zamknijW ramach naszej strony stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies .. czytaj więcej
Opel Omega Forum - Omega Klub Polska sprawdzone porady wyszukaj opel omega chat opel omega strona klubowa omega klub polska opel omega forum opel omega forum
ZLOT JUŻ TRWA!

Wróć   Omega Klub Polska - Forum > Technika > Elektryka i Elektronika

stare 17-07-2010, 18:36   #1
konon
 
Zarejestrowany: 13.06.2010
Województwo: wielkopolskie
Auto: Omega B'95 Pb+LPG manual
Silnik: 2.0 16v X20XEV (136 KM)
Postów: 7
Domyślnie czujnik stukowy -omega 2.0 16V

witam.Od pewnego czasu mam problem z moją omegą a mianowicie-zapaliła mi się kontrolka chek engine auto nie ma wogóle mocy.Pojechałem na odczyt błędu i wyskoczył mi czujnik stukowy.Po zmianie czujnika stukowego i skasowaniu błędu samochód jeżdził normalnie przez około 300metrów i znów wyskoczył błąd czujnika stukowego.Wymieniłem go cztery razy i za każdym razem po przejechaniu paru metrów wyskakuje ten sam błąd.proszę o rade jaka moze być tego przyczyna.
Mezczyzna konon jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 17-07-2010, 19:35   #2
Przybek
Diesel Power :P
 
Avatar Przybek
 
Zarejestrowany: 08.11.2008
Województwo: łódzkie
Auto: Nie mam Omegi
Nadwozie: Nie omega
Postów: 5,317
Domyślnie

Quote Napisał konon [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki Kliknij tutaj, aby się zarejestrować]
proszę o rade jaka moze być tego przyczyna.

Z jaka sila dokrecony byl czujnik (prawidlowa wartosc to 20Nm i jest to bardzo wazne!) ?

EDIT: Czy czujnik byl wlasciwie dobrany do ECU (w tym silniku sa 2 typy ECU w zaleznosci od rocznika)?

Ostatnio edytowane przez Przybek ; 17-07-2010 o 19:44
Mezczyzna Przybek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 17-07-2010, 21:45   #3
konon
 
Zarejestrowany: 13.06.2010
Województwo: wielkopolskie
Auto: Omega B'95 Pb+LPG manual
Silnik: 2.0 16v X20XEV (136 KM)
Postów: 7
Domyślnie

20Nm tak jak powinno być.czujnik dobierał mechanik więc myśle że dobrał dobrze
Mezczyzna konon jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 19-07-2010, 08:19   #4
el Pablo
żonaty :P
 
Avatar el Pablo
 
Zarejestrowany: 14.12.2008
Skąd: Łazy/Chruszczobród/Sikorka
Województwo: śląskie
Auto: Nie mam Omegi
Postów: 30
Domyślnie

Zerknij czy aby z wiązką do czujnika jest wszystko w porządku. Może przerwany kabel albo coś zaśniedziało. Szczerze to te czujniki raczej rzadko padają jeśli nie są mechanicznie uszkodzone.
Mezczyzna el Pablo jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 19-07-2010, 11:30   #5
konon
 
Zarejestrowany: 13.06.2010
Województwo: wielkopolskie
Auto: Omega B'95 Pb+LPG manual
Silnik: 2.0 16v X20XEV (136 KM)
Postów: 7
Domyślnie

kabel jest ok.
Mezczyzna konon jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
16v, czujnik, omega, stukowy

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony



Czasy w strefie GMT +3. Teraz jest 06:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Spolszczenie oryginalne:vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
Poprawki tłumaczenia: Omega Klub Polska
(c) Omega Klub Polska
Page generated in 0.36953 seconds with 9 queries