PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z pracą komputera pokładowego


stasiu20061
19-04-2010, 20:05
Witam dziś zauważyłem że po włączeniu świateł postojowych i mijania gaśnie mi komputer pokładowy i wyświetlacz radia zachowuje się dziwnie...tzn mruga.jak wyłącze światła jest ok.. nie wiem co jest sprawdziłem kable przy lampach niby jest ok.

fistral
20-04-2010, 12:39
witam

ja mam podobna historie, wczesniej raz na jakis czas komputer sie resetowal (godzina, data, spalanie itp wszystko od ustawien fabrycznych)
a wczoraj odpalilem auto, chce wlaczyc radio i nie dziala tylko cos pulsuje ekran i radia i komputera, odlaczylem radio (bezpiecznika caly) wyswietlacz komputera dziala, ale jak sie otworzy ktorekolwiek drzwi to wyswietlacz komputera gasnie, jak zamkne drzwi to sie na nowo wlacza, moje radio juz nie dziala ale jak podlaczylem radio kolegi to chodzi bez porblemu ale problem z gasnacym kompem przy otwartych drzwiach pozostaje, zapalenie swiatel tech chyba powodowalo odlaczenie kompa, co to moze byc ??

pozdrawiam

ArturP
20-04-2010, 12:53
Witam. To co opisałeś, to zaśniedziałe bezpieczniki. Wszystkie do czyszczenia lub niektóre do wymiany. Czasem tak jest jak się wtyczka poluzuje. Szukaj przy skrzynce pod kierownicą. Czasochłonna robota, ale warto samemu to zrobić, bo maher weźmie po 50pln/h i efekt może być taki jak przed naprawą albo gorszy. Pozd.

dany5
20-04-2010, 17:07
Witam dziś zauważyłem że po włączeniu świateł postojowych i mijania gaśnie mi komputer pokładowy i wyświetlacz radia zachowuje się dziwnie...tzn mruga.jak wyłącze światła jest ok.. nie wiem co jest sprawdziłem kable przy lampach niby jest ok.

Może to śmieszne ale sprawdź czy przypadkiem nie masz podświetlania deski ustawionej na min i w słoneczny dzień jak zapalisz światła to kąputer przygasa

stasiu20061
20-04-2010, 18:28
Dzięki kolego wpadłem na to ale ze mnie matoł...jeszcze mam problemik z tylną roletą nie wiem jak ją rozebrać bo nie zwija ani nie opuszcza się a słychać tylko takie dziwne tykanie.

fistral
20-04-2010, 20:49
no wlasnie czytam posta ale juz po sprawie, wyszlo wlasnie ze bezpiecznik jeden siadl, tak podejrzewalem wlasnie ale z drugiej strony myslalem ze jak bezpiecznik to nie bedzie dzialac w ogole komputer a nie raz dziala a raz nie, ale dla pewnosci "przelecialem" skrzynke i jeden padl,
ale nie ma tego zlego temat zostanie dla potomnych ;)

dany5
20-04-2010, 22:55
Dzięki kolego wpadłem na to ale ze mnie matoł...jeszcze mam problemik z tylną roletą nie wiem jak ją rozebrać bo nie zwija ani nie opuszcza się a słychać tylko takie dziwne tykanie.

nie bardzo rozumiem twojego posta znaczy że to było to o czym pisałem było tylko ściemnione

stasiu20061
20-04-2010, 23:14
dokładnie chodzi o ściemnienie podświetlenia na min...jeszcze raz dzięki.a jak z tą roletą?może ktoś wie?

dany5
20-04-2010, 23:20
dokładnie chodzi o ściemnienie podświetlenia na min...jeszcze raz dzięki.a jak z tą roletą?może ktoś wie?

walczyłem z tym bo żona przez przypadek mi ściemniła i robiłem dochodzenie co mogło się zepsuc a z roletą może przeskoczyła na ząbkach ale musisz ją rozebrać to zobaczysz więcej nie pomoge bo mam kombiaka

stasiu20061
20-04-2010, 23:32
oki dzięki za wszystko:)

krzysiek1989
20-04-2010, 23:36
tak jak pisze Dany pewnie na zebatkach przeskoczylo badz zeby sie ukruszyly(pamietam ze jedna z zebatek napewno jest plastikowa). ewentualnie sprawdz przekaznik lub przycisk. Roleta jest prosta w budowie. Wyjecie jej to tez nie jest jakis wielki problem

pacio
29-08-2011, 20:11
Witam panów mam pytanko bo męczy mnie to już 2 lata ale olałem to jakoś mianowicie mam odpalone auto i gdy włączam światła to przygasa mi wyświetlacz kompa gdzieś kiedyś czytałem o tym że ktoś już tak mial ale nie mogę znależć.Pamiętam ze były odpowiedzi ze gdzieś jakaś masa musi być słaba możecie mnie pokierować co miałbym sprawdzić żeby znależć powód.bo tak ma nie być prawda???

