PDA

Zobacz pełną wersję : Prędkościomierz nie działa-dziwny przypadek


rafallo001
14-06-2008, 23:00
Witam Szanownych Kolegów,
Po pierwsze witam wszystkich serdecznie, bo jestem tu nowy jak również świeżym posiadaczem Omegi B 2,5 .
Niedawno zakupiłem sobie taką limuzynę z niedziałającym licznikiem i prędkościomierzem. Przeszukałem to forum wzdłuż i wszerz i nie tylko to i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój przypadek.
Jeżeli ktoś z kolegów miał takie cóś, proszę o pomoc.
Tak jak wspomniałem nie działa prędkoścomierz i licznik kilometrów. Elektryk szukał przyczyny 5 dni i niestety nie znalazł. Stwierdził że sterownik ABS-u, wymieniłem i nic, siedziały inne liczniki i dalej to samo. ABS i TC działają bez problemu, kontrolki się nie świecą.
Proszę o porady gdzie może być przyczyna nie działania tego chol :censored: ego licznika, za porady z góry :piwo: .

RAFI22DTI
14-06-2008, 23:06
moze licznik padl....

Roozga
15-06-2008, 11:16
rafallo001, będziesz potrzebował schemat elektryczny od omegi, by sprawdzić połączenia czujnika prędkośći z odpowiednim pinem deski rozdzielczej (licznika) oraz pozostałych pinów. Jeśli wiesz co nie co o elektryce samochodowej uradzisz sobie sam, jeśli nie to polecam udać się do elektryka samochodowego

Oczywiście RafiTD może mieć racje że padł licznik, więc najpierw zrób podmiankę. Poszukaj userów z twojej okolicy co są u nas na forum i podmień kotleta ;)

rafallo001
15-06-2008, 16:59
Liczniki były zmieniane jako pierwsze poszukiwania usterki, nie pomogło.

A może kolega ma pomysł skąd taki schemacik wyrwać?

Roozga
15-06-2008, 19:42
no dałbym ci, ale nie wiem, czy to dobry pomysł ;)

Masz na mailu

Waldemarz
15-06-2008, 20:10
Radzilbym sprawdzic czy czujnik jest sprawny czyli sterownik ABS.

Roozga
15-06-2008, 20:15
Waldemarz, niesprawność czujnika eliminuje sprawne działanie ABS i TC (po prostu są rozłączone) oraz automatycznie zapala się kontrolka

ABS i TC działają bez problemu, kontrolki się nie świecą.

Waldemarz
15-06-2008, 20:21
To pozostaje mu tylko sprawdzenie elektryki.
Z tego co pamietam to sygnał o drodze i prędkości jest brany z lewego przedniego koła (czujnik ABS) i jest potrzebny sterownikowi do poprawnej pracy. Natomiast do zegarów wychodzi ze sterownika w trzy miejsca - tablica, TID/MID (zależy co kto ma, przy TID może nie być) i do radia (też zależy).
Sygnał ten idzie również do wiązki radia-zerknij czy tam czasem nie masz problemu. Jak sie nie mylę. :mrgreen:

Roozga
15-06-2008, 20:33
Waldemarz, wszystko przechodzi przez złącze nadwozia X1 w lewym nadkolu i dostał schematy - uradzi sobie na pewno ;)

dragon24
15-06-2008, 20:46
Niestety w Omegach czesto pada uklad strowania predkosci podrozy, to odpowiada za pokazywanie kilkometrow oraz z jaka predkoscia pojazd sie porusza, z tego co kojarze to nowy kosztuje grubo ponad 1500zl , ale upewnij sie byc moze cos nie styka, podlacz pod komuter, powinno to pokazac czy jest walniety czy nie , moja rada jesli to jest padniete to szukaj z uzywanych czesci, .....zaznaczam ze ja bym szukal przyczyny w ukladzie sterowania..... :razz:

rafallo001
15-06-2008, 23:31
Dzięki kolego za cenne wskazówki, w środę zajrzy do mojej Omci dobry elektryk, przekarzę mu wszystkie twoje i innych wskazówki, schematy od kolegi roozgi może akurat on wyleczy gablotę.
Jak ustąpią bolączki prędkościomierza, napewno się pochwalę.
Pozdro for all.

