zamknijW ramach naszej strony stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies .. czytaj więcej
Opel Omega Forum - Omega Klub Polska sprawdzone porady wyszukaj opel omega chat opel omega strona klubowa omega klub polska opel omega forum opel omega forum

Wróć   Omega Klub Polska - Forum > Technika > Silnik, Osprzęt silnika, Układ Chłodzenia i Układ Paliwowy

Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
stare 04-03-2010, 12:49   #11
Exec
Pierwszy Drifter OKP
 
Avatar Exec
 
Zarejestrowany: 18.06.2006
Skąd: Radom / Warszawa
Województwo: mazowieckie
Auto: Omega B FL'01 Pb+LPG manual
Silnik: silnik po tuningu
Postów: 1,568
Domyślnie

Quote Napisał matik0007 [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki Kliknij tutaj, aby się zarejestrować]
auto jak odpalalo tak odpala falUje na zimnym jak po kilkuset metrach wszsytko w miare okej choc sa delikatniutkie falowania i charakterystycznie pyrka z wydechu;/

a uklad pompy dodatkowego powietrza? (odkurzacz). Nawet nie kojarze, czy jest w 2.0, ale objawy zblizone...
Mezczyzna Exec jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-03-2010, 12:55   #12
matik0007
 
Zarejestrowany: 11.03.2009
Skąd: czaplinek
Województwo: zachodniopomorskie
Auto: Omega B'98 Pb manual
Silnik: 2.0 16v X20XEV (136 KM)
Postów: 12
Domyślnie

jakby było cos z wtryskiem mozliwe ze nie ma zadnej rekacji silnika po zdjeciu pierwszej swiecy na zapalonym? iskra jest wszędzie taka sama. ale te pyrkanie z wydechu mnie ciekawi. hmm z silnika po otwarciu maski po lewej stronie cos jakby calutki czas syczalo... takie dziwne syczenie zaraz po odpaleniu. we wczesniejszej omedze takiego czegos sobie nie przypominam. jakies sugestie?
Mezczyzna matik0007 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-03-2010, 13:27   #13
Exec
Pierwszy Drifter OKP
 
Avatar Exec
 
Zarejestrowany: 18.06.2006
Skąd: Radom / Warszawa
Województwo: mazowieckie
Auto: Omega B FL'01 Pb+LPG manual
Silnik: silnik po tuningu
Postów: 1,568
Domyślnie

Quote Napisał matik0007 [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki Kliknij tutaj, aby się zarejestrować]
jakies sugestie?

sugestie masz powyzej, wyszukaj sobie tematow ze slowem: odkurzacz
Mezczyzna Exec jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 04-03-2010, 17:43   #14
matik0007
 
Zarejestrowany: 11.03.2009
Skąd: czaplinek
Województwo: zachodniopomorskie
Auto: Omega B'98 Pb manual
Silnik: 2.0 16v X20XEV (136 KM)
Postów: 12
Domyślnie

jutro sprawdze! dzieki napisze co dalej z moja Omezka! druga i drugi raz problem obrotów! znowu bebech wymienie zanim jakis mechnaior dojdzie;/.
Mezczyzna matik0007 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-03-2010, 12:10   #15
matik0007
 
Zarejestrowany: 11.03.2009
Skąd: czaplinek
Województwo: zachodniopomorskie
Auto: Omega B'98 Pb manual
Silnik: 2.0 16v X20XEV (136 KM)
Postów: 12
Domyślnie

witam. kolejna diagnoza tym razem moja mozliwe ze to uszczelka pod koletkorem ssacym? silnik po odpaleniu chodzi jakby palil na 3 gary po rozgrzaniu tylko delikatnie telepie i dziwnie pyrka z wydechu i bez przerwy cos syczy z okolic kolektora. uszczelka pod kolektorem? glowica? w co rece wkładac? pomocy!

dodam ze pod glowica przerabialem w poprzedniej omedze ( wywalolo plyn z ukladu chlodniczego, bialy dym z rury u maz pod korkiem tutaj zadnych objawow;/ ) a mimo wszystko jeden mechanior sugeruje pod glowica ale ten specjalista to sugerowal 10 przyczyn w poprzedniej zanim trafil

Ostatnio edytowane przez matik0007 ; 12-03-2010 o 12:10 Powód: scalono automatycznie - używaj funkcji Edytuj
Mezczyzna matik0007 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-03-2010, 12:23   #16
zygzak
*********
 
