Zobacz pełną wersję : drążek środkowy [jaki, gdzie, Wa-wa]
Witam,
Poradźcie chłopaki jaki i gdzie kupić drążek środkowy kierowniczy, bo mi stuka. W ESO Białołęka krzyknęli mi za niego 390zł + wymiana 90zł - na allegro pierwszy lepszy jest za 140zł. Skąd taka różnica? Jakiej firmy polecacie?
pozdr. Sebek
Tomek__12
12-06-2007, 21:22
TaKA ze na alegro jest niewiadomego pochodzenia, ja z optimala kupiłem za 190zl,tylko ze po rabatach,ogolnie jestem zadowolony
ja mam (przepraszam jeżeli przekręcę nazwę) lemforda i kosztował w IC ok 240zł
Czym rozni sie drazek srodkowy w Omedze B i A?
juz wiem sam sobie odpowiem - rozstawem tulejek. W Omedze B sa osadzone szerzej po centymetrze z kazdej strony. Moze sie komus to przyda...
Czy wymiana drążka środkowego jest dość prosta, czy może spodziewać się mam jakichś szczególnych utrudnień :?:
Czy wymiana drążka środkowego jest dość prosta, czy może spodziewać się mam jakichś szczególnych utrudnień :?:
Dasz rade - nie jest skomplikowane.
bogumil.s
15-03-2008, 09:31
auto na kobyłki z przodu, ściągasz koła i juz masz dostęp do drążka środkowego
To wbrew pozorom nie jest takie proste. Przyglądałem się jak wymieniał mi mechanik. JEśli nie był wymieniany od nowości, to mogą być problemy z odkręceniem śrub i ponownym zamontowaniu nowego drążka bez kanału. No i oczywiście trzeba ustawić geometrię przodu i tyłu.
bogumil.s
15-03-2008, 14:18
To wbrew pozorom nie jest takie proste. Przyglądałem się jak wymieniał mi mechanik. może dla ciebie to jest trudne ale jak robiłem to koledze to cała operacja zajęła 30 minut (podnoszenie żabą a koła pneumatem odkręcane, drążek był oryginalny od 14 lat nie ruszany) śruby poszły bez jakiegokolwiek oporu bo dostały WD-ka na początku, potem delikatne opukanie młotkiem i nawet ściągacza nie trzeba było używać.
Oczywiście pojechał na geometrię ale nie było potrzeby jej ustawiać gdyż nic sie nie zmieniło choć drążek który był zakładany to zamiennikiem. :razz:
Juz po wymianie, na ulubionych najazdach z desek :mrgreen: Prawa sruba poszla bez problemu, lewa nie chciala isc, krecika sie w kolko, a nie szla - pomogla szlifierka kątowa, w koncu stary drazek i tak na smietnik :wink: Przy okazji zauwazylem popekana gume prawej galki, wiec przed zbieznoscia trzeba bedzie sie jeszcze nia zajac, bo i tak ja pewnie zara szlag trafi
romanescou
19-03-2008, 12:27
czy można, prosoto, stwierdzić luz na nim?
bogumil.s
19-03-2008, 12:36
czy można, prosoto, stwierdzić luz na nim? na kanale bez problemu jeden rusza kierownica a drugi trzyma łapska na końcówkach i jeśli jest luz to go wyczuje
Bez kanału też, wystarczy lekko poruszać kierownicą na zgaszonym silniku z kołami ustawionymi na wprost. Dochodzi taki specyficzny dźwięk ale, żeby go zidentyfikować, to trzeba go wcześniej znać z innej omegi. Ja tak zdiagnozowałem Beastowi na spociku i był to strzał w 10!.
McGREGOR
04-04-2008, 15:49
Witam,
Poradźcie chłopaki jaki i gdzie kupić drążek środkowy kierowniczy, bo mi stuka. W ESO Białołęka krzyknęli mi za niego 390zł + wymiana 90zł - na allegro pierwszy lepszy jest za 140zł. Skąd taka różnica? Jakiej firmy polecacie?
pozdr. Sebek
ja znalazłem dziś środkowy na allegro za chyba 90PLN i jakby był mi potrzebny, to nie zastanawiałbym sie jakiego pochodzenia ... nowy to nowy nie ma co sie stresować, grunt żeby luzów nie było.
bogumil.s
04-04-2008, 16:38
ja znalazłem dziś środkowy na allegro za chyba 90PLN i jakby był mi potrzebny, to nie zastanawiałbym sie jakiego pochodzenia ... nowy to nowy nie ma co sie stresować, grunt żeby luzów nie było. równie dobrze możesz sobie kupić opone noname z chin bo również są nowe
McGREGOR
04-04-2008, 19:22
[quote] równie dobrze możesz sobie kupić opone noname z chin bo również są nowe
większość rzeczy które masz w domu , lub też które nosisz na sobie zostały wyprodukowane w chinach albo indonezji.. wiec to nie jest najlepszy przyklad
bogumil.s
04-04-2008, 19:32
[quote="Gachu"]
Cytat:
równie dobrze możesz sobie kupić opone noname z chin bo również są nowe
większość rzeczy które masz w domu , lub też które nosisz na sobie zostały wyprodukowane w chinach albo indonezji.. wiec to nie jest najlepszy przyklad
kolego nie mówiłem o rzeczach domowego użytku które notabene są firmowane przez znane firmy tylko o elemencie odpowiedzialnym za twoje i innych bezpieczeństwo wyprodukowanym nie wiadomo gdzie, przez kogo i z czego- niby dlaczego jak poddali testom zderzeniowym auta made in china od razu wycofali je ze sprzedaży ???? nie będe się tu z nikim kłócił, oszczędny w większości 2 razy traci
U mnie chyba też stuka, fakt że slychać stukanie na dolkach, ale luz na kierownicy jest, patrząc na ceny, to są strasznie drogie, dlaczego nie można wymienić w nich samych końcowek?