Roozga
16-06-2008, 10:04
dragon24, już nie siej pomuru ;) - 1500 zł to pewnie w ASO - a tu są inne miejsca gdzie można takie rzeczy kupić ;)

rafallo001, działaj chłopie działaj - najlepiej dkoładny opis problemu i pożądne rozwiązanie bo koledzy mają racje - często się zdarza taki myk w omegach

beast
16-06-2008, 12:01
uklad strowania predkosci podrozy to nic innego jak tempomat i niewiele ma do jego usterki.
w omedze sygnal do licznika idzie z 4 czujnikow ABS przechodzac przez pompe ABS. nawet jak jeden z czujnikow przy kole padnie to pozostale 3 dzialaja - nie bedzie dzialal tylko ABS reszta tak. jesli to nie pompa ABS to zostaje tylko instalacja.

rafallo001
16-06-2008, 12:30
uklad strowania predkosci podrozy to nic innego jak tempomat i niewiele ma do jego usterki.
w omedze sygnal do licznika idzie z 4 czujnikow ABS przechodzac przez pompe ABS. nawet jak jeden z czujnikow przy kole padnie to pozostale 3 dzialaja - nie bedzie dzialal tylko ABS reszta tak. jesli to nie pompa ABS to zostaje tylko instalacja.

Zapomniałem dodać że tempomat rónież nie działa. Według badań elektryka sygnał nie dochodzi do kompa od sterownika ABS-u, wymieniłem na drugi i dalej to samo, ABS działa bez zastrzeżen zupełnie nic się nie zmieniło. Uszkodzeń na instalacji również nie znalazł.
Szczerze mówiąc obstawiałem czujniki ABS-u, jak sprawdzić ich działanie?

Macccias
17-06-2008, 13:30
Rafallo, wpomniales, ze kontrolki tez sie nie pala? Zadne, czy tylko te od ABS i TC. A co z obrotomierzem, dziala?

slawekbor
17-06-2008, 14:30
Szanowni koledzy prześledziem caly temat i muszę powiedzieć, że parę lat temu mialem identyczny problem. W napisanych postach każdy szuka czegoś nowego, a przyczyna może być prozaiczna. W moim przypadku wystarczylo sprawdzić zasilanie, wymiana bezpiecznika zasilającego sterowaniem deski rozdzielczej, przywrócia praktycznie wszystkie funkcje, w tym również dzialanie prędkościomierza. Może w tym leży problem? :wink:

rafallo001
17-06-2008, 16:08
Rafallo, wpomniales, ze kontrolki tez sie nie pala? Zadne, czy tylko te od ABS i TC. A co z obrotomierzem, dziala?
Obrotomierz działa , kontrolki działają bez zarzutu, od ABS-u i TC nie palą się ale działają również tak jak trzeba. Wszystkie funkcje szafy liczników bez zarzutu.

Roozga
17-06-2008, 19:37
rafallo001, jeszcze nie naprawiłeś?? ile mam czekać na rozwiązanie ;)

tomspeed
17-06-2008, 23:41
gzdies tu na forum czytalem kiedys, ze komus tez nie dzialal predkosciomierz. nie pamietam dokladnie ale stalo sie to po zmianie radia.

rafallo001
18-06-2008, 11:21
rafallo001, jeszcze nie naprawiłeś?? ile mam czekać na rozwiązanie ;)
Cięzko wbić się w termin u elektronika, więc jeszcze muszę pojeździć :driver: nie wiedząc ile jadę :wink:

dragon24
19-06-2008, 18:10
dragon24, już nie siej pomuru ;) - 1500 zł to pewnie w ASO - a tu są inne miejsca gdzie można takie rzeczy kupić ;)

rafallo001, działaj chłopie działaj - najlepiej dkoładny opis problemu i pożądne rozwiązanie bo koledzy mają racje - często się zdarza taki myk w omegach


a sprawdzales ile to kosztuje bo ja tak i do konketnego modelu aby dobra potrzeba nr nadwozia z reszta widze ze niektorze wiedza lepiej :yes_yes:

rafallo001
30-06-2008, 08:52
No i stało się, prędkościomierz a dokładnie wskazówka wygina się we wszystkie strony tak jak powinna, kilometry zlicza co do metra, wszystko bangla tak jak trza :yes_yes: .
Koszt usługi i naprawienia 300 ale co było wie tylko mechanior. Na pytanie co było powiedział krótko - tajemnica. Napewno rozbierał cały kokpit i tam gdzieś tkwił szkopół :bad: . Podobno pierdoła ale znalezienie trwało trzy dni ze schematami w dłoni.
W każdym razie, na gościa nie ma bata w elektronice w niemieckich autach, taką ma opinię i ja to potwierdzam. Jak ktoś ma blisko do Łomży i problemy z elektroniką polecam gościa na Nowogrodzkiej 272 w Łomży :brawo: .