zamknijW ramach naszej strony stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies .. czytaj więcej
Opel Omega Forum - Omega Klub Polska sprawdzone porady wyszukaj opel omega chat opel omega strona klubowa omega klub polska opel omega forum opel omega forum

Wróć   Omega Klub Polska - Forum > Technika > Elektryka i Elektronika

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
stare 12-04-2012, 02:15   #21
topserwis
sympatyk KKK
 
Zarejestrowany: 16.10.2011
Skąd: okolice Warszawy
Województwo: mazowieckie
Auto: Omega B'94 Pb+LPG manual
Silnik: 3.0 V6 X30XE (211 KM)
Postów: 2,234
Domyślnie

Możesz jeszcze (jeśli akumulator jest sprawny) wyjąć dosłownie wszystkie bezpieczniki, zmierzyć napięcie i jeśli będzie to po kolei 1 po 2 wkładać i szukać który powoduje tak nagły spadek. Później szukasz po schemacie co jest z niego "pędzone" i masz znacznie łatwiej znaleźć winowajcę...
Mezczyzna topserwis jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 13-04-2012, 22:44   #22
Omadryn92
 
Avatar Omadryn92
 
Zarejestrowany: 05.04.2012
Skąd: Świecie
Województwo: kujawsko-pomorskie
Auto: Omega B'96 Diesel automat
Silnik: 2.5 TD X25DT (130 KM)
Postów: 30
Domyślnie

dzis podmienilem akumulator na nowy,2 tygodniowy od kumpla (62AH) i wydawalo sie ze jest dobrze,auto odpalilo i zostawilem zeby pochodzilo ok 10minut. Wylaczylem,przekrecam kluczyk a tam zonk..znow po przekreceniu stacyjki akumulator ledwo dawał rade. Jutro sprobuje wyjac te wszystkie bezpieczniki i wtedy sprawdze ,ale juz mam powoli dosc mojej kluski..
Mezczyzna Omadryn92 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-04-2012, 00:39   #23
zygzak
*********
 
Zarejestrowany: 16.05.2009
Skąd: Zalesie Górne
Województwo: mazowieckie
Auto: Omega B'96 Pb+LPG manual
Silnik: 2.5 V6 X25XE (170 KM)
Postów: 2,335
Domyślnie

Sprawdziłeś może czy alternator (obudowa) robi się gorący?
Mezczyzna zygzak jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-04-2012, 00:46   #24
Omadryn92
 
Avatar Omadryn92
 
Zarejestrowany: 05.04.2012
Skąd: Świecie
Województwo: kujawsko-pomorskie
Auto: Omega B'96 Diesel automat
Silnik: 2.5 TD X25DT (130 KM)
Postów: 30
Domyślnie

nie sprawdzalem tego,bo rzadko kiedy odpala (akumulator musi byc naladowany na full i to starczy na 1-2 odpalenia). jesli bedzie goracy to bedzie oznaczac ze alternator definitywnie padł tydzien temu na obciazeniu (swiatla,klima) mial 13,8V ladowania..
po za tym alternator raczej odpowiada za ładowanie,a nie za taki spadek napiecia po przekreceniu kluczyka na ostatnia pozycje (az wszystkie swiatla i ikonki na desce rozdzielczej przygasaja).
Najdziwniejsze jest to ze po ok 20 sekundach prąd "wraca" - wszystko zaczyna sie znow porzadnie swiecic. Stawialem na jakas awarie przy podgrzewaniu świec żarowych,ale byly odlaczone wszystkie i nadal po przekreceniu kluczyka byl taki spadek napiecia ;/

Ostatnio edytowane przez Omadryn92 ; 14-04-2012 o 00:48
Mezczyzna Omadryn92 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-04-2012, 01:14   #25
zygzak
*********
 
Zarejestrowany: 16.05.2009
Skąd: Zalesie Górne
Województwo: mazowieckie
Auto: Omega B'96 Pb+LPG manual
Silnik: 2.5 V6 X25XE (170 KM)
Postów: 2,335
Domyślnie