bogumil.s
08-04-2008, 09:10
dlaczego nie można wymienić w nich samych końcowek? bo drązek środkowy jest tak zrobiony że nie można - znaczy dało by sie ale koszty przekroczą koszt nowego
No wlasnie, moim zdaniem mogli zrobic tak żeby dalo się wymienić same końcówki,
Mam pytanie czy objaw stukania takiego gluchego to może byc spowodowany przez ten drążek? Jak sprawdzalem to na końcówkach tej dlugiej i krotkiej nie ma luzów, wydaje sie minimalny wlaśnie na środkowym,
bogumil.s
08-04-2008, 09:42
No wlasnie, moim zdaniem mogli zrobic tak żeby dalo się wymienić same końcówki, to nie jest w interesie producenta samochodu Mam pytanie czy objaw stukania takiego gluchego to może byc spowodowany przez ten drążek? Jak sprawdzalem to na końcówkach tej dlugiej i krotkiej nie ma luzów, wydaje sie minimalny wlaśnie na środkowym, głuche stukanie to raczej gumy na stabilizatorze
Robertos
09-04-2008, 13:51
Podepne sie troszke z zapytaniem a mianowicie który drązek wybrac
[Only Registered Users Can See Links]
czy może ten
[Only Registered Users Can See Links]
:cry: :?:
McGREGOR
23-04-2008, 08:03
no i tak... zamówiłem na allegro kompletne drążki kierownicze lewy i prawy ... okazało się że są tej samej marki co sprzedają u mnie w mieście na warsztacie... tylko że cena nieco inna ...
te na warsztacie 110zł/szt. a te z allegro 55zł (koszt przesyłki przy 2 sztukach 17zł)
teraz już mamy odpowiedź skąd różnice cen ... ździerstwo i bandytyzm w biały dzień!!! :bmw:
dodam, że są to części produkcji niemieckiej.... mam nadzieję, że w miarę trwałe będą :smile:
to czy bedzie on niemiecki , wloski czy chinski jest srednio wazne. malo firm robi produkt od poczatku do konca u naszych zachodnich sasiadow. wiele firm przenioslo produkcje do Turcji Chin Tajwanu itp. Chinczyk tez potrafi zrobic dobra rzecz, tylko euorepejskie firmy zlecaja zrobiecie bubla bo liczy sie cena. Przeciez juz od dawna wiele ze elementow otaczjacych nas bylo zrobione w czesci lub w calosci albo z pomyslu skosnookiego i dopoki nie wiedzielismy to bylo ok. Teraz w zwiazku polityka celna jestesmy zalewani tym produktami , ktore fakt w wiekszosci sa kiepskie. Ale to przeciez my europejczycy tam przenosimy produkcje czy bierzemy podzespoly. jesli Powiedzmy znana firma X robi super lozyska w niemczych ale kosztuja krocie i przeciesie produkcje do Chin i produkt na koncu jest pakowany w niemczech i ma cechy firmy X to jesli sie okaze ze ten prodikt to lipa i nie ma porownania jakosciowego do wczesniejszych produktow firmy X, to nie obaraczajmy wina chinczykow. TO FIR|MA X ponosi odpowiedzialnosc za jakosc dajac swoje logo i cechy na towar. To firma X ma kiepski dzial sprawdzanai jakosci czy nadzoru produkcji, a moze z premedytacja zlecili produkcje slabej jakosci towar?????.......... zeby byl tanszy (np Monroe). od tego roku producenci czesci maja obowiazek informowac w jakim kraju jest produkowana czesc lub jej podzespoly , bo to ze kod kreskowy jest niemiecki czy polski nie znaczy ze tam byl produkowany towar. INA robi w Slowacji , Kanadzie a uszelniacze Korea, Bilstein Turcja , ATE Polska, NGK Polska, BOSCH Turcja , SH Tajwan a ile podzespolow do tych czesci jest robione w Chinach to producent nie wie. Nie patrzmz na kraj pochodzenia a logo producenta to bedzie najlepsza gwarancja jakosci albo jej braku. dzieki forum mozemz wymieniac sie doswiadczeniami w tym zakresie a stosujac nazwe firmy bedziemi wiedzieli co dostaniemi.
P.S. fakt ze jest druga strona medalu produkt robiony dla polaka a dla niemca moze miec i czesto ma 2 rozne jakosci. Ale taka jest wlasnie polityka firm i przyslowiowy chinczyk nie ma nic z tym wspolnego
McGREGOR
23-02-2009, 15:18
Mam pytanie czy objaw stukania takiego gluchego to może byc spowodowany przez ten drążek? Jak sprawdzalem to na końcówkach tej dlugiej i krotkiej nie ma luzów, wydaje sie minimalny wlaśnie na środkowym,
przerabiałem głuche stukanie .... wymieniłem drążki lewy prawy i środkowy - stukało dalej ... okazało sie że łożysko amortyzatora było zużyte - sprawdź.
po 10 miesiącach wymieniłem końcówki drążków .... porażka :mad:.. zrobiły może 10tys. km maxymalnie ....
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.