrzymy czy jest duzy czy maly.
PS. Atrape trzymaja 2 sruby wiec demontaz jest szybki i latwy. Powodzenia
Nigdy wiecej zadnego opla <tfu psia jego mać>

#16 OFFLINE   sypus

sypus

    Prezes KKK

  • 5433 postów
  • Dołączył: 24-04-2007
  • Skąd: Zgorzelec
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 11 kwiecień 2008 - 22:28

Bez zdjęcia zderzaka przedniego się nie obejdzie.


NIekoniecznie.

Kolega chce sprawdzić czy jest w ogóle instalacja jakaś od spryskników, a to najlepiej sobie pooglądać przy zdjętym zderzaku. Samo zdjęcie to chwila moment. Parę śrubek i wszystko jasne :mrgreen:

#17 OFFLINE   Marioo

Marioo
  • 91 postów
  • Dołączył: 25-02-2008
  • Skąd: Warszawa

Napisany 12 kwiecień 2008 - 07:50

Grzechoo, Wielkie dzieki dla ciebie :piwo: takiej szybkiej odpowidzi sie spodziewalem chodzi mi wlasnie aby sie dowiedziec czy brakuje mi tylko spryskiwaczy i ewentualnie jakis przewodow do nich czy calej instalacji. pozdrawiam

#18 OFFLINE   Grzechoo

Grzechoo
  • 142 postów
  • Dołączył: 31-07-2007
  • Skąd: KK

Napisany 12 kwiecień 2008 - 13:46

Kolega chce sprawdzić czy jest w ogóle instalacja jakaś od spryskników, a to najlepiej sobie pooglądać przy zdjętym zderzaku. Samo zdjęcie to chwila moment. Parę śrubek i wszystko jasne


I ja tez tak mysle. wtedy nie ma zadnych watpliwosci i mozna dojrzec ewentualnie slady czyjejs "niechcianej" dzialalnosci.

Marioo - Jesli jest maly zbiornik to przewodow napewo nie bedzie.
Jesli masz duzy zbiornik to masz tez i przewody ktore ida do spryskiwaczy. Zajrzyj od gory i zobacz czy masz 2 pompki. Jesli tak - to z jednej i z drugiej wychodzic bedzie czarny wezyk. jeden z nich jest zlozony z "trojnika" ktory wlasnie rozdziela przewody na jeden spryskiwacz i na drugi spryskiwacz.Jesli chcialbys sprawdzic czy np brakuje Ci samych spryskiwaczy, to sciagnij hokeje i bedziesz widzial czy sa podwieszone pod lampa czy nie. One sa od tylu wkladane w lampe w prowadnice i dodatkowo przykrecone 2 srubkami.
W hokejach w sumie powinienes miec otwory na spryski. Jesli nie to moze wogole ich nie miales. A jesli byly to ktos je uprzednio wymontowal - rozne kombinacje sie wyrabia.

PS . tak na marginesie jesli masz garaz z kanalem to na upartego od spodu auta tez dojrzysz. Wez latare i pod auto. U mnie pod silnikiem nie mam oslony wiec mam ulatwienie (choc musze pomyslec o jakiejs oslonie).
Ale jesli chodzi o sprawdzenie okablowania (przewody ktorymi plynie plyn do spryskiwaczy) to w zupelnosci zobaczysz od gory..nawet przy dobrym swietle za dnia.
Nigdy wiecej zadnego opla <tfu psia jego mać>

#19 OFFLINE   Marioo

Marioo
  • 91 postów
  • Dołączył: 25-02-2008
  • Skąd: Warszawa

Napisany 12 kwiecień 2008 - 21:52

no mam dziury po spryskiwaczach, a przy fabrycznym kseononie powinny byc chyba, narazie auto stoi u mechanika wiec jak odbiore to bede ogladal i ewentualnie uzupelnial braki, no chyba ze nie bedzie instalaji to bede montowal normalne hokeje pod lampy bez dziur coby sie nikt nie czepial ze mi czegos brakuje a jak skompletuje kiedys to zmontuje spowrotem, narazie jest brak hajsu na dodatki trzeba mechanike doprowadzic do porzadku. pozdrawiam i dziekuje wam za pomoc :piwo: dla wszytskich

#20 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3237 postów
  • Dołączył: 01-03-2008
  • Skąd: Częstochowa
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 kwiecień 2008 - 08:30

Witam,
Nareszcie (a może na nieszczęście ) temat zaczął mnie bezpośrednio dotyczyć. Przymierzam się do montażu zbiornika z całym tym ustrojstwem podciśnieniowym i wydawało mi się, że mam dociągnięte przewody w 6cio pinowym złączu ale srogo się zawiodłem i trzeba się będzie wysilić. Muszę jeszcze stwierdzić czy posiadam przekaźnik, bo z tego co widzę po schemacie, a swoją drogą to cieńki bolek jestem na tej płaszczyźnie, to jest osobny przekaźnik, który za silnik do podciśnienia odpowiada. Będzie mi łatwiej jeśli ktoś podeśle mi fotkę bezpośrednio ze skrzynki przekaznika, który tym zawiaduje. Jeśli ktoś ma gdzieś na dysku fotkę puszki z przekaźnikami to proszę BAAARDZO ŁADNIE, i ofkors cenne sugestie co do montażu.
Pozdrawiam.