W mordeczke co za bestja
to wygląda np na słabo dokręconą masę lub zwarcie
wszystkie miejsca/rzeczy które się mocno grzeją są do obadania, gniazda bezpieczników czyste bez nalotów?
na postoju jaki prąd (Amper) zasysa
Mezczyzna zygzak jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-04-2012, 03:00   #26
topserwis
sympatyk KKK
 
Zarejestrowany: 16.10.2011
Skąd: okolice Warszawy
Województwo: mazowieckie
Auto: Omega B'94 Pb+LPG manual
Silnik: 3.0 V6 X30XE (211 KM)
Postów: 2,234
Domyślnie

Ile można szukać po omacku. Napisałem - sprawdź po kolei który bezpiecznik powoduje nadmierny pobór prądu. W ten sposób najszybciej zlokalizujesz usterkę...
Mezczyzna topserwis jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-04-2012, 09:34   #27
MariuszD.
 
Avatar MariuszD.
 
Zarejestrowany: 22.08.2006
Skąd: Brodnica
Województwo: kujawsko-pomorskie
Auto: Omega B FL'01 Pb+LPG automat
Silnik: 3.2 V6 Y32SE (218 KM)
Nadwozie: Sedan
Postów: 585
Domyślnie

U mnie dzieje się podobnie a główny podejrzany to szczotki na rozruszniku, w tej chwili jednak nie mogę tego potwierdzić na 100% - czeka mnie dopiero wymiana.
Objawy u mnie: odpala zawsze na zimnym, po nawet lekkim rozgrzaniu ... nic, przygasają kontrolki i nic nie kręci. W cieplejsze dni agonia trwa dłużej niż gdy jest zimno. Przerwy w odpalaniu stopniowo się wydużają (wytarcie szczotek i coraz wolniejsze stygnięcie samochodu).
Wytłumaczenie proste - podczas rozgrzania obudowy rozrusznika rozszerzalność materiału powoduje "odsunięcie" ich od komutatora ... no ale jak pisałem wcześniej potwierdzę diagnozę dopiero po wymianie, póki co to na razie przypuszczenia.
__________________
Omega B 2.5V6 kombi ASB
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"
Mezczyzna MariuszD. jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-04-2012, 13:27   #28
Omadryn92
 
Avatar Omadryn92
 
Zarejestrowany: 05.04.2012
Skąd: Świecie
Województwo: kujawsko-pomorskie
Auto: Omega B'96 Diesel automat
Silnik: 2.5 TD X25DT (130 KM)
Postów: 30
Domyślnie

probowalem juz z bezpiecznikami - wyjmowalem wszystkie po kolei i nadal to samo. znajomy podrzucil mi pomysl ze moze byc to wina stacyjki - co wy na to
Mezczyzna Omadryn92 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-04-2012, 16:31   #29
topserwis
sympatyk KKK
 
Zarejestrowany: 16.10.2011
Skąd: okolice Warszawy
Województwo: mazowieckie
Auto: Omega B'94 Pb+LPG manual
Silnik: 3.0 V6 X30XE (211 KM)
Postów: 2,234
Domyślnie

Nie tyle stacyjki, co kostki stacyjki i w takim przypadku ma rację.
Mezczyzna topserwis jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-04-2012, 16:34   #30
zygzak
*********
 
Zarejestrowany: 16.05.2009
Skąd: Zalesie Górne
Województwo: mazowieckie
Auto: Omega B'96 Pb+LPG manual
Silnik: 2.5 V6 X25XE (170 KM)
Postów: 2,335
Domyślnie

sprawdź tą stacyjkę i zobaczym czy to to
Mezczyzna zygzak jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
ładowania, brak, masa, zła

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony



Czasy w strefie GMT +3. Teraz jest 18:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Spolszczenie oryginalne:vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
Poprawki tłumaczenia: Omega Klub Polska
(c) Omega Klub Polska
Page generated in 0.49135 seconds with 9 queries