a i zapomniałem przy zapaleniu świateł jest odczówalne leciuchne obciążenie silnika jakbym klime wlączył.

arcade90
29-08-2011, 20:27
Witam panów mam pytanko bo męczy mnie to już 2 lata ale olałem to jakoś mianowicie mam odpalone auto i gdy włączam światła to przygasa mi wyświetlacz kompa gdzieś kiedyś czytałem o tym że ktoś już tak mial ale nie mogę znależć.Pamiętam ze były odpowiedzi ze gdzieś jakaś masa musi być słaba możecie mnie pokierować co miałbym sprawdzić żeby znależć powód.bo tak ma nie być prawda???

a i zapomniałem przy zapaleniu świateł jest odczówalne leciuchne obciążenie silnika jakbym klime wlączył.

a ładowanie jakie masz?. U mnie jak było słabe to właśnie po włączeniu świateł wyświetlacz przygasał i światła delikatnie mrugały na wolnych obrotach.

kocyk
29-08-2011, 21:19
Witam panów mam pytanko bo męczy mnie to już 2 lata ale olałem to jakoś mianowicie mam odpalone auto i gdy włączam światła to przygasa mi wyświetlacz kompa

tyle że to normalny objaw , przygasa po to aby nie walić po oczach w ciemności ,

a i zapomniałem przy zapaleniu świateł jest odczówalne leciuchne obciążenie silnika jakbym klime wlączył.

a myślisz że to nie obciąża ??

pacio
29-08-2011, 21:29
tyle że to normalny objaw , przygasa po to aby nie walić po oczach w ciemności ,



a myślisz że to nie obciąża ??

Czytałem tylko że to nie jest normalne ze przygasa dlatego pytam.Tzn.wszystko jest normalnie tak?

kocyk
29-08-2011, 21:49
tak , gdyby całkiem gasł to byłby problem , ale lekkie przyciemnienie jest normalnym objawem

pornis0071
25-12-2012, 14:58
Witam wszystkich, ja mam problem w swojej omedze. mianowicie kupiłem omege bez wyświetlacza komputera pokładowego i z tego co wiem jest kilka rodzajów tych wyświetlaczy i chciał bym sie dowiedzieć jaki mam kupić żeby wszystko było gitez, ponieważ z tego co się orientuje to wyświetlacz zależy od tego ile kości wychodzi z deski rozdzielczej, jak wychodzi jedna to ma być ten połowiczny komputer a jak dwie to ten z całym wyświetlaczem u mnie z tego co sie orientuje to wychodzi tylko jedna kość więc mam kupić ten wyświetlacz "połówke" jak tak to jakie w nim są ocje czy tylko godzina, i data czy spalanie też pokazuje ?

machony79
25-12-2012, 15:40
Witam wszystkich, ja mam problem w swojej omedze. mianowicie kupiłem omege bez wyświetlacza komputera pokładowego i z tego co wiem jest kilka rodzajów tych wyświetlaczy i chciał bym sie dowiedzieć jaki mam kupić żeby wszystko było gitez, ponieważ z tego co się orientuje to wyświetlacz zależy od tego ile kości wychodzi z deski rozdzielczej, jak wychodzi jedna to ma być ten połowiczny komputer a jak dwie to ten z całym wyświetlaczem u mnie z tego co sie orientuje to wychodzi tylko jedna kość więc mam kupić ten wyświetlacz "połówke" jak tak to jakie w nim są ocje czy tylko godzina, i data czy spalanie też pokazuje ?

jeśli jest to tylko żółta wtyczka to potrzebujesz wyświetlacza TID.
Pokaże Ci on tylko date,godzine i rds z ori radia.

Dawido89
25-12-2012, 16:04
a jeśli szara to masz pełnego kompa;)

machony79
25-12-2012, 16:10
a jeśli szara to masz pełnego kompa;)

raczej nie w tym roczniku Omegi

Sn00pyLDZ
25-12-2012, 16:23
raczej nie w tym roczniku Omegi

A ja mam 94r ten sam motor i mam pełny, poprawcie mnie jeśli się myle ale myślałem, że im młodsza omcia tym ma więcej bajerów

machony79
25-12-2012, 16:42
A ja mam 94r ten sam motor i mam pełny, poprawcie mnie jeśli się myle ale myślałem, że im młodsza omcia tym ma więcej bajerów

czytaj ze zrozumieniem.
Nie chodzi o rodzaj kompa tylko o kolor wtyczki.

pornis0071
26-12-2012, 10:25
z tym kolorem to chodzi o kolor samej wtyki mam rozumieć ? ja jak by wsadził pełny komputer to co by było ?

[Only Registered Users Can See Links] <--- na tym filmiku gościu przedstawia nam prace kompa mid czyli pełnego a ma żółtą wtyczke, więc jak to jest ?