Zarejestrowany: 16.05.2009
Skąd: Zalesie Górne
Województwo: mazowieckie
Auto: Omega B'96 Pb+LPG manual
Silnik: 2.5 V6 X25XE (170 KM)
Postów: 2,335
Domyślnie

Quote Napisał matik0007 [Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą widzieć linki Kliknij tutaj, aby się zarejestrować]
witam. kolejna diagnoza tym razem moja mozliwe ze to uszczelka pod koletkorem ssacym? silnik po odpaleniu chodzi jakby palil na 3 gary po rozgrzaniu tylko delikatnie telepie i dziwnie pyrka z wydechu i bez przerwy cos syczy z okolic kolektora. uszczelka pod kolektorem? glowica? w co rece wkładac? pomocy!

Od głowicy bym nie zaczynał. Sprawdzić trzeba źródło syku w tym kolektor, węże itp.
Pyrka bo jeden gar nie przepala paliwa, cewka, przewód, świeca.
Może sam wtrysk może brak iskry -tylko domysły.
Przy nie których usterkach trzeba się nalatać wokół samochodu, chyba że ktoś ma dobrego nosa i od razu namierzy w czym jest problem.
Mezczyzna zygzak jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-03-2010, 14:00   #17
matik0007
 
Zarejestrowany: 11.03.2009
Skąd: czaplinek
Województwo: zachodniopomorskie
Auto: Omega B'98 Pb manual
Silnik: 2.0 16v X20XEV (136 KM)
Postów: 12
Domyślnie

wlasnie od tego zaczne zlokalizuje to syczenie swiecie i przewody wymienilem na nowe oryg NGK sa okej zdaniem mechanikla i iskra jest na kazdym sciagal i sprawdzał.
Omega samochód zagadka
Mezczyzna matik0007 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 13-03-2010, 01:05   #18
Tuptus
Tomek
 
Avatar Tuptus
 
Zarejestrowany: 12.08.2008
Skąd: Poznań
Województwo: wielkopolskie
Auto: Omega B'99 Pb+LPG manual
Silnik: 3.0 V6 X30XE (211 KM)
Nadwozie: Sedan
Postów: 1,307
Domyślnie

zainteresuj się też masą na karoserii. od klemy minusowej idą dwa kable - grubszy do silnika i cieńszy do karoserii. Ten do karoserii jest przykręcony do takiej "choinki" z kablami zakończonymi oczkami. Ja to ostatnio u mnie oczyściłem przy okazji wymiany kabla minusowego. Przedtem mi też po odpaleniu czasami na zimnym obroty opadały. Teraz to znikneło. Więc klucz 13, odkręcić, przetrzeć oczka papierem ściernym, mocno skręcić i zobacz co będzie. Ten kabel do klemy też jest na śrubkę przykręcany. Tam też wyczyść. U mnie połowa styku była czarna - na pewno nie przewodziła.
Mezczyzna Tuptus jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 14-03-2010, 13:31   #19
matik0007
 
Zarejestrowany: 11.03.2009
Skąd: czaplinek
Województwo: zachodniopomorskie
Auto: Omega B'98 Pb manual
Silnik: 2.0 16v X20XEV (136 KM)
Postów: 12
Domyślnie

dziekuje wszystkim za sugestie wymiana uszczelki pod kolektorem ssacym i jakas pod wtryskiem Omega wrocila do zycia smiga idelanie rowniutko i cichutko zamykam temat. pozdrawiam
Mezczyzna matik0007 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 29-08-2014, 19:44   #20
croton5
 
Avatar croton5
 
Zarejestrowany: 06.02.2009
Skąd: Gdansk
Województwo: pomorskie
Auto: Omega B'97 Pb+LPG automat
Silnik: 2.0 16v X20XEV (136 KM)
Postów: 39
Domyślnie Na zimnym obroty faluja

Mam problem z 2.o 16v na zimnym silniku obroty falują około 3sek pracuje dobrze a 3sek tak jak by była słaba iskra i tak na zmiane i nie ma mocy ,jak się rozgrzeje wszystko jest ok.Zmieniłem swiece i przewody i nic to nie pomogło czek się nie swieci jaka może być przyczyna
Mezczyzna croton5 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
1100, 300, albo, dotyk, faluja, obroty, odpala, silnik, skaczą, zgasnie, zimny

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony



Czasy w strefie GMT +3. Teraz jest 15:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Spolszczenie oryginalne:vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
Poprawki tłumaczenia: Omega Klub Polska
(c) Omega Klub Polska
Page generated in 0.55360 seconds with 9 queries